مدیر عامل توانیر اعلام کرد: سالانه ۵ میلیارد دلار نیاز است که چرخه تولید برق با مشکل مواجه نشود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، برنامه میز اقتصاد امروز ۲۱ تیر ۱۴۰۳ با موضوع مدیریت مصرف برق و با حضور مدیر عامل توانیر پخش شد، مشروح این برنامه را در زیر میخوانید.
مقدمه مجری: میدانید که میخواهیم راجع به مصرف برق صحبت کنیم از ابتدای خبر و در بخشهای مختلف خبری راجع به افزایش دما و به تناسب آن افزایش بی سابقه مصرف برق صحبت کردیم، اما در کنار آن میخواهیم صحبت کنیم که این اوج بار مصرف برق را چگونه داریم پشت سر میگذاریم و توان تولید کشور به چه صورت است؟ چند تا سوال مهم و اساسی داریم که در برنامه از مسئول محترم تولید برق خواهیم پرسید، که یکی راجع به تغییرات دمایی است و میزان تولید مان است و میزان و چگونگی مصرف مردم و عبور از این گرمایی که تازه شروع شده و قرار است تا یک ماه آینده طبیعتا ادامه داشته باشد میخواهیم ببینیم چگونه میخواهیم از این تابستان به خوبی و خوشی بگذریم.
سوال: بفرمایید که میانگین دما چقدر نسبت به سال گذشته تغییر کرده که مصرف برق رسیده به مرحلهای که داریم میشنویم این روزها که رکورد زده است؟
رجبی مشهدی: این نکته را اول اشاره کنم که ما به ازای هر یک درجه افزایش دما در کشور حدود ۱۸۰۰ مگاوات به میزان مصرف برق اضافه میشود که این به دلیل استفاده از کولرها و وسایل سرمایشی است.
بر اساس گزارشات سازمان هواشناسی و پیش بینیهایی که صورت گرفته بود، از ۱۵ تیرماه تا ۱۵ مردادماه معمولا دوره بی هنجاری دمایی هست، پیش بینی شان این بود که سه تا ۵ درجه افزایش دما را داشته باشیم، در مکانهای مختلف، استانهای مختلف این عدد متفاوت بود ولی از رکوردهایی که امسال به دست آمده در خصوص شهرستان اهواز هست که بیش از ۷ روز دمای آن در حدود ۱۰ روز قبل بیش از ۵۰ درجه بود که تاکنون طی ۵۰ سال اخیر بی سابقه بود و این عدد بسیار بزرگی است.
ما در بخش برق متوسط موزون دما را محاسبه میکنیم اعدادی که به دست آمده بود ۳۹ و ۳ دهم درجه سیلیسیوس افزایش دما در کل کشور را داشتیم که عدد بسیار بزرگی هست و عددی که رکورد زده شد و نصاب جدیدی که به دست آمد ۷۷ هزار و ۵۱۴ مگاوات است که بیش از ۴ هزار مگاوات به میزان مصرف برق کشور اضافه شده، این عدد اگر که بخواهیم ما نیروگاه برای آن احداث بکنیم باید نزدیک به ۶ هزار مگاوات نیروگاه احداث بشود که همین میزان رشد مصرف را پاسخگو باشد.
سوال: چقدر سرمایه میخواهد؟ این عدد یا تغییر چند درجه درما؟
رجبی مشهدی: تقریبا به ازای هر یک کیلووات باید هزار دلار را ما در نظر بگیریم بخشی از آن برمی گردد به احداث نیروگاه و بخشی از آن هم بر میگردد به شبکههای انتقال و فوق توزیع، در بخش تولید بستگی به این که از چه فناوری استفاده بکنیم باز عدد متفاوت است حدود ۶۰۰ دلار یا ۶۰۰ یورو به ازای هر کیلووات است و الباقی مربوط میشود به توسعه شبکهها و زیرساختهای شبکه برق که بتوانیم این سرمایه گذاری را پاسخ بدهیم.
قطعا ما بر اساس محاسباتی که انجام دادیم چه در حوزه توسعه ظرفیت نیروگاهی، چه شبکههای برق، چه هوشمندسازی، سالانه نیاز به حداقل ۵ میلیارد دلار سرمایه گذاری در صنعت برق نیازمند هستیم که بتوانیم پاسخگوی این میزان باشیم، همین طور که میدانید ما از سالهای گذشته دچار یک ناترازی بیش از ۱۵ هزار مگاواتی بودیم که.
سوال: بخواهیم دقیقتر برویم الان تولید ما در چه سطحی است؟
رجبی مشهدی: میدانید بیش از ۹۳ هزار مگاوات ما الان ظرفیت منصوبه مان است، این اوج باری که اتفاق افتاده حتما مردم میپرسند که چطور نمیتوانید با ۹۳ هزار مگاوات ۷۷ هزار و ۵۰۰ مگاوات را براحتی پاسخ بدهید؟ یا ناترازی دارید؟
دلیل این است که ما تقریبا قریب به ۷۷ هزار مگاوات نیروگاه حرارتی مان است اینها خودشان باز متاثر از دما و ارتفاع هستند یعنی اگر که کنار دریا نصب بشوند و دما حدود ۱۵ درجه سیلیسیوس باشد حداکثر ظرفیت اسمی شان را میتوانند تولید بکنند.
اما میدانید که تقریبا کشور عزیزمان ایران اغلب نقاط آن نقاطی هست که ارتفاع حدود هزار متر از سطح دریا را دارند این خودش یک افتی دارد و یک افتی هم دما است که از ۱۵ درجه سیلیسیوس که شرایط استاندارد است به حدود مثلا ۴۰ درجه ۳۷-۳۸ درجهای که در تهران هستیم یک چیزی حدود ۲۵ تا ۳۰ درصد ما افت توان نیروگاه را داریم به همین جهت یک بخشی از نیروگاه حرارتی استفاده میکنیم نیروگاههای برق آبی هم که شرایط خاص خودشان را دارند.
ما اولویت مان در استفاده از نیروگاه برق آبی بخش پایین دست نیروگاههای برق آبی هست که کشاورزی و آب شرب است، آن را در نظر میگیریم و رژیم بهره برداری از نیروگاه برق آبی متناسب با ظرفیت ذخیره آبی هست که سالانه دارد، خوشبختانه امسال ما حدود.
سوال: ما از این منصوبه ۹۳ تا چقدر آن الان دارد کار میکند؟
رجبی مشهدی: همه نیروگاهها معمولا در مدار هستند و معمولا ما یک نرخ خروج اضطراری استانداردی داریم که باز آن بستگی به نوع فناوری که واحدهای بخار، توربین گاز یا بقیه هستند، نرخ خروجی اضطراری متفاوت است.
ما تلاش کردیم که نرخ خروج اضطراری نیروگاه حال حاضر کشور عزیزمان ایران با تلاش واقعا نیروی انسانی کمتر از میزان تعیین شده استاندارد هست، معمولا کمتر از دو درصد حدود یک درصد الان ما واحدهایمان به دلیل، بهرحال این که اتفاقاتی پیش میآید ممکن است خارج باشند هیچ نیروگاهی خارج از مدار نداریم و اغلب درمدار هستند و با حداکثر ظرفیت و تولید مشغول فعالیت هستند.
سوال: تفکیک آن را هم میگویید؟ چقدر از آن برق آبی است، چقدر از آن تجدیدپذیر استفاده میکند؟ چقدر از حرارتی است؟
رجبی مشهدی: بله، ما تقریبا حدود ۱۲ هزار مگاوات نیروگاه برق آبی داریم که تولید آنها امسال ۱۰ هزار و ۶۰۰ مگاوات در اوج مصرف گرفتیم ولی اینها رژیم آبی شان طوری هست که در برخی از ساعتها در حداقل یا اصلا خارج هستند و در ساعتهایی حداکثر تولید را دارند، نیروگاههای حرارتی هم که تقریبا متناسب با میزان اوج مصرف در حداکثر تولیدخودشان هستند تقریبا حول و حوش ۵۵ هزار مگاوات ما توانستیم از آنها تولید بگیریم در اوج بار شبانه و تقریبا ما حول و حوش ۶۴-۶۵ هزار مگاوات نیروگاه را در اختیار داریم، .
در بخش حرارتی که خدمت شما عرض کردم، نیروگاه اتمی هم هست، نیروگاههای مقیاس کوچک هم هستند سرجمع این عدد به حدود ۵۵ هزار مگاوات میرسد.
سوال: به تفکیک ریزتر هم میتوانید بگویید؟
رجبی مشهدی : بله، نیروگاه اتمی حدود هزار مگاووات تولید دارد، نیروگاه مقیاس کوچک مان تولیدشان حدود هزار و ۳۰۰ مگاوات رسیدند، اوج مصرف نیروگاههای تجدیدپذیرمان حول و حوش ۶۰۰ مگاوات است و الباقی نیروگاههای بخار، سیکل ترکیبی و گازی هستند که اینها هم تقریبا حول و حوش ۵۲-۵۳ هزار مگاوات را بستگی به دمای هوا تولید میکنند.
سوال: سرجمع همه تولیدمان الان چقدر شد؟
رجبی مشهدی: تقریبا حول و حوش ۶۴ تا ۶۵ هزار مگاوات ما ظرفیت تولید برق نیروگاههایمان است.
سوال: با توجه به این بارشهایی که انجام شده الان ما ظرفیت تولید نیروگاههای برق آبی مان الان افزایش پیدا میکند یا نه مثل سالهای گذشته است؟
رجبی مشهدی: نه، اینها ظرفیتها محدود است و متناسب با رژیم بهره برداری همین طور که توضیح دادم از این نیروگاهها استفاده میشود در روزهایی هست که انرژی روزانه این نیروگاههای حدود ۲۷ هزار مگاوات بوده، مثلا یکی دو تا جمعه قبل به این شرایط بوده، در روزهایی هم بوده که اینها حداکثر تولیدشان را داشتند حدود مثلا ۱۱۰ یا ۱۲۰ هزار مگاوات ساعت انرژی را از آنها گرفتیم.
ولی باید اینها به گونهای از آنها انرژی اخذ شود که ما بتوانیم ظرفیت ذخیره این را تا پایان دوره تابستان بتوانیم از آن صیانت کنیم، همانطور که عرض کردم اولویت ما در بهره برداری از نیروگاههای برق آبی بخش پایین دست است که آب شرب و بخش کشاورزی است، ما معمولا ذخایر آبی را برای حتی کشت پاییزه و فصلهای بعدی آن که نیاز به آبیاری دارد استفاده میکنیم و صحبتهایی که برخی در فضای مجازی میزنند شاید جنبه کارشناسی نداشته باشد به لحاظ کارشناسی ما تمام تلاش مان را میکنیم که ظرفیت.
سوال: مشخصا منظور شما چه حرفهایی است؟
رجبی مشهدی: در خصوص این که آیا ما در حال حاضر از نیروگاه برق آبی حداکثر استفاده را میکنیم که برای مثلا دوره بعد از آن چیزی نماند، معمولا ما به این شکل عمل میکنیم که در دوره ۱۵ تیرماه تا ۱۵ مردادماه که در حداکثر اوج مصرف هستیم از نیروگاههای برق آبی حداکثر استفاده را بکنیم و بعد در دوره بعد از آن که ما با افت دما روبرو هستیم و کاهش مصرف روبرو هستیم ظرفیت استفاده از نیروگاههای بالادستی آبی مان را در آن کاهش میدهیم به طوری که بتوانیم این رژیم آبی را استفاده بکنیم.
سوال: یعنی کاری که هر سال انجام میدهیم.
رجبی مشهدی: دقیقا همین است، به اضافه این که یک نکته را توضیح بدهم خوشبختانه صنعت برق منابع انسانی بسیار دلسوز، بسیار آگاه و بسیار متخصصی را از آن برخوردار است و چرخه کار در صنعت برق تخصصی و کارشناسی است و همه چیز بر همین منوال انجام میشود و ما تمام تلاش مان را میکنیم که بتوانیم بخشهای مختلف کشور را چه به لحاظ بخش تولید، چه به لحاظ رفاه مردم، بخشهای خدمات کشور را بتوانیم برق رسانی بکنیم به عدد مطلوب، یک نکتهای فکر میکنم برای مردم عزیزمان جالب باشد این است که این عدد ۷۷ هزار و ۵۱۴ مگاوات عدد بسیار بزرگی است.
سوال: مصرف را دارید میگویید؟
رجبی مشهدی: بله
سوال: تا به مصرف نرسیدیم، چون چند تا سوال در مورد تولید دارم، اشاره کردید که سالانه ۵ میلیارد دلار نیاز دارید که چرخه تولید برق با مشکل مواجه نشود در سه سالی که از دولت سیزدهم گذشت هر سال این ۵ میلیارد دلار برای شما محقق شد؟ اگر شده بفرمایید چقدر آن انجام شد.
سوال: چقدر به ظرفیت تولید برق مان در طی این سه سال افزوده شده است؟
رجبی مشهدی: خوشبختانه ما از ابتدای دولت سیزدهم تلاش بر این بود که ظرفیت سازی در بخش نیروگاهی به حداکثر برسد، ما حدود ۹ هزار مگاوات به ظرفیت تولید برق کشورمان اضافه شده، ۷ هزار مگاوات مربوط میشود به توسعه نیروگاههای جدید و ۲ هزار مگاوات هم ظرفیت تولید برق نیروگاههای موجود بوده که ارتقاء کرده، یعنی ما از سیستمهای خنک کن هوایی، ورودی کمپرسور توربین گازها استفاده کردیم یا تغییر در زاویه پرههای توربین گازها استفاده کردیم که این افزایش ظرفیت را داشته باشیم.
تقریبا این ۹ هزار مگاوات را در این دوره سه ساله تقریبا میشود ۳ هزار مگاوات ولی آن چیزی که نیاز کشور است همین طور که عرض کردم ما بیش از این مقدار است، دلیل آن هم این است که اگر ما بخواهیم قدری دقیقتر روی این موضوع صحبت بکنیم باید به هزینه انرژی یا قیمت گذاری انرژی بپردازیم، از این جهت که بخش صنایع انرژی بر کشور برابر قانون مانع زدایی از توسعه صنعت برق اینها مکلف بودند به این که ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه را احداث بکنند خوشبختانه تا الان حدود ۱۷۰۰ مگاوات نیروگاه احداث کردند.
سوال: این را در ۹ هزار تا لحاظ کردید گفتید ۱۰ هزار تا؟
رجبی مشهدی: بله هست، ما بهرحال بخشی از انرژی کشور به صورت یارانهای به این بخش قبلا به صورت خیلی یارانهای در اختیار این بخش قرار میگرفته بر اساس این قانون به گونهای تنظیم شده که انشاالله با افزایش نرخ توجیه پذیر میشود برای آنها احداث نیروگاه، درواقع در گذشته از یارانههای انرژی استفاده میکردند الان این مقدار کمتر شده ترغیب شدند به این که بر اساس قانون هم نیروگاه بسازند.
اگر که ما بتوانیم تامین سوخت اینها را داشته باشیم، مجوزهایی که این بخش میخواهند تسهیل بکنیم، بخصوص در بخشهای مختلف زیست محیطی و سایر موارد، میتواند سرعت بگیرد و انشاالله بخشی از انرژی که اینها دارند در حال حاضر مصرف میکنند از این بخش برداشته بشود و ما بتوانیم سایر بخشها را انشاالله به صورت پایدار تامین بکنیم.
سوال: این ۹ هزار مگاواتی که اشاره کردید، چقدر سرمایه گذاری روی آن انجام شده است؟
رجبی مشهدی: به لحاظ فناوری متفاوت هستند، بخشی تجدید پذیر است.
سوال: سرجمع؟
رجبی مشهدی: تقریبا همانطور که عرض کردم اگر که با اثر شبکهها بگیریم تقریبا سرانگشتی حدود هزار دلار است ولی اگر بخواهیم صرفا بخش تولید را در نظر بگیریم حدود ۵۰۰ تا ۶۰۰ مگاوات به ازای هر کیلووات میتوانیم تقسیم بکنیم.
سوال: عدد آن را دارید که به ما بگویید؟
رجبی مشهدی: نه عدد آن در ذهنم الان نیست ولی حدودی مثلا فرض کنید حدودی یک چیزی سالانه در نظر بگیرید حدود دو تا سه میلیارد دلار سرمایه گذاری
سوال: بعد چیز دیگری هم هست که در طی سالهای آینده کار آن الان شروع شده باشد ولی بهره برداری آن برود برای سال بعد؟
رجبی مشهدی: بله، خوشبختانه برنامه ریزی که انجام شده تقریبا حدود ۲۲ هزار مگاوات برنامه ریزی شده به ظرفیت تولید برق کشور اضافه بشود، نیمی از این بخش نیروگاههای تجدیدپذیر هستند
سوال: طی چند سال این ۲۲ هزار تا؟
رجبی مشهدی: حدود سه سال آتی به ظرفیت تولید برق کشور اضافه میشوند، همین طور که عرض کردم حدود ۱۲ هزار مگاوات از اینها نیروگاههای تجدید پذیر هستند حدود ۱۰ هزار مگاوات نیروگاههای حرارتی هستند عمدتا نیروگاههای سیکل ترکیبی که راندمان بسیار خوبی را دارند بیش از ۵۵ درصد راندمان دارند انشاالله اینها به ظرفیت تولید برق کشور اضافه بشود ما شرایط بهتری نسبت به وضعیت موجود خواهیم داشت.
سوال: برویم سراغ مصرف، اول این را بپرسم که در تهران گزارشهایی داشتیم در مناطق مختلف، در اهواز داشتیم که قطعی برق داشتند در مناطق خانگی مشخصا، با توجه به این که در برنامههای متعددی صحبت کرده بودیم که قطعی برق ابتدا یا برنامه ریزی شده است و برای صنایع و برای مصارف خانگی برنامهای ندارد وزارت نیرو و توانیر برای قطعی برق، علت این قطعیها مشخصا چیست؟
رجبی مشهدی: میدانید که ما شبکه پهناوری داریم، یک میلیون کیلومتر طول شبکههای ما هست و اینها در معرض طوفان، گرد و خاک، شرایط متفاوت زیست محیطی است و این خودش ممکن است منجر به خاموشی یا حوادث بشود، در تابستان تفاوت عمدهای که نسبت به سایر فصول میکند این است که تجهیزات به دلیل مصرف برق بالا خودشان در معرض حادثه بیشتری قرار میگیرند.
یعنی نقطه کارشان اصطلاحا تغییر میکند، نور آفتاب که به طور مستقیم روی ترانسفورماتورها و تجهیزات هست تاثیرگذار است و امکان این که این تجهیزات زودتر خراب بشوند در تابستان بیشتر میشود از این گذشته ما در دوره حداقل بار مثلا فرض کنید در فصل پاییز وقتی یک ترانسفورماتور خارج میشود، به دلیل این که ترانسفورماتور دیگری کنار آن ممکن است وجود داشته باشد و آن بار کمتری را داشته باشد میتواند با خروج آن برق را بدون این که مردم احساس کنند جابجا یامانور بکند، ما اصطلاحا به آن میگوییم مانور بکند، در تابستان این امکان مانور محدودتر میشود، چون همه تجهیزات در حداکثر ظرفیت خودشان قرار میگیرند این جا است که ما از مردم عزیزمان خواهش میکنیم که کمتر مصرف بکنید یا مدیریت مصرف بکنید، برای این که این تجهیزات واقعا در معرض هم نور آفتاب هستند هم حداکثر مصرف هستند هم امکان جابجایی بار در آنها محدود میشود هر چند که این مواردی که شما فرمودید، حوادث هست که اتفاق میافتد مثلا در اهواز.
سوال: گزارشی دارید که چند تا است در چند منطقه است؟
رجبی مشهدی: بله خوشبختانه نرخ خاموشی به ازای هر مشترک، طی این سه سال روند کاهشی داشته، مردم میتوانند خودشان قضاوت بکنند نسبت به قبل مثلا مناطق عادی مثل تهران استفاده هست اگر یک کولر گازی استفاده کند مثل این میماند که یک مشترک جدید اضافه شده به نظر میرسد این روند نامتعارف استفاده از کولرهای گازی.
سؤال: حتی اگر دما را مثلا در حد همان دمای رفاه ۵ ـ ۲۴ درجه نگه دارند همین اتفاق میافتد؟
رجبی مشهدی: باز هم این توان را در ساعت اوج مصرف اضافه میکند آماری که ما داریم بیش از ۸۰۰ هزار دستگاه کولر گازی در سال در واقع که خود این عدد بزرگی است حدود هزار و ۶۰۰ مگاوات فقط همین مقدار است اضافه میشود اگر که آمارهایی را که اخیرا در واقع ما داریم تدقیق میکنیم و ان شاءالله اعلام عمومی میکنیم مثلا فرض بکنید در استانهای شمال غربی کشور که قبلا متعارف نبوده از کولرهای گازی استفاده بکنند و مثلا عددی حول و حوش ۱۵ درصد استفاده میکردند.
این عدد به حدود ۳۰ درصد رسیده الآن، یعنی ۳۰ درصد از مشترکان خانگی استانهای مثلا شمال غرب کشور الآن از کولر گازی استفاده میکنند در این مناطق استفاده از کولرهای آبی آن هم در واقع در دورههای محدودی که آنجا گرم میشود متعارف است و من فکر میکنم دمای رفاه را هم آنجا ایجاد میکند اگر که روند این باشد که ما بخواهیم استفاده از کولرهای گازی را در همه مناطق ایران اضافه بکنیم قطعا صنعت برق امکان پاسخگویی این میزان نیاز مصرف را ندارد و قطعا مشکلاتی را برای تأمین برق خواهیم داشت.
رجبی مشهدی:: همین جا به هر حال اولا خواهش میکنم که استفاده از کولرهایی که در اختیار دارند کولرهای آبی میتواند با دور کند حدود ۴۰ درصد کاهش مصرف هم داشته باشد که حالا در بخش جوایز و پاداشها خدمت شما عرض میکنم که خیلی میتواند تأثیرگذار باشد این را در واقع ما بتوانیم هم ترویج بکنیم خیلی کولرهای گازی در این مدت ترویج و تبلیغ شد و یک عدهای هم که بالاخره دنبال سود هستند و فروش این کالاها و آنها به طور نامتعارف در بخشهای خانگی ما استفاده شد که من فکر میکنم این کار را برای ما و همکاران ما قدری سخت کرد، اما این را من عرض بکنم که آنهایی که کولر گازی دارند و اصلا لاجرم باید از آن استفاده بکنند تنظیم دما روی ۲۵ درجه میتواند ۲۰ درصد کاهش مصرف داشته باشد نسبت به ۱۷ درجه و حتی میتواند این دما را روی ۲۶، ۲۷ تنظیم بکند در خیلی از همین کشورهای صنعتی میتوانند جستجو در فضای مجازی هم داشته باشند روی ۲۶ یا ۲۷ درجه تنظیم میشود و اجبار هم میشود که ما برای ادارات امسال دمای ۲۵ درجه را تنظیم کردیم هر چند که گزارشهایی الآن به ما میرسد که در برخی از شعبات بانکها رعایت نمیشود. حالا اسم نمیبرم.
سؤال: هر سری میآیید اسم نمیبرید حالا دو بار اسم ببرید شاید یک خرده مصرفشان اصلاح شد.
رجبی مشهدی: ان شاءالله آخر تیرماه من در واقع لیست آن را هم منتشر میکنم چند روز بیشتر نمانده فهرست آن را عرض میکنم.
سؤال: حالا اول به تفکیک بگویید که مصرفها به چه صورت است در خانه یعنی از این ۷۷ هزار مگاواتی که داریم با هم صحبت میکنیم چقدری از آن خانگی است چقدری از آن صنعتی است چقدری از آن اداری است؟
رجبی: ما تقریبا ۵۰ درصد از میزان تقاضا در دوره به اصطلاح تابستان و بیش از آن در بخش خانگی صورت میگیرد خانگی و تجاری صورت میگیرد به طور متوسط در سال، خانگی مصرف آن ۳۳ درصد است ولی در دوره تابستان این عدد از ۵۰ درصد افزون میشود سایر بخشهای ما در واقع کشاورزی هستند حدود ۱۶ درصد بخش صنعت کشور است تقریبا یک سوم از مصرف ما در بخش صنعتی کشور استفاده میشود و الباقی هم بخشهای عمومی و اداری هستند.
سؤال: در برنامههای متعددی که با هم داشتیم با هم گفتگو کردیم بررسی وضعیت مصرف و پایش مصرف ادارهها را خیلی در دستور کار خودتان قرار داده بودید از سالهای پیش هم همین طور بوده بفرمایید که الآن چقدر این کار پیش رفته کدام یک از ادارات جریمه شدند کدام از آنها برقشان قطع شده پر مصرفترینها کدامها هستند و کم مصرفترینها کدامها هستند؟
رجبی: ما خوشبختانه امسال رکورد هزار و ۲۰۰ مگاوات را برای ادارات داشتیم میزان صرفه جویی عدد باز بزرگی است تقریبا میشود سه چهار تا استان مصرف برق سه چهار تا استان مثل خراسان شمالی و جنوبی اینها مصرف هایشان حدود ۳۰۰، ۴۰۰ مگاوات است یعنی هزار و ۲۰۰ مگاوات کاهش مصرف عدد خیلی بزرگی است سال گذشته این عدد ۸۵۰ مگاوات بود ما تقریبا ۹۲ هزار مشترک اداری و یا نهادهای عمومی غیردولتی داریم حدود ۳ ـ ۷۲ هزار مگاوات از اینها مشترکان بزرگتری هستند دیماندی که برای اینها کنتورهای هوشمند نصب شده است.
سؤال: ۳ ـ ۷۲ هزار مشترک.
رجبی: بله، روال در واقع تنظیم این کنتورها به گونهای است که اینها باید دو تا ساز و کار را رعایت بکنند در زمان فعالیت اداره می
سوال: به چقدر رسیده؟ چون شما یک میانگینی دارید از خاموشیها؟
رجبی مشهدی: تقریبا از حدود یک و دو دهم دقیقه به ازای هر مشترک در روز، این به حدود یک و ۶ صدم رسیده در پایان سال گذشته.
سوال: یک و دو دهم آمار چه زمانی بود؟
رجبی مشهدی: سال ۱۴۰۰ بوده، یک و ۲۱ بوده دقیقه به ازای هر مشترک در روز، این عدد رسیده به. به اضافه این که مطلبی که میخواهم خدمت مردم عزیزمان عرض کنم و تاثیرگذار است این که در ساعت اوج مصرفی که ما اعلام میکنیم این تجهیزات در حداکثر مصرف خودشان قرار میگیرند.
سوال: یک بار دیگر بگویید چه ساعتی است؟
رجبی مشهدی: ساعت ۱۳ تا ۱۸ ساعت اوج مصرف روزانه ما است، ساعت ۱۹ تا ۲۰ اوج بار شبانه ما است از وسایل پرمصرف اگر در این ساعتها استفاده نکنیم، کولر اضافی اگر میشود خاموش شود خیلی تاثیرگذار است اگر دمای کولرها روی ۲۵ درجه یا ۲۴ درجه یا بالاتر استفاده بکنند یا از دور کند کولر استفاده کنند میتواند این حوادث را کمتر کند، این نکته را هم بگویم ما در گزارشهای قبلی صدا و سیما هم بود در کشورهای همسایه ما که تحت این گنبد حرارتی قرار گرفتند و این روزها بسیار گرم است نمیدانم شما نقشههای دمایی کشورهای اطراف را دیدید و بخشی از خوزستان و هرمزگان که طی این ۷-۸ روز واقعا دمایش را عرض کردم رکوردهای بی سابقه یا کم سابقهای را داشتند.
ملاحظه میکنید آنها منجر به خاموشیهای خیلی گسترده شدند جداول خاموشی را منتشر کردند، ولی به لطف خداوند متعال همکاری مردم که جا دارد از این جا هم از آنها تشکر کنم و آماری را اگر فرصتی باشد خدمت مردم عزیزمان بدهیم مشارکت خیلی خوبی را داشتند با صنعت برق، و البته نیازمند این هستیم که مشارکت بیشتر بشود با صنعت برق که ما بتوانیم انشاالله برق را به طور کامل و پایدار تا پایان دوره تابستان تامین بکنیم.
سوال: الان برنامه مشخصی هست برای این که در تهران یا سایر کلانشهرها، شهرهای جنوبی که به لحاظ دمایی دمای بالاتری را طبق فرمایش شما دارند تجربه میکنند برای مصارف خانگی قطعیهای برنامه ریزی شدهای برای آنها تدارک دیده شده؟ چون در روزهای مختلف در ساعتهایی که اشاره میکنید و بعضا در خارج از این ساعتها قطعی برق در حد یکی دو ساعت مردم داشتند و تجربه کردند و گزارشهای آن به ما رسیده.
رجبی مشهدی: همین طور که عرض کردم اولا به صورت محدود حوادثی که.
سوال: یعنی آیا همه آن بخاطر خرابی دستگاهها است یا نه، شما بعضی جاها مجبور میشوید که برق را قطع بکنید؟
رجبی مشهدی: مصداقهای آن شاید زمان زیادی از وقت ما را بگیرد، فرض بفرمایید حادثهای در یک نیروگاه اتفاق میافتد، یک نیروگاهی خارج میشود، در آن لحظه ما حداکثر تولیدمان را داریم در اختیار مصرف کنندگان قرار میدهیم خروج آن واحدها تا زمانی که این نیروگاهها بخواهند برگردند بخشی از آنها مربوط میشود به این حوادث.
سوال: مثلا در یک هفته گذشته چنین اتفاقی را داشتیم؟
رجبی مشهدی: بله داشتیم
سوال: کدام نیروگاه این اتفاق برایش افتاد؟
رجبی مشهدی: در اهواز آنجا یک واحد نیروگاه رامین از مدار خارج شده بود که تاثیرگذار بود خود آن در آن بخشی که هسته مرکزی شهر اهواز است و این حوادث اتفاق افتاده بود.
سوال: در تهران؟
رجبی مشهدی: تهران هم ما نیروگاه شهید منتظرقائم را مثلا داشتیم دو واحد آن از مدار خارج شده بود این اتفاق افتاده بود، اینها حوادثی هست که اجتناب ناپذیر است و اتفاق میافتد، اما آن چیزی که خدمت مردم عزیزمان میگویم این است که قطعا همکاری ما امکان تامین برق مستمر را فراهم میکند به جهت این که همین طور که عرض کردم ما تجهیزات مان واقعا تحت فشار بسیار سنگینی هستند هم دمای هوا این فشار را مضاعف میکند هم میزان مصرف برق، همکاری مردم عزیزمان میتواند کمک بکند که این شرایط را ما مطلوب بتوانیم اداره بکنیم، یک نکته را بگویم، چون بخش عمدهای از این تلاش بر دوش همکاران من در صنعت نیروگاهی کشور است، اینها حداکثر تلاش شان را میکنند.
اولا که یک دوره خیلی سخت را میگذرانند قبل از دوره تابستان برای تعمیرات این واحدهای نیروگاهی، بسیار تلاش میکنند که اینها را بتوانند قبل از تابستان آماده بکنند تعمیرات اساسی را انجام بدهند و در دوره تابستان بتوانند حداکثر تولید برق را داشته باشند و افتخارشان این است که از این طریق خدمت میکنند، خوشبختانه علیرغم این که ما تقریبا میشود گفت که حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد از واحدهای نیروگاهی مان یا عمر مفیدشان را دارند یک بخشی شان عمر دوره دوم شان را هم تمام میکنند ولی با تعمیرات اساسی، با نگهداری خوب ما توانستیم نیروگاههای خوبی را داشته باشیم.
با حداکثر تولید و این تلاش واقعا خالصانه است و به گونهای است که ما بتوانیم حداکثر ظرفیت نیروگاهی مان را در این دوره داشته باشیم در بخش شبکههای برق، پهناور بودن آنها، کار دشواری که در ارتفاع دارد و تلاش میکنند که این دورهای که دوره سختی است برای تمام همکاران من در صنعت برق به خوبی و با شرایطی که کمترین میزان خاموشی را داشته باشند بتوانیم پشت سر بگذاریم.
سوال: کلا اگر الان بخواهیم وضعیت مصرف را برای بینندگان تشریح بفرمایید به تفکیک بخشهای مختلف خانگی، صنعتی، تجاری و اداری به چه صورت است و به نسبت سال گذشته چقدر افزایش را نشان میدهد؟
رجبی مشهدی: عدد کلی میزان مصرف که یا میزان تقاضا به ۷۷ هزار و ۵۱۴ رسیده رقمی بوده که تاکنون ثبت نشده بوده و ما پنجمین بار بود که رکورد بیش از سال گذشته را امسال پشت سر میگذاشتیم امروز هم به نظر میرسد عدد ۷۶ هزار به بالا را ما بتوانیم داشته باشیم که پشت سر گذاشتیم.
سوال: یعنی سال پیش همین موقع مصرف برق چقدر بود؟
رجبی مشهدی: حدود ۷۲ هزار مگاوات بوده که تقریبا میشود گفت که ۵ هزار و ۵۰۰ مگاوات به این عددی که سال گذشته تا این روز بوده پشت سر گذاشتیم و واقعا عدد بسیار بزرگی است علیرغم این که عرض کردم ما انتظارمان این است که مثلا یک رشد حدود ۳ هزار مگاواتی در سال را بتوانیم تجربه بکنیم که بخشی از آن برمی گردد به استفاده نادرست از وسایل برقی به طور خاص وسایل سرمایشی در نقاطی از کشور که بخش معتدل یا عادی کشور هستند و گرمسیر نیستند، رطوبت خیلی بالا نیست کولرهای آبی پاسخگو هستند، برخی مبادرت میکنند به این که علیرغم این که کولر آبی دارند از کولرهای گازی استفاده بکنند این رشد مصرف سنگینی را اضافه میکند ما هر کولر گازی که استفاده بشود تقریبا میشود گفت دو کیلووات به میزان مصرف برق اضافه میکند، یک نکتهای را هم خدمت مردم عزیزمان عرض بکنم این که ما سالانه حدود یک میلیون مشترک جدید داریم، برای سال جاری ۳ هزار و ۵۰۰ مگاوات ظرفیت تقاضای جدیدی بوده که از قبل زیرساخت برق مورد نیازشان را فراهم کردیم.
سوال: سوالی که پیش میآید این که یک میلیون مشترک جدید هر سال چطور و بر چه اساسی اضافه میشوند؟ چون به نسبت ساخت و ساز؟
رجبی مشهدی: بله، حدود تقریبا ۸۰۰ هزار از این تعداد مشترک بخش خانگی هستند که معمولا خانههای جدید یا خانههایی که مثلا چند طبقه هستند کنتورهای مجزا بعدا از ما مطالبه میکنند که اینها بخش جزئی آن است و بیشتر همین ساخت و سازهای جدیدی است که اتفاق میافتد و اینها را عرض کردم که ما این مقداری که متعارف هست را داریم پاسخ میدهیم، غیر از اینها اگر یک مشترک خانگی که تقریبا حدود یک، یک و نیم کیلووات میشود گفت که در مثلا مناطق عادی مثل تهران استفاده است، اگر یک کولر گازی استفاده کند مثل این است که یک مشترک جدید اضافه شده است، به نظر میرسد این روند نامتعارف استفاده از کولرهای گازی مصرف باید ۳۰ درصد از سال مبنا که هزار و ۴۰۰ است کمتر باشد و بعد از خاتمه کار باید ۶۰ درصد میزان مصرفشان را کاهش بدهند این کنتورها طوری تنظیم شده که هر ۱۰ دقیقه یک بار فرصت میدهد اگر مصرف بالاتر باشد بعد از ۱۰ دقیقه در واقع شروع میکند به کاهش به اصطلاح قطع آن مشترک اداری بعد ۱۰ دقیقه دیگر فرصت میدهد که باز اگر رعایت کرده باشند که ادامه میدهد هیچ مشکلی پیش نمیآید اگر نه حدود نیم ساعت را قطع میکند که این تأثیرگذاری خیلی خوبی را داشت پایش ما به صورت برخط است از میزان مصرف ادارات همکاری نسبتا خوبی داشتند.
سؤال: چند تا اداره این گونه شدند که نیم ساعته قطع بشوند؟
رجبی: تقریبا حالا تعداد را عرض نکنم، چون عدد به اصطلاح مجموعه آن را الآن در اختیارم نیست ولی به اصطلاح پاسخ خیلی خوبی داد تقریبا رعایت میکنند شاید مثلا کمتر ۵ درصد از مشترکان اداری ما باشند که پر مصرف هستند و رعایت نمیکنند.
سؤال: مثل کدام ها؟
رجبی: در روز گذشته ما مجبور شدیم مثلا سه تا وزارتخانه را هم برقشان را قطع بکنیم و بعضیها هم در واقع.
سؤال: وزارتخانه خودتان بوده مثلا وزارت نیرو را قطع کردید؟
رجبی: خیر وزارت نیرو را واقعا، چون مولد دارد قطع نکردیم مولدش در مدار است مصرف برقش را هم در واقع از طریق آن مولد دارد تأمین میکند.
سؤال: وزارت نفت چی؟
رجبی: وزارت نفت هم مشکلی نداشته است.
اجازه بدهید که یک جملهای بگویم شاید این الآن خیلی مصداق داشته باشد برای این فصلی که خدمتتان هستیم ما در بخش فضاهای آموزشی، چون سیستمها به صورت متمرکز هستند و دانشگاهها و مدارس در حال تعطیلی هستند یک بخشی در واقع باید فعال باشد آن بخشی که قرار است فعال باشند اگر به صورت اختصاصی سیستمهای سرمایشی آن کار بکنند خیلی میتواند میزان مصرف را کاهش بدهد و ما هم خواهش میکنیم از همه مسئولین آن دستگاههای اجرایی تلاش را بکنند که ما بتوانیم در واقع این ساعتهایی که پرمصرف هم هست به خصوص بعد از ساعت تعطیلی هیچ دستگاه سرمایشی در بخشهای فضای آموزشی و یا اینکه ادارات نباید آنهایی که تعطیل میشوند روشن باشد و بیشترین میزان صرفه جویی را ما باید بعد از ساعت خاتمه کار که ساعت ۱۳ است در واقع در خدمت بگیریم.
سؤال: در برنامه قبلی گفتید که یک سری ادارات بعد از ساعت تعطیلی هم وسایل سرمایشی شان را قطع نکردند قرار شد در برنامه بعدی نام ببرید کدام دستگاهها بودند؟ ادارهها را نگفتید، وزارتخانهها را که نگفتید، خوش مصرفها را حداقل بگویید از ادارهها و وزارتخانه ها، بانکها و شهرداریها و فرودگاهها را که سالهای گذشته نام میبردید الآن همین طوری است؟
رجبی: بله معمولا هم در واقع حالا به جهت اینکه ببینید در بخش اداری یک جملهای را که عرض میکنم میشود یک راهکار سادهای بدهیم میگویند که به دلیل اینکه ما پوشیدن لباس مثلا کت در ساعت فعالیتمان الزامی است به همین جهت کولرها را مثلا ۱۷ درجه تنظیم میکنند این خودش باعث افزایش ۲۰ درصدی مصرف است اگر که در نظام آنها باید به اصطلاح اصلاحی بتواند داده بشود و این امکان فراهم بشود که بتوانند کولرها را روی دمای ۵ ـ ۲۴ درجه تنظیم بکنند هم بانکها هم بخش شهرداریها میتواند خیلی تأثیرگذار باشد یک نکتهای هم عرض بکنم به هر حال استانداران عزیز طی به اصطلاح روز گذشته برخی از آنان برای روز پنجشنبه روز تعطیلی اعلام کردند.
این به خاطر گرما و افزایش دمای بی سابقه بود که اتفاق افتاده بعضی از آنها مثل اهواز یا خوزستان استاندار محترمشان روز شنبه را که دما بیش از ۵۰ درجه بود به جهت رفاه حالت مردم جلوگیری از گرمازدگی در واقع این مسئله اتفاق افتاده بود و صنعت برق رسما هنوز درخواستی از استانداریهای محترم برای اینکه تعطیل بکنند نداریم به اضافه اینکه ما روزهای اوج مصرفمان اگر که مثل مثلا روز گذشته چهارشنبه که ما عدد ۷۷ هزار و ۵۱۴ مگاوات میزان تقاضایمان بود برای این روز باید تقاضا میدادیم که تقاضا و درخواست در این خصوص از طرف وزارت نیرو به استانداریهای محترم نرفت قطعا برای روزهای آتی اگر روز گرمی باشد وزارت نیرو درخواستی خواهد داشت و از این بابت هم تشکر میکنم.
از استانداران محترم که حالا یک نگاهی هم به صرفه جویی انرژی داشتند نکتهای که شاید مهم باشد این است که اگر هم در واقع تصمیمی در این خصوص گرفته میشود حتما پایش و اینکه مسئولین دستگاههای مربوطه در زمان تعطیلی اطمینان حاصل بکنند از اینکه وسایل سرمایشی و برقی اضافه شان خاموش است در زمان تعطیلی را در واقع داشته باشند همین جا، جا دارد از استانداران محترم و مسئولین دستگاههای اجرایی در این خصوص هم من تشکر بکنم.
سؤال: برق صنایع را چی؟ آن مدیریت یک روزه بیشتر شده یعنی قطعی شان مدیریت برقی آنها هماهنگی هایتان؟
رجبی: ما یک ساز و کار مبتنی بر انرژی و توان را برای بخش صنعتی کشور داریم و دورههایی که تنظیم کردیم به این شکل است که برای ۱۵ تیرماه و ۱۵ مرداد میزان صرفه جویی صنایع باید بیشتر باشد به جهت اینکه اوج بار ما در این دوره هست و بعد از ۱۵ مرداد ماه هم این مقدار تعدیل میشود و میزان صرفه جویی بخش صنعت هم کمتر از به اصطلاح زمان جاری خواهد بود همین جا، جا دارد از همه مشترکان عمده تشکر بکنم و اینجا در واقع چیزی که مورد انتظار وزارت نیرو است این هست که بر اساس ماده ۴ قانون مانع زدایی از توسعه صنعت برق صنایع انرژیبر کشور مکلف به احداث نیروگاه هستند اگر احداث نیروگاه را داشته باشند ما این امکان را داریم که هم سایر بخشهای صنعتی مثل کارگاههای صنفی ـ صنعتی که الآن هیچ محدودیتی ندارند یا شهرکهای صنعتی و بقیه را هم به شکل مطلوب تری تأمین انرژی بکنیم و سایر بخشها مثل بخشهای تجاری و بقیه، این امکان را میدهد به ما که از این ظرفیت حداکثر استفاده را بکنیم بخشیها شروع کردند بخشیها هنوز در حال بررسی هستند من خواهشم این است که از همین الآن برای تابستان سال آینده زیرساختهای توسعه ظرفیت نیروگاهی را این بخش حداکثر آماده بکند.
سؤال: در این قطعیهایی که انجام میشود اگر مشترکی چه در خانگی و چه در صنعتی دچار خسارتی بشود ساز و کار با توجه به اینکه آن بیمه حوادث و آن بیمه برق و اینها روی قبض هاست اگر خسارتی شامل آنها بشود باید چه کار بکنند؟
رجبی: ما در واقع در سامانه توانیر به آدرس بیمه دات توانیر دات او. آر. جی دات آی. آر میتوانند ثبت بکنند از طریق کارشناسان بیمه که حضور پیدا میکنند میزان خسارات و همچنین در واقع تأیید آن صورت میگیرد اگر اعتراضی داشته باشند باز میتوانند در سامانه بازرسی شرکت توانیر مثلا بگویند به نظر کارشناس مثلا اعتراض دارد ما درخواستمان از بیمه این است که باید کارشناس دیگری را هم در واقع اعزام بکنند.
سؤال: سال پیش چقدر خسارت پرداخت شد؟
رجبی: تقریبا یک چیزی حول و حوش ۶۰ تا ۷۰ میلیارد تومان در واقع از طریق این سامانه ما پرداخت داشتیم.
سؤال: صنعتی و خانگی با هم دارید میگویید؟
رجبی: اینها خیر در واقع برمی گردد ببینید در بخش بیمه، ما بخشی از آن برمی گردد به بیمه حوادثی که منجر به خدای نکرده فوت یا جرح افراد در منزل میشود به دلیل به اصطلاح اینکه مراقبت لازم نکردن یا به هر حال اتفاقی افتاده در منزل و بخشی هم در واقع به لوازم که عمدتا به این دو مورد اول یا آتش سوزی ناشی از برق در واقع این.
سؤال: لوازم آن چیزی که ناشی از قطعی بوده چقدر بوده است؟
رجبی: اینها معمولا تعدادش محدود است ببینید این نکته را هم خدمت مردم عزیزمان عرض بکنم لزوما هر موقع ما برق قطع بشود منجر به، به اصطلاح سوختگی تجهیزات نمیشود خیلی از عوامل مؤثر هستند روی سوختن تجهیزات برقی از جمله کیفیت خود آن تجهیز و سایر موارد که اینها را در واقع کارشناس بیمه بررسی میکند و اگر خسارت از این بابت خورده باشند حتما آن را به اصطلاح جبران میکند به هر حال من فکر میکنم که همین حدود به اصطلاح ۶۰، ۷۰ میلیارد تومان برای سال جاری البته بر اساس قانون این میزان پوشش بیمهای بیشتر شد امیدواریم که اتفاق خاصی نیفتد و ما کمتر شاهد جرح یا خدای نکرده فوت افراد ناشی از عدم لحاظ مقررات ایمنی در واقع شاهد باشیم.
سؤال: یک طرحی دارید طرح با انرژی در برنامه قبلی هم راجع به آن صحبت کردیم سال پیش هم طرح خوش حسابی را داشتید در این با انرژی چقدر مردم آمدند و کمک کردند و مصرفشان را مدیریت کردند یا کاهش دادند و بعد از آن بفرمایید که چقدر شما به آنان پاداش دادید یا اینکه قیمت قبضشان کمتر شده است.
رجبی: عددی که اخیرا در واقع به دست من رسید این هست که حدود ۳۴ درصد از مردم عزیزمان مشمول پاداش صرفه جویی شده بودند و از طریق پیامک در واقع پیامک قبض برقی که میآید در آنجا نوشته بستانکار یا ممکن است رایگان یا بقیه موارد را در واقع در قبض در پیامک درج میشود میتوانند شاهد آن باشند تقریبا ۱۱ درصد از مشترکان امر قبض برق خودشان را رایگان کردند خب این طرح به اصطلاح پاداش صرفه جویی مطابق سال گذشته وجود دارد و تا رایگان کردن قبض میتواند پیش برود.
سؤال: یعنی در تابستان با توجه به اینکه مصرفها زیادتر میشود، میشود قبض برق رایگان داشت؟
رجبی: بله همین طور که عرض کردم ۱۱ درصد در واقع رایگان شده سال گذشته ما این عددمان حدود ۴۰ درصد بود البته زمان داریم ما قبضهایی که در واقع مورد پایش قرار دادیم ۲۵ میلیون قبض تاکنون بوده که یعنی یک دوره هم هنوز خدمت مردم عزیز ارسال نشده پیش بینی میکنیم که این عدد افزایش پیدا بکند در خود تهران حدود ۲۵ درصد از مردم مشمول پاداش صرفه جویی شده بودند قطعا این اتفاق میافتد در پویش با انرژی همینطور که شما هم فرمودید به این صورت هستش که چنانچه کاهش مصرف داشته باشند .
حتما در واقع از آن جوایزی که پیش بینی شده و جوایز نفیسی هم است میتوانند بهرهمند بشوند ولی این را خدمت مردم عزیزمان عرض میکنم علاوه براینکه آن پاداش صرفه جویی سر جای خودش هست و حتی اگر صرفه جویی بیشتری داشته باشند بیش از رایگان کردن قبض میتواند امتیازشان را در قرعه کشی بیشتر بکند و استفاده بکنند از این فرصتی که در اختیارشان قرار گرفته ما میتوانیم شاهد کاهش مصرف خوبی در بخش خانگی باشیم یک چند نکتهای فکر میکنم در خصوص پویش با انرژی لازم باشد عرض بکنم اول اینکه ما اولین دوره قرعه کشی را برگزار کردیم در آن ۱۵ دستگاه خودرو و سایر جوایز نفیس ارزنده که هم لوازم خانگی و نمیدانم بستههای اینترنت و بقیه بود در آن جوایز بود که صورت گرفته بود.
سه مرحله دیگر ما قرعه کشی داریم اگر که اولی آن را که انجام دادیم در حدود عید غدیر و پیش رو به اصطلاح تا پایان تیرماه است حدود ۱۰۰ دستگاه خودرو است که ان شاء الله در این قرعه کشی مدنظر هست که اهدا بشود از همین الآن یعنی اگر که تا الآن هم هیچ صرفه جویی صورت نگرفته میتوانند برای سه قرعه کشی بعدی ما مشارکت داشته باشند نکته بعدی که شاید باز مهم باشد مورد سؤال مردم باشد ما اقلیمهای متفاوتی داریم مثلا اقلیم گرم مثل خوزستان، هرمزگان، بوشهر یا اینکه به اصطلاح نیمه شمالی کشور که اقلیم عادی دارند مردم هر منطقهای با اقلیم خودشان مسابقه میدهند در این قرعه کشیها و اگر اینکه ترغیب بکنند به اصطلاح همشهریانشان را و برای کاهش مصرف میزان جوایزی که به آن استان تعلق میگیرد بیشتر هم خواهد شد یعنی شانس برنده شدن برای افرادی که میزان صرفه جویی بیشتری داشتند در یک اقلیم بیشتر هست نسبت به یک به اصطلاح همان اقلیمی که کمترین میزان مصرف را داشته است.
سؤال: الآن کدام استان بیشترین صرفه جویی را داشته است؟
رجبی: تقریبا البته در میزان صرفه جویی من به اصطلاح عدد دقیقی الآن همراهم نیست ان شاءالله در یک فرصتهای بعدی اعلام میکنیم ولی در خودروهایی که در نوبت اول ۱۵ دستگاه توزیع شد بخشی از آن در واقع خوزستان ۵ دستگاه مثلا خودرو و یا اینکه در تهران ۵ دستگاه خودرو بستگی دارد در واقع به هم نفوسی که در آنجا زندگی میکنند که شانس بیشتری را دارند و هم تعداد افرادی که در واقع صرفه جویی دارند پس این نکته را میخواستم عرض بکنم ما به مردم عزیزمان میگوییم که از طریق به اصطلاح کد دستوری #۱۵۲۱* به پویش با انرژی بپیوندند ولی اگر که فرصتی هم پیدا نکردند در صورتی که صرفه جویی داشته باشند حتما در این قرعه کشی شرکت داده میشوند بله خیلی ساده است راهکارهای کاهش مصرف انرژی در آن پویش دیده شده یا اینکه تخمین مصرف دیده شده شبیه ساز مصرف دارد میتوانند بگویم که ما مثلا این وسایل برقی را داریم برای آنها محاسبه میکند که شما الآن مصرف برقتان چطور است و به آنان میگوید که اگر این چند تا کار ساده را انجام بدهید میتوانید مصرف برقتان را به اصطلاح کم بکنید و علاوه بر اینکه قبضهای سنگینی را هم دریافت نمیکنید من در نوبتهای قبلی عرضه کردم برای کسانی که به هر حال الگوی مصرف را رعایت نمیکنند بر اساس قانون تعرفه برق به صورت پلکانی افزایشی است.
سؤال: بیشترین قبضی که تا الآن صادر کردید در این دوره چقدر بوده است؟
رجبی: حالا حضور ذهن من نپرسیدم که واقعا بیشتری قبض چقدر خواهد بود ولی چند میلیونی است یعنی کسانی که رعایت نکنند و مصرف برقشان را از الگو افزایش پیدا بکند به خصوص آنهایی که بیش از دو و نیم برابر الگو هستند قیمت برقشان تا ۵ برابر هزینه تأمین افزایش پیدا میکند.
سؤال: بعد قطع هم میکنید یا خیر صرفا قیمت قبضشان را افزایش میدهید؟
رجبی: برای کسانی که مصرف برقشان بیش از ۴ برابر الگو است ببینید اینها تعدادشان محدود است واقعا این نکته را هم خدمت مردم عزیزمان عرض بکنم اولا که ۸۰ درصد از مردم در دوره تابستان مصرف برقشان زیر الگو است و ما جا دارد از آنان تشکر بکنیم و آن کسانی که مصرف برقشان بیش از دو و نیم برابر الگو است تقریبا دو تا سه درصد است یعنی حدود ۶۰۰ هزار مشترک از ۳۲ میلیون مشترک خانگی که ما داریم صرفا بالای دو و نیم برابر الگو مصرف میکنند اینها قبضهای میلیونی را پرداخت خواهند کرد من درخواست میکنم اگر که تمکن مالی هم دارند برای پرداخت قبض و این اعداد به اصطلاح برای شان چیزی نیست به جهت تأمین برق پایدار سایر مشترکین رعایت و ملاحظه بکنند به خصوص در این ساعتهای اوج مصرف که خدمت مردم عزیزمان عرض کردم تا ان شاءالله ما هم بتوانیم این سال را هم پشت سر بگذاریم با موفقیت و با برق پایدار و همه تلاش ما و همه همکاران ما در صنعت برق برای این هست که ان شاءالله امسال را هم ما بتوانیم با برق پایدار و به اصطلاح به گونهای که رضایت بخشهای مختلف را هم بتوانیم کسب بکنیم پشت سر بگذاریم.
سؤال: شاید این سؤال برای بینندهها پیش بیاید که این صرفه جویی که دارید اشاره میکنید به هر حال مثلا یخچال یا تلویزیون یا وسیله سرمایشی نیاز مردم است این که بخواهند در این حوزهها صرفه جویی بکنند مثلا حالا کولر آبی را مثال زدید که در دور کند استفاده بکنند یا در کولر گازی باید هر یک درجهای که دما را بیشتر میکنند چقدر صرفه جویی دارد. ۳ درصد کاهش مصرف دارد و حالا بخشهای دیگر حالا چه کار بکنند مردم برای اینکه بتوانند آن صرفه جویی را بدون اینکه رفاهشان خیلی آسیب ببیند بتوانند در مصرف و مدیریت برق هم به شما کمک کرده باشند.
رجبی: ببینید قطعا یک مشترک خانگی باید از به اصطلاح ماشین لباسشویی، ماشین ظرفشویی، وسایل برقی پر مصرف مثل اتو و اینها استفاده بکنند، اینها را در ساعت اوج مصرف استفاده نکنند این خیلی تأثیر دارد.
سؤال: یعنی ۱۳ تا ۱۸ یعنی ۱ تا ۶ و ۷ تا ۸.
رجبی: بله دقیقا ۱۹ تا ۲۲ آن ۳ ساعت به اضافه در واقع ساعت ۱۳ تا ۱۸ که ساعت خیلی به اصطلاح با مصرف بالایی است و کولرهایی که در کشور هستند روشن هستند این خیلی تأثیرگذار است. یعنی اگر میخواهند ماشین لباسشویی استفاده بکنند صبح بزنند یا آخر شب و به نکاتی که در این حوزه است البته زیاد و متنوع است باز یک مطلبی که به ذهنم میرسد ما در استفاده از ماشین لباسشویی باید در واقع آن ظرفیتش را کامل بکنیم یعنی اگر که آن به صورت ظرفیت نیمه مورد استفاده قرار بگیرد نوبت بعدی باید دو بار پر شود و بعد روشن، ماشین ظرفشویی هم همچنین خصوصیتی را دارد و عمدتا در کولرها این نهایتا باید رفاه را داشته باشد این همه وسایل برقی را استفاده کند یکی ساعت استفاده است برای کولرها هم به هر حال دمای رفاه را ۲۵، ۲۴ درجه اگر تعریف بکنیم.
یک نکتهای که خیلی مهم است ببینید سنسوری که دمای آن کولرها را اندازه گیری میکند که کجا هست خیلی مهم است ما بعضی وقتها مثلا سنسور در حال و پذیرایی است ولی قرار است مثلا بخش خواب را در واقع مثلا از آن استفاده بکنند آنجا در واقع اگر دما را ما به جای حتی ۲۵ درجه هم روی ۲۷ درجه، ۲۸ درجه بگذاریم همان رفاه را داریم ولی مصرف برق را باز به ازای هر یک درجه سه درصد کاهش میدهد این دو سه تا کار را بکنند وسایل برقی که مثل لامپها یا مثلا اضافه هستند کولرهای اضافه را هم از آنها در این دوره کمتر از آن استفاده بکنند خیلی کمک میکند.
سؤال:، چون این شبها شب هیئتها و تکایا دارند کار میکنند با آنان هم مکاتبه داشتید که آنها هم یک خرده کاهش بدهند مصرفشان را مدیریت بکنند؟
رجبی: بله ببینید خوشبختانه هم مکاتبه شده دو سه تا مطلب در این خصوص لازم است ۱ـ خدمتشان عرض بکنم ایمنی خیلی مهم است ما همکاران ما را در واقع با آنها ارتباط برقرار بکنیم اگر جایی میخواهند برق بگیرند از شبکه عمومی این را به
صورت استاندارد بگیرند خدای نکرده اتفاقی برای کسی نیفتد دومین موضوعی که شاید باز مهم باشد و لازم است بعد از پایان مراسم، وسایل سرمایشی و روشنایی را در واقع خاموش بکنند.