معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی دزفول گفت: کودک ۶ ساله بر اثر گزش توسط سگ مبتلا به بیماری هاری جان خود را از دست داد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای استان خوزستان، مهشید عصار با تشریح سگ گزیدگی کودک ۶ ساله در دزفول و اقدامهای درمانی انجام شده برای این کودک گفت: این کودک ساعت ۱۹ روز ۲۲ اردیبهشت در کوی امام رضا (ع) این شهرستان توسط سگ بدون صاحب از چندین ناحیه به ویژه سر و صورت مورد گزش قرار گرفت.
وی با بیان اینکه گزش سر و صورت توسط حیوان هار یکی از اصلیترین دلایل شکست مهار بیماری هاری به دلیل انتشار سریع در بدن است، افزود: ساعت ۲۰:۳۰ دقیقه همان شب، این کودک توسط والدین به بیمارستان منتقل و با سرعت شست و شوی کامل محل گزش توسط تیمهای آموزش دیده انجام و اقدامهای درمانی از جمله واکسن و سرم هاری تزریق شد.
عصار ادامه داد: کودک به دلیل شدت آسیبها به صورت، بی حال به بیمارستان منتقل و به دلیل شدت آسیب بستری شد و پس از سه روز با بهبود علایم از بیمارستان مرخص میشود، اما در ششم خردادماه علایم اولیه هاری از جمله تب در کودک بروز و تیمهای پزشکی با اطلاع از سابقه گزش کودک در ناحیه سر و صورت، نمونه گیری انجام و به انستیتو پاستور اعلام شد که پس از یک هفته، جواب مثبت هاری اعلام میشود.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی دزفول میگوید: ۲ روز پس از شدت تب، خانواده کودک به دلیل اطلاع از خطرناک بودن این نوع گزش، کودک را به بیمارستان علی اصغر تهران برای ادامه درمان منتقل میکنند که با وجود تلاشهای کادر درمان آن بیمارستان، اقدامهای درمانی شکست خورد و متاسفانه این کودک ۲۱ خرداد جان خود را از دست داد.
وی با بیان اینکه کودک پس از شدت بیماری، در بیمارستان علی اصغر تهران وارد کمای هاری میشود و متاسفانه ۲۱ خرداد ماه این کودک جان خود را ناشی از هاری از دست میدهد، افزود: با توجه به انتقال هاری از طریق بزاق، تمام افرادی مرتبط با این کودک، واکسن هاری را دریافت کردند.
تلاش برای پیدا کردن سگ هار
عصار گفت: حیوانی که دچار هاری میشود پس از ۱۰ روز دچار مرگ میشود که هشدارهای لازم به شهرداری و فرمانداری برای شناسایی این حیوان آلوده داده شده، البته پس از این حادثه تلخ، درخواست تشدید اتلاف سگهای بدون صاحب به شهرداری دزفول ابلاغ شده و افزایش حساسیتها برای زنده گیری سگهای بدون صاحب توسط دانشگاه علوم پزشکی دزفول در شهرستان و استان در حال پیگیری است و از همه شهروندان خواهشمندیم از نزدیک شدن به حیوانات خیابانی برای غذا دادن به طور جدی اجتناب کنند و هر گونه زخم و گزش و خراشیدگی توسط حیوانات پس از شست و شوی فراوان محل زخم، باید به سرعت به مراکز درمانی مراجعه شود.
سال ۹۶، آخرین مورد مرگ ناشی از هاری در دزفول
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی دزفول با بیان اینکه حتی یک مورد فوت ناشی از هاری از سال ۹۶ تا روز گذشته با انجام اقدامهای بهداشتی ویژه در دزفول وجود نداشت، ادامه داد: سهمیه واکسن هاری دانشگاه علوم پزشکی دزفول ماهانه تامین میشود و مرکز درمان و پیشگیری از هاری در اورژانس بیمارستان بزرگ دزفول مستقر است و به صورت شبانه روزی فعال است.
تکذیب منقضی بودن واکسنهای هاری تزریق شده به کودک
مهشید عصار با تکذیب منقضی بودن واکسنهای هاری تزریق شده توسط دانشگاه علوم پزشکی دزفول میگوید: تاریخ انقضای هر واکسن هاری یکسال است که با توجه به میزان بالای گزش، واکسنهای هاری این دانشگاه نزدیک به انقضا هم نبوده و نیست، ارتقای سواد رسانهای موجب حذف بسیاری از مشکلات بهداشتی در جامعه خواهد شد و در این زمینه همکاری رسانهها با مجموعه بهداشت و درمان ضروری است.
وی گفت: ۳ نوبت واکسن هاری توسط بیمارستان دزفول به کودک تزریق و نوبت چهارم آن نیز توسط بیمارستان علی اصغر تهران انجام شد.
امکان احتمال ابتلای تمام حیوانات پستاندار به ویروس هاری وجود دارد
عصار با بیان اینکه امکان ابتلا هر حیوان پستاندارد به هاری وجود دارد و ابتلای حیوانات خانگی به هاری دور از انتظار نیست و باید این حیوانات به طور مستمر مراقبت و واکسن شوند، اضافه کرد: تمایل برای نگهداری حیوانات خانگی را نگران کننده است، زیرا هاری یک بیماری ویروسی است که از طریق بزاق حیوان هار منتقل میشود و بیشترین روش انتقال هاری به انسان از طریق گزش است.
خوزستان رتبه پنجم حیوان گزیدگی در کشور است
عصار با بیان اینکه بیشترین حیوان گزیدگی، توسط سگ ثبت شده است، گفت: خوزستان در سالهای ۱۴۰۱ و ۴۰۲ رتبه پنجم حیوان گزیدگی در کشور شد و یک هزار و ۶۲۲ مورد حیوان گزیدگی در پارسال و ۵۲۰ مورد نیز در سه ماه نخست امسال در دزفول به ثبت رسید، همچنین ۳۲ هزار حیوان گزیدگی در کشور سال گذشته در کشور ثبت شد که ۱۸ هزار مورد در خوزستان و یک هزار و ۶۲۲ مورد از آن در دزفول ثبت شده است.
نخستین اقدام پس از گزش، شست و شوی زیاد محل زخم با آب و صابون
عصار شست و شو با آب و صابون و تمیز کردن زخم را مهمترین اقدام پس از گزش حیوان دانست و گفت: انتقال فرد مصدوم به بیمارستان و مراکز بهداشتی بری شروع واکسیناسیون و سرم هاری به سرعت انجام شود.
وی افزود: بیمارستان بزرگ دزفول به طور شبانه روزی آماده پذیرش، درمان و مهار هاری پس از حیوان گزیدگی است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی دزفول از تمام صاحبان حیوانات خانگی خواست علاوه بر جلوگیری از ارتباط آن حیوان در محیط و حیوانات بدون صاحب، نسبت به واکسیناسیون حیوان خانگی خود اقدام کنند.
با توجه به تقویت سیستم مراقبت و گزارشدهی موارد حیوان گزیدگی و به موازات آن افزایش موارد هاری حیوانی در ۲۰ سال گذشته در کشور، آمار موارد حیوان گزیدگی از ۱۸ هزار و ۳۰۵ مورد (با میزان بروز ۳۵ در صد هزار نفر جمعیت) در سال ۱۳۶۶ به بیش از ۳۶۰ هزار نفر در سال ۱۴۰۲ (با میزان بروز ۱۷۷ در صد هزار نفر جمعیت) رسیده است.
بر اساس آخرین وضعیت بروز حیوان گزیدگی در کشور، بیشترین میزان بروز در استانهای گلستان، اردبیل و تهران (۵۰۳ و ۳۹۸ مورد در صد هزار نفر جمعیت) و پس از آن استانهای خراسان شمالی و چهارمحال و بختیاری (۳۹۷ و ۲۹۲ مورد در صد هزار نفر جمعیت) بوده است.