برگزاری کنگره جهانی حضرت رضا (ع) در ۲۴ و ۲۵ اردیبهشت
کنگره جهانی حضرت رضا (ع) روزهای ۲۴ و ۲۵ اردیبهشت در تالار قدس حرم مطهر امام رضا (ع) برگزار می شود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز خراسان رضوی، دبیر کنگره جهانی حضرت رضا (ع) گفت: در سال ۱۳۶۲ اولین کنگره جهانی حضرت رضا (ع) آغاز شد و تا سال ۷۲ چهار کنگره برگزار شد و پس از توقفی تقریبا ۳۰ ساله در سال ۱۴۰۱ تولیت آستان مقدس رضوی عزم کرد تا کنگره به عنوان پرچم هویتی و سرمایه هویتی آستان قدس رضوی احیا شود تا بتواند امتداد ملی و جهانی پیدا کند.
حجت الاسلام والمسلمین سیدسعید رضا عاملی امروز در نشست خبری پنجمین کنگره جهانی حضرت رضا (ع) که در کتابخانه و موزه ملی ملک برگزار شد، افزود: در این مدت یک سال و نیم موفق شدیم ۵۰ پیش نشست برگزار کنیم که ۱۷ پیش نشست در خارج از ایران و ۳۳ پیش نشست در داخل ایران برگزار شد.
وی ادامه داد: در پیش نشست های خارج از ایران ۳۰ کشور مشارکت کردند و ۵ پیش نشست در کشورهای آمریکای لاتین، پاکستان، عراق، ترکیه و با محوریت انگلیس در اروپا برگزار شد.
عاملی گفت: موضوع کنگره عدالت برای همه ظلم به هیچ کس است. عدالت و تبعیض اساسی ترین موضوع جهان معاصر ما است که موضوع کنگره پنجم حضرت رضا (ع) است.
وی اضافه کرد: کنگره جهانی حضرت رضا (ع) در روزهای ۲۴ و ۲۵ اردیبهشت در تالار قدس حرم رضوی برگزار خواهد شد و ۲۰ نشست برای این کنگره پیش بینی شده است که به صورت همزمان برگزار می شود.
عاملی گفت: در مراسم افتتاحیه کنگره پیام تصویری حضرت آیت الله خامنه ای پخش خواهد شد. رئیس جمهور محترم و حجت الاسلام والمسلمین مروی تولیت آستان قدس رضوی سخنران مراسم افتتاحیه خواهند بود و همچنین پیام آیات عظام مکارم شیرازی، سبحانی و جوادی آملی در این مراسم قرائت خواهد شد.
وی مهمترین شاخصه کنگره پنجم را بین المللی بودن آن عنوان کرد و اضافه کرد: شاخصه مهم دیگر این است که به مهم ترین نیاز جهان امروز که عدالت و مهم ترین چالش امروز جهان که تبعیض است به صورت محوری پرداخته شده است.
عاملی تاکید کرد: کنگره حضرت رضا (ع) کنگره بدون کاغذ است و تلاش کردیم که هیچ کاغذی چاپ نکنیم و تولیدات کنگره به صورت الکترونیک در اختیار قرار گذاشته می شود و افراد با کیو آر کد آنها را دریافت می کنند.
وی اضافه کرد: کنگره جهانی حضرت رضا (ع) ناظر بر چالش های جهانی به مساله میپردازد. کنگره ای نیست که فقط جنبه های معرفتی صرف را بیان کند. داعیه این را دارد که از طریق سرمایه اجتماعی رضوی بتواند یک فضایی به وجود آورد برای اینکه با این مظالم در سطح جهانی صورت میگیرد، مبارزه شود، امیدوارم که در برگزاری کنگره جهانی حضرت رضا (ع)، امتداد اجتماعی ملی و جهانی اندیشه های امام رضا (ع) تبیین شود.
عاملی گفت: عراق، لبنان، بورکینافاسو، مالی، آمریکا، اسپانیا، هلند، انگلیس، بلژیک، مراکش، گرجستان، تایلند، بوسنی از جمله کشورهایی هستند که در کنگره بین المللی حضرت رضا (ع) شرکت خواهند داشت.
ارسال ۲۰۰ مقاله در سطح ملی و بین المللی به دبیرخانه کنگره بین المللی حضرت رضا (ع)
دبیر بخش بین الملل کنگره جهانی حضرت رضا (ع) با بیان اینکه ۲۰۰ مقاله در سطح ملی و بین المللی به دبیرخانه این کنگره ارسال شده است، افزود: در سطح بین المللی تلاش ما این بود که امام رضا (ع) و گفتمان سازی رضوی از مسیر زیست کردن و گفتگو در ادبیات رضوی شروع شود.
زهره نصرت خوارزمی با بیان اینکه مشارکت کنندگان در بخش بین المللی لزوما مسلمان و شیعه نیستند، اضافه کرد: شرکت کنندگان در کنگره حضرت رضا (ع) از نژادها، کشورها و طبقات مختلف هستند. در ابتدا ۱۱۶ کتاب به ۲۴ زبان با دسترسی باز در اختیار محققان قرار گرفت و جلسات متعددی شکل گرفت و اساتید دانشگاه های بزرگی در رشته های مطالعات اسلامی و شیعه پژوهی که در این کنگره شرکت می کنند توانسته اند با ادبیات رضوی ارتباط برقرار کنند.
خوارزمی گفت: تلاش کردیم در برگزاری کنگره جهانی حضرت رضا (ع) تعدد جغرافیایی و تکثر هویتی دیده شود. از بورکینافاسو تا برزیل، از توکیو تا میشیگان، از همه قاره ها و از نژادها و ادیان شرکت کننده داریم.
وی با اشاره برگزاری پیش نشست های کنگره در واتیکان و عراق اظهار داشت: در یکی از پیش نشست ها که در واتیکان برگزار شد از مرکز مریم شناسی بیروت، از یونان، رم و واتیکان شرکت کننده داشتیم. همچنین در دو جلسه ای که در بغداد عراق برگزار شد از کویت، مراکش، مصر و عراق شرکت کرده بودند. تلاش کردیم هر محفلی، محفل گفت و گویی برای روشن شدن ابعاد مختلف عدالت از منظر امام رضا (ع) باشد.
خوارزمی اضافه کرد: از آنجایی که امام رضا (ع) اهل احتجاج و گفت و گو با غیر بودند و همچنین روایت های متعددی از مواجهه ایشان با مسیحیان و زرتشتیان وجود دارد، یکی از شرکت کنندگان در جشنواره کشیشی انگلیسی است که آیات انجیل را در حوزه عدالت و مقارن آن را با ادبیات رضوی کنار هم قرار داده است. این نشان می دهد که فهم ما از عدالت به هم نزدیک است و این عدالت مبنای خوبی برای تعاملات آینده در جهان است که این نیاز بیش از پیش احساس می شود.
وی با بیان اینکه در صربستان هیچ کتابی به زبان صربی درباره امام رضا (ع) وجود ندارد، ادامه داد: هم اکنون کتاب «امام رضا (ع)؛ دانای خاندان محمد (ص)» در حال ترجمه به زبان صربی است و جالب است که صاحب انتشارات در آن کشور به واسطه دیدن سفرهای اربعین به فرهنگ شیعی علاقه مند شده و داوطلب انتشار اثر در این کشور شده است.