برداشت گل محمدی از گلستانهای شهرستان خوی قطب اول تولید این محصول درآذربایجان غربی آغاز شد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای استان آذربایجان غربی،ازاوایل خرداد ماه شهرستان خوی به گلستانی از گلهای محمدی تبدیل شده وشمیم خوش گل محمدی یا قیزیل گول مشام هر رهگذری را در کوچه باغهای این شهرستان مینوازد.
باغداران خوی سحر گاهان با خانواده اقدام به برداشت گل محمدی میکنند چرا که این گل آفتاب نزده و پژمرده نشده باید با طراوت و عطر کم نظیرش در بازار عرضه شود.
امینی مدیر جهاد کشاورزی شهرستان خوی در گفتگو با خبرگزای صدا وسیما گفت: در شهرستان خوی ۲۰۰ هکتار باغ گل محمدی وجود دارد که ۱۵۰ هکتار آن بارور و ۵۰ هکتاتر عیر بارور است.
وی برداشت گل محمدی از هر هکتار را ۴ و نیم تن اعلام و تصریح کرد: امسال ۶۵۰ تن گلبرک از گلستانهای خوی برداشت میشود.
مدیر جهاد کشاورزی خوی از تحقق برنامه ۱۰ ساله توسعه سطح زیر کشت گل محمدی براساس اهداف وزارت کشاورزی در زمینه این محصول در خوی خبر داد و افزود: براساس برنامه ۱۰ ساله سطح زیر گشت این محصول در این شهرستان از ۲۷ هکتار حاشیه باغات با پرداخت یارانه و تسهیلات به ۲۰۰ هکتار باغات متمرکزرسیده است.
وی افزود: توسعه سطح زیر گشت بستر را برای تولید اقتصادی گل محمدی در خوی فراهم ساخته است بطوریکه جهاد کشاورزی خوی براساس برنامه توسعه گشت گیاهان دارویی از جمله گل محمدی تا سال ۱۴۰۵ علاوه بر تداوم توسعه گشت این محصول تا ۵۰۰ هکتار ایجاد صنایع تبدیلی و فراوری این محصول را در دستور کار خود قرار داده است.
مردانی رئیس اداره تولیدات گیاهی مدیریت جهاد کشاورزی خوی هم در گفتگو با خبر گزاری صدا وسیما، گونههای گل محمدی کشت شده در خوی از نوع رقمهای خاردار، ریز کوتاه و بزرگ و تودههای محلی اعلام کرد و افزود: از ۸۰ در صد محصول گل محمدی خوی گلاب استحصال و بقیه در صنایع شیرینی سازی و تهیه مربا مصرف میشود که پیش بینی میشود بیش از ۱ میلیون ۲۰۰ لیتر گلاب تولید شود.
رئیس اداره بهبود تولیدات گیاهی مدیریت جهاد کشاورزی خوی گل محمدی این شهرستان را از نظر عطر و طعم کم نظیر دانست و گفت: این محصول مشتریان فراوانی در استانهای همجوار و کشورهای همسایه دارد بطوریکه ۷۰ درصد این محصول بصورت خشک یاتر به استانهای آذربایجان شرقی، اردبیل و زنجان و از جمله شهر کاشان و کشورهای همسایه ازجمله عراق، جمهوری آذربایجان و ترکیه صادر میشود.
وی مقاوم بودن و نیاز آبی کم این محصول را یکی از ویژگیهای بارز آن برای جایگزینی سایر محصولا ت کشاورزی آببردانست.
عمده صادرات گل محمدی بصورت اسانس است محصولی که میتواند در هر لیتر بین ۸ تا ۱۶ هزار دلار ارز نصیب کشورمان کند.
کارشناسان معتقدند درصورت ایجاد صنایع تبدیلی، تولید گل محمدی وارزش افزوده آن ۳ برابر شده و بستر برای صادرات و ارز آوری از طریق این محصول فراهم و اشتغال در این بخش در شهرستان خوی به چند برابرافزایش مییابد.
برداشت این محصول در شهرستان خوی از اوائل خرداد ماه شروع و تا اوائل تیر ادامه مییابد.
گل محمدی در آذربایجان غربی به قیزیل کول مشهور است و ودر ادبیات و فرهنگ مردم جایگاه والایی دارد.
در آذربایجان غربی نزدیک به ۴۰۰ هکتار باغ گل محمدی وجو دارد که شهرستان خوی با سهم ۵۰ درصدی از خاستگاههای اصلی گل محمدی در کشورو قطب اول تولید این محصول در آذربایجان غربی است