آیت الله سید ابوالقاسم کاشانی از مبارزان دوران ستم شاهی که نقش پر رنگی در شکل گیری نهضت ملی شدن صنعت نفت داشت.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، مرکز اصفهان ؛ سید ابوالقاسم کاشانی فرزند آیت الله سید مصطفی کاشانی از پانزده سالگی همزمان با هجرت پدرش به نجف اشرف، عازم این سرزمین شد و علاوه بر استفاده از حلقه درس پدرش از دیگر اساتید نیز بهره برده و به تحقیق وتدریس پرداخت. ایشان در همان جا، با پایان دوره سطح، در محضر اساتیدی همچون آیت الله میرزا محمدتقی شیرازی و آیت الله آخوند خراسانی شرکت کرد.
آیت الله سید ابوالقاسم کاشانی در انقلاب ۱۹۲۰ عراق به منظور آماده کردن مردم و سران عشایر از نجف به کاظمین رفته و حرکتی انقلابی را برای مبارزه با سلطه استعمار آغاز کرد.
با شروع نبرد بین انقلابیون و نیروهای انگلیسی، آیت الله کاشانی از آیت الله شیرازی فتوای جهاد گرفت و به این ترتیب قیام در مناطق اشغالی فراگیر شد بطوری که برخی از شهرها و مناطق بدست مسلمانان آزاد شد.
وی در دوران ستم شاهی ایران نیز با افشا کردن ماهیت دولت وقت، منجر به دستگیری وی و تبعید به بهجت آباد قزوین شد.
پس از ترور رزم آرا نیز کسی جرات مقاومت در برابر طرح ملی شدن صنعت نفت را نداشت از این رو با تلاش تعدادی از نمایندگان مجلس و تلاش و فداکاری مردم به رهبری آیه الله کاشانی، یکی از آرزوهای ملت ستمدیده ایران به ثمره نشست و ۲۴ اسفند ۱۳۳۹، طرح ملی شدن صنعت نفت به مجلس شورای ملی ارائه و ۲۹ اسفند همان سال به تصویب مجلس سنا رسید.
سرانجام این روحانی مجاهد با دلی پرخون از شکست نهضت و برقراری دوباره حکومت فساد، در ۲۳ اسفند ۱۳۴۰ چشم از جهان فرو بست و پیکرش در میان انبوه مشتاقان تا حرم حضرت عبدالعظیم علیه السلام تشییع و بین مزار آن حضرت و امامزاده حمزه به خاک سپرده شد.