ترکیبات شیر مادر بنا بر نیازهای کودک تغییر میکند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز خراسان رضوی، مدیر جوانی جمعیت، سلامت، خانواده و مدارس معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهدگفت: شیر مادر حاوی نسبت مناسبی از تمامی مواد مغذی است که کودک در ۶ ماه اول زندگی به آن نیاز دارد و ترکیب آن حتی با توجه به نیازهای در حال تغییر کودک، به ویژه در ماه اول زندگی، تغییر میکند.
دکتر محمد احمدیان، با اشاره به اینکه اکثر متخصصان، تغذیه انحصاری با شیر مادر را برای حداقل ۶ ماه یا بیشتر توصیه میکنند، افزود: در روزهای اول پس از تولد، شیر مادر مایعی غلیظ و زرد رنگ به نام آغوز است که سرشار از پروتئین، چربی و ترکیبات مفید است و شیر خشک هرگز نمیتواند مانند آغوز عمل کند.
وی گفت: پس از چند روز اول، با رشد معده نوزاد، مقادیر بیشتری شیر مادر تولید میشود، در واقع تنها چیزی که ممکن است در شیر مادر کمتر از حد نیاز باشد، ویتامین D است؛ بنابراین توصیه میشود نوزادان در کنار شیر مادر، قطره ویتامین D دریافت کنند.
دکتر احمدیان با بیان اینکه شیر مادر مملو از آنتیبادیهایی است که به نوزاد برای مقابله با ویروسها و باکتریها کمک میکند،افزود: با وجود سیستم ایمنی ضعیف نوزادان در هنگام تولد و اوایل زندگی، وجود این آنتیبادیها در بدن نوزاد اهمیت زیاد دارد به نحوی که مطالعات متعدد نشان میدهد نوزادانی که با شیر مادر تغذیه نمیشوند، در برابر مسائل بهداشتی مانند ذاتالریه، اسهال و عفونت آسیبپذیرتر هستند.
وی گفت: تحقیقات نشان میدهد تغذیه انحصاری با شیر مادر، خطر ابتلا به بسیاری از بیماریها را از جمله عفونت گوش میانی، گلو و سینوسها، عفونتهای تنفسی، سرما خوردگی، عفونت گوارشی، آسیب به بافت روده به ویژه در نوزادان نارس، بیماریهای آلرژیک، سندرم مرگ ناگهانی و دیابت کاهش میدهد.
وی با تاکید بر اینکه فرایند شیردهی علاوه بر نوزاد برای مادر نیز با مزایایی همراه است، افزود: شیردهی به کاهش وزن مادر پس از زایمان و انقباض رحم کمک میکند، همچنین مادر شیرده کمتر از سایرین در معرض خطر افسردگی است.