پهپاد کشاورزی ساخت یک شرکت دانش بنیان در پارک علم و فناوری دانشگاه صنعتی شریف از جمله محصولات مورد توجه بازدیدکنندگان داخلی و خارجی در ششمین نمایشگاه اکسپو ایران است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از مرکز ارتباطات و اطلاعرسانی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری، مدیرعامل این شرکت دانش بنیان گفت: پهپاد کشاورزی، پرنده بدون سرنشینی است که میتواند با کاهش هزینه در امور سمپاشی و کاشت از آن استفاده کرد. این پهپادها توانایی حمل سم، کود مایع و انواع آفت کشهای محصولات کشاورزی را با ظرفیتهای ۱۰ و ۲۰ لیتری دارند. تاکنون فناوری ساخت این پهپاد تنها در انحصار کشور آمریکا بود و ایران به عنوان دومین کشور ارائه دهنده این فناوری در حال عرضه این محصول است.
امین طلائیزاده با اشاره به اینکه در فصلهای گرم سال در شهرهای جنوبی کشور به علت اینکه تبخیر محلول زیاد است امکان محلولپاشی در روز وجود ندارد؛ ادامه داد: این پرنده میتواند به راحتی در شب عملیات سمپاشی را انجام دهد و دوم اینکه میتواند سمپاشی را با سرعت حرکت خود تنظیم کند و این باعث میشود که محلولپاشی به صورت یکنواخت در تمام زمین اتفاق بیفتد.
وی در ادامه افزود: این پهپادها دارای سرعت و قدرت بالایی هستند به طوری که با پاشش یکنواخت روی کل زمین قادرند با ۱۰ لیتر محلول هر هکتار را محلول پاشی کنند؛ همچنین سرعت کار در مقایسه با روش سنتی ۱۰ برابر افزایش مییابد، مثلا در روش سنتی حداکثر تا ۵ هکتار را میتوان در روز محلول پاشی کرد، اما با استفاده از این پهپادها تا ۵۰ هکتار در روز قابل محلول پاشی است؛ این سرعت پاشش به مبارزه با آفات و بیماریها در زمان طلایی کمک به سزایی میکند.
طلایی در ادامه با اشاره به اینکه این پهپادها کمک شایانی به صرفه جویی در مصرف آب و سم میکنند، خاطرنشان کرد: ۹۸ درصد در مصرف آب و ۳۰ در صد در مصرف سم صرفه جویی میشود. این پهپادها به صورت خودکار با سامانههای ماهوارهای حرکت میکنند و همه نقاط زمین را بطور یکنواخت پوشش میدهند و هیچ نقطهای چند بار سمپاشی نمیشود و از دست نمیرود. در این پهپادها میزان پاشش با سرعت پهپاد تنظیم میشود که این امر باعث یکنواختی توزیع سم در هر هکتار میشود.
مدیرعامل این شرکت دانشبنیان با اشاره به اینکه این پهپاد بومی سازی شده، همتراز پهپادهای خارجی است افزود: پهپاد بومی سازی شده ۲۵ درصد از نمونه خارجی ارزانتر است و با تولید هر پهپاد میتوان از خروج ارز ۱۰ تا ۱۵ هزار دلار ارز جلوگیری کرد؛ ضمن این که باعث اشتغالزایی هم میشود. عمده استفاده از این پهپادها در استانهای خوزستان و فارس است.
وی گفت: روش ما «بچ پروداکت» است، به این معنا که باتوجه به نیاز مشتری مدل خاصی طراحی میشود. حتی ویژگی گرده افشانی که در نمونههای خارجی این محصول وجود ندارد در نمونه داخلی دیده میشود و با توجه به نیاز مشتری این قابلیت روی پهپاد قرار میگیرد.
در گذشته که به روشهای سنتی سمپاشی مزارع انجام میگرفت، مشکلات فراوانی گریبانگیر کشاورزان بود. به عنوان مثال در روشی که با سمپاش عملیات محلول پاشی انجام میشد، به دلیل تماس مستقیم با سم، سلامتی این افراد بسیار به خطر میافتاد و پس از مدتی مجبور به رها کردن کار خود میشدند و یا در روش دیگر که از تراکتورها استفاده میشد، ۲۰ تا ۳۰ درصد محصول زیر چرخهای تراکتور آسیب میدید و به کشاورز ضرر وارد میکرد، که در بسیاری از موارد کشاورز از محلول پاشی و سم پاشی مزرعه منصرف میشد.
این شرکت دانش بنیان کشاورزی با ساخت پهپاد محلول پاش کشاورزی توانسته است این مشکلات را برطرف کند، به طوری که این پهپادها میتوانند با محلول پاشی مزارع با سرعت و دقت بالا و هزینه کم و همچنین به حفظ سلامت نیروی انسانی در امر سم پاشی کمک کنند.
این پهپاد که ۲۵ درصد از نمونههای خارجی ارزانتر است، دارای ویژگیهایی است که در نمونههای مشابه خارجی آن وجود ندارد.