کلاسهای آمادگی برای زایمان در کلیه مراکز دانشگاهی و بهداشتی استان به صورت رایگان برای مادران متقاضی در حال برگزاری است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز یزد، کارشناس مسئول امور مامایی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد گفت: کلاسهای آمادگی برای زایمان در سطح کلیه مراکز دانشگاهی و مراکز بهداشتی استان به صورت رایگان برای مادران متقاضی در حال برگزاری است.
فاطمه قاسمی با اشاره به اقدامات در حال انجام در طرح جوانی جمعیت و فرزندآوری گفت: متأسفانه زایمان سزارین در اولین بارداری مادران یزدی رو به افزایش است و یکی از اقدامات لازم برای افزایش فرزندآوری در بین مادران، کاهش آمار سزارین است که پس از اجرای طرح تحول سلامت اقدامات متعدد برای کاهش آمار سزارین انجام شده و هم اکنون نیز با طرح جوانی جمعیت ادامه دارد.
وی با اشاره به رایگان بودن زایمان طبیعی در مراکز دولتی، ادامه داد: کلاسهای آمادگی برای زایمان نیز در سطح کلیه مراکز دانشگاهی و مراکز بهداشتی در سطح استان به صورت رایگان برای مادران متقاضی در حال برگزاری است و این کلاسها در مراکز خصوصی نیز با کمترین تعرفه و مصوب وزارت بهداشت برگزار میشود که البته این کلاسها در همه شهرستانها به جز اشکذر که بیمارستان دولتی تا پایان سال افتتاح میشود و بهاباد که اتاق عمل فعال ندارد به صورت رایگان برگزار میشود.
کارشناس مسئول امور مامایی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد با بیان اینکه کلاسهای آمادگی برای زایمان، مادران باردار را توانمند و زایمانی خوب و خوشایند را برای آنها فراهم میکند، افزود: پیشگیری از مشکلات شایع و مسائلی که ممکن است مادران باردار با آن مواجه باشند و برای آنها آزاردهنده باشد، توصیههای مورد نیاز برای مادران باردار، آموزش اصلاح وضعیت، ورزشهای دوران بارداری، بهداشت روان، مراقبت از نوزاد و... در هشت جلسه در این کلاسها به مادران باردار آموزش داده میشود که مادران را توانمند و زایمان خوبی را برای آنها به ارمغان میآورد.
وی با اشاره به اقدامات انجام شده برای کاهش درد زایمان گفت: روش کاهش درد غیر دارویی و دارویی زایمان در همه مراکز در صورت درخواست مادران باردار ارائه میشود که این اقدام در مراکز خصوصی با هزینه مصوب و در مراکز دولتی به صورت کاملا رایگان در حال انجام است و حتی زایمان بدون درد نیز در مراکز انجام میشود.
قاسمی با اشاره به دستورالعمل مصوب وزارت بهداشت در خصوص مامای همراه گفت: در این زمینه مادر میتواند در طول دوران بارداری با یک ماما ارتباط بگیرد و براساس نیاز در هر ساعت از شبانهروز از وی مشاوره دریافت کند و در زمان زایمان نیز میتواند از ماما بخواهد که کنارش باشد و حمایتهای روحی و روانی و روشهای کاهش درد غیردارویی را برای مادر طبق تعرفه مصوب وزات بهداشت انجام دهد.
وی با بیان اینکه مادران همچنین میتوانند از ماماهای دارای دفتر کار و دارای مرکز مشاوره بهرهمند شوند، افزود: مادرانی که مشکل خاصی در دوران بارداری ندارند میتوانند تحت پوش این ماماها باشند و از خدمات مشاورهای مراقبتی و حتی درمانی بهرهمند شوند، همچنین این ماما میتواند به عنوان عامل زایمان در کنار مادر باشد و روشهای کاهش درد و کم دردی در سیر زایمان و خوشایند کردن زایمان برای مادر را رقم بزند.
کارشناس مسئول امور مامایی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد ادامه داد: این ماماها به عنوان مامای خصوصی مطرح هستند و تعدادی از مراکز ما با این مامای دارای دفتر کار یا مرکز مشاوره مامایی قرارداد بستند، استفاده از مامای خصوصی در سطح استان یزد نسبت به سایر استانها بسیار کم انجام میشود.
وی با اشاره به وجود اتاق خصوصی زایمان در مراکز دولتی گفت: مادر از زمان بستری برای زایمان تا دو ساعت بعد از زایمان در این اتاق میتواند همراه داشته باشد، این همراه به درخواست مادر باردار میتواند مامای همراه، همسر یا همراه خانم باشد که استفاده از این اتاقها در مراکز دولتی رایگان و در مراکز خصوصی، خیریه، غیر انتفاعی و ... براساس هزینه مصوب وزارت بهداشت است.