در چین مهدکودکها در حال تبدیل به خانه سالمندان است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری فرانسه، به نقل از فرانس پرس در یک مهدکودک سابق در شهر تائییوان در شمال چین که اکنون به مرکز تفریحی بازنشستگان تبدیل شده است، سالمندان با آهنگهای خاطره انگیز به ابراز شادی میپردازند. این ابتکار عمل در پاسخ به چالشهای ناشی از پیر شدن سریع جمعیت و کاهش نرخ زاد و ولد در این کشور صورت گرفته است.
طبق آمار رسمی، در دهههای آینده صدها میلیون نفر از چینیها به سن بازنشستگی خواهند رسید. در حالی که نرخ زاد و ولد در این کشور به طور مزمن پایین است.
لی شیولینگ مدیر سابق مهدکودک و مدیر فعلی مرکز تفریحی، گفت: تعداد کودکان در حال کاهش و تعداد سالمندان بازنشسته در حال افزایش است. من خودم بازنشسته شدهام و به همین دلیل نیازها و خواستههای سالمندان و بازنشستگان همسن و سال خود را به خوبی میدانم.
وقتی مهدکودک من خالی شد، به این فکر کردم که چگونه میتوان از فضای آن به بهترین نحو استفاده کرد. من خودم عاشق آواز خواندن و ابراز شادی هستم و از بازی کردن لذت میبرم، به همین دلیل فکر کردم که این بهترین استفاده از این فضا است. با انجام تغییرات جزئی و بازسازی، این مکان را به مرکز تفریحی بازنشستگان تبدیل کردیم.
هی ینگ، یکی از بازنشستگان این مرکز، گفت: راستش را بخواهید، وقتی جوان بودم خیلی به آینده امیدوار بودم، اما بعد از بازنشستگی احساس میکردم که زندگیام خیلی کسالتبار و بیهدف شده است. بعد از اینکه به این دانشگاه سالمندان آمدم، با دوستان جدیدی آشنا شدم و فهمیدم که در دوران سالمندی هم چیزهای زیادی برای یادگیری، لذت بردن و انجام دادن وجود دارد.
لی شیائوهونگ مربی این مرکز، گفت: دانشآموزانم به من میگویند که مشتاق بیرون رفتن و تفریح هستند. قبلا برای سرگرمی به خانه میرفتند، اما امروزه امکانات بیشتری مانند کلاسهای آنلاین یا این دانشگاه سالمندان برای این کار وجود دارد. من فکر میکنم این به آنها شادی و خوشبختی میدهد.
سونگ لینگژی، یکی دیگر از بازنشستگان این مرکز، گفت: بعد از بازنشستگی، تمام روز در خانه حوصلهام سر میرفت و فقط میخواستم بخوابم. تنها سرگرمیام بازی با تلفن همراه بود، اما احساس میکردم هیچ فایدهای ندارد. این زندگی بازنشستگی بود. اما حالا که به این دانشگاه سالمندان میآیم، دوباره احساس جوانی میکنم. من فکر میکنم در آینده، تقاضا برای مراکز مراقبت از سالمندان و همچنین این دانشگاه سالمندان افزایش خواهد یافت. این دانشگاه مکانی است که به مردم شادی میدهد و به آنها کمک میکند تا فعال بمانند؛ و داشتن یک بدن فعال، نوعی مراقبت پزشکی نیز محسوب میشود.
در چین پیر شونده، مهدکودکها به مراکز سالمندان تبدیل میشوند. سالمندان در یک مهدکودک سابق در شمال چین که به مرکز تفریحی بازنشستگان تبدیل شده است، در حال تاب خوردن با نغمههای گذشته هستند. این اقدام برای مقابله با پیری سریع جمعیت و بحران زاد و ولد انجام میشود.
طبق آمار رسمی، صدها میلیون چینی در چند دهه آینده وارد دوران سالمندی خواهند شد. این در حالی است که نرخ زاد و ولد در این کشور به طور مزمن پایین است.
هزاران مهدکودک در سراسر کشور به دلیل کمبود ثبت نام، در حال تعطیلی هستند.
اما برخی دیگر مانند این موسسه در استان شانسی، با تغییر کاربری، سرو صدای کودکان را با خرد سالمندان جایگزین کرده اند.
لی شیولینگ، مدیر ۵۶ ساله این موسسه، گفت: مشکل با کاهش مداوم تعداد کودکان به ویژه آشکار شده است.
وی افزودوقتی مهدکودک من خالی شد، به این فکر کردم که چگونه میتوانم بهترین استفاده را از آن ببرم.
مهدکودک او که در سال ۲۰۰۵ تاسیس شده بود و تا ۲۸۰ کودک را در خود جای داده بود، قبل از اینکه در سال گذشته تعطیل شود.
این مکان در دسامبر با نام جدید، «خاطرات جوانی» دوباره افتتاح شد و به مرکز تفریحی برای بازنشستگان تبدیل شد.
این مرکز که در تای یوان، مرکز استان قرار دارد، پذیرای حدود ۱۰۰ بزرگسال است که میخواهند موسیقی، رقص و سایر رشتهها را یاد بگیرند.
خانم لی گفت: این ایده بسیار مترقی است. آنها برای تحقق برخی از رویاهای جوانی خود به اینجا میآیند.
به عنوان مثال، یک مربی ورزشی در این مرکز، رژهای از زنان با لباسهای سنتی و چترهای کاغذی روغنی صورتی را هدایت میکند.
در کلاس درس دیگری، دانش آموزان به صورت نیم دایره نشسته و برای همراهی با آهنگهای سوسیالیستی، طبلهای آفریقایی مینوازند.
هه یینگ، ۶۳ ساله، گفت:که آمدن به این مرکز به او کمک کرده است تا پس از بازنشستگی بر کمبود اعتماد به نفس خود غلبه کند و دوستان جدیدی پیدا کند.
وی افزود: احساس میکردم زندگی فرهنگی من بسیار فقیر شده است و دیگر دلیلی برای ادامه زندگی وجود ندارد. اما اینجا مردم فقط منتظر پیر شدن نیستند.
طبق دادههای دولتی، سال گذشته نزدیک به ۱۵۰۰۰ مهدکودک در چین تعطیل شد و ثبت نام ۵.۳ میلیون دانش آموز نسبت به سال ۲۰۲۲ کاهش یافت.
در شانشی صنعتی، جایی که جمعیت در حال کاهش است، سال گذشته ۷۸۰۰۰ مرگ و میر بیشتر از تولد وجود داشت.
این مرکز فرهنگی هنوز گواه گذشته خود است، با تختهای دو طبقه و میزهای کوچک که در امتداد دیوارهای رنگارنگ چیده شده اند.
یان شی، معلم سابق مهدکودک که اکنون کلاسهای بازنشستگان را اداره میکند میگوید: نیاز به عادت کردن به تغییر بود.
وی تاکید کرد: کودکان کوچک به همه چیزهایی که به آنها گفته میشود اعتقاد دارند، اما افراد مسن میدانند چه میخواهند.
به گفته رسانههای محلی، چندین موسسه دیگر در سراسر چین با موفقیت از آموزش پیش دبستانی به آموزش سالمندان روی آورده اند.
سون لینژی، دانشجوی ۵۶ ساله، خاطرنشان میکند که نیاز به مراکزی برای سالمندان وجود دارد.
وی افزود: با آمدن به مرکز تای یوان، احساس میکنم دوباره جوان شده ام.
طبق آمار رسمی، چین سال گذشته شاهد افزایش قابل توجهی در جمعیت سالمند خود بود، به طوری که حدود ۱۷ میلیون نفر دیگر به افراد ۶۰ سال به بالا اضافه شد.
این گروه سنی در حال حاضر بیش از ۲۰ درصد از جمعیت را تشکیل میدهد، سهمی که طبق پیش بینی بخش اطلاعات اقتصادی (Economist Intelligence Uni)، تا سال ۲۰۳۵ به حدود یک سوم از کل جمعیت این کشور خواهد رسید.
این گروه سنی در حال حاضر بیش از ۲۰ درصد از جمعیت را تشکیل میدهد، سهمی که طبق پیش بینی این گروه تحقیقاتی تا سال ۲۰۳۵ به حدود یک سوم خواهد رسید.
پکن قصد دارد تا سال ۲۰۲۵ سیستم ملی مراقبت از سالمندان را راه اندازی کند، اما این کشور با کمبود خانههای سالمندان و نابرابریهای منطقهای قابل توجهی روبرو است.
هفته آینده یک نشست اقتصادی مهم به آینده اقتصاد سالمندان اختصاص خواهد یافت.
دولت تخمین میزند که بازار محصولات و خدمات مربوط به سالمندان، از جمله گردشگری مخصوص سالمندان و مراقبتهای پزشکی پیشرفته، تا سال ۲۰۳۵ به ۳۰ هزار میلیارد یوان (۴.۱۳ هزار میلیارد دلار) برسد.
با این حال، چین در تلاش است تا نرخ زاد و ولد رو به کاهش خود را که یکی از عوامل اصلی عدم تعادل جمعیتی این کشور است، افزایش دهد.
لی شیولینگ، مدیر مدرسه، با حسرت به روزهایی که مدرسه اش پر از کودکان پر جنب و جوش بود، میگوید: من احساس وابستگی عاطفی عمیقی به این مدرسه داشتم.
او با نشان دادن تختها و میزهای بلااستفادهای که به عنوان یادگاری نگهداری میشوند، ادامه میدهد: من خاطرات زیادی از این مکان دارم.