افزودن برخی مواد غذایی با هدف افزایش مقدار انرژی غذا را مقوی کردن غذا میگویند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مرکز فارس، کارشناس مسوول تغذیه شبکه بهداشت و درمان شهرستان بیضا گفت:تغذیه سالم یکی از دغدغههای والدین برای کودکان است. مراقبت تغذیهای در کـودکـان بــه ارتقای شاخصهای رشد، دریافت غذای سالم و مغذی و ایجاد باورها و عادتهای صحیح غذایی در کودکی و بزرگسالی منجر میشود.
لیلا یاری، افزود:یکی از راههای بهبود کیفیت مواد غذایی مصرفی در کودکان، مقوی سازی و مغذی سازی غذای کودک است. این موضوع به ویژه در کودکانی که دچار اختلال رشد شده اند و باید انرژی بیشتری دریافت کنند، بسیار حایز اهمیت بوده و لازم است در برنامه غذایی کودک مورد توجه قرار گیرد.
وی ادامه داد:در دو سال نخست زندگی، بیشترین رشد سلولهای مغزی رخ میدهد و ارتباطات عصبی شکل میگیرد که اثرات مطلوبی بر تواناییهای یادگیری در سالهای آتی دارد؛ بنابراین تغذیه مناسب کودکان در این دوران نقش مهمی در رشد و تکامل مطلوب آنان به عهده دارد.
روشهای مقوی کردن غذا
کارشناس مسوول تغذیه شبکه بهداشت و درمان شهرستان بیضا گفت:روشهای زیر برای مقوی سازی غذای کودک توصیه میشود:غذاها با آب کم پخته شود. بعد از پخت تکههای جامد غذا مانند گوشت، حبوبات، سیب زمینی و سبزیها را از آب سوپ جدا و له کره، سپس کم کم آب سوپ را به آن اضافه کرده تا یک پوره غلیظ درست شود.
به غذای کودکان مقدار کمی (به اندازه یک قاشق مرباخوری) کره، روغن زیتون یا روغن مایع اضافه شود. این کار بدون آنکه حجم غذای کودک را افزایش دهد مقدار کالری آن را افزایش میدهد، ضمن آنکه بلع غذا برای کودک آسانتر میشود. در ضمن باید توجه داشت اگر مقدار زیادی روغن به غذا اضافه شود ممکن است کودک زودتر احساس سیری کند و نتواند همه غذایش را بخورد. اگر کودک رشد مناسبی دارد، اضافه کردن روغن بیشتر در غذای کودک ضرورت ندارد، زیرا باعث افزایش وزن کودک میشود.
بر روی نان یا بیسکویت کودک که اغلب به عنوان میان وعده مصرف میشود، کمی کره یا روغن مایع مالیده شود.
انواع مغزها مانند گردو، بادام و پسته دارای انرژی، پروتئین و ریزمغذیها به میزان مناسبی هستند. از این مواد غذایی به صورت پودر شده میتوان برای مقوی کردن غذای کودک استفاده کرد.
توجه داشته باشید که میزان شکر موجود در غذای کودک در محدوده دستور تهیه غذا باشد. غذاهای شیرین ضمن تغییر ذائقه کودک میتواند جایگزین غذاهای اصلی و حتی شیر مادر شده و به دلیل فقدان ریزمغذی ها، موجب ابتلای کودک به سوء تغذیه شود.