کارشناس مسائل فرانسه در برنامه جهان امروز شبکه خبر، عواقب انتخابات پارلمان اروپا در فرانسه را بررسی و پیامدهای آن را تشریح کرد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما آقای «هادی دولت آبادی» در ارتباط تصویری از اتاوای کانادا با این برنامه به پرسشها در این باره، پاسخ داد. متن کامل گفتگو به شرح زیر است:
سؤال: اول یک مروری بر نتیجه انتخابات پارلمان اروپا در فرانسه داشته باشیم. اساساً چرا نتیجه انتخابات اینقدر مهم بوده است که بخواهد این همه حواشی و عواقب سیاسی در فرانسه در پی داشته باشد؟
دولت آبادی: انتخابات پارلمانی در اروپا، انتخاباتی است که از چند جهت مهم است بخاطر اینکه برخی از تصمیماتی که در پارلمان اروپا گرفته میشود، تصمیماتی است که به صورت مستقیم بر روی کشورهای عضو این اتحادیه تأثیرگذار است. مثلاً برخی از تصمیماتی که درباره مهاجرات گرفته میشود، درباره تعداد مهاجرینی که بعضی از کشورهای اروپایی باید بپذیرند، درباره اقتصاد قاره اروپا، اتحادیه اروپا، در خصوص محیط زیست و همه اینها دست به دست هم میدهند که انتخابات پارلمان اروپا تبدیل شود به انتخاباتی که از سوی کشورها با جدیت پیگیری میشود. از طرف دیگر جناح راست افراطی به گونهای این انتخابات را معرفی کرده بود که اگر این جناح بتواند پیروز شود، دولت آقای مکرون باید استعفاء دهد. آقای مکرون خودش این استعفاء را نداد ولی پارلمان را منحل کرد تا فرصتی به مردم داده شود، اهمیت این موضوع برای آقای مکرون این است که مردم دوباره نشان دهند که شرکت کم آنها در این انتخابات موجب شده است که راست افراطی به نتیجه برسد.
سؤال: یک مقدار درباره تصمیم مکرون مشخصتر صحبت کنیم، ذهنیت و انگیزه اش با توجه به چیزی که شما گفتید این بوده است، چون فکر میکنم مشارکت در انتخابات حدود ۵۰ یا ۵۱ درصد در فرانسه بود، میخواهد یک انتخابات دیگری را برگزار کند، در آن انتخابات مشارکت بالاتر باشد و نشان دهد که حرف اول را در فرانسه این جریان راست میانه و راست افراطی نمیزند، درست است؟
دولت آبادی: بله، در حال حاضر پارلمان فرانسه پارلمانی است که آقای مکرون اکثریت را در آنجا دارد ولی آن طوری که در کنفرانس خبری امروز هم روی آن تأکید داشت، گفته است که میخواهد در انتخابات ۲۰۲۷ راه پیروزی راست افراطی را ببندد. چون با توجه به اینکه این پیروزی راست افراطی میتواند آخرین پیروزی قبل از انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۷ باشد، بنابراین مکرون میخواهد با این انتخابات زودهنگام شکستی را اگر بتواند متحمل کند به راست افراطی که آن زنجیره پیروزیها و قدرت گرفتن راست افراطی در افکار عمومی گسیخته شود و بتواند دوباره اکثریت را به دست بیاورد. از طرف دیگر هم مشاهده کرده ایم که حزب راست جمهوری خواه، رهبر این حزب در یک حرکت کاملاً باورنکردنی از طرف هم حزبهای خودش اعلام ائتلاف کرد با راست افراطی. این اتفاقی که افتاد، آقای مکرون هم خیلی به این نکته انتقاد کرد و آن را متهم کرد که به میراث ژنرال دوگل، ژاک شیراک و حتی نیکولاس سارکوزی به دلیل اینکه آخرین رییس جمهور جناح راست فرانسه بود، به میراث آنها بی توجهی کرده است و اتفاقی که افتاده است اینکه راست خودش را در عمل انجام شده قرار داده است. کاری که کردند این رهبر حزب را هم حتی به صورت درون حزبی برکنار کردند، این آخرین اخباری است که در این خصوص است.
سؤال: همانطور که شما اشاره کردید مکرون سخنانی را مطرح کرد در نشست رسانهای که برگزار کرده بود، مشخصاً اشاره کرده بود ما قدرت را در سال ۲۰۲۷ تحویل جریان راست قرار نخواهیم داد. با آن چیزی که شما گفتید در واقع میشود گفت مکرون و جریان آن احساس کردند که اگر این مسیر به همین شکل بخواهد ادامه پیدا کند، ۲۰۲۷ خواهند باخت و راست میانه و رادیکال میتوانند قدرت را در دست بگیرند. الان یک جوری دارند قمار میکنند شاید بتوانند آن رقابت را زودتر برگزار کنند، منظور همین است؟
دولت آبادی: بله؛ دقیقاً. این نکته خیلی اهمیت دارد که در ساختار قوه مجریه فرانسه یک اتفاق دیگر را هم میتوانیم شاهد باشیم که اگر قمار میکنند واقعاً چیز درستی است، چون احتمال دارد که در همین انتخابات زودرس هم راست افراطی بتواند به نتیجه برسد در صورتی که آقای مکرون اکثریت را در پارلمان از دست بدهد باید یک نخست وزیر را انتخاب کند که آن نخست وزیر مورد قبول اکثریت پارلمان باشد و اگر اکثریت پارلمان در اختیار راست افراطی باشد عملاً به آن پدیده هم زیستی سیاسی میگویند که آخرین مورد آن در سالهای ۱۹۹۷ و ۲۰۰۲ بین ژاسمین سوسیالیست و ژاک شیراک گولیستی اتفاق افتاده بود. بعد از آن اتفاق بخاطر تغییر تاریخهای انتخاباتی، عملاً این هم زیستی سیاسی اتفاق نیفتاده بود تا الان که این ریسک بزرگ را آقای مکرون کرده است و عملاً خودش را در معرض این خطر هم زیستی قرار داده است. چون اگر نخست وزیری از حزب مخالف او سر کار بیاید، عملاً بخشهای مهمی از کابینه را از دست خواهد داد و حتی امکان دارد در ۲۰۲۷ هم با محبوبیتی که نخست وزیر جدید کسب میکند، عملاً قدرت را در اختیار جناح راست قرار دهند.
سؤال: با ائتلافی که اشاره کردید جریان میانه و رادیکال داخل جناح راست با هم انجام دادند، چقدر احتمال دارد که اینها در انتخابات پیش رو تا ماه آینده پیروز شوند؟
دولت آبادی: همانطور که عرض کردم، این اتفاقی که رهبر راست به جمهوری خواه آقای اریک سیوطی انجام داده است، از سوی هیأت مدیره حزب راست جمهوری خواه قابل قبول نبوده است و یک جلسه خیلی فوق العاده و اضطراری تشکیل دادند و ایشان را از ریاست حزب برکنار کردند. البته خودش میگوید که من قانوناً هنوز رییس حزب هستم و این کاری که میخواهم کنم عملاً تعداد نامزدهای جناح راست که از طریق راست افراطی حمایت خواهند شد را زیاد میکند و وزنه راست را در پارلمان زیاد خواهد کرد. باید ببینیم در روزهای آینده آقای سیوطی از کار کاملاً کنار خواهد رفت یا موفق خواهد شد بقیه افرادی که در حزب راست هستند را هم با خودش همراه کند. ولی عملاً همیشه جناح راست افراطی در دو حزب کلاسیک فرانسه که جناح راست و چپ جمهوری خواه باشند، عملاً چندان محبوبیتی نداشته است و بعید میدانم که بتواند حداقل در آن حمایت جناح راست کلاسیک و جمهوری خواه فرانسه را بتواند جذب کند.