به گفته معاون پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری مفاد سند ملی گیاهان دارویی در حال پیگیری است و تاکنون برای تولید فرآوردههای طبیعی و داروهای گیاهی حدود پنج هزار مجوز صادر شده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، معاون پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در آیین افتتاح یازدهمین کنگره ملی گیاهان دارویی که با حضور جمعی از دانشمندان، محققان، صنعتگران، استادان و دانشجویان در دانشگاه یزد برگزار شد، اعلام کرد: در کشور ما حدود هشت هزار و ۶۰۰ گونه، بیش از کل اروپا تنوع گیاهی دارد و از این بین بیش از دو هزار و ۸۰۰ گونه، انحصاری کشور ایران است.
پیمان صالحی افزود: اتفاقات بسیار خوبی در حوزه گیاهان دارویی در کشور رخ داده است که تصویب سند ملی گیاهان دارویی در سال ۱۳۹۲ توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی، نقطه عطف آن است.
وی تصریح کرد: با تصویب این سند امروزه حدود پنج هزار مجوز برای تولید فرآوردههای طبیعی و داروهای گیاهی صادر شده است.
معاون وزیر علوم یادآور شد: امروز هشت دانشکده در حوزه طب سنتی مشغول به فعالیت هستند. لازم به ذکر است هم در وزارت علوم و هم در وزات بهداشت، ایجاد رشتههای مختلف مرتبط با گیاهان دارویی نیز مورد توجه قرار گرفته است.
صالحی گفت: در وزارت جهاد کشاورزی نیز افزایش سطح زیر کشت گیاهان دارویی و محصولات وابسته مورد توجه قرار دارد و سطح زیر کشت این محصولات روز به روز در حال افزایش است؛ چراکه بسیاری از گیاهان دارویی نه تنها ارزش افزوده بیشتری برای ما دارند، بلکه میزان نیاز آنها به آب بسیار کمتر است.
وی خاطرنشان کرد: در حوزه گیاهان دارویی همچنان با وضع مطلوب فاصله داریم ولی نوید این امر را میدهیم که در آینده از تولید، مصرف و صادرات گیاهان دارویی به عنوان یک موضوع مهم نه تنها علمی بلکه هم از نظر سلامت و هم از نظر اقتصادی بیشتر خواهیم شنید.
دبیر اجرایی یازدهمین کنگره ملی گیاهان دارویی و مدیر کل امور پژوهشی وزارت علوم نیز اعلام کرد: در کنگره یازدهم حدود ۹۰۰ نویسنده و پژوهشگر مشارکت دارند.
رئیس دانشگاه یزد نیز ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدای خدمت، با اشاره به اینکه در آیات و روایات به خواص بسیاری از گیاهان اشاره شده است، گفت: خداوند در آیه وَالتِّینِ وَالزَّیْتُونِ به انجیر و زیتون سوگند یاد میکند؛ از انجیر یک بار و از زیتون هفت بار در قرآن قسم خورده شده است که نشان از اهمیت گیاه دارد.
مشاور وزیر جهاد کشاورزی و مجری طرح گیاهان دارویی نیز در این کنگره گفت: از مجموع سالانه دو میلیارد دلار داروی گیاهی تولید شده در ایران، ۵۰۰ میلیون دلار مربوط به زعفران است و به دیگر کشورها صادر میشود.
زینلی افزود: از جمله برنامههای پیشنهادی توسعه زنجیره ارزش گیاهان دارویی کشور در قالب برنامه هفتم توسعه، کمک به افزایش سطوح کشت آبی و دیم، کمک برای اخذ گواهی ارگانیک، کمک برای اجرایی کردن استاندارد GAP، احداث واحدهای بستهبندی و فرآوری مدرن، برگزاری سمینارها، نمایشگاهها و جشنوارهها، کمک به ثبت برند ملی، کمک به ایجاد انبارهای بورس، حمایت از تحقیقات جهت ارائه محصولات غذایی و دارویی و بهداشتی، برگزاری کلاسهای آموزشی برای کشاورزان و کارشناسان و احداث پایانههای صادراتی است.