دبیر بخش بین الملل کنگره جهانی امام رضا در گفتگو با برنامه سلام خبرنگار، گفت: ۵۰ مقاله از ۳۰ کشور خارجی در پنجمین دوره کنگره جهانی امام رضا (ع) ارائه میشود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، زهره خوارزمی دبیر بخش بین الملل کنگره جهانی امام رضا (ع) با حضور در برنامه سلام خبرنگار درباره این کنگره، تاریخ برگزاری و جزئیات آن توضیحاتی ارائه داد.
خوارزمی گفت: پنجمین دوره کنگره جهانی امام رضا (ع) ۲۴ و ۲۵ اردیبهشت در مشهد برگزار میشود و آستان قدس رضوی میزبان آن است و دانشگاه تهران بال علمی آن محسوب میشود. ۱۰۰ مقاله ملی و ۱۰۰ مقاله از ۳۵ کشور به این کنگره ارسال شده است که اینها در فرایندهای علمی داوری شده اند.
وی درخصوص تعداد آثار ارسالی راه یافته به مرحله نهایی اظهار کرد: حدود ۸۰ مقاله در کنگره ارائه میشود که ۵۰ مقاله آن بین المللی از ۳۰ کشور است، موضوع اصلی این مقالهها «عدالت برای همه ظلم به هیچ کس است»، دلیل انتخاب این موضوع وضعیتی است که در فلسطین شاهد آن هستیم و حداقل فهمی که از موضوع عدالت و اهمیت آن در جهان وجود دارد، نکته بعدی این که اندیشه تمدنی امام رضا (ع) که ما هم راجع به آن کم میدانیم، بسیار با تجربه زیستی ملتهای مختلف تفاوت دارد به همین دلیل قابل گفتگو است، یعنی همه نیاز به عدالت را احساس کرده اند، اما این که چه مدل حکمرانی میتواند این نیاز را برطرف کند الان در ذهنها سوالش ایجاد شده است، شما در غرب هم میبینید که حداقل دانشگاههای آمریکا، جنبشهایی که در کشورهای مختلف اروپایی است دنبال یک جایگزین، یک روایت جدیدی از عدالت هستند. برای ما هم جالب بود که از ژاپن، گرجستان، تایلند، بوسنی، روسیه، آمریکا، هلند و اسپانیا مقالاتی داشتیم که این نویسندگان تجربه زیستی خود و آن شکاف و کمبودی که در حوزه عدالت احساس میکنند را برای کنگره و دست اندرکاران کنگره رضوی ارسال کرده اند، خیلی برای ما جالب ابود و توقع نداشتیم به این سرعت این ارتباط برقرار شود، اما این نشان میدهد که چقدر جهانیان به احیای این سنت نیاز دارند.
دبیر بخش بین الملل کنگره جهانی امام رضا (ع) درباره محورهای برگزاری این کنگره، گفت: بعضی از مقالات ابعاد نظری و بن مایههای مفهوم عدالت را بررسی میکنند، بعضی تجربههای زیستی را به هم پیوند میدهند و بعضی هم البته براساس موضوع ارائه میشوند مثلاً عدالت فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، اینها طبقه بندی شده اند و طبیعتاً تلاش ما بر این است که ارتباط و گفتگو شکل بگیرد، لذا در همه پنلها شما هم اساتید ایرانی و هم اساتید دانشگاههای بین المللی را دارید که این آمیختگی و انتقال تجربه به درستی محقق میشود.
خوارزمی درباره احتمال ارائه نظریه جدید در این کنگره از جانب پژوهشگران ایرانی یا خارجی در حوزه عدالت اضافه کرد: تجربه جهان سرمایه داری و لیبرال از عدالت در یک نقطهای متوقف شده و آن نقطه عدالت توزیعی بوده است همه نمایههای بین الملل نهایت چیزی که از عدالت به شما ارائه میدهد این است که ثروت چگونه توزیع شده است؟ در حالی که ابعاد عدالت در اندیشه تمدنی امام رضا (ع) بسیار گستردهتر از این است یعنی روابط بین فردی، روابط بین قومی و دینی بین آنها مهم است، روایتی داریم از این که فردی مسیحی یا زرتشتی از دنیا میرود و ثروت کلانی از آنها به جا میماند از آنجا که حکومت دست مسلمانان بوده و به راحتی میتوانستند این ثروت را، چون میراث خواری نداشته است میان فقرای مسلمان تقسیم کنند، اما امام رضا (ع) جلوی این را گرفتند و گفتند این ثروت باید در میان هم کیشان آن فرد توزیع شود، این نشان میدهد که نگاه امام به غیرمسلمانان چگونه است یا در مناظراتی که امام رضا (ع) دارند میبینیم که حتی زبان و گفتمان فرد مقابل مورد احترام امام است، این رفتار خود نشان میدهد که عدالت محور همه کارهای امام است.