رئیس نمایشگاه کتاب گفت: محور اصلی برنامههای فرهنگی این دوره از نمایشگاه به مجاهدتها در غزه و فلسطین اشاره دارد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما، آقای یاسر احمدوند در نشست خبری سی و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران با اشاره به برنامههای فرهنگی نمایشگاه کتاب گفت: محور اصلی برنامههای ویژه درباره غزه و فلسطین است که برای پاسداشت مجاهدتها از نویسندگان و ناشران این حوزه قدردانی میشود و بیانیههایی نیز صادر خواهد شد.
وی افزود: برنامههای ویژه فلسطین با حضور اصحاب فرهنگ و دانشجویان به ویژه دانشجویان فلسطینی برگزار میشود. همچنین با توجه به همزمانی نمایشگاه با دهه کرامت هم برنامههای ویژهای در این مورد تدارک دیده ایم.
رییس نمایشگاه کتاب در خصوص تغییر مهمان ویژه نمایشگاه کتاب امسال گفت: با توجه به روابط و مناسبات فرهنگی دو کشور ابتدا قرار بود هند مهمان ویژه نمایشگاه باشد، اما این امکان میسر نشد و کشور یمن با توجه به حضور پررونق خود جایگزین شد. یمنیها در حوزه فرهنگی بی ظرفیت نیستند.
اجاره غرفهها گران نیست
احمدوند با مقایسه هزینه حضور ناشران در نمایشگاههای داخلی و خارجی افزود: در مقایسه با نمایشگاههای دیگر هزینه اجاره غرفه در نمایشگاه کتاب تهران حداقل است؛ به طور مثال برای ۱۵ متر غرفه، پنج میلیون تومان از غرفه دار دریافت میشود که به طور متوسط روزانه کمتر از ۵۰۰ هزار تومان میشود.
وی افزود: این مبلغ اجاره فاصله زیادی با هزینههای واقعی برپایی نمایشگاه دارد. اجارهها حتی هزینه یک پنجم هزینه نمایشگاه نمیشود. با این حال دولت برای کاهش هزینه غرفه داران و ناشران همه تلاش خود را میکند.
رییس نمایشگاه کتاب گفت: سهم یک درصد از درآمد سازمانها و نهادهای دولتی قرار بود در اختیار حوزه فرهنگ قرار بگیرد که هنوز از محل بودجه امسال حاصل نشده، بنابراین فعلا این سهم در نمایشگاه امسال فراهم نشده است.
نمایشگاه کتاب در تقویم خانوادهها
احمدوند در مورد نمایشگاه کتاب تهران افزود: بزرگترین اجتماع فرهنگی مردم ایران حول محور کتاب، نمایشگاه کتاب است که با حضور ناشران در دو بخش حضوری و مجازی برگزار میشود و امیدواریم این رویداد نقطه عطف فعالیتهای فرهنگی در حوزه کتاب تبدیل شود.
وی گفت: به طور طبیعی نمایشگاه کتاب بعد از گذشت سی و چهار دوره جایگاه ویژهای در تقویم خانوادههای ایرانی دارد. از همه مردم و علاقهمندان دعوت میکنم تا برای حضور در نمایشگاه از آثار ناشران و برنامههای فرهنگی استفاده کنند و امیدوارم در این دوره میزبان شایستهای برای مردم و ناشران باشیم.
رییس نمایشگاه کتاب افزود: نمایشگاه کتاب پارسال در آرامش و امنیت اخلاقی برگزار شد و امسال هم تلاش بر این است نمایشگاه آرامی داشته باشیم.
احمدوند گفت: پیش بینی میکنیم، حجم استقبال مردمی امسال بیشتر باشد، بنابریان تقاضا داریم مردم این حضور را تقسیم کنند تا با تراکم جمعیت در روزهای پایانی نمایشگاه روبرو نشویم، اما با وجود بازدید میلیونی از نمایشگاه کتاب باز هم ظرفیت شناسایی بیشتر را دارد.
ارتقای سطح کیفی نمایشگاه
وی با اشاره به ارتقاء بخشهای مختلف نمایشگاه افزود: تلاش کردیم ضعفها را پوشش دهیم و آنها را جبران کنیم. هم در بخش پذیرایی از مردم و افزایش سطح رضایتمندی از امکانات رفاهی و هم در زمینه اطلاع رسانی قبل از شروع نمایشگاه تغییراتی برای ارائه خدمات بهتر صورت گرفته است. همچنین نقشه کامل سالنها و غرفههای مختلف نمایشگاه تا فردا در دسترس مردم قرار میگیرد.
رییس نمایشگاه کتاب گفت: تلاش شده تا واگذاری غرفهها با ناشرانی که کار ساخت و ساز دارند، زودتر انجام شود. از امروز هم همه ناشران طبق اطلاع رسانی قبلی میتوانند غرفههای خود را دریافت کرده و کتابهای خود را جانمایی کنند.
وی درباره فروش غرفه داران در ایام نمایشگاه کتاب افزود: شاید بخشی از فروش غرفهها مربوط به محیطهای پرتردد باشد، اما بخش عمده فروش به فعالیتها و میزان شناخته شدن ناشران ارتباط دارد. با این حال امیدواریم با تغییر مکانی هر سال غرفهها شرایط عادلانه بیشتر شود و میزان رضایتمندی را افزایش دهیم. برای جانمایی غرفهها تعداد آثار مورد توجه قرار میگیرد و ملاک واگذاری غرفههای نهادهای دولتی و خصوصی نیست.
نمایشگاه حضوری و مجازی
رییس نمایشگاه کتاب گفت: امسال هم روند حضوری و مجازی ناشران و کتابفروشان در نمایشگاه کتاب استمرار دارد و تعداد زیادی از ناشران علاوه بر حضور فیزیکی در بخش مجازی هم شرکت کرده اند. همکاری خوبی با شرکت پست شده است و امیدواریم پاسخگوی مطلوب درخواستها باشیم.
احمدوند افزود: برگزاری همزمان نمایشگاه مزایا و معایبی دارد که با توجه به مزایای بیشتر آن ترجیح دادیم که به طور همزمان برگزار شود. از جمله اینکه امکان استفاده از بن در فضای مجازی، موج رسانهای در زمان برگزاری نمایشگاه حضوری و تمرکز ناشران دلایل برگزاری همزمان نمایشگاه است.
وی در مورد غیبت برخی ناشران در نمایشگاه کتاب امسال گفت: به طور طبیعی هر سال بعضی از ناشران حضور ندارند و در سالهای بعد شرکت میکنند، اما در هر صورت اولویت با حضور ناشرانی است که در نمایشگاه حضور مستمر دارند.
مکان نمایشگاه کتاب در تهران
رییس نمایشگاه کتاب در خصوص انتخاب هر ساله محل نمایشگاه کتاب افزود: نمایشگاههای کتاب در همه جای دنیا محل ثابتی ندارد و در تهران هم فعلا بهترین مکان برگزاری، مصلی امام خمینی (ره) است، چون شهر آفتاب شرایط میزبانی ندارد.
احمدوند گفت: مدیران مصلی هم برای استفاده بهینه از امکانات آن تلاش میکنند اگر جایی بهتر از مصلی فراهم شود در همان محل نمایشگاه را برپا میکنیم. مصلی یک مجموعه فرهنگی است که با توجه به امکانات و در دسترس بودن شرایط خوبی برای برپایی نمایشگاه کتاب دارد.
حضور ناشران خارجی
احمدوند درباره بخش بین الملل نمایشگاه کتاب افزود: در بخش بین الملل و ناشران خارجی حدود ۶۰ ناشر خارجی با حدود ۵۰ هزار عنوان کتاب داریم، در حالیکه پارسال ۴۵ هزار عنوان کتاب در نمایشگاه داشتیم. امسال حدود ۷۰ تن مرسوله خارجی وارد کشور شده است که در نمایشگاه عرضه خواهد شد.
وی افزود: میزبان رویدادی به نام نشر ایران از ۲۴ تا ۲۶ اردیبهشت در بخش خارجی هستیم که با حضور ناشران داخلی و منطقه برگزار میشود و برای تبادل ارتباط و معرفی آثار طراحی شده است. حدود ۲۰ آژانس ادبی خارجی در نمایشگاه امسال شرکت کرده اند. امیدواریم این اتفاق شروع ارتباط بیشتر با جامعه جهانی نشر شود.
ارزیابیها و برخورد با متخلفان
رییس نمایشگاه کتاب با اشاره به ناشران متخلف گفت: به طور مشخص ناشری با عنوان کتابساز نداریم، این عبارت به ناشرانی اطلاق میشود که در واقع پخته کاری و معمولا از خلاءهای قانونی برای انتشار کتاب استفاده میکنند. کار آنها اشکال قانونی ندارد، اما در قیمت گذاریها انصاف را رعایت نمیکنند. اگر تخلف ناشری برای ما روشن شود، از حضور او در نمایشگاه جلوگیری میشود و تدبیر شده تا امکان انتشار آثار مشابه به حداقل برسد.
احمدوند افزود: تخلفها در نمایشگاه کتاب تعداد انگشت شماری است. پارسال دو ناشر در بخش عمومی تخلف کردند که طبق آیین نامه یا از متراژ غرفه آنها کم شد و یا از حضور در نمایشگاه محروم شدند.
وی در مورد بارگذاری کتابها در بخش مجازی گفت: فقط کتابهای دارای مجوز در سامانه مجازی قرار داده میشوند و غیر از آن تخلف محسوب میشود که در این بخش نظارت داریم و با متخلفان برخورد میشود.
رییس نمایشگاه کتاب گفت: تصور ما این نیست که جامعه ناشران و کتابفروشان از راههای تخلف در استفاده از بنها داشته باشند، با این حال برای پیشگیری از تخلف تدابیری اندیشیده شده است.
یارانه رایگان نداریم
احمدوند با بیان اینکه طبق آیین نامه نحوه استفاده از مصرف یارانه افزود: برای نهادها و سازمانها طبق آورده ۲۰ درصد مالی خود آنها است. این بنها برای افزایش فرهنگ کتابخوانی است و به صورت رایگان نخواهد بود، اما برای کمک به آنها اهدا میشود.
وی افزود: بیش از ۴۰۰ مجموعه با کمک ۱۰ میلیارد تومانی از این یارانه بهرهمند شدند. این بنها کاغذی نیست و فقط در بخش مجازی قابل استفاده است.
رییس نمایشگاه کتاب به اختصاص یارانهها به اقشار دیگر جامعه گفت: تلاش وزارتخانه در روزهای گذشته امکان بهره مندی از یارانهها برای دیگر اقشار جامعه غیر از دانشجویان و اساتید است و امیدواریم این امکان در روزهای آینده فراهم شود. تلاش بر این بود تا امسال میزان یارانه کتاب افزایش یابد.
احمدوند افزود: برای یارانه دانش آموزی باید عدد آن مشخص شود، ضمن آنکه تعداد دانش آموزان هم زیاد است، زیرساختهای فنی فراهم است، اما امیدواریم منابع آن تامین شود. فعلا تجهیز کتابخانههای مدارس مورد توجه است.
انتخابات در مصلی
وی درباره برگزاری دور دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی همزمان با نمایشگاه کتاب گفت: برای دور دوم انتخابات، با همکاری ستاد انتخابات و فرمانداری تهران حداقل سه صندوق رای سیار در مصلی پیش بینی شده است که در محیطهای عمومی قرار دارد و در سالهای تداخلی با کار ناشران ندارد.