پژوهشگران کشورمان روشی برای افزایش کارایی و گزینشپذیری روشهای تجزیهای معرفی کردند که نتایج آن در سازمان غذا و دارو و صنایع غذایی کاربرد دارد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، خانم بخشیزاده اقدم با مدرک کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی رشته شیمی تجزیه از دانشگاه تبریز گفت: برای انجام یک تجزیه شیمیایی مراحل متعددی شامل آمادهسازی نمونه، جداسازی، شناسایی، اندازهگیری و تحلیل دادهها انجام میشود. با وجود پیشرفتهای چشمگیری که امروزه در زمینه دستگاههای تجزیهای، اندازهگیری و تحلیل دادهها بهوجود آمده است، مرحله آمادهسازی نمونه هنوز هم مرحلهای چالش برانگیز در یک فرایند تجزیهای است و اغلب بیشترین زمان، هزینه و نیروی انسانی صرف همین مرحله میشود.
وی ادامه داد: با استفاده از روشهای آمادهسازی نمونه، مواد مورد نظر از بافت نمونه جدا و تا حد ممکن تغلیظ میشوند و با حذف یا کاهش مزاحمتهای موجود، کارایی و گزینشپذیری روشهای تجزیهای افزایش مییابد.
این محقق و پژوهشگر در ادامه بیان کرد: هدف اصلی از این فعالیت پژوهشی، تهیه جاذبهای جدید کربنی با استفاده از مواد ارزانقیمت، دوستدار محیط زیست و در دسترس مانند سلولز است. این روشها در تجزیههای منطبق بر شیمی سبز بهمنظور دستیابی به مقادیر ناچیز انواع مختلف نمونه در نمونههای دارای بافتهای متنوع شامل نمونههای آبی و غذایی نیز کاربرد دارند.
وی تصریح کرد: روشهای پیشنهاد شده در این طرح، دارای دقت و صحت بالا، محدوده خطی وسیع، حد تشخیص پایین و زمان تجزیه کوتاه است و با نتایج بهدستآمده از این پژوهش، میتوان به دیدگاه جدیدی در زمینه استخراج انواع آفتکشها دست یافت.
بخشیزاده اقدم در ادامه تصریح کرد: همچنین نتایج بهدستآمده از این تحقیق، در سازمان غذا و دارو و صنایع غذایی برای اندازهگیری باقیمانده نمونههای مختلف هم میتواند مورد استفاده قرار بگیرد و زمینه را برای تجزیه آنها تسهیل کند.
«تهیه جاذبهای جدید کربنی بر پایه سلولز و استفاده از آنها در استخراج و پیشتغلیظ انواع مختلف آلایندهها از نمونههای آبی» عنوان رساله دکتری مهری بخشیزاده اقدم است که با راهنمایی میرعلی فرجزاده و حمایت بنیاد ملی علم ایران به پایان رسانده است.