نان از اصلیترین خوراکیها در تغذیه به شمار میآید، اما افرادی که قند خون بالا دارند باید توجه ویژهای به نوع نانی که میخورند داشته باشند.
کربوهیدراتها برای بدن ضروری هستند؛ اما باید به نوع کربوهیدراتی که مصرف میکنید هم دقت داشته باشید؛ مخصوصاً اگر قند خون بالایی دارید.
نان صنعتی، برای قند خونیها مضر است
طبق مطالعات انجام شده و نظر متخصصان، بدترین کربوهیدراتی که برای قند خون بالا وجود دارد، نانی است که غلات صنعتی داشته و هیچ فیبری به آن اضافه نشده باشد. افرادی که قند خون بالا دارند، باید نان با فیبر بالا مصرف کنند و بیشترین فیبر را به بدن خود برسانند. نانی که در آن شکر اضافه وجود داشته باشد، برای آنها مشکل ساز است و سطح قندخون را بالا میبرد، اما فیبر باعث تثبیت و پایداری سطح قند خون خواهد شد.
کربوهیدرات مضر برای قند خون بالا
دو نوع کربوهیدرات وجود دارد:کربوهیدرات ساده و پیچیده.
کربوهیدرات ساده از فروکتوز و گلوکز تشکیل شده که مواد شیمیایی آن ساختار سادهای دارند، اما در کربوهیدرات پیچیده ساختارهای شیمیایی پیچیدهتر وجود دارد و در آن سه نوع قند با یکدیگر ترکیب میشوند.
کربوهیدرات پیچیده هضم و گوارش سخت تری دارد و تاثیر آنها روی افزایش قند خون خیلی آهستهتر است و آن را تدریجی بالا میبرد و به خاطر همین توصیه میشود افرادی که قند خون بالایی دارند، از کربوهیدرات پیچیده استفاده کنند.
شاخص گلایسمیک راهی برای اندازه گیری این موضوع میباشد که چه مقدار از غذای خاص باعث افزایش سطح قند خون میشود که آن را از مقیاس ۰ تا ۱۰۰ درجه بندی میکنند. مواد غذایی که فیبر بالایی دارند و کربوهیدراتهای قابل گوارش داخل آن وجود ندارد، سرعت گوارش شان کند خواهد بود؛ بنابراین ممکن است باعث کاهش یا افزایش تدریجی سطح قند خون شوند.
غلاتی که فرآوری شده باشند، شاخص گلایسمیک بالاتری دارند و برای افرادی که قند خون بالایی دارند، هرگز توصیه نمیشوند.
مواد غذایی مانند نان سفید که شاخص گلایسمیک بالا دارند، به سرعت گوارش میشوند و نوساناتی را در قند خون به وجود میآورند. مصرف این غذاها باعث میشود که خطر ابتلا به دیابت نوع دو، بیماری قلبی و اضافه وزن افزایش پیدا کند.