مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر گفت: کشاورزان استان باید موضوع عارضه پژمردگی و خشکیدگی خوشه خرما را جدی گرفته و برنامههای مراقبتی لازم را اجرایی کنند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز بوشهر؛ احمد سبحانی اظهار داشت: عارضه پژمردگی و خشکیدگی خوشه خرما هر سال خسارات فراوانی به محصول نخیلات وارد میکند و این عارضه در بعضی موارد سریع و ناگهانی و در مواردی تدریجی شروع میشود.
وی بیان کرد: زمان بروز این عارضه در نخلستانهای بوشهر به طور معمول در اواخر مرحله خلال تا اواسط مرحله خارک و رطب رخ میدهد.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان گفت: در سالهای اخیر عواملی مختلفی در عارضه پژمردگی و خشکیدگی خوشه خرما دخالت داشته که از جمله آنها میتوان به خشکسالیهای مستمر و متوالی دو دهه گذشته، وزش بادهای گرم و خشک در مراحل خلال و خارک و رطب، کاهش کمیت و کیفیت آب آبیاری، عدم تغذیه صحیح و اصولی، عدم تنک کردن مناسب خوشه در زمان آرایش خوشه اشاره کرد.
سبحانی یادآور شد: حساسیت ارقام، منطقه جغرافیایی، بافت و ساختار خاک، فعالیت عوامل خسارت زا زنده از جمله آفات چوب خوار، کنههای نباتی و بعضی از بیمارگرهای گیاهی از دیگر عوامل بروز پدیده عارضه پژمردگی و خشکیدگی خوشه خرما در نخلستانهای استان بوشهر محسوب میشود.
وی اظهار داشت: این عارضه بیشتر در رقم خرمای کبکاب و زاهدی شایع است و احتمال آن ارقام بسیار زود رس مانند «خضراوی» و به طور نسبی دیررس مانند «شهابی» بیشتر است.
سبحانی افزود: همچنین ارقام میانرس مانند کبکاب که عمده ارقام استان را تشکیل میدهند به عارضه عارضه پژمردگی و خشکیدگی خوشه خرما حساستر هستند.
وی تاکید کرد: آبیاری منظم و متعادل، عملیات شخم و پاکنی درختان، تنک کردن خوشهها، پوشش خوشه خرما با کیسههای پارچهای مناسب، پوشش کف باغ با برگها یا برگچههای هرس شده، کنترل صحیح و اصولی آفات، بیماریها و علفهای هرز از جمله اقدامهای مهم برای جلوگیری از عارضه پژمردگی و خشکیدگی خوشه خرما است.