مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران گفت: آمار شهرنشینی در کشورما از ۳۱ درصد در سال ۱۳۳۵ به ۸۵ درصد در ۱۴۰۳ رسیده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران در دومین نشست عصرانههای خانه معمار با موضوع "خانههای خالی شهر تهران" با تاکید بر ضرورتهای تولید مسکن در پایتخت گفت: ما در شهر تهران از سال ۱۳۶۵ تا ۱۳۹۵ شاهد کم شدن بعد خانوار از ۵.۱ به ۳.۳ بودیم درحالیکه تعداد خانوار افزایش یافته است.
مهدی هدایت افزود: از طرفی آمار شهرنشینی در کشورما از ۳۱ درصد در سال ۱۳۳۵ به ۸۵ درصد در ۱۴۰۳ رسیده است که این مسئله، نیاز شهرها به مسکن را بیشتر کرده است.
مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران همچنین گفت: بیشتر افزایش جمعیت شهر تهران ناشی از ولادتهاست که ۷۹ درصد جمعیت را شامل میشود و مهاجرت سهم ۲۱ درصدی در افزایش جمعیت پایتخت دارد.
مهدی هدایت افزود:در استان تهران شهر پردیس بیشترین سهم مهاجر پذیری و شهر تهران کمترین سهم از مهاجرت را دارد بنابراین با درنظر گرفتن ولادتها و ازدواج و طلاق، باید گفت که بیشترین نیاز شهر تهران به مسکن مربوط به ساکنان اصلی شهر است.
مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران با بیان اینکه در شهر تهران بیشترین مهاجرت به شهرهای اقماری صورت میگیرد، افزود: نبود برنامه ریزی درباره مسکن در شهر تهران باعث شده که از ۱۰ میلیون سفری که در شهر تهران انجام میشود، حدود ۳.۵ میلیون سفر از شهرهای اقماری به تهران باشد.
مهدی هدایت با اشاره به ۵ مولفه موثر در حوزه تولید مسکن، گفت: این مولفهها شامل واحدهای مسکونی خالی، میزان مهاجرت، بعد خانوار، میزان ازدواج و تعداد واحدهای مسکونی فرسوده و ناپایدار است و با توجه به این مولفه ها، باید در شهر تهران طی یک دوره ۱۰ ساله، یک و نیم میلیون واحد مسکونی ساخته شود که در افق این برنامه ۱۰ ساله الزام شده که با توجه به ۵۰ سال عمر استاندار یک ساختمان، سالانه ۲ درصد نوسازی مسکن محقق شود.
مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران افزود: همچنین طی این دوره، ۳۶۵ هزار واحد مسکونی ناپایدار موجود باید نوسازی شود و در حوزه تولید مسکن نیز احداث ۴۳۵ هزار واحد مسکونی مورد نیاز زوجهای جوان، ۹۵ هزار واحد مورد نیاز مهاجرین که درمجموع حدود یک میلیون و ۴۰۰ هزار واحد میشود باید طی یک دوره ۱۰ ساله احداث شود و این تکلیفی است که بر عهده شهرداری تهران است.
مهدی هدایت همچنین گفت: آمار صدور پروانه تا پیش از این دوره مدیریت شهری، سیری نزولی داشت، اما اکنون شاهد افزایش صدور پروانه در مقایسه با گذشته هستیم البته باید گفت که در شهر تهران ازسال ۱۳۸۹تا ۱۳۹۳ برای ۷۰۰ هزار واحد مسکونی پروانه صادر شدکه مازاد مسکن مورد بحث نیز محدود به همان دوره است و امروز در شهر تهران کمتر از ۲۰ هزارواحد خالی وجود دارد.
معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران هم در این نشست گفت: هرگاه صحبت از مسکن سازی در شهر تهران میشود، نقدهای زیادی به ما وارد میکنند که تهران مملو از خانههای خالی است، در حالیکه ما با کمبود مسکن در شهر تهران مواجهیم.
حمیدرضا صارمی افزود: در این مقوله باید توجه داشت که رشد طبیعی جمعیت تهران همچنان ادامه دارد و طبق آخرین سرشماری که سال ۱۳۹۵ انجام شده، حداقل یک میلیون نفر به جمعیت شهر تهران اضافه شده است.
معاون شهردار تهران گفت: شهر تهران ۹۳۰ هزار پارسل اعم از مسکونی، تجاری و اداری دارد، حال اگر عمر ساختمان در تهران را ۵۰ سال در نظر بگیریم، به طور معمول سالانه ۲۰ هزار پارسل در معرض فرسودگی قرار میگیرند و واقعیت این است که املاک بالای ۵۰ سال، دیگر قابلیت سکونت ندارند بنابراین باید این نکته را در نظر گرفت که تعدادی از املاک به دلیل فرسودگی خیلی زیاد خالی از سکنه هستند.
حمیدرضا صارمی افزود: ما سال گذشته بنا به درخواست وزیر راه و شهرسازی و تاکید شهردار تهران به نواحی اعلام کردیم تا با استفاده از تمامی ابزارهای موجود، خانههای خالی را شناسایی کنند و طبق نتایج این تحقیقات، تعداد خانههای خالی شهر تهران به ۱۰ هزار واحد هم نرسید، ولو اینکه مدتی در سال خالی باشند.
معاون شهردار تهران با بیان اینکه مطابق تحقیقات و بررسیهای انجام شده ما در تهران واحد خالی به معنای واقعی نداریم، افزود: اینکه براساس سرشماری ۱۳۹۵، تعداد زیادی واحدهای خالی در شهر تهران وجود دارد، مبنای علمی ندارد، زیرا از آن سرشماری ۸ سال گذشته است و در هنگام آمارگیری، ممکن است، ساکن یک واحد به هر دلیلی آنجا حضور نداشته باشد و براساس تحقیقات ما، شهر تهران، کمتر از ۱۰ هزار خانه خالی دارد.
در ادامه رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران در این نشست گفت: ۵۱ درصد از ساکنان شهر تهران، مستاجر هستند و این مسئله خود گویای نیاز شهر تهران به مسکن سازی است و در این مسیر، شهرداری، وزارت راه و شهرسازی و شرکتهایی که در حوزه ساختمان فعال هستند، باید به تولید مسکن ادامه دهند و به نظر من شهر تهران، بیش از یک و نیم میلیون واحد مسکونی نیاز دارد.
کیانوش گودرزی با تاکید بر اینکه مردم ما نیازمند خانههایی مطلوب هستند، اظهار داشت: اینکه وزارت راه و شهرسازی از طریق سامانه اسکان سعی دارد خانههای خالی را شناسایی کند، کار خوبی است، اما در اصل ماجرا تاثیری ندارد و فقط یکسری فشارهای روانی را برطرف میکند.