نتایج بررسیهای اخیر نشان میدهد آب شدن یخچالهای طبیعی در منطقه جونو (Juneau) در آلاسکا با شتاب بسیار تندی ادامه دارد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از بخش تصویری خبرگزاری آسوشیتد پرس، این منطقه پوشیده از برف، بیش از هزار یخچال طبیعی را در خود جا داده و هم اکنون نزدیک به پنج برابر پرشتابتر از دهه ۱۹۸۰ میلادی، از حجم یخچال هایش کاسته میشود. بر پایه نتایج این بررسی که روز سه شنبه در مجله نیچر کامیونیکیشنز منتشر شده، پژوهشگران در بررسیهای بسیار دقیق خود، سطح برف را در پهنه یخی به وسعت نزدیک به چهار هزار کیلومتر مربع اندازه گیری کرده اند. در این پژوهش به دادههای ثبت شده از قرن هجدهم میلادی استناد شده و تا سال ۱۹۴۸ را دربر گرفته است. این یخچال طبیعی کم کم از اوج ارتفاع در پایان عصر کوتاه یخبندان در سال ۱۸۵۰ میلادی، شروع به آب شدن کرد، اما نزدیک به ده سال پیش، روند آب شدن یخچالهای آن شدت بیشتری گرفت.
بِتان دِیویس، پژوهشگر یخچالهای طبیعی، دانشگاه نیوکاسل در انگلیس در این باره گفت: یخچالهای فراوانی در منطقه یخی جونو وجود دارد که همگی به هم پیوسته اند و از وسط به هم وصل میشوند. ما پی بردیم به اینکه این میدان یخی هم اکنون در مقایسه با سالهای ۱۹۴۸ تا ۱۹۹۷، دارد پنج برابر سریعتر آب میشود. از این رو، میزان کاسته شدن از حجم یخچالها در ۱۰ تا ۱۵ سال گذشته شتاب بسیار شدیدی به خود گرفته است. آنچه که دارد اتفاق میافتد این است که با تغییر شرایط آب و هوایی، فصل زمستان کوتاهتر و تابستان طولانیتر میشود. در نتیجه فصل آب شدن یخها نیز طولانیتر خواهد شد. ارتفاعی که در آن، برف در تمام طول سال باقی میماند همواره رو به افزایش است. این را میدانیم که حجم یخچالهای طبیعی در آلاسکا بسیار بزرگتر از دیگر کشورهای جهان است. بسیاری از این یخچالها در ارتفاعات پایین کوهها تشکیل شده اند و گرچه برخی از این یخچالها در ارتفاعات بالاتری نسبت به یخچال جونو قرار دارند با گرم شدن آب و هوا و شدت گرفتن گرمای زمین، آن یخچالها هم از نقطه اوج برگشت ناپذیر گذر خواهند کرد؛ در نتیجه میزان بالا آمدن آب دریاها شتاب میگیرد و اگر فردی در شهری ساحلی سکونت داشته باشد این موضوع برایش بسیار حیاتی خواهد بود.»
مائوری پِلتو، استاد علوم زیست محیطی در نیکولز کالج ماساچوست نیز گفت: روند آب شدن یخچالهای طبیعی آنقدر پرشتاب است که انگار هر ثانیه به طور میانگین، پِنجاه هزار گالُن آب وارد دریاها میشود.