آقایان حسین میرزایی و حسن فارسی به نمایندگی از دو نامزد انتخابات ریاست جمهوری به بررسی مسائل فرهنگی و راهکارهای حل آن پرداختند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، شبکه رادیویی تهران در برنامه پاستور شماره ۱۴ موضوع مناظره فرهنگی چهاردهمین انتخابات ریاست جمهوری میزبان آقای حسین میرزایی، نماینده ستاد آقای دکتر مسعود پزشکیان و آقای دکتر حسن فارسی، نماینده ستاد آقای دکتر سعید جلیلی بود.
سؤال: وقتی صحبت از فرهنگ میشود، موضوعات مختلفی را دربر میگیرد، از آداب و رسوم که خودش دایره وسیعی است تا زبان که پیوند دهنده بسیاری از فرهنگها است. ازجمله در کشور ما که زبان فارسی جدای از اینکه میراث گرانبهای همه ایرانیان است، پیوند دهنده نواحی مختلف کشور ما هم است. میخواهم ببینم که با توجه به اینکه ما این روزها شاهد هستیم متأسفانه نه این روزها، چند وقتی است که زبان فارسی در ادبیات مردم، در ادبیات مسئولان ما، در فضای مجازی، حتی در ما که در رسانه داریم کار میکنیم، یک مقداری مورد بی مهری قرار گرفته است. برای پاسداشت زبان فارسی که همواره جزء دغدغههای همکاران و مدیران در رادیو ایران بوده و است، برای نگهبانی از این زبان اصیل آیا دولتهای مورد حمایت شما برنامهای دارند، آیا صحبتی درباره اینکه در عرصه فرهنگ ما زبان فارسی را نگاهی متفاوت و یژهای به آن داشته باشیم شده است؟
میرزایی: درخصوص سؤالی که فرمودید، یک مقدمهای عرض کنم راجع به ایران، کشور ایران ازجمله ویژگی هایش این تنوع و کثرتی است که هم به لحاظ اقوام، زبان، گویش، مذهب و رنگین کمانی است که ما در آن جای گرفته ایم و مزیت نسبی کشور ما دقیقاً همین تنوع و تکثری است که در آن هستیم. اما هر سرزمینی عناصر وحدت بخشی هم نیاز دارد. قطعاً یکی از مهمترین عناصر وحدت بخش ما زبان فارسی است که بعنوان یکی از سرمایههای ملی ما است و در طول تاریخ ما بوده است و این تعبیر راجع به بسیاری از فرهنگها گفته میشود که در نوع تعاملی که با همدیگر داشته اند یا گاهی نوع روابطی که فی ما بین آنها برقرار میشود، یک نوع اضمحلال فرهنگی و اضمحلال زبانی را داشته اند. زبان فارسی به دلیل هم قوت و هم به لحاظ ساختارش و هم به لحاظ ظرفیتهایی که در بین اندیشمندان و نخبگان و فرهنگ عامه جامعه ایرانی بوده است، ازجمله زبانهایی است که در طول چند هزار سال توانسته است به رغم تفاوت و تغییراتی که در طول ساختار زبان بعنوان یک موجود زنده و پویا صورت میگیرد، حفظ شده است و این تعبیر حتی درباره با اسلام که حدود هزار و ۴۰۰ سال پیش در تعامل با ایران قرار میگیرد و وارد این سرزمین میشود، این تعبیر به کار برده شده است که در بسیاری از جاهای دیگر وقتی اسلام رفت، زبان آنجا هم عوض شد. یعنی ما در حوزه شمال آفریقا الان زبان عبری را کمتر داریم، زبان عربی در مصر است که مسلط میشود و در خیلی از جاهای دیگر. اما ایران این مزیت را توانست یک سرایت و یک جاری بودن زبان فارسی به حدی بود که تاکنون میبینیم که باقی بوده است و هست، هرچند در بازههایی و اساساً در آن دوران زبان عبنی؟ بعنوان اینکه یکی مهمترین از زبانها زبان عبنی زبان عربی میشود، در نخبگان است، اما فرهنگ عمومی ما کاملاً از این زبان پاسداری کرده است و درحال حاضر هم چنین وضعیتی را داریم. یعنی این مزیتی است که هموطنان عزیز ما این چند زبانی را با حفظ آن هویت محلی و گویشی خودشان دارند و براساس تمامی اسناد بالادستی هم تأکید بر زبان مادری و زبان ملی توأمان آمده است؛ بنابراین از این جهت ما حفظ زبان فارسی را بعنوان میثاق ملی مان همیشه مورد احترام است و احترام برای آن قائل هستیم و زبان مادری هم به تناسب ظرفیتهای ویژهای که برای همه این اعضاء و انواع و تنوعی که عرض کردم در کشور داریم، در جای خودش ظرفیتهای خودش را دارد و استفاده میشود و بعنوان یک زبانی که میتواند کار ویژههای خاص خودش را داشته باشد و دارد، در فرهنگ پذیری و در تعامل هر دو را ما با همدیگر داریم و از آن بعنوان یک مزیت نسبی استفاده میکنیم.
فارسی: عرض کنم اینکه زبان فارسی مورد بی مهری قرار گرفته است، من خیلی با این گزاره موافق نیستم. اینکه گهگاهی آنگونه که باید و شاید به زبان فارسی توجه نشده است و رسانه ملی هم رسالت خودش را دارد انجام میدهد در برنامههای مختلف و به این موضوع توجه دارد، این نکته درستی است. اما به هر جهت زبان فارسی به نوعی ستون فقرات فرهنگ و ادب ما است. علی رغم تنوع قومی و زبانی که کشور ما دارد و این هم یکی از فرصتهای کشور ما است، نه خدایی نکرده تهدید، اما زبان فارسی توانسته است مثل فرهنگ شیلی؟، توانسته است این انسجام را در اقوام و زبانهای مختلف ایجاد و حفظ کند. شما اگر ببینید شعرای مختلف ما با زبانهای مختلف، مثلاً زنده یاد مرحوم شهریار، آذری زبان است، اما به هر جهت شعر فارسی هم دارد؛ لذا جایگاه زبان و ادب و زبان فارسی در فرهنگ ما کاملاً شناخته شده و جا افتاده است اگرچه هر از چند گاهی ممکن است یک مقداری مورد اجحاف قرار بگیرد. اما در کل نکتهای که وجود دارد برای ارتقای جایگاه زبان و ادبیات فارسی، کارگروهی در سیستم آقای دکتر جلیلی از گذشته وجود داشته است راجع به فرهنگ و ادب فارسی هم کار کرده است، کما اینکه درخصوص بیست موضوع دیگر فرهنگی اجتماعی هم کار کرده اند، یکی زبان فارسی بوده است که در این خصوص برنامههایی هم دارند. اینکه مثلاً فرهنگستان ادب فارسی، اگر واژهای یا جایگزینی میدهد، یکی از ایرادهایی که دوستان ما در کارگروه گرفته بودند، بالاخره این واژههایی که جعل میشود و مطرح میشود بایستی یک سهولتی در استفاده داشته باشند. اگر مثلاً به جای فضای مجازی، ما استفاده میکنیم رایانه سپهر، اینکه ما میگوییم توجه داشته ایم، یعنی توجه داشته ایم و استفاده کاربردی کرده ایم. به جای فضای مجازی ما میگوییم رایانه سپهر، حالا در بعضی از جاها در رسانهها هر دو را به کار میبریم. هم در کارگروههای ما مورد توجه بوده است و هم توجه به اینکه این موضوع در مدارس توجه بیشتری قرار بگیرد و هم در مجامع علمی. چون یکی از راهکارهای ترویج و حفظ و تقویت زبان فارسی توجه به زبان فارسی در دانشگاه است.
سؤال: ما روز گذشته در مورد فضای مجازی و موضوع فیلترینگ یک مقداری صحبت کردیم، یک مقداری برمی گردد به همین ماجرا. خیلی از جوانهای کشورمان به طور مستقیم و غیر مستقیم با استفاده از ظرفیتهای متنوع و نوپدید، در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی فرصت شغلی برای خودشان ایجاد کرده اند. بفرمایید که راهکار عملی نامزد شما برای بهبود و ارتقای فضای کسب و کار اینترنتی چه است؟
میرزایی: پیش نیازهایی برای هر کاری وجود دارد ازجمله کسب و کار که ازجمله آنها سهولت دسترسی به این مقوله است. در روزگاری که فیلترینگ در حدی صورت گرفته است که تقریباً زندگی روزمره همه افراد در جامعه را تحت تأثیر خودش قرار داده است و همانطور که همه میدانیم، نامزدها هم این را اشاره کرده اند و هزینه وی پی انهای همه ما بیشتر از هزینه اینترنتی است که داریم پرداخت میکنیم، ضمن اینکه خود هزینه اینترنت هم متأسفانه در یکی دو سال اخیر بسیار چشم گیر افزایش پیدا کرده است و با آن حجم گیگاباتی کمی که دائم باید تجدید شود، صورت گرفته است، ازجمله پیش نیازهای آن این است که این دسترسی آسان و دسترسی آزاد صورت بگیرد. همانطور که آقای دگکتر پزشکیان هم بارها اشاره کردند اینکه ازجمله سیاستهای اصلی ایشان رفع فیلترینگ است و جزء ضرورتهایی است که از آغاز این را داشتند و مطرح کردند و برنامه جدی هم برای آن دارند ضمن اینکه این تأکید را هم داشتند که در مواقعی که بحران ویژهای بخواهد پیش بیاید در یک آنی ممکن است اقتضائات خیلی خاصی هم شکل بگیرد ولی آن یک در شاید صد هزار یا یک در میلیون است. یعنی شما اگر نگاه کنید ببینید که در طول این سالهایی که گذشته است، در همین یکی دو سال اخیر، بعد از اتفاق ناگواری که افتاد در شهریور ۱۴۰۱ و بعد چالشهایی را هم درگیر شدیم، بعد از آن ما الان چند سال است درگیر این هستیم که داریم هزینه وی پی ان را میپردازیم که جز کاسبی برای یک عده چیز دیگری ندارد و عملاً کسب و کارهای رسمی کشور و کسب و کارهایی که در زمان قبل از آن شکل گرفته بود، در فضای اینستاگرام و پلتفرمهای دیگر، واقعاً بخش قابل توجهی از اقتصاد کشور و اقتصاد دیجیتال را در معنای کسب و کارهای خرد خودش صورت داده بود، آن را با چالش مواجه کرده ایم؛ بنابراین از پیش نیازهای اصلی این رونق رونقی است که در حوزه رفع فیلترینگ صورت بگیرد تا آن کسب و کارها بتوانند در جایگاه خودشان قرار بگیرند. ضمن اینکه در حوزه اقتصادی هم در کارگروه مربوطه در حوزه اقتصاد، اقتصاد دیجیتال یکی از مهمترین رویکردهایی است که در دولت جدید پیشرو خواهد بود و مدنظر خواهد بود و دلیل آن هم این است که جهان تغییر پیدا کرده است، جهان جدید اقتضائات خاص خودش را دارد و اقتضائاتی که ما وارد عصر جدیدی شده ایم از حدود سال ۲۰۰۰ به این طرف را بعنوان عصر دیجیتال ذکر میکنند. این عصر جدید اقتصاد خاص و فرهنگ خاص خودش را دارد به همین خاطر است که ما دربحث اقتصاد دیجیتال یکی از جدیترین رویکردهایی است که مدنظر دولت آقای دکتر پزشکیان خواهد بود.
فارسی: رایانه سپهر یا فضای مجازی یک فرصت است و ما به این باور داریم. البته طرح موضوع فیلترینگ یکی از اجزای این پازل فضای مجازی یا یارانه سپهر است، یکی از موضوعات آن است، اگرچه ممکن است بر موضوعات دیگر هم تأثیر بگذارد. اعتقاد ما بر این است که در بحث تنظیم مقررات هم از منظر حاکمیتی و هم از منظر مدیریتی و هم از منظر کاربری، در سه لایه زیرساخت، خدمات و محتوا اینها کار شده است البته هنوز فاصله داریم. به هر جهت در بحث فضای مجازی از دیجیتالی شدن اطلاعات و خدمات بگیرید تا امروز که تنظیم سیاستها و برنامهها به صورت کاملاً هوشمندانه مدنظر است و اینترنت مدنظر است، ما فقط با موضوع فیلترینگ نمیتوانیم موضوع فضای مجازی را تحلیل کنیم، تقلیل فضای مجازی به فیلترینگ یک مقداری جفا به موضوع فضای مجازی است. با این فضا، با این نگاه، ما معتقد هستیم که فضای مجازی یکی از بهترین فرصتها و زمینهها برای حرکت جهشی در موضوع مشخصاً اقتصاد است، یعنی همان اقتصاد دیجیتال. اما در این زمینه اینکه عرض میکنم فیلترینگ یکی از موضوعات است، ببینید الان دسترسی عادلانه الان چطور وجود دارد، شما آیا میبینید که مثلاً در سیستان، کهگیلویه، خراسان شمالی، دسترسی شان با تهران یا برخی از شهرهای دیگر یکسان است، نه یکسان نیست. تأکید ما بر این است که دسترسیها باید عادلانه باشد، ما معتقد هستیم شبکه اینترنت و فضای مجازی الان مثل آب و برق است، یعنی همانطوری که اگر یک لحظه آب و برق ما قطع شود، زندگی ما هم مختل میشود، اینترنت هم قطع شود یا سرعت آن کم شود، لطمه به زندگی افراد میخورد حالا میتواند در بحث اقتصاد باشد یا در موضوعات دیگر. اعتقاد ما بر این است که بایستی طعم شیرین سرعت بالا، قیمت مناسب اینترنت را در بستر هم شبکه ملی و هم غیر شبکه غیر ملی به مخاطبان بچشانیم. دست دلالان پهنای باند و واسطههایی که قیمتها را بالا برده اند و کیفیت را کاهش داده اند را قطع کنیم و همچنین سهم فعالان مجازی، جوانان با انگیزهای که در این فضا دارند کار و زندگی میکنند را از درآمدهای هنگفت مخابراتی افزایش بدهیم. البته طبیعتاً برخی که نگاه کاسب کارانه به فیلترینگ و اینترنت در شب انتخابات دارند، این هم یک موضوع دیگری است.
سؤال: با توجه به جایگاه بالایی که در نگاه دین اسلام خانواده دارد و نقش اصلی در تربیت و پرورش بر دوش خانوادهها نهاده شده است، سؤال من این است که برنامههای دولت نامزد مورد حمایت شما در جهت تکریم بازنشستگان و تقویت جایگاه خانواده در روابط اجتماعی چیست؟
میرزایی: خانواده جزء مهمترین ارکان هر جامعهای است ازجمله جوامعی شبیه جامعه ما که ویژگی شان این است که خانواده گرایی در آنها از ظرفیتهای فرهنگی پیشینی که در جامعه برخوردار هستیم و همیشه هم مورد تأکید بوده است. بدون هیچگونه اغراقی یکی از مهمترین چالش جدید و جهان مدرن خانواده است. ما هم کم و بیش وارد یکسری چالشهایی در این حوزه شده ایم ولی واقعاً هنوز که هنوز است ما خانواده را یکی از مهمترین و یکی از قابل اعتمادترین و یکی از اصلیترین ارکان حیات اجتماعی خودمان داریم. از اینجا این گریز را میزنم که در تمام نظرسنجیهای ما در باب اعتماد، چالش عمدهای که ما داریم در اعتماد تعمیم یافته است نه در اعتماد بین شخصی که مهمترین رکن این اعتماد بین شخصی اعتماد به خانواده است و بعد لایههای بعدی که میرود. از این جهت عرض میکنم که از سرمایههای ما خانواده هایمان هستند و یکی از مهمترین ویژگیهای ما و یکی از مهمترین سرمایههای اجتماعی ما ایرانیان، خانواده هایمان هستند و خانواده گرایی ما است. از این جهت این را تأکید میکنم که به هر حال این هسته هستهای است که ما اگر بتوانیم درکنار اینکه سطوح کلان و میانه و خرد سیاستگذاری لازم است و هر کدام کار ویژه خودش را دارد و هر عضو از خانواده در سطح خرد معنا پیدا میکند، اگر ما بتوانیم این سطح را توجه جدی تری کنیم و مزیت نسبی را مورد توجه قرار بدهیم، وضع بهتری خواهیم داشت. این را عرض کنم که آنچه که الان داریم هم از همین سطح خرد است، یعنی ما سرمایه مان از همین جنس است و تعبیری که آقای دکتر پزشکیان داشتند، در مورد ایشان اطلاع دارید که بیش از سی سال است که همسرشان را از دست داده اند و آن اهتمامی که به حفظ فرزندان شان و تربیت آنها داشته اند و تأکیدی که داشتند یکی از جملاتی که از ایشان شنیده ام و خیلی برای من مهم بود این بود که فرزندان من باعث آبروی من هستند، این خیلی مهم است که کسی بتواند به گونهای خانواده اش را سامان بدهد که عملاً این وجود پدر و مادر و فرزندان این آبروی متقابل را به وجود بیاورد و این باعث افتخار شود و ما اگر جمع این افتخارآفرینی را در خانوادهها را توجه بیشتری کنیم و توجه بیشتری به این رکن کنیم و حمایت بیشتری داشته باشیم، حتماً با چالشهای پیشرو در جامعه کمتر روبرو خواهیم شد. بخشی از آن چیزی که تحت عنوان گسست نسلی و بسیاری از مباحث دیگر ذکر میشود به نظر من چالشی است که ما در همین سطح داریم. هرچند این بحث گروه همالان، سطح کلان سیاستگذاری ها، نظام آموزش و پرورش و همه آنها وظایف خودشان را دارند. البته این را هم عرض کنم که متأسفانه بار عمده جامعه ما بر دوش خانوادهها است، از آموزش گرفته تا بسیاری از امور دیگر. به نظر من آنچه که در خانواده ایرانی الان داریم، ایثاری که دارد صورت میگیرد، بخشی بخاطر عدم انجام تعهداتی است که دولتها باید انجام بدهند و آن تعبیری که آقای دکتر پزشکیان داشتند که به آموزش و بهداشت نباید نگاه بازار آزاد داشته باشیم، از این منظر بسیار قابل توجه است از این جهت که بتوانیم باری را از دوش خانواده کم کنیم.
فارسی: به هر جهت در همه جوامع حداقل در گذشته این وجود داشته است و امروز کم رنگ شده است، امروز حرکتهای ضد خانواده در خیلی از جوامع میبینیم. اما در جامعه همچنان خانواده ستون فقرات جامعه است. با این نگاه ویژه به خانواده، در نگاه آقای دکتر جلیلی انشاالله در دولت ایشان، سه نهاد خانواده، مسجد و مدرسه جایگاه ویژه دارند. این از گذشتهها هم در مباحث ایشان مطرح بوده است، علت این است که این سه نهاد هستند که جامعه را میسازند، اگر این سه نهاد مورد کم توجهی قرار بگیرند، خیلی از مسائلی که امروز در جامعه به اسم آسیب اجتماعی، کودکان کار و فرار از منزل میبینیم، ناشی از عدم توجهی است که در سالیان گذشته به این سه نهاد صورت میگیرد. اما درخصوص تحکیم خانواده من چند عنوان را عرض میکنم و درکنار آن بحث بازنشستگی ..
میرزایی: من به نظرم میآید که یعنی آنچه که در خانواده ایرانی الان دارد و ایثاری که دارد صورت میگیرد بخشی از آن بخاطر عدم انجام تعهداتی است که دولتها باید انجام بدهند و آن تعبیری که جناب دکتر پزشکیان داشتند که آموزش و بهداشت را نگاه بازار آزاد را به آن نباید داشته باشیم از این منظر بسیار قابل توجه است از این جهت که باری را بتوانیم از دوش خانواده کم کنیم.
فارسی: به هر جهت در همه جوامع حداقل در گذشته این وجود داشته و امروز کمرنگ شده، امروز حرکتهای ضد خانواده در خیلی از جوامع میبینیم، اما در جامعه ما همچنان خانواده ستون فقرات جامعه است، با این نگاه ویژه به خانواده در در نگاه آقای دکتر جلیلی انشاالله در دولت ایشان سه نهاد خانواده، مسجد و مدرسه جایگاه ویژه دارند، این از گذشتهها هم در مباحث ایشان مطرح بوده، علتش این است که این سه تا نهاد هستند که جامعه را میسازند، اگر این سه نهاد مورد کم توجهی قرار بگیرند خیلی از مسائلی که ما امروز در جامعه تحت عنوان آسیب اجتماعی، کودکان کار، فرار از منزل میبینیم ناشی از عدم توجهی است که در سالیان گذشته به این سه نهاد صورت گرفته است. اما در خصوص تحکیم خانواده من چند عنوان را عرض میکنم و در کنار آن بحث بازنشستهها هم به نوعی مطرح میشود، ما در حوزه تحکیم خانواده ارائه خدمات فرهنگی و گردشگری به خانواده که عرض میکنم به چه شیوهای، بومی سازی طرحها و بودجههای اختصاصی در هیات دولت بر مبنای وضعیت تحکیم خانواده، تدوین نظام تکریم خانواده با بیش از ۲۰ سال زندگی مشترک یعنی مشخصا و به قول آقای دکتر جلیلی نقطه زن ما انتخاب کردیم، اختصاص سرانه حمایتی به خانوادههایی که طول زندگی مشترک بیش از ۴۰ سال دارند، اینها از جمله مواردی است که ما مدنظرمان هست به صورت عینی و عملی و انشاالله با استقرار دولت اقای جلیلی اینها عملیاتی خواهد شد، اینها را که ما گفتیم حالا چطوری میخواهد اجرایش بکنیم؟ ما یک ساماندهی سبد فرهنگی خانواده مدنظرمان هست که این از بحث سفر، چون میدانید حدود ۴۰ درصد از خانوارهای ایرانی تاکنون یک بار هم سفر نرفتند، علیرغم ساختار فرهنگی – مذهبی کشور ما کمتر از ۷ و ۲ دهم سفرها برای زیارت بوده، ۴۴ درصد سفرها نیز جهت دیدار با دوستان و اشنایان بوده یعنی تفریحی نبوده، آن چیزی که ما میگوییم اوقات فراغت، سفرهایی با اقامت شبانه نیز کمتر از ۲۵ درصد برای گردش و تفریح بوده، بعد اینها را میآییم میبینیم ظرفیت اقامتگاهی دستگاههای دولتی، دوستان استحضار دارند همین صدا و سیما، دانشگاهها، وزارتخانهها و دستگاههای مختلف، چنین اقامتگاههایی در نقاط مختلف کشور دارند ما آمدیم از طریق توجه به بودجههای پنهانی که وجود دارد، در این زمینه اینها را هدفمند به این خانواده از جمله بازنشستههایی که به هر جهت از کار که جدا میشوند، درست است ما میگوییم دوره جدید زندگی است، اما واقعیت این است که برای آنها یک مقداری ممکن است حالت افسردگی، ما وظیفه مان است که این ظرفیتها را آزاد کنیم برای این عزیزان.
فلاح: من سوالی که میخواهم بپرسم در ادامه سوال آقای کنگرلو است و خواهش میکنم بخش ابتدایی آن را با بله و خیر به من جواب بدهید که آیا شما فیلتر را به صورت کامل برمی دارید یا نه؟ من متوجه هستم که این یک بخشی از موضوع است ولی وقتی در مورد آن صحبت نمیکنید ما فکر میکنیم که پس شما برنامهای برای این کار ندارید و اگر بله برمی دارید برنامه شما برای مقابله با محتوای نامناسب در فضای مجازی چیست؟
میرزایی: همانطور که عرض کردم بحث رفع فیلترینگ از تعهدات و وعدههایی است که آقای دکتر پزشکیان دادند و گفتند تمام قد در این حوزه تلاش خودشان را انجام خواهند داد هر چند همه میدانیم که ساختار قانونی خودش را دارد ولی رئیس جمهور هم صاحب اختیاراتی است که میتواند در آنجا نقش ویژه را ایفا کند بنابراین هر آنچه که هست در این قصه یکی از مهمترین چالشهایی که ما الان در این قصه داریم و من از خدمت اقای دکتر فارسی هم میخواهم این را بپرسم و اینجا، چون بحث مرتبط میشود این است که این پاسخ را هر چند در پاسخ سوال سرکار خانم فلاح خواهید داد، اما این عباراتی که شما میفرمایید در باب کسب و کار و مباحث دیگر آیا واقعا تصور میکنید بدون رفع فیلتر ممکن است؟ هر چند میتوانید بگویید که بله پلتفرمهای داخلی هم داریم ما یکسری ظرفیتهای داخلی داریم، تنها آن نیست یعنی این عبارت عبارتی است که هم اقای دکتر جلیلی و هم دوستان عزیزی که به نمایندگی تشریف میآورند دائم در فرمایشاتشان و گفتگوهایشان دارند که این را در یک بستهای ببینیم و در یک فضایی ببینیم ولی بیشتر از این که بخواهد این پاسخگویی باشد به نظرم میآید یک نوع یک هالهای است که دور آن پاسخ صریح گرفته میشود و عملا پاسخی داده نمیشود بهرحال شما رفع فیلتر میکنید یا نه؟ باور دارید که فیلتر باعث این شده که بسیاری از کسب و کارهای خانگی ما دچار مشکل بشود؟ باور دارید به این که باعث این شده که هزینههای سرسام آوری را تحمیل کند در همه سطوح و لایههای آن، بنابراین من به نظرم میآید که ما تا تکلیف مان را با این قصه معلوم نکنیم خیلی راه به جایی نمیبریم یعنی بقیه مباحث و عبارات دیگری که تحت عنوان برنامه از آن نام برده میشود خیلی برنامه نیست، یعنی خیلی به تعبیری روی زمین نیست، دقیقتر عرض کنم این که لازم است که این توجه صورت بگیرد، هر چند در فرمایش دوم و در لایه دومی که اظهار سرکار خانم فلاح بود این که بهرحال ما قائل به این هستیم که چالشهایی دارد اینترنت آزاد به معنای آنچه که به معنای دسترسیهای در تمام سطوح بخواهد صورت بگیرد آن حتما چالشهایی را دارد و این تجربه ما هم نیست فقط، این تجربه جهانی است، یعنی ظرفیتهایی که برای دسترسیهایی که در بحث ردههای سنی وجود دارد و مباحثی که در آنجاها وجود دارد عملا تعریفها و تنظیماتی در آنجا صورت میگیرد یعنی عملا اینها دیگر اسمش فیلتر نیست یعنی میخواهم بگویم این چیزی که ما الان داریم یک چیز تام و تمامی که فیلترینگی که در تام و تمام داریم و عملا هم یکی از مشکلات و چالشهایی هست که همه اعضای جامعه، من یکی از چالشهایی که دارم این که همه دارند از توئیتر استفاده میکنند از خیلی چیزهای دیگر استفاده میکنند و همه هم با وی پی ان وارد میشوند، به نظرم ما باید صداقت و صراحتی باید در این حوزه داشته باشیم تا از این وضعیت عبور کنیم.
فارسی: هر دو بیان همپوشانی داشت یعنی خیلی با هم تفاوت آنچنانی نداشت، من یک مقداری در یک محفل کارشناسی داریم صحبت میکنیم، یک مقداری ساده سازی این موضوعات را برای من تعجب برانگیز است، این که دنبال این باشیم بگوییم بله، خیر، من امیدوارم البته نه با آن تعبیری که آقای دکتر پزشکیان دیشب به کار برد، یا من اصلا میروم کنار شما اگر نتوانستید اعدام کنید، امیدوارم با این ادبیات نه، ولی...
میرزایی: حبس ابد مثلا.
فارسی: هر چیزی که شما مدنظرتان است ما تقبل میکنیم
میرزایی: منظور بنده مزاح بود فقط
فارسی: ولی نکتهای که وجود دارد دقیقا بحث من این است که باید چیزی بگوییم که عملی باشد، شما مگر فکر کردید فیلترینگ یا رفع فیلترینگ یک نهاد خاص مثلا رئیس جمهور میتواند با عنوان رئیس جمهور با انتخاب رئیس جمهور، اگر برخی کلیپهای آقای دکتر پزشکیان را ببینید نمیتوانم، نمیشود، الان نه، فلان نه، این از آن چیزهایی است که برای فیلترینگ حتما پیش بینی میشود، چون در اختیار ایشان تنها نیست ایشان یک عضو هست، بله، رئیس جمهور یک عضو است و اختیار ویژه دارد و میتواند خیلی کارها را انجام دهد، اما این که بگوید من در نظام حکومتی نیستم در این جامعه نیستم، آقای دکتر پزشکیان که این جملات را میگوید، خودشان کسی هستند در یک موضوع دیگر میگوید من سی سال پیش خودم اقدام کردم قبل از این که قانون آن باشد، حالا اگر بیاییم بگوییم بله، خیر، سیاه و سفید، صفر و صد، ببینید من د ریک مجمع کارشناسی این را قبول ندارم. ولی جواب سیاسی بدهم که الان میخواهم با آن رای بگیرم و فردا به من بگویند دروغگو، من چنین چیزی را نمیپذیرم، من اعتقادم بر این است که چنین موضوعی ابعاد مختلف دارد، ابعاد امنیتی دارد، سیاسی دارد، اجتماعی دارد، فرهنگی دارد، اقتصادی دارد، همه اینها را باید ببینیم در لایههای مختلف من عرض کردم، در لایههای مختلف بله، اینکه ما بگوییم قانون فیلترینگ اگر الان وجود دارد ما صد در صد قبول داریم، نه ممکن است یک جایی از آن نقد داریم، عرض کردم آقای دکتر جلیلی در موضوعات مختلف میگویید تایید، تصحیح، تکمیل، اگر چیزی درست است تایید میکنیم، اگر چیزی ایراد دارد باید تصحیح بکنیم، در موضوع فیلترینگ هم همین است این که من بیایم، نه بنده، هر کس دیگر این را عرض کردم ساده سازی یک موضوع پیچیده است برای رای گرفتن و از دیگران که نمیگویند لولو بسازیم خودمان هلو هستیم این که یک مقداری ادبیات خوبی در فرهنگ سیاسی که من اگر فرصت شد راجع به آن صحبت میکنم که فرهنگ سیاسی باید ارتقا پیدا کند، شب انتخاباتی بیاییم به نوعی با اغواء مردم در دو تا موضوع، سه تا موضوع، بیاییم رای بگیریم این درست در شان ملت ایران و نظام جمهوری اسلامی ایران نیست.
نجم الهدی: آقای فارسی عزیز جناب آقای میرزایی بزرگوار، با توجه به شرایط اقتصادی که این روزها خانوادههای ایرانی دست به گریبان هستند با آن، شاید بشود گفت که فرصت کمتری دارند برای رسیدگی به مسائل تربیتی فرزندان شان و همواره جزو دغدغه هایشان هم هست، طبیعتا به ناچار یا به اختیار بخشی از این مسئله را میسپارند به نظام آموزش و پرورش کشور ما، از طرفی ما با مقوله فضای مجازی یا بگوییم که آقای فارسی هم ناراحت نشوند از ما، رایانه سپهر، همراه هستیم و با آن مواجه هستیم که بخش قابل توجهی از زمان بچههای ما را به خودش اختصاص میدهد و باز هم خانوادهها نگرانی دارند از این جهت که حالا من آماری ندارم، اما حداقل در بین اطرافیانم که میبینم، میبینم تقریبا همه بچهها از فیلتر شکن دارند استفاده میکنند، برای استفاده از نرم افزارهای مختلف، دیدن برنامههای مختلف و استفاده از این فضا، این هم یک نگرانی هست برای خانوادههای ایرانی که خدایی نکرده فرزندان شان آن مسیر درست تربیتی را پیش نگیرند، برنامه دولت مورد حمایت شما برای کودکان و نوجوانان از حیث تربیت فرهنگی و جلوگیری از گسست فرهنگی چه هست؟
فارسی: در قسمت قبلی بنده اشاره کردم که به هر جهت اقای دکتر جلیلی در موضوعات مختلف نگاه گفتمانی در واقع گفتمان دارد در حوزههای مختلف در حوزه فرهنگی هم یک منظومه به هم پیوستهای دارد که من سه جزء آن را در مباحث قبلی عرض کردم به صورت مشخص خانواده، مدرسه و مسجد؛ این که ما برای این سه نهاد برنامههای مشخصی داریم، برای آموزش و پرورش، برای مدارس از ابتدایی و پیش دبستان تا حتی دبیرستان، برای این که مساجد فعال بشوند، حالا این که میگوییم برای خانوادهها به چه شکلی؟ ببینید الان تابستان است، خیلی از مساجد ما تعطیل هستند، در حالی که یک ظرفیت خیلی بزرگی دارند، فقط زمان نماز ظهر باز میشوند، نهایتا نماز ظهر هم که کمتر، نماز مغرب و عشاء، برنامهای که آقای دکتر جلیلی در خصوص مساجد دارند مساجد باید به صورت ۲۴ ساعته باز باشند، این که ۲۴ ساعته باز باشند قرار نیست که فقط در مسجد باز باشد قرار است در آنجا برنامههای مختلف فرهنگی، هنری چه در طول تابستان و چه در طول سال اجرا بشود، به نوعی فعال سازی یکی از مهمترین ظرفیتهای فرهنگی کشور ما، چیزی که ما در انقلاب به مساجد بعنوان سنگر به تعبیر حضرت امام نگاه میکردیم، امروز هم یکی از مهمترین سنگرهای فرهنگی ما برای پیش دبستان گرفته تا جوان و حتی میانسال مساجد ما هستند، پس ما هم برای تربیتی، این سه ضلع را فکر میکنیم اینها بایستی با هم پیوند داشته باشند، حالا این که پیوندها به چه شکلی باشد این جا جای طرح آن نیست، ممکن است ما طرح بکنیم دوستان بگیرند و معکوس جلوه بدهند، ولی برای ارتباط این سه نهاد تربیتی ما برنامههای مفصلی دیدیم یکی از موضوعات دیگر، ما زمانی که میگوییم سبد فرهنگی، سبد فرهنگی خانواده است، خانوادهها عمدتا کم کنار هم هستند، خانوادهها تحت تاثیر موضوعی که آقای دکتر میرزایی اشاره کردند فرهنگ مدرنیته یک جور گسستگی دارند بچهها به سمت فردگرایی و انزوا میروند، اما اگر شما آمدید ظرفیتهای مثلا گردشگری را فعال کردید، خانواده در کنار هم بودن، آن زمان دیگر فرصت استفاده از فضای مجازی کمتر خواهد شد و لطماتی که اگر دارد که حتما به هر جهت دوستان نگاه دارند دیگر، اگر دارد اینها خیلی کمتر خواهد شد، اعتقاد ما بر این است که اگر از ظرفیتهای فرهنگی این سه نهاد به درستی استفاده کنیم بخش عمدهای از چالش هایمان را در حوزه تربیتی رفع خواهیم کرد.
میرزایی: من یک نکتهای را عرض کنم بخشی از سوالاتی که شما میفرمایید به هر حال معطوف به آینده است، راهبردی است، اصلا طرح بحث آن فی نفسه مبارک است، من خیلی صریح خدمت شما بگویم، اگر شما انتظار داشته باشید که تمام سوالاتی که ۴ بزرگوار کارشناس این حوزه هستید و قطعا در جلسات اتاق فکرتان به آن رسیدید و بعد من بخواهم این جا بگویم که انگار شما راجع به. این که فرض کنید که هر نکته و سوالی که شما بفرمایید من جواب بدهم که ما برای آن فکری کردیم من صادقانه نمیبینم این را، بخاطر این که چرا، پاسخهای کلی میدهیم همانطور که پاسخهای کلی که دکتر فارسی دادند پاسخهای کلی من هم میدهم و غلط هم نیست، بنابراین خدایی نکرده حمل بر این نکنید که شما سوالی کردید ما در آسمانها سیر کردیم و جوابی به سوال شما ندادیم یعنی بخشی از آن هم ناگزیر برمی گردد به همین که به دیتیل ۳۰-۴۰ سوالی که دوستان بزرگوار دارند این طور نیست که ما بخواهیم راجع به همه آنها بگوییم کار کردیم اگر بحثی هم هست در یک فضای غیرواقعی این طرح میشود، اما تاکیدی که در راس خانواده گرایی عرض شد و اشاره شد و آن نکتهای که به اشاره ضمنی شما داشت در باب وی پی انهایی که بچهها استفاده میکنند، ما در واقع وارد یک جهان جدید پساکرونایی شدیم یعنی یک پرتاب شدگی در پایان ۹۸ از ۹۹ به این طرف در جهان، نه در کشور ما فقط، بوجود آمد که این خودش یک معضل اساسی جهانی است، یک معضل اساسا ملی ما فقط نیست هر چند چالشهای ما خیلی مضاعفتر است، ما مجبور شدیم، من فرزند دخترم در سال ۹۸ کلاس اول ابتدایی بود یعنی شما تصور کنید بعد از ۵ ماه از کلاس اول که گذشته بعد من مجبور شدم که گوشی را در اختیار او قرار بدهم، چون کلاس مجازی بود، یا لپ تاپ یا تبلت یا گوشی، و بعد هم در انتقال این تکلیفها یا هر چیز دیگر مثلا از چه پلتفرمی استفاده میشد؟ عمدتا واتساپ و تلگرام، چیزهایی شبیه اینها بود، اینها چه میخواهد؟ وی پی ان میخواهد، یعنی میخواهم بگویم ما یک وقتهایی یک کارهایی میکنیم پیامد خواسته حتما نیست، واقعا نیست، یعنی کم توجهیهایی است که ما پیامد ناخواسته یا نیاندیشیده کنش به تعبیر جامعه شناسان گاهی به حدی است که آن تصمیمی که تصور میشده درست است را تا انتها به سمت آن بحران غلط پیش میبرد و این اتفاق افتاده، یعنی ما باید این را شجاعت داشته باشیم بپذیریم، که واتساپ، تلگرام، چیزهای شبیه این که عملا اسباب انتقال پیام هستند، حالا بعضی از رسانهها خیلی تصویری اند، یک مقداری ممکن است راجع به آنها یک کامنتهای دیگر هم داشته باشند ولی این وقتی که شما انتقال دادهها و انتقال به یک معنا تکالیف و انتقال آموزشهای فرزندان از همین حداقل پلتفرمها هست و اینها فیلتر هست، غیر از وی پی ان مگر میشود استفاده کرد؟ یعنی میخواهم بگویم یک جایی از آن خودکرده را تدبیر نیست یک بخشی از آن را ما خودمان انجام دادیم عملا به دلیل این که این امور عادی را برای آن فیلتر کردیم مجبوریم وی پی ان را در اختیار فرزندمان قرار بدهیم و بعد یک بخشی را نمیدانیم چه اتفاقی خواهد افتاد.
کنگرلو: موردی که خانم فلاح مطرح کردند و دغدغه سوال اول من هم بود بخاطر این که فرصتهای شغلی زیادی ایجاد شده برای جوانها از طریق همین فضاهای مجازی که متاسفانه ما بومی آن را نتوانستیم روی آن زیادکار کنیم در کنار مسائل دیگر واقعا میتوانم بگویم گم است، مثل مسکن، بورس، ارز، خودرو، و و، مسائل اقتصادی دیگر، منتها، چون که ربط به ایجاد فرصت شغلی داشت این مطرح میشود و دغدغه جوانان هست، اما سوال مشخص من که سوال دوم هست، نرخ رو به افزایش مهاجرت نخبگان به ویژه از بین جوانان تحصیلکرده به خارج از کشور دغدغه خیلی از مردمان کشورمان شده، برنامه عملیاتی نامزد شما برای حل این مشکل حالا یا ساماندهی یا جلوگیری از روند بی رویه مهاجرت نخبگان و دانشجویان و جوانان ایرانی چیست؟
فارسی: بایستی این که مهاجرت نخبگان را مطرح میکنید، ببینیم دلایل این مهاجرتها چیست؟ چون شما یک مقداری اشاره کردید فکر میکنم به اشتغال نمیدانم به این ربط داشت و یا ربطی ندارد؟
کنگرلو: در مورد فضای مجازی بله
فارسی: شما احتمالا این چند وقت اخیر شنیدید و این که آقای دکتر میرزایی میفرمایند یا آقای دکتر پزشکیان، آقا اینها جهت گیری است اینها برنامه نیست، نه اینها برنامه است، آقای دکتر جلیلی در زمان طرح لایحه برنامه هفتم کشور در مجلس شورای اسلامی، آن زمان فضای امروز و این چند ماه بعد را کسی تصور نمیکرد که امروز ما بیاییم بنشینیم راجع به این موضوعات صحبت کنیم، دقیقا یکی از موضوعات بالاخره ما میگوییم مهاجرت نخبگانی که دانشگاهی هستند دیگر عمدتا، حالا ممکن است قبل از دانشگاه هم کسی باشد که نخبه باشد، آن را کنار بگذاریم، عمدتا دانشگاهی هستند، اقای دکتر جلیلی به جد پیگیر این بود که آقا ما نقش دانشگاههایمان در برنامههای عینی و عملیاتی کشور چیست؟ یک بودجهای اختصاص پیدا میکند عمدتا هم برای حقوق و نهایتا آموزش داده میشود میرود، ما بایستی دنبال این باشیم که در برنامههای کشور، برنامههای توسعهای کشور بیاییم بگوییم اقای دانشگاه، اقای پژوهشگاه، آقای فلان دستگاه علمی، فرهنگی، شما این ماموریت را دارید، ماموریت در ... حالا ممکن است یکی از آن میشود ایجاد فرصت و ایجاد زیرساخت برای استفاده از ظرفیت نخبگان، ممکن است یکی از آن ایجاد پیشرفتهای فناورانه باشد که البته آن پیشرفتهای فناورانه با همین نخبگان اتفاق خواهد افتاد، در خلاء که صورت نمیگیرد، اقای دکتر جلیلی برای این موضوع برنامه دارد، دوستان بگویند جهت گیری است، بگویند علی السماع است، نه اینها علی الارض است به تعبیر شهید رئیسی، اینها علی الارض است، اگر انشاالله و به حول و قوه الهی دولت دکتر جلیلی مستقر شد اینها را آقای دکتر میرزایی در دانشگاه لمس خواهید کرد که برنامه عملیاتی برای نگهداشت نخبگان، برای تقویت نخبگان، البته در دولت شهید رئیسی هم اقداماتی شد که از طریق سازمان نخبگان یک دستگاههایی بیایند و این دوستان را بکارگیری بکنند که مشغول بشوند و به نوعی به ایشان بورس هم داده شود که اینها هم تامین مالی شوند و هم فرصت کار برایشان فراهم بشود.
میرزایی: از فاجعههایی که در کشور ما با آن روبرو هستیم دقیقا همین فرار نخبگان است، فرار میگویم عمدا، مهاجرت نمیگویم، حداقل چیزی حدود ۱۵۰ هزار نفر در سال از این کشور دارند خارج میشوند و عمده هم نخبگان هستند همانطور که دوستمان هم اشاره کردند، این ۱۵۰ هزار نفری که میروند هم جوان هستند، هم تحصیلکرده و هم با مهارت بالا، چون بدون هیچگونه تعارفی هیچ کجای جهان فرش قرمز برای آدم ناتوان بی مهارت پهن نکردند و نخواهند کرد، این اتفاقی را که سبب میشود در کشور، یکی از چالش هایش این است که ما یک فرسایشی از درون از این جهت به لحاظ تحصیلکردگی خواهیم داشت و این انگار هزینهای را شما تصور کنید که برای مدت ۲۰ سال، ۲۵ سال و گاها بیشتر در کشور صورت میدهیم که بعد بهره برداری و ثمره و میوه اش را دیگران ببرند، عملا همین است و دقیقا ما همین کار را کردیم، بعد ما چه کار کردیم؟ برای این که جلوگیری از این اتفاق صورت بگیرد؟ یکی از کارهایی که کردیم در دولت قبل یعنی دولت حاضر، دولت شهید رئیسی، این بود که هزینه آزادسازی مدرک تحصیلی را افزایش دادیم اگر غیر از این است لطفا عرض من را تصحیح کنید، یعنی اگر مدرکی گرفته میشد بعنوان مثال مدرک کارشناسی تعهد آن میخواست آزاد شود و خریداری شود بعنوان مثال به دو میلیون تومان، آن را کردیم مثلا ۱۰-۱۵ میلیون تومان، ببینید دو نگاه در کشور وجود دارد، یک نگاه، نگاهی است که اتفاقا به نظرم هیچ برنامهای ندارد و برنامه هایش عمدتا استعدادی است، برنامه هایش عمدتا مانعی است، این تعبیر مطرح شد، بعد هم بنیاد نخبگان هم نیامد تصریح کند و این را اصلاح کند، به جای این که مثلا راجع به این که نخبگان بحث رفتنشان و اینها، در بنیاد نخبگان مثلا گذرنامه دفتری آنجا تاسیس کند که دیده شود که چطور است وضعیت آنها و یک بخشی از آن معنای رصد میتواند داشته باشد و غیر از آن معنای پیش از جلوگیری یا هر چیز دیگر میتوانست داشته باشد، ولی به نظرم میآید این قصه را خیلی باید جدی بگیریم ما مهاجرت نخبگان مان نه تنها در نخبگان رده یک بلکه در نخبگان میانی و پایینتر هم سرایت کرده دیگر الان پزشکان متخصص جراح قلب اطفال ما نیست که میروند خارج از کشور که رفتند و فاجعه است از این جهت، در سطوح پایینتر و بحثم احترام همه مشاغل مهم است، اما در تمام سطوح آمده و این مهاجر فرستی دیگر به کشورهای اروپایی و آمریکایی لزوما نیست کشورهای حوزه اطراف خلیج فارس است کسی که امیدی به آینده نداشته باشدای مردم، کسی که امیدی به آینده نداشته باشد نمیتواند در جایی که این امید نیست به او بگوییم که بمان، نه واقعیات اقتصادی این اجازه را به ما میدهد و به او اجازه میدهد، نه آن امیدی که و آن آرامش خاطری که باید داشته باشد من خواهش میکنم واقعا این سوالات و این جوابها سه دقیقهای نیست، معذوریت شما را میفهمم ولی اصلا امکان این وجود ندارد واقعا، ببخشید خیلی سعی میکنم زود تمام کنم، امکان ندارد چنین چیزی، دستیابی به حداقلهای زندگی شده رویا، رویا، ماشین شده رویا، مسکن شده رویا، چطور ممکن است؟ من به چه امیدی میخواهم به دانشجوی دکتری که فارغ التحصیل شده بگویم بمان این جا؟ من میگویم بمان، من حتما میگویم بمان، بخاطر این میگویم بهرحال، گفت آن خانه قشنگ است ولی خانه من نیست، این جا را باید درست کنیم، ولی چطور ما میتوانیم چنین انتظاری داشته باشیم؟ مسکن در زمانی که من هیات علمی شدم در سال ۱۳۸۵ به ازای هر ماه حکم حقوقی من یک متر آپارتمان در منطقه مرزداران تهران آن که منطقه متوسط میشد خریداری کرد، الان ۱۰ سانت هم نمیشود خریداری کرد، یعنی اگر در دورهای که. ببینید من برای اهل دقیانوس نیستم من هیات علمی ام ۱۸ سال پیش است.
شریف زاده: یکی از مولفههای تاب آوری کشور ما در برابر تهدیدهای ظالمانهای که در طول سالهای بعد از انقلاب از طرف استکبار جهانی به ما تحمیل شده فرهنگ مقاومت و ایثار است، سوال من مشخصا از دو نماینده نامزدهای محترم ریاست جمهوری این است که رویکرد اصلی دولت نامزد مورد حمایت شما برای توسعه فرهنگ مقاومت و ایثار در داخل کشورمان و همین طور استمرار ارتباط با جبهه مقاومت اسلامی چگونه است؟
فارسی: من یک گریز بزنم به مطلب قبلی اینکه بنده اعلام نکردم که مهاجرت فاجعه است من این را بر اساس اتفاقاً نظرات آقای دکتر ستاری معاون علمی رئیس جمهور اسبق در نشستی که در دانشگاه شریف بود تعدادی از نخبگانی که خارج تشریف برده بودند برگشته بودند بنده هم در آن جلسه حضور داشتم در سال ۱۳۹۸ راجع به این موضوع، چون آن موقع هم همین ادبیات وجود داشت یک سری جامعه شناسان که باید به آنها بگوییم فروپاشیست، با این نگاه به این موضوع نگاه کردند و فروپاشی را مطرح میکنند از سالیان سال، پس اگر من گفتم بر اساس اتفاقاً استناد دولتهای قبلی بوده، بر اساس دولت آقای شهید رئیسی نبوده این یک نکته، اتفاقا سوال من از آقای دکتر میرزایی و کمپین آقای دکتر پزشکیان است، آقای دکتر میرزایی شما اینجا باید پاسخ بدهید اینجا نباید داد بکشید این جا باید پاسخ بدهید جنابعالی را که عرض میکنم به نمایندگی از این کمپین عرض میکنم نه شخص جنابعالی باید پاسخ بدهید ۳۲ سال این حکومت، این نظام بالاترین دستگاه اجراییاش دست شماها بوده چه دولت سازندگی، چه دولت اصلاحات، چه دولت اعتدال بعد موقعی که صحبت میشود ما کارنامه داریم ما اجرایی بودیم شما یا باید از کارنامه تان یا از اجرائیاتتان دست بکشید نمیشود این گونه بگویید هم ما مجری بودیم هم ما کار کردیم هم اینکه همه چیز را زیر سوال ببرید، اینجا اگه مهاجرت نخبگان وجود دارد که وجود دارد من هم قبول دارم نه به شدت شما، نه با انگیزههایی که شما مد نظرتان است، نه با آن انگیزههایی که به لحاظ سیاسی مطرح میشود ولی بنده هم قبول دارم، اما شماها باید جواب بدهید نه دولت شهید رئیسی که سه سال مستقر بوده که آنها هم الان اینجا نیستند که بخواهند پاسخ بدهند یا آقای جلیلی که در این ۳۲ سال کجا بوده، در این ۳۲ سال در دولت اصلاحات، در دولت اعتدال، در دولت کارگزاران مگر ایشان مسئول بوده که بخواهد جواب بدهد؟ چرا ما یک سری چیزها را با هم قاطی میکنیم جواب نمیخواهیم بدهیم فرار میکنیم، باید اینها را جواب بدهیم ۳۲ سال این کشور دست این تفکر بوده
میرزایی: چند سال دست شما بوده است؟
فارسی: اجازه بدهید من اول صحبتم را بکنم چشم، ۳۲ سال بنیاد فکری دولت اصلاحات، اعتدال و کارگزاران همه یکی است در اقتصادش، در فرهنگش، در سیاست یکی است با ماسکهای متفاوت آمدند مطرح شدند.
میرزایی: سوالم را تکرار میکنم، چند سال دست شما بوده است؟ شما که از طرف خودتان بریدید و دوختید
فارسی: الان خانم ابتکار، آقای آخوندی همه اینها در ستاد آقای پزشکیان هستند و همه اینها در دورههای مختلف بودند.
میرزایی: اشخاص را اسم نبرید. اتفاقاً آقای دکتر پزشکان، آقای دکتر پزشکیان است ولا غیر، این راخیلی صریح خدمت شما عرض کنم از تمام ظرفیتهایی که در این کشور گفتند وجود دارد استفاده کردند و میکنند، از آقای ظریف، از آقای طیب نیا که به لحاظ تیم اقتصادی به ایشان پیوستند که شما بهتر میدانید تورم ۵۰ درصدی که دولت آقای احمدی نژاد تحویل داد با همت ایشان و دولت وقت رسید به ۹ درصد و ۱۰ درصد رسید و در ۲ سال رشد اقتصادی خوبی شکل گرفت ما قرار نیست اینجا پاسخ هم را بدهیم، این کشور خوب یا بد برای ما است من اصلاً این دوگانهها و چیزهای کاذب را قبول ندارم ۴۵ سال این کشور دست همه ما بوده کم و بیش، یک کسی یک مقدار مسئولیت اجرایی بیشتر یا کمتری داشته است، ما کارنامهای ۴۵ ساله داریم، کسی نمیتواند خودش را کنار بکشد بگوید این جایش من هستم و این جایش من نیستم همه در هم است، به شهادت دادهها جزو با ثباتترین دورههای تاریخ بعد از انقلاب اسلامی دوره آقای خاتمی ۸ ساله است باور دارید یا ندارید؟ به چه دلیل؟ آقای خاتمی اصلاً شعارشان شعار توسعه اقتصادی نبود، اما شعارش توسعه سیاسی و توسعه فرهنگی بود، اما به دلیل شایسته سالاری که در آن زمان به وجود آورد عملاً در برآیند، در خروجی ما همه در این مملکت زندگی میکنیم از مریخ که نیامدیم در آن دوره خوشبختانه جزو بهترین دورههای اقتصادی این کشور است زندگی همه ما در آن دوره بوده است، بحث من دفاع کورکورانه از کسی نیست، در موضوعی ممکن است در دوره ایشان هم من نقد داشته باشم من معلم دانشگاه هستم عضو هیچ حزب و جناحی هم نیستم مانند خود شما، هرچند همه ما به تناسب اینکه در آنچه که میبینیم علاقمندی پیدا میکنیم و میبینیم آن ایدههای درستی که فکر میکنیم است ممکن است همسویی احساس کنیم و این یک امر عادی برای همه ما است؛ بنابراین این جا زمان این نیست که کسی بخواد کسی دیگر را متهم کند این اتهام، اتهام واحد است، همه هم ۶۰ درصد مشارکت نکردن در این انتخابات، من آن شب خوابم نبرد ۶۰ درصد مشارکت نکردن یعنی فاجعه این را دیگر میتوانیم بگوییم فاجعه که.
سوال: ممنون از شما، چون هر دو بزرگوار به پرسش آقای شریفزاده پاسخ ندادند خواهش میکنم پاسخ پرسش آقای شریفزاده را بفرمایید. آقای فارسی بفرمائید.
فارسی: من البته سعی میکنم جواب سوال را بدهم و بعد یکی دو نکته دیگه در خصوص مباحث آقای دکتر میرزایی دارم. آنچه که سرمایه ما است به تعبیر بزرگان نظام، حضرت امام، مقام معظم رهبری جنگ ما اگرچه به لحاظ فیزیکی و به لحاظ از دست دادن خیلی از نخبگانمان، خیلی از جوانانمان، خیلی آسیبهای اقتصادی که دیدیم، اما برای ما تبدیل به یک گنج شد یعنی از آن تعابیر دقیقی که حاج قاسم سلیمانی میفرمودند که تهدید تبدیل به فرصت شد یعنی برای ما تبدیل به گنج شد، این گنج الان در امروز همان فرهنگ مقاومت و ایثار است، فرهنگ مقاومت و ایثاری است که باعث عزت و افتخار ما است برخلاف آن چیزهایی که دوستانی که آقای دکتر میرزایی ناراحت میشوند ما به کار ببریم، در واقع در حوزه فرهنگی آمدند کاری کردند که ما در بعضی از موضوعات فرهنگی به جای این که عزت پیدا کنیم باید سرمان را پایین بیندازیم در قالب اتفاقاتی که از خارج افتاد، اما زمینه آن از داخل شروع شد. در حوزه فرهنگی ما قربانیان فرهنگ امروزمان واقعا نمیتوانیم سرمان را بلند کنیم کسانی که در موضوع آسیبهای اجتماعی آسیب میبینند یک پدر، یک مادر نمیتواند به فرزندش بگوید او معتاد شده بعد سرش را بلند کند اینها محصول کدام قدرتها است، اما فرهنگ ایثار و مقاومت در گذشته، در امروز البته باز هم عرض میکنم اگر دوستان نگویند، من نمیدانم واقعاً برای من سوال است کسی که در این مملکت به قول آقای دکتر میرزایی مسئولیت داشته، نایب رئیس مجلس بوده، لباس مقدس سبز سپاه را پوشیده بعد میآید تعبیر موی دماغ به کار میبرد برای قهرمان ملی ما روی آنتن زنده، من نمیدانم اینها میخواهند فرهنگ ایثار و شهادت را تقویت کنند؟ اینها فرهنگ توهین به فرهنگ ایثار و شهادت را ترویج خواهند کرد ولی دولت آقای دکتر جلیلی در خصوص فرهنگ ایثار و مقاومت با تمام توان پای کار ترویج این فرهنگ است باز هم عرض میکنم، از مدارس، از مساجد و خانوادهها این را باید ارج بنهیم عزت و افتخار ما است، اما فلان کاندیدا میگوید موی دماغ، من نمیدانم واقعیتش این است که ببخشید به لحاظ ذهنی اتفاقاتی میمیافتد یا عمداً به کار میبرند، قهرمان ملی ما موی دماغ است؟ ما به قهرمان ملیمان افتخار میکنیم و برای ترویج این فرهنگ و برای این مکتب هم که یکی از نمادهایش حاج قاسم است تلاش میکنیم.
میرزایی: مردم ایران هستی و سرمایهشان، عشقشان را، ارزشهای بنیادینشان را هیچ وقت نه فراموش کرده و نه فراموش خواهد کرد. در تمام این کوران حوادث و چالشهایی که چند مرحله در کشور به وجود آمده شما واقعا نشان بدهید که آیا اهانتی به شهدا صورت گرفته، ممکن است نادر کسی جایی برود چیزی پیدا کند ولی اصلاً جنبه عمومی ندارد دلیلش این است که این ملت آن قدر بزرگ است که بداند و بتواند تفکیک کند کج کارکردی و ناکارآمدی بنده و امثال بنده را با آنهایی که جانشان را برای مملکت دادند. این شعار را شما بهتر از من شنیدید که همه جا در خود دانشگاه که بسیجی واقعی، همت بود و باقری.
فارسی: که شهید سلیمانی نیست.
میرزایی: نه من نگفتم شما چرا حرف در دهن من میگذارید، من دارم مصرعی را و نکتهای را به شما میگویم چرا شما وارد فضای دیگری میشوید؟ شهید سلیمانی باعث افتخار این سرزمین بود و هست به دلیل مبارزهای که با داعش کرد، اما این سرمایه را ما چنان سوزاندیم و چنان دچار مشکل کردیم که الان شما این حرف را میزنید. چرا شما من و امثال من را به چیز دیگری متهم میکنید؟ چه کسی گفت شهید سلیمانی نیست؟
فارسی: همان کسی که دیشب آن جمله را به کار برد.
میرزایی: شما خیلی نقطه زنانه عمل میکنید، چه کسی همچین حرفی زده است؟
فارسی: حتما فیلمش موجود است یعنی چنین حرفی را نزده است؟ بالاخره اشتباه کرده یا به کار برده یا به کار نبرده
میرزایی: کسی که برادر شهید است، کسی که خودش در جبههها بوده افتخار هم میکند تمام آبرویش را برای مملکت همین الان هم گذاشته، از طرفین هم در فشار بوده که آمده، فرش قرمز که برایش پهن نکردند، آقای پزشکیان ایثار کرد که آمد در این انتخابات و کار درستی هم کرد که آمد به خاطر این که این وضعیت به جایی رسیده من نمیدانستم این که عرض میکنم بعد از مشارکت ۴۰ درصدی دارم میگویم، من ۳۱ سال است دانشجوی علوم اجتماعی هستم، نظرسنجی کار کردم، اصلاً تصور نمیکردم ۴۰ درصد البته جایی من ۴۲ تا ۴۷ درصد را پیش بینی کرده بودم، این فاجعه است. برگردم به پرسش آقای شریفزاده عزیز، عرضم این است که فرهنگ ایثار و شهادت جزء لایههای عمیق این جامعه است هیچ کس هم با آن مشکل ندارد. دکتر پزشکیان در دولتش حتماً به این مقوله بیشتر از بقیه که مدعی هستند اگر بیشتر دقت و توجه نکند کمتر هم نخواهد بود.
.
فلاح: میخواهم ناظر به راه حل به من بگویید که چگونه میخواهید نقش جوانان و نخبههای فرهنگی را در تصمیم گیریهای کشور افزایش بدهید؟ مثلاً جوانی که از دانشگاه تهران، شریف یا خیلی از دانشگاههای خوب در کشور فارغ التحصیل میشود با یک حلقه بسته مواجه میشود که نمیداند چگونه میتواند وارد آن شود راه حل شما برای این کار چیست؟
فارسی: من متوجه حلقه بسته نشدم.
فلاح: فرض کنید وقتی فارغ التحصیل شود میخواهد در سطوح بالای دولتی قرار بگیرد مثلاً میخواهد رئیس جمهور بشود نمیداند چگونه این کار را انجام بدهد.
فارسی: حلقه بسته مدیریتی را میفرمایید، نکتهای را عرض کنم که مسبوق به سابقه است آقای دکتر میفرمایند در اردوگاه اصلاح طلبی کسی به فرهنگ مقاومت و ایثار بیاحترامی نکرده است آقای دکتر میرزایی، فرهنگ و مقاومت و ایثار ما در دفاع مقدس برگرفته از فرهنگ مقاومت و ایثار عاشورا است، چه کسی به جای این که بیاید فرهنگ مقاومت و ایثار در عاشورا را با این تعبیر به کار ببرد گفت امام حسین (ع) خشونت طلب بود، آیا در اردوگاه اصلاح طلبان بود یا نبود؟ من نمیدانم فرهنگ ایثار و شهادت فقط باید یک شهید دوران دفاع مقدس یا مدافعین حرم را بگوییم که بعد بگوییم توهین کردیم، ما اتفاقاً الگوی اصلی ما در فرهنگ ایثار و مقاومت، در فرهنگ شیعه، در فرهنگ اسلامی دو بال وجود دارد ما از عاشورا الهام میگیریم، به مهدویت امید داریم. خانم فلاح اگر انشاالله دولت آقای دکتر جلیلی مستقر بشود همه کسانی که انشاالله جایگاه پیدا خواهند کرد جوانان با تجربه خواهند بود نه پیران و کهنسالان بازنشستهای که الان دور کاندیدای خاصی را گرفتهاند، تجربه ۴۰ -۵۰ ساله سیاست بازیشان را آوردند و فردا هم دوباره میخواهند کرسیها را بگیرند، دولت آقای روحانی دیدیم، آقای نعمتزاده با چه سن و سالی نشست، اما چون آقای دکتر میرزایی اشاره کردند، اما در دولت اول احمدی نژاد بود که حلقه مدیریتی بسته گذشته شکسته شد، انشاالله به حول و قوه الهی در این دوره هم با پیروزی آقای دکتر جلیلی حلقههای مدیریتی جدید شکل خواهند گرفت حالا اینکه بگوییم کسی از دانشگاه فارغ التحصیل شد نقشه راه دارد برای رئیس جمهور شدن به هر جهت باید یک مقدار در عرصه عمل، کار بیاید، تمرین کند، سیاست ورزی کند حتماً مسیرش را پیدا میکند همانطور که خیلیهای دیگر در سطوح مختلف پیدا کردند، در این زمینه هم آقای دکتر جلیلی شما ببینید الان جوانترین ستاد، مربوط به آقای دکتر جلیلی است، هسته سخت کسانی که پای کار آقای دکتر جلیلی هستند جوانان هستند و طبیعتاً زمانی که این جوانان باشند و بیایند در مصادیر قرار بگیرند حتماً عرصه را برای جوانان فراهم خواهند کرد که بتوانند نقشه راه خودشان را با امید و آرزوهایشان تنظیم کنند.
میرزایی: آقای دکتر پزشکیان بارها به این اشاره کردند که به هر حال ما خیلی جاها دایرههای خودی و غیرخودیهایمان را خیلی زیادی در فضاهای دیگر بردیم و عملاً دیگر آن قدر خودی و غیر خودی کردیم که دیگر گویا حداقلی برای ما ماندند؛ بنابراین بخشی از آن بحث مدیریت و اینها که لایههای بعدی است و اگر فرمایش شما معطوف به مدیریت است ولی بحث بر سر این است که فارغ از این که اساساً کسب و کارهای به یک معنا مثلاً استخدامهای دولتی و اینها چالشهای جدی در دولت برای آن وجود دارد و متاسفانه یکی از اتفاقاتی که افتاده در همان عباراتی که ایشان میفرمایند که من عرض کردم من اینجا نه نماینده اصلاح طلبان هستم، من نماینده دکتر پزشکیان هستم شخصیت مستقل خودم را دارم آن چیزی که به ذهنم میرسد را عرض میکنم، هرچند در طول تاریخ ایران هرجا هر کسی کار درخشانی انجام داده باشد از او دفاع میکنم چه اصلاح طلب باشد و چه اصولگرا بنابراین این جا برای من درستی رفتارها مهم است، اما ما یک جاهایی آن قدر این دایره را بستیم که این اتفاق نمیتواند بیفتد حقیقت مطلب این است که از چالشهایی که من خودم در کار اجرایی داشتم این است، اتفاقا در دورههایی که دوستانی که فرمودند آقای فارسی اصطلاحاً در گفتمان دیگری هستند، هستند به شهادت دادههای سازمان امور استخدامی تا دلتان بخواهد نیرو اضافه شده و یکی از مهمترین چالشهایی که ما وقتی وارد کار اجرایی میشدیم داریم این است که چگونه این را سامان بدهیم، نه میتوانیم افراد را از کار بیکار کنیم به خاطر این که به هر حال زندگی شان است و نه اینهایی که هستند لزوماً شایستگان هستند و این واقعیتی است که متاسفانه اتفاق افتاده، نمیخواهم اینجا دوگانه درست کنم ولی یکی از واقعیاتی است که وجود دارد و بخش عمدهای که بعد از ۱۰ -۱۵ سال همچنان چالش است میگویند نیروهایی هستند که مثلاً ۱۲ سال یا ۱۵ سال است قراردادی هستند، خوب از اول اساساً سر یک قرارداد الکی، معلوم نیست چی، یک چیزی که دورهمی خیلیها آمدند بنابراین میخواهم بگویم نظام اداری چالشهای خودش را دارد، اما ما باید این را بر اساس عدالت و شایستگی که وجود دارد که بارها دکتر پزشکان تاکید کردند و بر اساس آن شایستگیهای اصلی باید زمینه برای ظهور و بروز افراد در آن حلقهها باشد آن تاکیدی که ایشان کرد که من دهیار را نمیگذارم استاندار، این جزو واقعیات مشی آقای دکتر پزشکیان است به دلیل این که خودش یک مرتبه یک شبه وزیر نشده است، پایین بوده رئیس دانشگاه بوده، بعد شده معاون وزیر، بعد شده وزیر، بعد شده نائب رئیس مجلس و تمام این مراحل را، چون خودش به درستی طی کرده این را میفهمد که دهیار را گذاشتن استاندار این چه فاجعهای به وجود میآید و این کشور چه خسارتهایی در باب این قصه در تمام تاریخش به خصوص در تاریخ معاصرش در این قصه دیده است.
نجم الهدی: ما مدتها است که شاهدیم در کشورهای اطراف ما متاسفانه برای هویت سازیشان به سراغ آثار و مفاخر فرهنگی و تاریخی سرزمین ایران عزیز دست درازی کردهاند. آیا دولت مورد حمایت شما برنامهای دارند برای این که نگهبانی شود از این مفاخر فرهنگی، از این آثار فرهنگی که اگرچه ممکن است بعضی از آنها در جغرافیای امروز ایران نباشند، اما قطعاً در جغرافیای زبان فارسی بودند و هستند و تا ابد هم خواهند بود.
میرزایی: بخشی از این که میفرمایید به هنر و آن توان و شایستگی برمیگردد که ما بتوانیم سرمایههایمان را حفظ کنیم. آقای دکتر جلالی نماینده ما در یونسکو بودند ایشان میگفت من برای اینک ه بخواهم مولانا را به عنوان یک شخصیت اصیلی که ایرانی هم است ثبت کنم چند سال زحمت کشیدم تا ترکیه، ایران و یکی از کشورهای آسیای میانه را الان، چون دقیق خاطرم نیست با همدیگر ۳ کشوره این را ثبت کردیم یعنی میخواهم بگویم ما یک جاهایی اتفاقا همان قصه هنر مذاکره و هنر توان اینکه کسی بتواند به شایستگی این کار را کند از جمله اینها است و ما از جمله میراثهایی که در کشور داریم نظیر مولوی و شخصیتهای دیگری که داریم اصلاً بحث به یک معنا غیر از آن، عملاً میراث ملموس و ناملموس همه را عرض میکنم در تمام اینها افرادی که شما در این قصه میبینید این که به یک معنا شایستگانی که در این حوزه کار کردند، آقای دکتر بهشتی همه ایشان را میشناسند ایشان جزو کسانی هستند که در حلقه اصلی آقای دکتر پزشکیان حضور دارند و از مزیتهای آقای دکتر پزشکیان، من این را بدون هیچ گونه خدای نکرده اغراقی عرض میکنم از ویژگیهایشان و آن سلامت نفسی که ایشان دارند و توانمندیهایی که دارند این است که اتفاقاً تیم بسیار قوی دارند یعنی این که من همین الان میخواهم خدمت شما عرض کنم بر اساس احتمالات یعنی حتماً چینش وزرا اقتضائات خودش را دارد، هماهنگیهایی که در سطوح مختلف نظام صورت میگیرد، با مجلس مذاکراتی صورت میگیرد تا انجام نهایی شود و به مجلس معرفی شود. الان میخواهم به شما عرض کنم از وزیر اقتصاد تا وزرای دیگر الان وجود دارند در حالی که من چنین چیزی را در مجموعه آقای جلیلی نمیبینم و اتفاقاً این یکی از مشکلات اصلی ایشان است یعنی تیمی ندارند، چون کار اجرایی زیادی نکردند کار کارشناسی زیاد انجام دادند قصد توهین ندارم خدایی نکرده، نفی هم نمیخواهم بکنم، چون با نفی من کسی نفی نخواهد شد، من این را یاد گرفتم که انصاف، کلام را در جای خودش قرار میدهد. عزیزان زحمت کشیدند همین که در این سطح آمدهاند به هر حال قابلیتهایی است، اما از مهمترین کارهایی که در بحث نکتهای که شما اشاره فرمودید ما داریم این است که به هر حال بر اساس ظرفیتهایی که در حوزه سوابق ثبتی که در حوزه میراث فرهنگی و در یونسکو به خصوص، چون یکی از مهمترین ویژگیهایی که ما داریم در آن جا است و تجربه افراد بسیار توانمندی که در کمیسیون ملی یونسکو و نماینده و سفیر ما در یونسکو داشتیم و داریم در این داستان توان لازم را داریم.
فارسی: در حد چند ثانیه به موضوع قبلی برگردم، آقای دکتر میرزایی اشاره کردند یک حلقه بسته برای مدیریت، من عرض کنم یک حلقه بسته پیر و کهنسال ۴۵ ساله مملکت را به اینجا رسانده است و اجازه نمیدهند جوانان وارد شوند در هر دولتی هم که بودند همینها بودند، در اقتصاد ما، در سیاست ما، در فرهنگ ما، در دیپلماسی ما همه اینها بودند و نتیجه آن هم این بوده که همه دوستان آن موقع داد میزنند میگوید خوب نیست نتیجه کار اینها است. اما در بحث استخدام و روال، ببینید ما یک مقداری یک سوزن به خودمان بزنیم یک جوالدوز به دیگری، من این را دارم محسوس و عینی میگویم ما الان از سال ۱۴۰۱ بنده دنبال چند استخدام هستم، نیاز داریم، سازمان امور اداری و استخدامی به ما اجازه استخدام نمیدهد بر خلاف تصور آقای دکتر میرزایی که فکر میکنند دارد اتفاقاتی میافتد.
میرزایی: ما عکسش را دیدیم، من فرمایش شما را نفی نمیکنم، اما جا به جا فرق میکند.
فارسی:، اما بورسهای پنهانی که از زمان دولت آقای خاتمی حتی هاشمی اتفاق میافتاد در وزارت علوم، الان نتیجهاش را در دانشگاهها داریم میبینیم، این که خیلی از اساتید محترم حوزههای مختلف یا فروپاشیست هستند یا به بعضی از موضوعات بیتوجه هستند نتیجه بورسهای آن عزیزان است که هیچ کس هم متوجه نشد، اما اگر آمدند در دولت آقای احمدی نژاد خواستند چند نفر را بورس کنند، چون دیدند که فناوری چندین ساله آنها را اینها هم بدست آوردند گفتند بورسیه، ما ادراک بورسیه اگر کسی خواست این را با شدت بگوید باید بگوید در چند دولت ما ادراک بورسیه، چه کسانی آمدند بورس داخل و را خارج انجام دادند، اما در خصوص این موضوع هم فراموش نکنیم ببینید افتخارات و مفاخری که رفتند آقای میرزایی اشاره کردند تیم اجرایی قوی دارند، دکتر جلیلی ندارد. اگر رفتند در همین تیم اینهایی بودند که در مصادر امور بودند ایشان که نداشته که ندارد، آقای دکتر میرزایی مدعی ندارند اگر بودند در گذشته باید میبودند، در گذشته چه کسی بوده؟ همین دوستان بودند در گذشته همین مفاخر فرهنگی ما را بردند و بعد در دولت آقای روحانی آمدند یک آثار باستانی قلابی را تحویلشان دادند، در دیپلماسی ذلیلانهای که داشتند نه دیپلماسی عزتمندانه، چرا داریم موضوعات را عوض میکنیم؟ جای متهم و شاکی را عوض نکنیم برادران، ملت عزیز بعضیها دارند جاها را عوضی به شما آدرس میدهند، کارنامه خودشان را نمیبینند.
کنگرلو: یک مقدار استرس میگیریم، این که جمهور یعنی همه مردم با هر دین، عقیده، قومیت و جنسیت و اعتقاد داریم که همه ما یک خانواده هستیم، از اطرافیان آقای جلیلی، از اطرافیان آقای پزشکیان، به عنوان یک جمهور دارم میگویم، به عنوان مردم که این بد اخلاقیها را یک مقدار کنار بگذاریم و امیدوارم یک اتفاق خوبی بیفتد که حالا روز ۱۵ تیر ماه که انتخابات باشکوه زیاد و مشارکت بالا برگزار میشود و روز شنبه یا یکشنبه رئیس جمهور مشخص میشود اتفاقی بیفتد که برویم دنبال متخصصین یعنی کسی که طرفدار آقای جلیلی است اگر آقای پزشکیان برنده میشود، آقای پزشکیان استفاده کند، آقای جلیلی برنده میشود یک متخصص در حوزه ستاد آقای پزشکیان است این اتفاق بیفتد، امیدوارم که ناامید نشویم. دوباره تکرار میکنم ما هم دین هستیم، هم وطن هستیم، ایرانی هستیم، یک خانواده هستیم بی ارتباطم با سوالم نبود که این موضوع را مطرح کردم. با توجه به اتفاقاتی که سالیان گذشته در کشور رخ داده شکافهایی در جامعه ایرانی به وجود آمده که به طور مثال من که از یک خانواده مذهبی هستم دارم واقعاً میبینم اگر مادر من، خواهر من، همسر من، دختر من، پوشش چادر دارد در برخی از جاها واقعیت را دارم میگویم یک وقت میبینیم با ترس داریم وارد میشویم ممکن است برخورد نادرستی دریافت کنیم، این اتفاق خیلی اتفاق تلخی است. شما چه برنامهای برای همگرایی اقشار مختلف در جامعه دارید و طراحی کردید؟
میرزایی: ما برای دعوا نیامدیم آقای فارسی، اما نگاهمان را عرضه میکنیم و به حول و قوه الهی و اراده مردم انشاالله محقق هم خواهد شد. یک چیزهایی را من نمیخواستم طرح بحث کنم، اما از اول متاسفانه وارد این بحث شدید و نگفتنم آن موقع دیگر چالش ایجاد میکند، در مورد بورسیهها من جزئیات را میدانم در همین دوره فردی که با حکم دیوان عدالت اداری عملاً حقی به او داده نشد به دلیل سن بالا و معدل پایین که جزو شرط بورس بود، میدانید آدم اذیت میشود یعنی من اذیت میشم حداقل حرف بزنم، این قدر پرونده باز نکنید که این پروندهها آن قدر زیاد است که غیر از اینکه حال بیننده و شنونده گرفته شود چیز دیگری نیست، به این صورت نیست آقای فارسی عزیز، من در این که ممکن است در این بورسیهها آدمهای ذی حق شایستهای هم بوده باشند تردید ندارم من هر موقع به وزارت علوم نامه نوشتم که مهمترین چالشی که آنها دارند یکی از اصلیترین هایش این است که جایابی نامناسب شدند.
میرزایی: که این پروندهها آن قدر زیاد است که اصلاً آدم غیر از اینکه حال گوینده و شنونده گرفته بشود چیزی نیست نه اینجوریها نیست آقای فارسی عزیز من در این که ممکن است در این بورسیهها آدمای ذی حق شایستهای هم بوده باشند تردیدی ندارم من همان موقع به وزارت علوم نامه نوشتم که مهمترین چالشی که اینها دارند یکی از اصلیترین هایش این است که جایابی نامناسب شدند در مجموعهای که من خودم مسئول اون بودم نوزده نفر بورس شده بودند که حدود هفده هجده نفر شان علوم سیاسی بودند نه گروه علوم سیاسی داشت اونجا نه چیزی و بر اساس همان هم یه یک سالی هم وایستادم که یک گروهی درست کنم تحت علوم سیاستی و سیاسی که بتوانم بعضی از شایستگان شان را هم جذب کنم اتفاقا، هیئت امنا مخالفت کرد و گفت اساساً تعداد هیئت علمی که اینجا دارد به اون سقفی که باید برای این پژوهشکده باشد نرسیده و بنابراین شما گروه دیگهای اصلا نمیتوانید تاسیس کنید بر اساس آن هم عدم نیاز دادم و گفتم هر جا که شما امکانش هست جایابی بخواهید بشوید با کمال میل وزارت خانه هم باید حمایت کند هرچند عملاً برای خیلی هایشان شد و برای خیلی هایشان هم نشد نصفه شان شد حداقل میخواهم این را بگویم نیایید بگویید یک وقت مثلاً کار درخشانی انجام شده از کار غلط قبلی دفاع نکنید من از کار غلطی هم که ممکن است بعد از آن هم صورت گرفته باشد دفاع نمیکنم من مسئول خود هستیم کاری که کردم پرونده ام کاملاً معلوم است راجع به نوزده نفر دقیقاً آن که کاری که کردم ده نفرشان حکم داشتند به دادگاه به دیوان عدالت اداری مراجعه شد برای بعضی از اینها ورود داده شد باز هم من میتوانستم اعمال ماده هفتاد و نه کنم نکردم به دلیل اینکه که گفتم به هرحال آقا حکم هست اولشم هم گفته بودم برای بعضی هایشان هم که اعمال ماده هفتاد و نه کردم و قاضی سوم هم حتی حکم به نفع داده بود میخواهم هم اتفاقات بیرونی را بحثم خدایی نکرده شخصی نیست فقط دارم من خواهشم این است که نگاه کنیم ما نباید پرونده دیگری باز کنیم وارد این حاشیهها نشویم، یعنی، چون این حاشیهها غیر از اینکه کار را سختتر کند چیزی نیست همه این افراد تو این کشور هستند محترمند و احترام شان واجب است دوستان عزیزی که به هرحال حالا توی آن مقطع توی اون قاعده و قانون اومده بودند جایابی درستی نشدند بعد رفتند جایابی درستی شدند سر جای خودشان قرار گرفتهاند ولی به هرحال میخواهم بگویم همه چی توش هست دیگر در همه دولتها هم همین بوده.
سوال: جناب آقای فارسی نماینده ستاد آقای جلیلی بفرمایید؟
فارسی: خوب من یه کوچولو همینجا بگویم که فرزند آقای پزشکیان در همین دورهای که این بورسیه در همین دولت آقای احمدی نژاد بورس شد برای اینکه جمهور در نظرگرفتند نگفتند، چون پسر آقای پزشکیان است به لحاظ سیاسی با ما مخالف است باید ردش کنیم آنها هم پذیرفتند.
میرزایی: بورس اعزام به خارج تبدیل به داخل بوده؟
فارسی: هر چه که بوده؟
میرزایی: بورس اعزام به خارج تبدیل به داخل بوده چه رشتهای؟ میخواهم بگویم که مطلع هستید دقیقا میدانید یا یک کسی چیزی گفته؟
فارسی: رشته اش را نمیدانم ولی بله اتفاق افتاده.
میرزایی: من یک توضیح بدهم بورسیهها دو دسته هستند یک عده هستند ورود به کنکورشان عادی بود بعد جایابی شدند و استخدام شدند بعضیها اعزام به خارج در یک مصاحبه بدون کنکور پذیرفته شدند و با فاصله اندک یکی دو هفتهای، یکی دو ماهه هم تبدیل به داخل شدند میخواهم بگویم چالش سر اون دسته دوم بود.
فارسی: در پاسخ به آقای کنگرلو، آقای دکتر جلیلی ریس جمهور همه است فرق نمیکند کرد، لر، ترک، شیعه است، سنی، مرفه، فقیر است فرقی نمیکند آقای دکتر جلیلی رئیس جمهور همه هست پس طبیعتاً رئیس جمهور همه دنبال این هست که این همگرایی ایجاد بشود ایشان میفرمایند که هر ایرانی یک نقش باشکوه نگفتند هر ایرانی قید بهش نزدند یعنی این در راستای همان موضوع د رواقع جمهور و همه مردم و همگرایی مردم است تکرار میکنم آقای دکتر جلیلی رئیس جمهور همه مردم ایران است نه رئیس جمهور برآمده از یک عده مدیر و یک حلقه بسته مدیریتی از اول انقلاب تا به امروز منطق رای آقای دکتر جلیلی منطق اجتماعی فرهنگی است شما در مرحله اول دیدید همه بزرگان سیاسی یا این ور بودند یا آن طرف آقای جلیلی هیچکدام از اینها را نداشت کسانی که سالیان سال مدیر بودند جای دیگر بودند کنار آقای جلیلی نبودند آقای جلیلی رای اجتماعی دارد اجتماع از روستای دور افتاده میدانید که آقای دکتر جلیلی در حالی که مسئولیت اجرایی به این معنی که وظیفهاش باشد در روستاها سرکشی بکند نداشته به شهرستاها برود نداشته به دانشگاهها برود نداشته، چون مسئولیت انسانی برای خودش قائل است که من چه رئیسجمهور باشم چه نباشم بایستی اگر میتوانم دردی از جامعه را درمان کنم باید درمان کنم فرقی هم برای من نمیکند نه سلیقه سیاسیاش شما در همین کار گروههایی که من عرض کردم حالا قاضی فرهنگی اش حدود بیست تا بود هم اینها از سلایق مختلف بودند رئیس پژوهشگاه کشاورزی آقای حجتی وزیر جهاد کشاورزی در کارگروه آقای دکتر جلیلی بودند نقل قول ایشان را ببینید، ببینید مینویسد میگوید آقای دکتر جلیلی سیاست را وارد علم نمیکند آقای دکتر عارف از ایشان به عنوان جریانی سیاسی مقابل هم سلامت، صداقت، کارآمدی و خیلی چیزهای دکتر جلیلی را قبول دارد اگر چه در شب انتخابات ممکن است که کتمان کند.
سوال: جناب آقای شریف زاده از رادیو فرهنگ بفرمیید؟
شریف زاده: استودیو هدف از برگزاری مناظره و مناظرات نظیر اون این هست که مردم بتوانند اصلح را تشخیص بدهند انشاءالله روز جمعه ما شاهد یک رقابت سالم یک مشارکت حداکثری و تعیین یک رئیس جمهور شایسته برای کشور باشیم و فضای رقابت میطلبد گاهی وقتها این بحث و جدلها به وجود میاید امیدوارم همه اینها به روشنگری کمک کند و مردم بتوانند اصلح را تشخیص بدهند، حفظ هویت ملی ما در گرو گسترش و ترویج سبک زندگی ایرانی اسلامی است که مورد تاکید رهبر معظم انقلاب هم بود سؤال من مشخصاً از دو بزرگوار این هست که برنامههای دولت شما برای ترویج سبک زندگی ایرانی اسلامی و حفظ هویت دینی چیست؟
میرزایی: هویت ایرانی اسلامی خوب شاکله وجودی این سرزمین و این جامعه است و از این حیث ما کاملاً و به هرحال در وضعیتی قرار داریم در جهان جدیدی هم که زندگی میکنیم به تناسب اینکه همین هویت را داشته باشیم هم در جهان کسی هستیم یعنی این را به عنوان یه واقعیتی ما بهش اذعان داریم و از این جهت حتماً به عنوان یکی از اصلیترین مباحثی که باید بهش داشته باشیم مورد توجه است خوب میدانید دیگر فرهنگ یعنی شیوه زندگی و به این معنا همین شیوه زندگی که میفرمایید خوب شیوه زندگی جامعه ما که در یک تمدن چند هزار ساله ایرانی و حدود هزار و چهارصد ساله اسلامی قرار گرفته و یک به نوعی وضعیت هیبریدی را هم برایش به وجود آورده که بر اساس تعاملی که بین ایرانیت و اسلامیت ما است که اتفاقاً جلوه آن هم در همین جمهوری اسلامی قرار شد صورت بگیرد و محقق شود، بحث سبک زندگی ایرانی اسلامی خیلی از اضلاع جزئی است و آن چیزی است که در جمهوری اسلامی باید صورت بگیرد و همان چیزی که شاکله اصلی این سیستم را تشکیل داده و خوب البته ما همان طور که عرض کردم متاسفانه خوب چالشهای جدی را در اون داریم و جمهور مردم که اشاره کردند آقای کنگر لو به هر دلیل ناراحتیهایی که دارد احساس میکند حرفش به جایی نمیرسد خیلی بدتر بگویم یه جایی فکر میکند همه چی تعیین شده که بر اساس این مشارکت نمیکند، چون فرضش این است که چه فایده داره من بخواهم بیایم چه اتفاقی میافتد فرقی نمیکند یعنی میخواهم بگویم تمام آنچه که ما بیان میکنیم در یک وضعیتی است که این جمهور باید بیاید و بر اساس این به هرحال حضوری که در اون وجه جمهورش هست و اون چیزی که در وجه اسلامیتش هست بتواند این دو هویت را که البته با هویت معاصر هم گره خورده یعنی ما به همین خاطر بحث فرهنگ و چهار فرهنگ و چیزهای دیگر هم همه دوستان میدانند که تو این قصه ذکر میشود و ما عملاً در جامعهای زندگی میکنیم که این جامعه سرمایه اصلی ما ایرانیت ما و اسلامیت ماست و این توئم است با همدیگر ولی خوب نباید هم یک جاهایی ما دست کاری کنیم اغراق نباید کنیم همان سوالی که آقای کنگرلو داشتند من عذرخواهی میکنم که حال بحث دیگهای مطرح شد برگردم به سؤال ایشان اینکه ما دستکاری نباید کنیم در اموری که پیش رو هست.
سوال: جناب آقای فارسی از ستاد آقای جلیلی بفرمایید
فارسی: من نمیدونم اصلاً آقای دکتر پزشکیان به هویت اسلامی ایرانی اعتقاد دارد اصلا گفتمانی که ندارد الحمد الله هی پراکنده گویی دارد ولی گفتمانی ندارد شاید گفتمان ایشان پراکندهگویی است، اما در گفتمانهای دکتر جلیلی هویت اسلامی ایرانی جایگاه ویژهای دارد عرض کردم شما چهار نهاد یک نهاد دیگری را من اضافه کردم یعنی من اینجا اضافه نکردم که از طرف خودم اضافه کردم در این موضوع مشخص. خانواده، تحکیم خانواده، مدرسه مسجد و نهادهای مردمی و فرهنگی جایی است که اتفاقاً محل پرورش هویت اسلامی ایرانی ما همین جاست اگر دوستان جایی دیگر را سراغ دارند بگویند هویت اسلامی ایرانی ما در فلان جا پرورش پیدا میکند تا من راجع آن عرض کنم هویت اسلامی ایرانی ما در این چهار جا خانواده، مدرسه مسجد اگر دانشگاه را به کار نمیبرم دانشگاه تقویت میکند یا ممکن است تضعیف بکند، چون شکل گرفتند دوستان در مرحله دانشگاهیف نهادهای مردمی فرهنگی را تاکید میکنم به جهت اینکه آقای دکتر جلیلی اعتقاد دارند که فرهنگ را بایستی مردم در واقع پیش ببرند نهادهای مردمی فرهنگی بایستی یکی از متولیان اصلی فرهنگ باشند دولت کمتر باید تصدی داشته باشد و البته در فرهنگ ما در نظام ما مسجد هم خانواده هم که دست دولت نیست پس اگر جایی را مد نظرمان هست برای تقویت و پرورش هویت اسلامی ایرانی این چهار نهاد است که برای هر چهار تای اینها هم عرض کردیم برنامه داشته و داریم.
سوال: سرکار خانم فلاح از رادیو تهران؟
فلاح: سؤال مشخصم این است که چه برنامههایی برای حمایت از هنرمندان، نویسندگان و فیلمسازان دارید؟
میرزایی: من عرض مختصری راجع به نکاتی اشاره شد داشته باشم آقای دکتر پزشیکان برای ایران اومدند ایران هم کور کسی یا کور باد کسی که نداند ایرانی که گفته میشود این ایران همینی هست با تمام همه این تنوع و تکثری که درش وجود دارد بنابراین اینکه من بیایم اینجا بگویم که ما ایرانی اسلامی داریم دیگری ندارد به این گفتنها خلاصه نه کسی صاحب فضیلتی میشود نه کسی از فضیلتی میافتد بنابراین وجود صادقانه ایشان و خلاصه نمیخواهم فضیلت تراشی بی جهت کنم ولی کسی که پزشک متخصص جراح قلب است که تسلطش به نهج البلاغه خیلی از آقایان بیشتر است و به قرآن و خیلی چیزهای دیگر قصدم خدای نکره اصلاً منظورم آقای جلیلی نیست هیچ ورودی به اون بحث ندارم ایجابی ایشان را دارم میگویم بنابراین نمیتوانی شمام این شاکله را نمیشوید ندید میدانید این درخشیده و خدا باید بخواهد که خواسته آقای پزشکیان در این مشارکت رای آوردنش به نظرم اصلاً چیز طبیعی نیست به هیچ عنوان طبیعی نیست اتفاقاً پایگاه رای آقای پزشکان خیلی اجتماعی است رای آقای مرحوم شهید رئیسی حدود هجده میلیون رای بود جمع رای کل اصول گراها را جمع کنید ببنیم چه قدر است اصلا اینجوری نیست رای آقای پزشکیان رای اصلاح طلبانی نیست، چون آنها که در آن فضا بودند نیامدند و اصلا نمیآیند جزو آن شصت درصد هستند یک تعدادی یک اقلی هستند اتفاقاً از بدنه مردم هستند، چون مردم به صداقت این مرد ایمان آوردند و به تخصصش و تخصصگرایی و به علم این قدری که علم به کارشناسی میگوید آقا این همه چی هست شما اجرا نمیکنی میخواهم بگویم این علمگرایی و تخصصگرایی ایشان و صداقت و مردمی بودنش است که این اعتبار را برایشان آورده بنابراین نفی دیگری نکنیم ایشان برای ایران اومده و ان شاءالله به لطف خدا و اراده مردم هم بر آن جایگاه قرار خواهد گرفت و امیدواریم انشاءالله بتوانند گرهی از این گرههای فروبسته این کشور بگشایند و از فاجعهها و بحرانهایی که در پیش رو ممکن است باشد خدایی نکرده حضور ایشان جلوگیری کند یعنی عملاً این وضع، وضعی نیست که ما بخواهیم در آن وضعیت برویم.
بحث هنر، هنر نیاز به آزادی دارد فرهنگ نیاز به آزادی دارد علم نیاز به آزادی دارد و اگر آزادی نباشد هیچ اتفاقی در این کشور نمیافتد این آزادی هم که میگویم تعریف شده است آزادی بیقید و بیبند و از این چیزهایی که خود به خودی اتهامی وارد بشود نیست آن فرمایش حضرت امیر را تکرار میکنم میگوید (عبارت عربی) هنرمندان ما تو عسر هستند الان در فشار هستند آزادی که مد نظر هست در برنامههای دولت آقای پزشکیان در چار چوب قانون و در همان چارچوب اساسی که وجود دارد ظرفیتهایی را به وجود میآورد که امیدواریم بتواند انشاءالله اون آثار فاخر هنری را بیش از پیش انشاءالله در دولت ایشان ببنیم.
سوال: آقای فارسی از ستاد آقای جلیلی؟
فارسی: خدمت شما عرض کنم که من باید بگویم مظلوم آزادی، هر کسی هر جور دلش میخواهد با آزادی رفتار میکند واژه مظلومتر از آزادی نیست آخر این چه آزادی که الان توی همین برنامه زنده نهایتش این است که کسی مخالف است نمیبیند کور باد این همون ادبیات روحانی است زنده باد مخالف من ولی کور باد چه ادبیاتی آقای دکتر میرزایی کور باد هرکس نتواند ببیند آقا اصلاً مخالف شماست شما که میگویید زنده باد مخالف من به دیگران میگویید مخالف خودشان را نمیپذیرند شما که میگویید ما دایره مان باز است برای فقط مدیران ولی این چه ادبیاتی است کور باد من واقعاً تعجب میکنم از یک استاد دانشگاه و از فضایل آقای دکتر پزشکیان میگویند ولی باز میگویند کور باد واقعاً جای افسوس دارد که اگر اینها بخواهند مملکت را در دست بگیرند بعد به مخالف شان بگویند کور باد و کم عقل و بیسواد و و و و، اما در خصوص سؤال سرکار خانم فلاح، خانم فلاح اطلاع دارید که شغل سینما آقای دکتر میرزایی اینها در کتابهای قانون است که دارد اجرا میشود شغل سینما در قوانین وزارت کار تعریف مشخصی ندارد از سال هزار و سیصد و شصت و هشت شغل کارکنان صنعت سینما ذیل عنوان صیادان فصلی جنوب در وزارت کار ثبت شده حالا شما بگویید آقا کارنامه داریم ما بودیم این است کارنامه تان بعد آن موقع ادعای حمایت از سینما، آزادی این از همه موضوعاتی است که عرض میکنم شب انتخابات آزادی هنرمندان برای رای بعد از انتخابات شما بخیر و ما را به سلامت ما به کرسی نشستیم شما بروید دنبال همان مشکلات خودتان، اما برای صنعت سینما ما برای هم هنرمندان که به هر جهت قشر شریفی هستند و دارند کارشان را میکنند و زحمت میکشند اونها برنامه داریم برای کسانیکه دیده نمیشوند امنیت شغلی، بیمه سلامت هم بازنشستگی تعیین کف دستمزد، مسکن و حمایتهای معیشتی طبق قانون کار مد نظرمان هست و خدمت شما عرض کنم که این را همه میدانند که سینما درآمدهای کلان مال افراد مشهور است این پشت صحنهها درآمد آنچنانی ندارند به همین دلیل است ما باید سینما را باز جامعه بدهیم برای حمایت از این عزیزان.
سوال: آقای میرزایی بفرمایید برای جمع بندی؟
میرزایی: ما در روزگاری قرار گرفتیم و در وضعیتی قرار گرفتیم که به بیان پارهای از صاحب نظران اندیشمند جامعهمان اگر مشارکت نکنیم با امتناع از زندگی مواجه میشویم و این جمله، جمله مهمی است وضعیت به گونهای است چالشها در تمام جهان این وضعیت است ما هم چالشهای خاص خودمان را داریم واقعاً اگر مشارکت مردمی نباشد به خصوص در وضعیت اقتصادی که ما در کشور الان قرار داریم به هیچ عنوان نمیشود آیندهای را برای این کشور ساخت این کشور روی دوش مردم روی پای مردم روی خلاصه به یک معنا اراده مردم میتواند پیش برود و واقعاً وضعیت و ظرفیتهایی که است به گونهای است که اگر ما در تمام حوزهها از حوزه فرهنگی، هنری، اقتصادی، سیاسی اجتماعی، نتوانیم مردم را پای کار بیاوریم و مردم را به کمک بطلبیم هیچ توفیقی نمیتوانیم داشته باشیم و عملاً وضعیتی که ما در آن قرار داریم آقای فارسی اشاره میکردند به فروپاشیزم و ... من ایدهای که خودم دارم این است وضعیت ایران را وضعیت آستانهای میبینم وضعیت آستانهای وضعیتی است که با تدبیر میتواند بحرانهایش را پشت سر بگذارد و از اون عبور کند و با بی تدبیری و با کوچکترین بی تدبیری میتواند تا مرز فروپاشی پیش برود هیچ تعارفی هم ندارد ما متاسفانه در این وضعیت هستیم شاهد مثالهای زیادی وجود دارد از جمله مشارکت حداقلی در انتخابات اخیر دلایل زیادی وجود دارد اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی ولی به هرحال این وضعیت، وضعیت نگران کنندهای است ما بیش از اینکه نیاز به دعوای باهم داشته باشیم نیاز به این داریم که ایران را بخواهیم بسازیم و این ایران را ساختن نیازمند هم افزایی است امیدوارم این هم افزاییها صورت بگیرد و واقعاً از صمیم قلب این ر ا میخواهم که آقای دکتر پزشکیان که رای آوردند انشاءالله با لطف خدا، اراده مردم این مسیر را همه دست به دست هم بدهند کشور را کمک کنند به جلو برود اگر غیر از این باشد ما جز تلخکامی چیزی نخواهیم داشت یعنی من واهمه ام این است که آغاز دولت ایشان تازه آغاز این ناسازیها و ناسازگاریهایی که به هرحال در قدرت وجود داره باشد و البته امیدوارم اینجوری نشود دلیلش هم این است که ایشان شخصیتش واقعاً شخصی همگرایی است و شخصیتی است که میتواند از تمام ظرفیتها استفاده کند و بتواند انشاءالله گامی کشور را به جلو ببرد ما ممنون همه کسانی هستیم ما را به اینجا رساندند.
سوال: جناب آقای فارسی نماینده ستاد آقای جلیلی بفرمایید برای جمع بندی؟
فارسی: بنده هم اعتقاد دارم به جمهور واژه جمهور جدایی از جمهوری اسلامی اینها را همه را بگذاریم کنار واژه جمهور تقریباً سال هشتاد و هشت تو ادبیات سیاسی مان یک مقدار رایج شد بعد از آن اتفاق و فتنهای که کسانی که میگفتند تا جایی که برای ما باشد قانون را قبول داریم، اما اگر قانون بر علیه ما بود شورش علیه جمهور کردند رای چهل میلیون مردم سرمایه بزرگ نظام را بهش خدشه وارد کردند من اینجا دعوت میکنم از همه عزیزان از همه ملت شریف ایران اقوام مختلف عرب، کرد، لر، ترکمن، کرمانج، برادران شریف اهل سنت هم را به در واقع مشارکت در انتخابات در روز پانزدهم تیرماه دعوت میکنم که سرنوشت همه مان است لیلهالقدر همه مان است که انشاءالله همه شرکت کنند خدمت شما عرض کنم که من چند تا نکته را عرض بکنم که آقای دکتر جلیلی دنبال یک تحول در فرهنگ سیاسی مردم بوده فرهنگ سیاسی مردم یعنی نگرش و احساس مردم به نظام سیاسی و حکومت. مردم خسته شدند از اینکه چیز دیگر پشت تریبون بگوییم ولی در عمل چیزی دیگر بگوییم عمل کنیم مردم خسته شدند از اینکه بگوییم جوانگرایی بگوییم همه ملت بعد فلان وزیر کهنسال را بیاوریم و داستان دختر خانمش هم پیش بیاید دادگاهی شدنش، مردم شریف ایران خسته شدند اینها فرهنگ سوز است فرهنگساز نیست اینها فرهنگ سوز است که وزیر راه بیاید موقعی که تعدادی در اون حادثه قطار بگوید بیمه هستند جان مردم فدای من فدای پست و مقام من مردم بیمه هستند این چه ادبیاتی است مردم منتظر بیمه شما بودند مردم از این خسته شدند که کسی بیاید دنبال افزایش قیمت بنزین باشد چه در دولت اسبق یعنی دولت آقای روحانی چه الان هم که زمزمه هایش به هر جهت ستاد آقای پزشکیان، بعد آقای زنگنه وزیر نفت بیاید بگوید ببینید مردم میفهمند اینها را من توی رادیو همین توی ماشین داشتم میشنیدم میگفت مردم بیایند مقایسه بکنند قیمت بنزین را در بین ایران و ترکیه آقای زنگنه شما بقیه چیزها را هم بیا مقایسه کن ببین قیمتها چطوره بعد بگو مردم مقایسه کنند بیایید دفاع از حقوق زن مطرح بکنند ولی نجفی اون فاجعه را به بار بیاورد هیچ کس هم دم بر نیاورد که آقای نجفی چکار کرد پزشکیان خودش بیاید بگوید من قبل از قانون حجاب چه کاری کردم بعد الان بیاید موضوعات دیگر را مطرح کند اینها اغواگری است اینها برای شب انتخابات است آقای دکتر جلیلی دنبال این است که برنامه را اگر دوستان میگویند جهتگیری آقای دکتر جلیلی میگوید من میآیم با برنامهها با مردم حرف میزنم اگر شما شاهد مناظرات بودید تا قبل از اینکه آقای پورمحمدی تو مناظرات به ایشان تعدی نکند ایشان داشت برنامه خودش را میگفت ایشان میگوید من برنامه ام را میدهم بقیه نامزدها هم برنامه هایشان را بفرمایند مردم انتخاب کنند نیازی نیست به در واقع اغواگری و چیزهایی را با هم قاطی کنیم و مغلطه کنیم که بخواهیم چهارتا رای بگیریم آقای دکتر جلیلی دنبال این است ارتقای فرهنگ سیاسی مردم اینجوری به حکومت نگاه میکنند من خوشحالم که از فردی سخن میگویم صادق، شفاف، با فضیلت و با برنامه و با کارنامه.