عبدالرحمن عبدانی، کارشناس اوراسیا، با بیان اینکه پولی که غربیها در گرجستان و دیگر کشورهای منطقه هزینه میکنند در جهت تفرقه افکنی و چند دستگی بین همسایگان و خود مردم هزینه میشود گفت: مردم گرجستان از این حربه غرب آگاه شده اند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، برنامه« جهان امروز » روز سه شنبه ۲۵ اردیبهشت شبکه خبر با موضوع برنامه گرجستان در مقابل نفوذ خارجی و با حضور عبدالرحمن عبدانی، کارشناس اوراسیا (ارتباط تلفنی) پخش شد که مشروح این گفت و گو را در زیر می خوانید:
سؤال: این لایحه چه جزئیاتی دارد و خواسته اش چه است، به تعبیری اگر تصویب و اجرا شود، چه نتایج و چه آثاری را مشاهده خواهیم کرد؟
عبدانی: گرجستان چهارمین کشوری است که این لایحه را به تصویب میرساند بعد از روسیه، تاجیکستان و ازبکستان، مفاد این لایحه اصرار دارد بر اینکه اهداف و گروههایی که بیش از ۲۰ درصد از بودجه خودشان را از خارج دریافت میکنند، باید بعنوان کارگزار خارجی ثبت شوند. این با توجه به نفوذی که غرب پس از استقلال در کشورهای حوزه سی آیای شروع کرده است، میتواند دامنه نفوذ غرب را محدود کند و با توجه به استقلال خواهی که در این کشورها وجود دارد، انگ ارتباط با خارجیها برای هر گروه و حزبی پسندیده نیست و با واکنش منفی مردم مواجه میشود.
عبدانی: چنین اقدامی را تاجیکستان هم اخیراً انجام داده بود و گروهها و آن شرکتهای بزرگی که در حوزه جنگ نرم فعالیت داشتند بخصوص امریکاییها را وادار به ترک این کشور کرد. یک اقدام پسندیدهای هم اتفاقاً دولت آذربایجان کرد و شبکههای غربی را که در این زمینهها فعالیت داشتند، محدود کرد. الان هم گرجستان به تبعیت از آن این کار را می کند و چقدر خوب بود بقیه کشورهای این حوزه مثل خود ارمنستان هم چنین لوایحی را به تصویب میرساندند تا مشخص شود که گروهها و احزاب چقدر از بودجه خودشان را از منابع خارجی بخصوص غربی دریافت میکنند و اساساً کشورهای غربی بودجه خودشان را در این کشورها در چه حوزههایی هزینه میکنند.
عبدانی:این کشورها، بخصوص امریکا و غرب همواره سر کشورهایی مثل ارمنستان و گرجستان و دیگر کشورها منت میگذارند که در سه دهه پس از استقلال چندین میلیارد دلار به این کشورها کمک مالی کرده اند. درحالی که وقتی واقعیت جامعه میدانی این کشورها را نگاه میکنیم میبینیم که تحول خاصی در اینها رخ نداده است. وقتی عمیق شویم میبینیم که این بودجهها فقط در جهت واگرایی کشورها از کشورهای همسایه آنها، چند دستگی بین خود مردم و بردن سمت و سوی فکری مردم به سمت غرب هزینه شده است.
سؤال: سالهای گذشته گرجستان یک انقلاب رنگی را شاهد بود، انقلاب رنگی که در توضیح کوتاه آن باید بگوییم همان نفوذ خارجیها زمینه ساز آن شد. چقدر بین این موضوع و این تجربه تاریخی که گرجستان داشته است شما ارتباط میدهید؟
عبدانی: دقیقاً ادامه همان اتفاقاتی است که انقلاب رنگی آن به گل رز گرجستان بسیار مشهور شد. آقای سافاش بیلی طی پنج سال محبوبیت خودش توانست بیش از چهل پله جایگاه گرجستان را در سطح جهانی ارتقا دهد ولی ناخواسته مردم با یک وضعی مواجه شدند که گرجستانی که این همه در ظاهر رشد کرده است در یک موضوعی، بیش از ۲۰ تا ۳۰ درصد از خاک خودش را از دست داده است و با تمام همسایگان خودش دچار مشکلات ارضی و مرزی شده است و خودش نمیتواند امنیت ملی خودش را نمیتواند تأمین کند. تداوم کمکهای مالی به کشورها، باعث وابسته نگه داشتن آنها از لحاظ فکری و فرهنگی میشود.
عبدانی: الان با توجه به اتفاقاتی که بعد از جنگ اوکراین بین گرجستان و روسیه رخ داد و روسیه تحریم شد، غرب به گرجستان فشار آورد و مرزها یک مقدار محدود شد، وضعیت اقتصادی مردم گرجستان به شدت دچار مشکل شد، درحالی که غرب کمک چندانی به آنها نکرد. به نوعی این کمکها از لحاظ فکری و فرهنگی مردم این کشورهای پذیرنده کمکها را استحاله میکند و بدون اینکه خودشان بخواهند مجری سیاستهای غرب میشوند. خود کشور گرجستان، خود ارمنستان، مسیحی بودن آن غیر تبشیری است درحالی که نفوذ غرب دین اینها را تحت الشعاع خودش قرار میدهد، خط و زبان و فرهنگ اینها را تحت تأثیر قرار داده است و درحال استحاله کردن است فرهنگ آنها است.
عبدانی: میبینیم این پولهایی که در غرب بعنوان مالیات به زور از مردم گرفته میشود و حتی رئیس جمهور اگر در مظان فرار مالیاتی قرار بگیرد و حتی جایگاه رئیس جمهور به دادگاه کشانده میشود، هنرمندان، ورزشکاران اینها محاکمه و مؤاخده میشوند، اما میبینیم که کشورهای غربی به راحتی میلیاردها دلار در کشورهایی هزینه میکنند که فرسنگها کیلومتر از آنها دور هستند. این هر عقل سلیمی را به شک وامی دارد که چرا امریکاییها که اینقدر حساس هستند این پول کلان را اینجا هزینه میکنند و قطعاً اهداف خاصی مدنظرشان است.
عبدانی: این پولها برای توسعه اقتصادی مردم هزینه نمیشود، اینها در جاهای دیگری هزینه میشود که آثار و تبعات آن را الان در اوکراین میبینیم، پیش از این در گرجستان دیدیم و خدایی ناکرده اگر غفلت شود میتواند در قره باغ یا در جاهای دیگر هم تبعات آن مشاهده شود.
سؤال: ما شاهد این بودیم که در چند روز گذشته در پایتخت گرجستان تظاهرات در جریان است، برخی از گروههای داخلی با تصویب این لایحه مخالفت می کنند آیا اینها ممکن است بر روند نهایی شدن لایحه شفافیت نفوذ خارجی تأثیرگذار باشد؟
عبدانی: میتواند اثرگذار باشد ولی دولت فعلی حقیقتاً میتوانم بگویم با یک شجاعت و اقتداری جلو آمد، چون این لایحه حداقل یکی دو ماه یا حتی بیشتر است که مطرح است، دولت حتی یکبار استعفا داد و مجدداً رأی اعتماد گرفت و علی رغم اختلافی که بین نخست وزیر و رئیس جمهور وجود دارد، دولت بر اراده و عزم خودش اصرار ورزید. با توجه به اینکه رأیی که اخیراً گرفته است و آن فهمی که در مردم به وجود آمد است می گوید حل تمامی مشکلات در گریز به سمت غرب نیست، این کشور در جغرافیای قفقاز وجود دارد که همسایگانی دارد و نمیتواند با همسایگان خودش در تنش و نزاع باشد و بخواهد امید داشته باشد که کشورهای غربی و آمریکا بیایند و به او کمکی برسانندعاقلانه نیست؛ لذا با توجه به افزایش فهم عمومی نسبت به چند دهه اخیر و رأیی که اخیراً دولت فعلی گرجستان گرفته است و شجاعتی که از خودش نشان داده است، به نظر میرسد که این لایحه به سرانجام برسد و انشاالله این لایحه در دیگر کشورهای سی آیای هم تکرار شود ازجمله ارمنستان.
سؤال: اینطور که شما توصیف کردید به نظر میرسد که دولت گرجستان و مقاماتی که روند قانون گذاری را تصویب میکنند خیلی جدی است در اینکه با نفوذ در این لایحه مقابله کند. ولی به نظر شما توجه به تلاش امریکا و اروپا برای اینکه بر مسائل گرجستان تأثیر و نقش داشته باشند، آنها ساکت میمانند، به نظر شما واکنش امریکا و اروپا چه خواهد بود و چه اقدامی ممکن است انجام بدهند؟
عبدانی: غربیها علی الخصوص امریکا و اروپا و ناتو، دو راهبرد کلی دارند در قفقاز که خارج کردن روسیه از قفقاز و ورود ناتو در قفقاز است که هم مرزهای شمالی را تحت پوشش خودشان قرار بدهند و هم مرزهای جنوبی روسیه را تحت تأثیر قرار بدهند. با توجه به اینکه الان اینها در جبهه اوکراین به شدت درگیر هستند، فعلاً شاید آن توان لازم را در گرجستان یا جای دیگری هزینه نکنند. جنگ اوکراین میتواند اثر مثبتی بر این معادله بگذارد. اگر که در جنگ اوکراین روسیه بتواند پیشروی خوبی داشته باشد، یعنی توفیق حاصل کند و جنگ را مغلوب کند، آن وقت تمرکز غربیها بیشتر به سمت قفقاز جنوبی متمرکز خواهد شد که شکست در قفقاز شمالی را در قفقاز جنوبی ازجمله گرجستان و ارمنستان و آذربایجان جبران کنند. ولی فعلاً با توجه به اشتغال فکری که در اوکراین دارند و اینکه وضعیت جبهههای اوکراین وضعیت نرمالی نیست یعنی به نفع غرب نیست، به نظر میرسد که توان چندانی نداشته باشند. مردم هم هوشیار هستند اگرچه رسانههای غربی غالب هستند ولی رسانههای آزاد هم هستند مردم هم شاهد هستند که اتکای به غرب نتیجه اش میشود اوکراین.
سؤال: برای جمع بندی، شما اشاره کردید به یک جنسی از بیداری در بین مردم منطقه قفقاز که دارند رگههایی از ضد غرب بودن و مخالفت با نفوذ غرب را از خودشان نشان میدهند، ازجمله شما به ارمنستان اشاره کردید. به نظر شما آیا دوره جدیدی میتوانیم بگوییم در منطقه قفقاز دارد آغاز میشود تا نقش غرب را در برخی از این کشورها کاهش دهد؟
عبدانی: با توجه به اینکه ما در آستانه شکل گیری نظم جدید جهانی هستیم و در آن جایگاه غرب افول میکند وکامل از بین نمیرود و بازیگران دیگری رشد میکنند. جمهوری اسلامی ایران و چین و روسیه که افول کرده بود مجدداً قد علم خواهند کرد، منطقه قفقاز شمالی و جنوبی، یکی از نقاط تلاقی این نظم نوین جهانی است. هر چند غرب به سادگی از منطقه دست نخواهد کشید و همه گونه تلاشی خواهند کرد تا آنجا نفوذ خودشان را از دست ندهند و تحکیم کنند. انشاالله اگر جمهوری اسلامی ایران هم و رسانههای آزاد بتوانند پوشش خبری آنجا را داشته باشند و ملی گرایان گرجی و ارمنی و آذری، کلاً ملیتهای این منطقه آگاه هستند و قطعاً نفوذ غرب به این سادگیها نخواهد بود.