قائم مقام تولیت آستان قدس رضوی در شبکه خبر گفت:پنجمین کنگره جهانی حضرت امام رضا (ع) بعد از سه دهه و با بیش از ۱۲۰ مهمان از ۱۸ کشور دنیا به موضوعات مشترک بین ادیانی از جمله مبارزه با ظلم و گسترش عدالت میپردازد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، شبکه خبر در برنامه صف اول یکشنبه موضوع دهه کرامت و کنگره جهانی حضرت رضا علیه السلام را در گفتگو با آقای فیضی قائم مقام تولیت آستان قدس رضوی بررسی کرده است.
مجری: در روزهایی که مزین به نام امام هشتم شیعیان علی بن موسی الرضا علیه السلام و خواهر بزرگوارشان حضرت معصومه سلام الله علیها است فردا بعد از سه دهه وقفه در برگزاری این کنگره، پنجمین کنگره بین المللی امام رضا علیه السلام آغاز میشود.
سوال: آقای فیضی در این ایام زوار علی بن موسی الرضا علیه السلام خیلی بیشتر میشود، ما درباره زائران امام هشتم در طول سال آمارهای مختلفی داریم آمار آستان قدس چقدر است و روش محاسبه این آمار چگونه است؟ چون خیلی اعداد بزرگ است گاهی وقتها برای ما سوال میشود.
فیضی: افتخار داریم که در حرم مطهر حضرت رضا علیه السلام به صورت مداوم و بدون وقفه و بدون لحظهای تعطیلی مستمر در خدمت زائرین هستیم. استحضار دارید از افتخارات نظام اسلامی این است که در حوزه حرم و خدمت به زائرین حرم مطهر حضرت رضا (ع) از ساعت حدود ۹ شب، ۱۰ شب بسته بود تا فردا صبح، اما بعد از پیروزی انقلاب به همت خادمان حضرت، ما مستمرا در خدمت زائرین هستیم این یک بُعد، آمار ما مبنایش تشرف زائر به حرم است سایر دستگاهها آمارشان ورود زائر به استان یا شهر است، شما به مشهد مقدس مشرف میشوید یک بار ممکن است ورود شما ثبت شود و یک بار هم خروج شما ولی حتماً روزانه حداقل دو بار مشرف میشوید، ۳ بار مشرف میشوید برای ما تشرف زائر مبنا است، من همیشه تاکید کردم آن چه که ما اعلام میکنیم آمار تشرف زائرین به حرم مطهر است. میدانید که مبنای تنظیم خدمات، دادهها و اطلاعات است و از اولین آنها آمار است، بر اساس آمار است که میشود خیلی از موضوعات را پیش بینی کرد.
در روزهایی که از نظر ما روز ویژه نیست، ایام تعطیل نیست، سه ماه تابستان نیست، حداقل حضور زائرین روزانه حداقل ۲۰۰ هزار تشرف است از ۷ صبح امروز تا ۷ صبح فردا، حداقل بین ۱۸۵ تا ۲۱۰ هزار نفر ما تشرف داریم این آمار میآید تا روزهای زیارتی، تا روزهای ویژه به ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر در ۲۴ ساعت میرسد که البته در ایامی مثل عید نوروز این پیکهایش متفاوت میشود، زمان سال تحویل بستگی به ساعت دارد، قبل از آن و بعد از آن جمعیت خارج از حرم، لذا با افتخار عرض میکنم خیلی از جاها از تعداد جمعیت مراجعین که ممکن است گلایهمند باشند افتخار ما این است که این آمار روز به روز افزایش پیدا میکند. ما سالانه حتماً بالغ بر ۱۸۰ تا ۲۰۰ میلیون زائر داریم، چون الان شما ۳۶۰ را در ۲۰۰ ضرب میکنید این عدد نمیشود ولی ما ایام مثلاً دهه آخر صفر، تردد خودرو در اطراف حرم مطهر نداریم، جمعیت پیاده هم نمیتوانند خودشان را به حرم برسانند. در ایام نوروز مردم پیاده هم نمیتوانند خودشان را به حرم برسانند لذا مبنای ما تشرف و حضور زائرین در این منطقه قدسی و زیارتی است.
سوال: در طول یک سال فرمودید بالغ بر ۲۰۰ میلیون تشرف به حرم مطهر داریم.
فیضی: بله ببینید آمار زائرین را ۳۰ میلیون ورود اعلام میکنند ما اصلاً رد نمیکنیم کاری هم به آن نداریم این ۳۰ میلیون تشرفش برای ما مبنا است، آن تشرف میشود مبنای کار ما، مبنای خدمات و فعالیتهای ما و مبنای آنچه که باید بتوانیم در اختیار زائر برای یک زیارت سهل و آسان و متعالی قرار بدهیم.
سوال: تفکیک داخلی و خارجی هم از زوار دارید؟
فیضی: بله افتخار داریم که باز در زمینه زائرین غیر ایرانی شاید این آمار برای خیلی از مردم عجیب و غریب باشد آمار ویژهای داریم، ما حداقل سالانه بنا به آمار رسمی بین ۳ تا ۵ میلیون زائر غیر ایرانی به مشهد مشرف میشوند که غالب این زائرین از کشور همسایه ما عراق هستند، از عتبات و شهرهای مذهبی آن جا، بعد از آن هند، پاکستان، کشورهای حاشیه خلیج فارس، کشورهای آسیای میانه، ترکیه، لبنان، سوریه، اروپا و سایر مناطق، ما به حمدالله سالانه از ۸۰ کشور زائر داریم از ۱۰ نفر و ۱۵ نفر تا بالای یک یا دو میلیون نفر، جالب است بگویم ما ظرف همین مدت فارغ از موضوعاتی که در روابط بین کشورها است از بسیاری از کشورهایی که شاید جای تعجب داشته باشد برای مردم عزیز ما زائر داریم، ازکشورهای اروپایی به صورت خیلی ویژه چه مسافرتهای گروهی خودشان چه به صورت گروهی سازمان یافته تر، به همین دلیل ما اداره زائرین غیر ایرانی داریم و معاونت بین الملل در این دوره شکل گرفته برای کمک به ارتقا سطح زیارت در بین زائرین غیر ایرانی.
سوال: یعنی مسئله زبان مورد توجه قرار گرفته است.
فیضی: بله به صورت خاص خادم یاران عزیزی که مسلط به زبانهای بینالمللی هستند در خدمت زائرین هستند مثلاً ما در شبهای احیا ۴ مراسم احیا داریم همزمان با مراسم اصلی است که برگزار میشود، یک مراسم برای زائرین اردو زبان است، یک مراسم برای زائرین عرب زبان و یک مراسم برای زائرین عزیز آذری زبان است و یک مراسم هم برای ناشنوایان داریم و هر سال انشالله ادامه میدهیم، چون مورد استقبال قرار گرفته است.
صحن غدیر ما در اختیار زائرین عرب زبان است، رواق دارالمرحمه ما با افتخار برای برنامههای آنها است ما در گذشته در صحن کوثر یک رواق در اختیار زائرین اردو زبان بود که آن شده رواق کودک و انتقال پیدا کرده به یکی از رواقها در صحن غدیر در اختیار زائرین اردو زبان است و به حمدالله هم ما خوشحال میشویم انجام وظیفه میکنیم و هم زائرین غیر ایرانی احساس نزدیکی بهتر با این مکان و با این مجموعه و با خدمات دارند. خادم یارانی که تسلط به زبانهای بینالمللی دارند در خدمت این زائرین هستند و برنامههای متنوع و مختلفی در طول سال به ویژه در مناسبتها داریم.
سوال: برای ارتقا عمق زیارت نیاز به معرفت افزایی در بین زوار است، چه زائران ایرانی و چه زائران خارجی. یک سری برنامههایی هم برای آن دارید در مورد این برنامهها هم بفرمایید.
فیضی: حرم حضرت امام رضا علیه السلام و خادمین آن افتخار دارند که در روز بالغ بر ۳۰ نماز جماعت یومیه برگزار میکنند که این عدد تا ۵۵ نماز میرسد بستگی به شرایط جمعیتی دارد یعنی حداقل در این پنج وعده که در ۳ وعده برگزار میشود یعنی صبح و ظهر و شب بالغ بر ۳۰ مکان نماز جماعت داریم در حوزه معرفتی که شما اشاره کردید و اصلاً از اهتمام زائرین است، از برنامههایی که با آن خیلی اهتمام دارند حضور در این نمازهای جماعت است که برای ما هم افتخار است. نمازهای با شکوه جماعت در حرم مطهر به صورت مدام و همیشگی برگزار میشود که گاهی نمازها بالغ بر ۵۰ مکان میشود و در روزهایی مثل نماز عید فطر که اصلاً عظمتی دارد من فکر میکنم حتماً بعد از نماز عید فطر تهران، نماز مشهد حتماً در رده دوم کشوری است.
سوال: جمعیتش حدوداً مشخص است؟
فیضی: ما حداقل بر اساس میزان صحنهایی که از جمعیت پر میشود و خدماتی که وظیفه ما است انجام میدهیم قطعاً بالغ بر ۴۵۰ هزار نفر در نماز عید فطر حاضر هستند، از کجا این را میگویم؟ ما بستههایی داریم که صبح عید فطر از باب احترام به زائر یک بسته تبرکی خدمتشان میدهیم آن بستهها عدد دارد میدانیم ولی باز به همه زائران هم توفیق نداریم که این بستهها را اهدا کنیم، صحن پیامبر اعظم جمعیتش معلوم است ۶ هکتار این صحن وسعتش است فقط همین صحن و جمعیتش را حساب کنید قصه معلوم میشود؛ لذا آمار ما و اقدامات ما در حوزه معرفتی را من از نماز از باب وظیفه شروع کردم، در طول شبانه روز به صورت مستمر به غیر از ایام ویژه ما حلقههای معرفت را داریم، پاسخ به سوالات را داریم، برنامه مستمر روزانه برای اقشار مختلف کودک، نوجوان، جوان و خانواده داریم. یک رواق کودک داریم من توصیه میکنم زائرین حتماً این رواق را ببینند انشاالله که همه جای کشور گسترش پیدا کند ولی فکر نمیکنم با این اهتمام و دقت به موضوعات مبانی دینی و اخلاقی و توجه به خواسته کودک همه اینها یک جا گرد هم آمده باشد. زائرین محترم بچههایشان را تحویل میدهند کودک میآید آن جا سه چهار ساعت در رواق کودک برنامههای معرفتی را میآموزد.
سوال: چند ساعت در شبانه روز برنامه دارند؟
فیضی: این برنامهها از صبح ساعت ۸، ۸:۳۰ است تا مغرب، در ایام مناسبتی ادامه میدهیم تا ساعتی از شب که جمعیت بیشتری در حرم است یا ما وظیفه بیشتری از حیث کمک به زائرین داریم. در حوزه نوجوان، در حوزه کتاب، توجه به قرائت قرآن و قرآن کریم که به صورت ویژه حرم مطهر خوشبختانه اهتمام داشته است.
سوال: در حرم دارالقرآن داریم ولی من داشتم به این فکر میکردم که قرآن سهمش در حرم کم نیست؟
فیضی: نه
سوال: یعنی مثلاً این قدری که ما برنامههای دیگری داریم
فیضی: هرچند که ما هر چقدر خدمت کنیم کم است.
سوال: شاید این مقایسه از نظر بعضیها خوب نباشد ولی بین مثلاً مداحی و نوحه سرایی و قرآن این دو را با هم مقایسه کنیم این قدری که ما وقتی در صحنها راه میرویم همیشه صدای این مدیحه سرایی و نوحه سرایی میآید، این قدر صدای قرآن نمیشنویم. شاید مثلاً بشود این سطح را بیشتر کرد، چون برای قرآن الان یک جا مشخص شده است، اما شما در صحنها هرچه راه میروید صدای بلندگو میشنوید.
فیضی: با نگاه تولیت معزز توجه به قرآن و مرکز جامع قرآن آستان حضرت رضا علیه السلام تشکیل شده است و توجه شده است. این توجه در ماه مبارک رمضان قلهاش است ولی در طول سال در حال انجام است ما بخشی از فعالیت قرآنی را بردیم در مهد الرضاهایی که در سراسر کشور شکل گرفته است بعضی از فعالیتهای قرآنی را در پویشهایی که الان پویش من قرآن را دوست دارم که در صدا و سیما هم این را کمک ما کردند و به آن اهتمام ورزیدند دنبال میکنیم. بعضی از توجه به قرآن را در کرسیهای تلاوت قرآن دنبال میکنیم ما الان در برنامههای ثابتمان قرآن بخش ویژهای را دارد قبل از نماز صبح، بعد از نماز صبح، قبل از نماز ظهر، بعد از نماز ظهر و در مساجد و رواقهایی در حرم مطهر به صورت ویژهتر مثلاً در مسجد گوهرشاد به دستور تولیت معزز ما مسجد گوهرشاد را مسجد نماز و قرآن میدانیم. میدانید که مردم و زائرین هم توجه ویژهای به مسجد گوهرشاد دارند، به ما هم تکلیف شده و داریم این کار را دنبال میکنیم. آن جا موضوع اصلی ما نماز و قرآن بوده و انشاالله بیشتر گسترش خواهیم داد و به حمدالله برنامههای ویژهای برای این کار داریم.
سوال: برنامههایی دارید که همه حرم تحت الشعاع این برنامههای قرآنی قرار بگیرد؟ من به عنوان زائر هیچ وقت صدای قرآن را این قدر نشنیدم جز در آستانه نماز در حرم ولی همیشه صدای سخنرانی و مداحی را شنیدم آیا این سهم قابل افزایش است یا نیست؟ یعنی این که در تمام فضای حرم این صدای قرآن بیاید در حالی که مشهد، شهر قرآن است یعنی شناخته میشود به عنوان اساتید بزرگ قرآن در ایران که خیلیهایشان مشهدی بودهاند و از این بابت میخواهم بگویم دستش پر است.
فیضی: ما محافل قرآنی را در حرم داریم فعال میکنیم، محافل خانگی را تولیت معزز فرمایشی دارند میگویند برگردیم به روشی که قرآن در خانوادههای ما شکل گرفت، آموزههای قرآنی و قرائت قرآن ما به دورههای قرآن که در منازل به صورت هفتگی برگزار میشود اینها را در حرم دعوت میکنیم یعنی رحل قرآن، قاری قرآن، استاد و قرائت به شکل سنتی خودش با استفاده از تکنیکهای روز و علم روز این گسترش پیدا کرده و البته حتماً انشاالله گسترش پیدا خواهد کرد. با اطمینان عرض میکنم نگاه ما و توجه ما به قرآن به صورت ویژه است.
سوال: آستان قدس رضوی آیا یعنی فقط حرم مطهر یا فراتر از حرم است؟ یک بحث آن میشود بحث محدوده حریم اطراف حرم که بافت موسوم به منطقه ثامن است در مشهد و یک بخش آن فراتر از این حتی تا اقصی نقاط خودشهر، حاشیه شهر و همین طور فراتر در همه ایران و در همه دنیا است. اساساً آستان قدس چقدر این را وظیفه خودش دانسته و برایش برنامه داشته برای این که معارف امام هشتم را در همه دنیا و در همه گوشه و کنار ایران سرایت بدهد و محدود به حرم نباشد. الان شما هم اشارههایی کردید برنامههایی دارید، اما این محدوده را یک مقدار بیشتر برای ما باز کنید که چیست و تا کجا میرود؟
فیضی: من به بهانه دهه کرامت توضیحی راجع به فعالیتها عرض کنم. افتخار انقلاب اسلامی این است که حرم مطهر را از غربت خارج کرده است، اهتمام نظام جمهوری اسلامی این بوده و هست هم در نگاه دولتها و هم به ویژه در نگاه تولیتها که منبعث از احکام حضرت امام رحمت الله علیه و مقام معظم رهبری است. بعد از پیروزی انقلاب ما با حرم مطهری مواجه بودیم و صحنها و رواقهایی که حداکثر بین ۵۵ تا ۶۵ هزار متر مربع بودند، کل محدوده قدسی حرم مطهر ۶۰ هزار مربع مساحتش است، ضریح مطهر، رواقها و صحنها، ما چهار صحن اصلی و محوری داشتیم و داریم، صحن انقلاب، صحن آزادی، صحن جمهوری که بعد از انقلاب ساخته شد و صحن گوهر شاد، صحن جمهوری برای بعد از انقلاب است برای دهه ۶۰ است که بهرهبرداری آن دهه ۷۰ است.
سوال: صحن امام البته وجود داشت که به این شکل نبود؟
فیضی: بله یک ورودی بود به این شکل نبود از خیابان امام رضا علیه السلام تبدیل شد به رواق حضرت امام، امروز بالغ بر یک میلیون و صد هزار متر مربع مساحت حرم مطهر است.
سوال: شامل دو طبقهها؟
فیضی: صحن پیامبر اعظم قریب به ۶۵ هزار متر مربع فقط همان یک صحن است.
سوال: یعنی فقط صحن پیامبر اعظم از نظر مساحت برابر با همه آنچه که قبل از انقلاب بوده؟
فیضی: بله اینجا جا دارد یاد کنم از همه عزیزانی که زحمت کشیدهاند، به ویژه تولیت فقید که عمرشریفشان را بر گسترش ابنیه و اماکن و البته سایر خدمات گذاشتند، این یک میلیون و نزدیک به ۱۰۰ هزار متر مربع بالغ بر ۸۰ درصدش در سطح است، یعنی صحنها حدود ۲۰ درصد میشود. رواق سرپوشیده تا روضه منوره شما حرم که مشرف میشوید از هر خیابانی وارد شوید زیر آسمان تردد میکنید، وارد صحن آزادی هم که میشوید در صحن هستید دیگر، اما از زمانی که از ایوان طلا مشرف میشوید، میشود مسقف صحن انقلاب از طبرسی مشرف میشوید یا از بالا خیابان میشود صحن انقلاب مشرف میشوید، داخل صحن معروف به پنجره فولاد، سقاخانه، اینجا شما در صحن تشریف دارید مشرف نشدهاید داخل، از جایی که مشرف میشوید داخل حداکثر بنای ما ۲۰ درصد از مساحت است، یعنی کمتر از حول و حوش ۲۰۰ هزار متر که این ۲۰۰ هزار متر بخشی در سطح است بخشی در منفی است ما اصطلاحاً میگوییم زیر سطحی، در سطح مثلاً یک چیزی حدود ۱۴۰ تا ۱۵۰ هزار متر است، مسقف که این مقدار در اختیار زائر نیست، بخشی خدمات از تاسیسات است امکانات است، لذا آنچه که ما امروز شرمنده زائرین و تولیت معزز در این دوره اراده کردند که حل بکنند افزایش فضای مسقف برای حضور زائر است با احترام برای همه آن زحمات و خدمات، امروز تکلیفی که تولیت معزز برای خودشان و برای آستان دنبال میکنند و ما موظف هستیم آن را انجام بدهیم، امکان گسترش فضای مسقف است حداقل در دو پروژه اساسی در حال انجام است.
سوال: یکی صحن جمهوری؟
فیضی: بله، یکی صحن جمهوری که به نام رواق حضرت امیرالمومنین نامگذاری شد تقریباً میشود مشابه رواق حضرت امام از نظر مساحت و پشت بام آنجا به عنوان ایوان زیارت انشاالله، اگر توفیق داشته باشیم از پشت بام آنجا هم به عنوان ایوان زیارت به سمت گنبد برای زائرین برای اولین بار بتوانیم انشاالله خدمتی را ارائه بدهیم و زیر سطحی شیخ بهایی که عملاً طبقه زیر مسجد گوهرشاد، زیر دارالقرآن، زیر مسجد گوهرشاد یک فضای بزرگی را آنجا داریم کار میکنیم که حداقل فضای زیارتی که در اختیار زائر قرار خواهد گرفت انشاالله، بالغ بر ۲۵۰۰۰ متر مربع است که اصلاً در ابنیههای اخیر نداشتهایم این عدد را آن هم مسقف که بتوانیم به فضای زیارتی انشاالله اضافه کنیم. پروژه اولی که عرض کردم رواق حضرت امیرالمومنین علیه السلام ما سال قبل آغاز کردیم فکر میکنم ۱۰ درصد تا ۱۲ درصد پیشرفت داشتیم کارگاه شکل گرفته کارهای اولیه شکل گرفته قبل از آن کارگاه و طراحی و همه اینها تمام شده و قطعی شده، اما در پروژه زیر سطحی.
سوال: ببخشید این زیرسطحی که نیست، چون زیرش که آرامستان است؟
فیضی: نخیر، این احداث هیچ تعارضی با وضع موجود آرامستان پیدا نخواهد کرد، من با اطمینان عرض میکنم در زیر سطحی شیخ بهایی هم بالغ بر ۴۵ درصد رشد داشته از نظر ساخت و انشاالله از اواخر سال ۱۴۰۳...
سوال: خود شیخ بهایی سقف هم میشود یعنی هم خودش مسقف میشود و هم زیر سطحی؟
فیضی: انشاالله ما خدماتی که قبلاً آنجا بوده را برمیگردانیم و زیرهم خدمات مسقف بالغ بر ۲۵ هزار متر مربع انشاالله، در خدمت زائرین خواهیم بود این یک بخش کوچکی از این فعالیتها بود.من توضیحی درباره فعالیتهای دهه کرامت هم عرض کنم در دهه کرامت که ما در آن قرار گرفتهایم از ۲۱ اردیبهشت آغاز شده و تا ۳۱ اردیبهشت ادامه خواهد داشت از میلاد حضرت معصومه سلام الله علیها تا میلاد حضرت رضا علیهم السلام، در سه بخش ما فعالیت جدی را دنبال میکنیم یک بخش داخل حرم مطهر است که مفصل برنامه برای زائرین محترم داریم، همین روزها همین برنامهها در حال انجام است برنامه ویژهای که به مناسبت دهه مبارک کرامت از اوجش میشود شب میلاد، شب میلاد در صحن پیامبر اعظم یک برنامه ویژهای را خواهیم داشت که با سخنرانی تولیت معزز خواهد بود، صبح میلاد تعویض پرچم حضرت را خواهیم داشت، آیین ویژهای است که همکاران شما محبت میکنند این را برای همه مخاطبین و همه شهروندان این را ارائه میدهند از قاب تلویزیون ما در حرم مطهر هر روز خطبه را با حضور نمایندگان همه کشیکها صبح برگزار میکنیم و دهها برنامهای که در داخل حرم است، در حوزه خدمات اجتماعی که ما در طول سال این فعالیتها را انجام میدهیم در دهه کرامت به اوج خود خواهد رسید، انشاالله افتتاح بیمارستان و بخش کلینیکی درمان ناباروری که امروز مسئله جوانی جمعیت موضوع نظام جمهوری اسلامی است بیمارستان رضوی یک کلینیک تخصصی را برای این کار آماده کردهاند، انشاالله آخر همین هفته این کلینیک افتتاح خواهد شد. بزرگترین مجموعه و مرکز درمان ناباروری در شرق کشور خواهد بود که تجهیز شده و آماده بهرهبرداری است ، تجهیز شده و انشاالله آخر این هفته افتتاح خواهد شد. کمک به مناطقی که موقوفهدار هستند و ما وظیفه داریم و مناطق محروم است در این هفته به اوج خود خواهد رسید ما مراسمی را در یکی از روستاهای حاشیه شهر مشهد داریم، خدماتی که در آنجا انجام شده را انشالله همه فعالیتهای اجتماعی در آنجا گزارش خواهیم کرد، سفرههای کرامت در این دهه گسترده خواهد شد انشاالله آمار به گونهای است که سعی میکنیم حداکثر زائرین را بتوانیم مهمان سفره حضرت رضا علیهم السلام داشته باشیم.
سوال: یک سبک جدیدی یا نه؟
فیضی: امسال در ۵ موضوع ما خدمات سفره داریم، یک سفره مهمانسرای حضرت است که همیشه بوده افزایش پیدا خواهد کرد، از نظر آمار یک سفره در ورودیهای حرم خواهیم داشت در باب الکاظم، در باب الهادی، خیابان آیت الله طبرسی و جاهای دیگر که اطلاع رسانی خواهد شد، موکبهایی حضور پیدا خواهند کرد در سایر مناطق حریم حرم که به ارائه خدمات از این نوع خواهند پرداخت یک خدمت برای مناطق حاشیه شهر داریم در این ایام که خدمتشان میرسیم درب منازل تقدیمشان میکنیم. یک خدمت هم داریم که بر اساس نقشه شهر از یک جایی شروع کردهایم هر سال و به هر مناسبت ادامه میدهیم منزل شما منزل آن یکی بنا به آن وضعی که نقشه تعریف میکند.
سوال: آن سفرههای ماه رمضان؟
فیضی: ادامه آن کار ویژهای که امسال باز داریم ما خدمت زائرین را در ترمینالهای مسافربری میرسیم، افتخار ما این است که بخش عمدهای از زائرینمان با ماشینهای خودشان و یا با اتوبوسها یا حمل و نقل عمومی میآیند ۱۰ تا ۱۵ درصد از زائرینمان میتوانند با قطار یا با هواپیما بیایند، بالغ بر ۸۵ درصد زائرین ما با همین وسیلههای نقلیه خودشان یا حداکثر اتوبوس مشرف میشوند، ما در جاده و در پایانه حمل و نقل خدمت این زائرین بنا به آن وسع و توانی که داریم میرسیم که اگر احتمالاً زائری نتوانسته از سفره حضرت بهرهمند شود، موقع رفتن تقدیمشان میکنیم، سعی ما بر این است که خادمان این حضرت در دهه کرامت بتوانند بیشترین خدمت را به زائر ارائه کنند بخش بعدی فعالیتهای ما در دهه کرامت در حوزه فرهنگی است باز تاکید بزرگان ما تاکید تولیت ما بر این است که توجه بکنیم به آنچه که به ما سفارش شده از طرف حضرت رضا علیه السلام و ائمه معصومین علیهم السلام به ویژه مسئله احیای امر دین کنگره جهانی حضرت رضا علیه السلام با اهتمام و توجه تولیت معزز بعد از سه دهه شروع خواهد شد این کنگره از اواخر سال ۱۴۰۱ پیش نشستهایش آغاز شده با حضور کارشناسان و اساتید مجرب در حوزه مسائل دینی و اجتماعی از داخل کشور و از منطقه و بین الملل فردا ما در خدمت بیش از ۱۲۰ مهمان از ۱۷ تا ۱۸ کشور دنیا هستیم این پیش نشستها را داشتهاند برای این کنگره که فراخوان مقالات در مبانی بین ادیانی در موضوعات مشترک مثلاً مبارزه با ظلم، گسترش عدالت اینها موضوعاتی است که بین ادیان ما ازش غفلت کردهایم ما حرف داریم مکتب ما حرف اساسی دارد، خوشبختانه آنها مورد توجه قرار دادند و دعوت ما را پذیرفتند این مباحث مطرح شده و عرض کنم مقام معظم رهبری از شروع این کنگره یعنی دهه ۶۰ تا به امروز که امروز پنجمین آن است دهه ۶۰ فکر میکنم سه تا کنگره برگزار شده، دهه ۷۰ یک کنگره، فردا هم کنگره پنجم است.
سوال: قرار است که دیگر سالانه شود؟
فیضی: انشاالله سالانه که نخواهد شد، ولی حتماً ۵ سال یکبار برگزار خواهد شد، فردا این کنگره با پیام مقام معظم رهبری آغاز خواهد شد، افتخار داریم مراجع عظام تقلید پیامی را تنظیم کردهاند این نشان از اهمیت موضوع دارد برای این کنگره سه تن از مراجع عظام حضرت آیت الله مکارم شیرازی حضرت آیت الله سبحانی و حضرت آیت الله جوادی آملی و حضور عزیزانی از حوزه علمیه قم و مراکز استانها و نمایندگان محترم ولی فقیه اساتید حوزه و دانشگاه جمعیتی بالغ بر ۷۰۰ نفر را فردا و پس فردا ما خدمتشان هستیم، امیدواریم که بتوانیم در خدمت ریاست محترم جمهور عزیزمان هم باشیم وقتشان ضیق بود آنچه که الان من اطلاع دارم انشاالله در اختتامیه در خدمت ایشان خواهیم بود این بخش فرهنگی این دهه کرامت است که امسال اضافه شد بحمدالله و علمی و فرهنگی شد.
سوال: امتداد این بخش علمی و فرهنگی کجاست یعنی اگر که همه این معارف نوشته شود و مقاله شود و کتاب شود به جای خود خوب است، اما اگر اینها امتداد پیدا نکند تا دانشگاهها تا مدارس تا کتابهای درسی تا حتی برنامههای تلویزیونی تا حتی انیمیشنهایی که بچهها قرار است ببینند تا بازیهای رایانهای که بچههای ما باهاش سرگرم هستند یک جوری انگار کار ناقص میماند برنامهای دارید برای این قضیه یعنی خروجیهای این را به نحوی مدیریت بکنید که سر از مثلاً شبکه پویای ما در بیاورد یا یک نکته دیگر مثلاً شما اشاره کردید به مرکزی که دارد افتتاح میشود برای درمان ناباروری خوب امام رضا معروف هستند به اینکه ما طب الرضا هم داریم بالاخره کتابهایی نوشته شده فارغ از اینکه از نظر علمی بخواهیم دربارهاش صحبتی کنیم، اما خوب میتواند بخشی از این معارف به صورت ساخت و اداره درمانگاههایی که با طب سنتی ایرانی و اسلامی باشد یا خیر؟
فیضی: بعضی از ما سوال میکنند که دبیرستانهای امام رضا علیه السلام یعنی چی؟ مگر ما آموزش و پرورش نداریم؟ دانشگاه امام رضا یعنی چی؟ مگر ما دانشگاه نداریم؟ یا اینکه مگر شما ماموریت دارید برای دانشگاه؟ ما پاسخمان این است ما از نظر عدد در کنار عدد دبیرستانهای کشور حتماً ادعاهایی نداریم اصلاً راجع به کار آموزش و پرورش ادعایی نداریم ماموریتی نداریم وظیفهای نداریم اصلاً کاری به خدمت آنها نداریم اما ما آمدهایم یک مجموعه دبیرستانهای امام رضا علیه السلام را سالهاست که شکل دادهایم میخواهیم که به جامعه فرهنگی و دینی و خانوادهها بگوییم میتوانیم دانش آموزان را در دبیرستانهایی تربیت کنیم که در کنار آن دروس معمول موظفی آموزش و پرورش یک جوان ما مطالب و موضوعات دینیاش را هم همزمان با بلوغش و بعد از بلوغش بداند این فردا یا وارد دانشگاه میشود و یا وارد جامعه میشود دیگر یعنی وارد جامعه کار میشود ادامه تحصیل نمیدهد.
سوال: ببخشید آقای فیضی من مجبور هستم اینکه میگویید یک جور تقسیم است یعنی میگوییم که باشد مثلاً ما چند تا مدرسه هم خواهیم داشت ما یک دانشگاه هم داریم، عرض من یک چیز فراتر بود یعنی چطور اینها میتواند در همه جا نه لزوماً در دانشگاه امام رضا باشد.
فیضی : این شیوهای که آستان شروع کرده خوشبختانه مورد توجه آموزش و وزارت آموزش عالی قرار گرفته اتفاقاً به ویژه در این دولت بحمدالله وزیر محترم آموزش و پرورش تشریف آوردند ایشان اعلام آمادگی کردند و ما هم اعلام آمادگی کردیم این مدل گسترش میدهیم از مهد کودکها شروع کردیم ما مهد الرضا داریم دبستان داریم، دبیرستان معارف داریم، دانشگاه علوم اسلامی رضوی داریم، ما این مدل و این شیوه را برای گسترش در کشور آمادگی داریم و خودمان انجام دادهایم و در این دولت مورد استقبال ویژه قرار گرفته و حتماً شعاع فکری و جذبه حضرت رضا علیه السلام و محبت حضرت رضا علیه السلام را به این شیوه و به این شکل انشاءالله در سطوح مختلف آموزشی داریم ما الان مهد الرضاهایمان در اصل کشوری است مدل یک مهد کودک را به همه کشور فرستادیم گفتیم که یک مکان یک کسی داشته باشد ما مدل میدهیم برای مهد کودک همچنان که برای آموزش قرآن گفتیم امروز برای دبیرستانها داریم وزیر محترم آموزش و پرورش استقبال کردند و اعلام آمادگی کردند ما دانشگاه علوم اسلامی رضوی داریم عزیزان ما در آموزش عالی اطلاع دارند ما همه دروس دانشگاهها را در رشتههای خودش داریم به اضافه علوم اسلامی یعنی دانشجویی که فارغ التحصیل میشود یک دانشجویی است که هم با علم روز و هم با مبانی دین آشنا است لذا ما در این حوزه و یا ما در بیمارستان که اشاره کردم چرا ما این کار را کردیم مگر ما بیمارستان نداریم در سطح کشور چرا بیمارستان تخصصی رضوی را گذاشتیم ما میخواهیم بگوییم که آستان قدس رضوی کارهای فاخری که مردم نیازمند آن هستند وظیفه دارد خدماتش را در این سطح انجام بدهد، لذا من تاکید به کلمه فاخر دارم کار درخور شأن مردم اگر من میگویم که این مرکز درمان ناباروری یک مجموعه فاخری است نه اینکه فقط ساختمان و سنگ و دیوارش را عرض کرده باشم تیم پزشکی که در آنجا مستقر میشوند کاری که انجام میدهند امروز مردم ما در شرق کشور میدانند که این بیمارستان جز بیمارستانهای نمونه کشور است، ولی آستان ماموریتی برای این کار مستقیم ندارد ولی مگر میشود از مسئله مردم گذشت و از نیاز مردم گذشت یا در نظام اسلامی بود و به نظام اسلامی کمک نکرد فعالیتهای اجتماعی ما از این باب است نه از این باب که ما ماموریت ویژه برای انجام کاری داشته باشیم.
سوال: یک قدم فراتر از گسترش سبک زندگی رضوی است باز این خیلی شئون دارد. من درباره بافت اطراف حرم هم سوال داشتم، بافت اطراف حرم امام رضا علیه السلام در سالهای اخیر برای توسعه این بافت به هر حال حرم امام رضا علیه السلام تغییراتی پیدا کرده با انتقادات بسیار زیادی مواجه است که بسیاری از عناصر هویتی این بافتها از بین رفته آستان چه وظیفهای در قبال حفظ اینها دارد و چه برنامهای دارد؟
فیضی: طی این سالهای پس از پیروزی انقلاب اقداماتی که در بافتهای فرسوده و یا حالا بافتهای اطراف حرم مطهر انجام شده بنا به طرحهای مصوب دورههای مختلف بوده قرار بر این بوده که نظر تولیت وقت را در آستان بگیرند و تولیت وقت هم بر اساس نگاه توجه به زائر و زیارت موضوع را دنبال کرده در هر دورهای گلایهمند هستیم از آنچه که عمل شده، اما چشم امید داریم به این دولت که اهتمام ورزیده به تغییر وضعیت و بازگرداندن وضعیت اطراف حرم به آنچه که در طرحها بوده که در خدمت زائر باشد و در خدمت حرم باشد.
سوال: این ساختمانهای بلند مرتبه اصلاً دیگر حرم امام رضا را نمیشود دید قبلاً میشد از دوردستها دید یا یکی از جاهای مهم بافت نوقان است محله نوقان مشهد که در تاریخ قصهاش روایت شده و نمیدانم آیا میشود اینها را احیا کرد میشود یک نوع بازسازی شود که بالاخره باز این مرحله نوقان از بین نرود؟
فیضی: ما هنوز امیدواریم تولیت معزز اهتمام ویژه دارند بر حفظ مناطق مرتبط با حرم مطهر، به ویژه با هدف خدمت به حرم و زائر و زیارت.