دهم اردیبهشت ماه در تقویم رسمی کشورمان روز ملی خلیج فارس نامگذاری شده است، سابقه نام خلیج فارس به گواه اسناد تاریخی و نقشههای جغرافیایی به ۲ هزار و ۵۰۰ سال پیش میرسد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خلیج فارس؛ قدمت خلیج فارس با همین نام چندان دیرینه است که بسیاری از تاریخ نگاران بزرگ، خلیج فارس را گهواره تمدن عالم یا خاستگاه نوع بشر میدانند.
امروز دهم اردبیهشت روز ملی خلیج فارس است، دراین روز ساحل نشینان غیور خلیج فارس دست متجاوزان پرتغالی را از جزیره هرمز در نزدیکی تنگه راهبردی هرمز کوتاه کردند و به اشغال بیش از ۱۰۰ ساله غارتگران در این منطقه پایان دادند.
این روز بزرگ برای پاسداشت هویت ایرانی خلیج فارس با تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی در سال ۱۳۸۴ وارد تقویم رسمی کشورمان شد.
جعفر مرادی شهدادی روزنامه نگار هرمزگانی پیشنهاد دهنده اصلی انتخاب نام خلیج فارس بود.
خلیج فارس در اسناد تاریخی نام خلیج فارس با دریانوردی ایرانیان همزاد است.
ساکنان باستانی این منطقه، نخستین انسانهایی بودند که روش دریانوردی آموختند، کشتی اختراع کردند و شرق و غرب را به یکدیگر پیوند دادند.
رویکرد جدی و عملی نیاکان ما ایرانیان در خلیج فارس با نام داریوش بزرگ (شاه هخامنشی) و به سالهای سده پنجم پیش از میلادبر میگردد، زمانیکه داریوش بزرگ نخستین ناوگان دریایی جهان را به وجود آورد.
در کتیبه داریوش از خلیج فارس به نام دریایی که ازپارس میآید نام برده شده و این نخستین و مهمترین مدرک تاریخی موجود درباره نام خلیج فارس است.
بر اساس اسناد تاریخی و نقشههای جغرافیایی قبل از دهه ۶۰ میلادی هیچ نامی از پسوندی به غیر از خلیج فارس دیده نمیشود.
با ثبت آیینها و میراثهای فرهنگی کرانه ساحلی با پسوند خلیج فارس در میراث ناملموس، مالکیت فکری و برنامه حافظه جهانی یونسکو این نام جهانی شده است و در مراودههای و برنامههای فرهنگی در دنیا استفاده میشود.
مدیر کل دفتر ثبت آثار تاریخی سازمان میراث فرهنگی میگوید: سازمان میراث فرهنگی در سال ۲۰۱۱، براساس کنوانسیون ۲۰۰۳ «دانش لنجسازی و دریانوردی با نام "خلیجفارس" را در فهرست میراث ناملموس بشری یونسکو ثبت کرد.
بیشتر بخوانید؛ امام جمعه بندرعباس: خلیج فارس نقشی راهبردی در کشور دارد
مصطفی پورعلی میافزاید: در برنامه حافظه جهانی نیز دو فقره میراث مستند از طرف ایران ثبت جهانی شده که هر دوی آنها تاکید بر نام «خلیجفارس» دارند.