سرپرست جهاد کشاورزی بیلهسوار مغان گفت: زمان برداشت گندم و کلزا تحت تأثیر عواملی از جمله دمای هوا، بارندگی، رطوبت نسبی و رسیدن دانه قرار دارد و برای جلوگیری از خسارت بایستی برداشت را به موقع انجام داد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، مرکز اردبیل توحید حامدفر، سرپرست جهاد کشاورزی بیلهسوار اظهار کرد: بهترین زمان برداشت گندم زمانی است که رطوبت دانه ۱۴-۱۳ درصد باشد و این درست زمانی است که در مزرعه خوشه، ساقه و برگها به طور کامل طلایی رنگ شده و بر اثر فشار دادن به وسیله ناخن، بر روی آنها فرورفتگی ایجاد نشده و با فشردن توسط دندان به راحتی بشکنند.
وی افزود: برداشت گندم قبل از رسیدن کامل، باعث پایین آمدن کمیت و کیفیت محصول شده و دانههایی که رشد کامل نکرده باشد، چروکیده و سبک وزن بوده و مقدار نشاسته آن پایینتر از حد معمول خواهد بود.سرپرست جهادکشاورزی بیلهسوار گفت: چنانچه رطوبت محصول بالا باشد، عمل جداسازی دانهها به خوبی انجام نشده و در صورتی که رطوبت دانهها کم باشد، باعث ریزش محصول و افت عملکرد خواهد شد.
وی افزود: برداشت زودهنگام کلزا علاوه بر اینکه موجب سبز بودن تعداد زیادی از دانهها و وزن پایین آنها و کاهش شاخص برداشت و عملکرد دانه میشود، رطوبت محصول تولیدی نیز بالاتر از حد مجاز خواهد شد.
حامدفر ادامه داد: در این صورت کلزاکاران باید هوادهی دانه را انجام دهند چرا که مراکز خرید از تحویل دانه با رطوبت بالای ۲۰ خودداری میکنند.
سرپرست جهادکشاورزی بیلهسوار با بیان اینکه بهترین زمان برداشت وقتی است که بیشتر غلافها برنزه شده و حاوی دانههایی به رنگ سیاه باشند تاکید کرد: کشاورزان عزیز از برداشت کلزا در ساعات اولیه صبح به خاطر رطوبت بالا ناشی از شبنم صبحگاهی پرهیز کنند.
وی عنوان کرد: انتظار میرود برای کاهش واسطهگری و دلالی و قاچاق گندم و کلزا، کشاورزان محصولات تولیدی خود را به مراکز دولتی تحویل دهند.سرپرست جهادکشاورزی بیلهسوار با بیان اینکه شهرستان یکی از قطبهای تولید محصولات کشاورزی است افزود: امید میرود با برنامه ریزیهای صورت گرفته، مشکلی از لحاظ خرید محصولات کشاورزان از جمله گندم و دانه روغنی کلزا نداشته باشیم.
حامدفر ادامه داد: مراکز دولتی کلزا ۵ خرداد ماه وخرید گندم ۱۰ خرداد ماه در شهرستان آغاز به کار خواهند کرد. سرپرست جهادکشاورزی بیلهسوار توصیه کرد: کشاورزان در برداشت محصول از کمباینهایی که معاینه فنی دارند و ریزش کمتری دارند، استفاده کنند و همچنین محصولات را هنگام شامگاه برداشت نکنند.
وی تأکید کرد: کشاورزان قبل از برداشت مزرعه گندم و کلزا با کارشناسان مستقر در مراکز جهاد کشاورزی و مدیریت شهرستان مشورت و سپس نسبت به برداشت اقدام کنند و منتظر اطلاعیههای مدیریت جهاد کشاورزی در خصوص مسائل برداشت باشند.
حامدفر گفت: تحویل محصول گندم و کلزا به مراکز خرید منوط به ثبت اطلاعات کشاورز در سامانه جامع پهنهبندی در مراکز خدمات جهاد کشاورزی خواهد بود لذا کشاورزان عزیز بایستی قبل از مراجعه به مراکز خرید نسبت به ثبت اطلاعات خود در سامانه مذکور اقدام کنند.