سرطان تخمدان، یکی از مهمترین سرطانهای زنان است که پنج درصد علت مرگ براثر سرطانها در زنان را شامل میشود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز خراسان رضوی، فلوشیپ آنکولوژی زنان و استاد گروه زنان دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت:سرطان تخمدان با اینکه ۱۹ درصد سرطانهای زنان را تشکیل میدهد، اما حدود ۴۲ درصد از علل ناشی از مرگ و میر زنان به علت سرطان تخمدان است.
ملیحه حسنزاده مفرد افزود: معمولاً سن بالا و یائسگی، مهمترین ریسک فاکتورهای این بیماری است و بیماران اغلب در مرحله پیشرفته بیماری مراجعه میکنند.
حسنزاده درباره فاکتورهای خطر این بیماری، گفت: مواردی مانند باردار نشدن، نازایی، چاقی، شروع دوره پریود در سنین خیلی پایین و یائسگی در سنین خیلی بالا میتواند از علل اصلی سرطان تخمدان باشد. بیمارانی که باروری نداشتهاند ۲.۵ برابر بیشتر در معرض این بیماری هستند و مصرف داروهای نازایی نیز میتواند خطر ابتلا به سرطان تخمدان را افزایش دهد و برعکس، شیردهی از عوامل کاهنده این خطر است. تا ۱.۵ برابر احتمال ابتلای مادرانی که شیر نمیدهند، به سرطان تخمدان بیشتر خواهد بود.
وی افزود: عادات غذایی هم در ابتلای فرد به سرطان تخمدان موثر است. در کشورهای صنعتی بهدلیل سبک تغذیهای که حاوی فستفودها و رژیم غذایی پرچرب است، معمولاً درصد ابتلای افراد به سرطان تخمدان افزایش مییابد.
او گفت:از سوی دیگر، تعدیل رژیم غذایی و ورزش کردن میتواند این احتمال را کاهش دهد. بیمارانی هم که متاسیون ژنتیکی دارند، بیشتر در معرض سرطان تخمدان هستند و برعکس، مصرف قرصهای جلوگیری میتواند این احتمال را کمتر کند.
فلوشیپ آنکولوژی زنان و استاد گروه زنان دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: ۸۵ درصد سرطانهای تخمدان از خود بافت شروع میشوند. بقیه سرطانها، تظاهرات و فاکتورهای خطرشان متفاوت است و بهطور کلی، علائم بیماری سرطان تخمدان اکنون چندان مشخص نیست و عموماً بیماران در مراحل پیشرفته بیماری شناسایی میشوند.
وی افزود:بیمارانی که مبتلا به سرطان تخمدان هستند، بهطور معمول دچار نفخ، تورم، بزرگی شکم، سوءهاضمه، احساس سیری زودرس و تکرر ادرار و در مراحل پیشرفته، دچار تنگی نفس، کاهش وزن و بیاشتهایی میشوند.