صدها خانواده که عضوی از آنها قربانی خونهای آلوده در انگلیس شده است، از وزارت بهداشت و درمان این کشور شکایت و درخواست غرامت میکنند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ از لندن، گروهی متشکل از حدود پانصد نفر از قربانیان خونهای آلوده در انگلیس، وزارت بهداشت و درمان این کشور را به سهل انگاری در مراقبت از بیماران متهم کرده اند که به آسیب دیدن یا مرگ عزیزان آنان منجر شده است.
بررسی پرونده تزریق خونهای آلوده دربیمارستانهای انگلیس به بیماران نیازمند، پس از شش سال، هفته گذشته به پایان رسید و گزارش آن در روز دوشنبه هفته گذشته منتشر شد.
یافتههای گروه بررسی کننده نشان میدهد، دولت، وزارت بهداشت و درمان و حتی شماری از پزشکان انگلیسی، با این که از آلوده بودن خونهای وارداتی خبر داشتند، مردم و بیماران را مطلع نکردند. فاجعهای که رسوایی شرم آور تاریخی در انگلیس توصیف شده و نخست وزیر انگلیس نیز ناچار شد به آن اذعان کند. ریشی سوناک در برابر نمایندگان مجلس در این باره گفت: درد و زجر قربانیان دهها سال ادامه یافته است. این پوزش دولت از هر فردی است که در این فاجعه، آسیب دیده است. این رسوایی نباید اتفاق میافتاد و به نمایندگی از همه دولتهای این کشور از دهه ۱۹۷۰، من واقعا متاسفم.
پرونده تزریق خونهای آلوده به بیماران نیازمند در انگلیس تا سال ۱۳۶۴ خورشیدی، به مدت ۱۵ سال به مشکلی جدی در حوزه سلامت عمومی در انگلیس مبدل شد. نبود غربالگری درست و دستورالعملهای مناسبِ پیشگیری علت بروز این فاجعه اعلام شد. شمار زیادی از بیماران از جمله بیماران هموفیلی به واسطه دریافت خونهای آلوده به ویروس ایدز و هپاتیت آلوده شدند.
برآورد شده است حدود سی هزار نفر در انگلیس در پی تزریق خونهای آلوده به آنان، به ایدز و هپاتیت و بیماریهای مادام العمر مبتلا شده باشند و تاکنون حدود سه هزار نفر نیز جان باخته اند.
کمبود محصولات و مشتقات خونی در دهه هفتاد و هشتاد میلادی در انگلیس این کشور را برآن داشت از آمریکا مقادیر زیادی خون وارد کند. بعدها معلوم شد داوطلبان خوندهی از گروههای پرخطر جامعه از جمله در زندانها و معتادان به مواد مخدر بودند که در پلاسمای خون آنان، ویروسهای مختلفی، چون هپاتیت C –و همچنین اچآیوی وجود داشت. قربانیان این فاجعه شامل افرادی بود که در پی تصادفات و عمل جراحی نیاز به تزریق خون داشتند و یا کسانی که از اختلالات خونی مانند هموفیلی رنج میبردند. خونهای آلوده، مردم بسیاری از کشورها همچون آلمان، ایتالیا، آرژانتین، پرتغال، عربستان، ایران، فرانسه، کانادا، ایرلند، انگلیس، عراق و یونان را نیز مبتلا کرده است.
دولت انگلیس موظف شده است به همه قربانیان یا بازماندگان این فاجعه، غرامت کامل بپردازد که برآورد میشود غرامت پرداختی به قربانیان و اعضای خانواده آنان به ده میلیارد پوند برسد. به نوشته دیلی میرور، وکلای خانوادههای شاکی میگویند در طرح دولت به منظور پرداخت غرامت، اشکالاتی وجود دارد که نظر خانوادههای قربانیان خونهای آلوده را تامین نمیکند مثلا شمار اندکی از آنان، مبلغ دو میلیون پوند اعلام شده را دریافت میکنند.
خانوادههای قربانیان تزریق خونهای آلوده بارها با تجمع اعتراضی و برگزاری تظاهرات، اجرای عدالت درباره عاملان بروز این فاجعه را خواستار شده اند، اما میگویند انتظار حدود چهل ساله آنان برای اجرای عدالت هنوز به پایان نرسیده است.