وزیر علوم گفت: در بسیاری از کشورها نخبگان داخلی به رشتههای علوم انسانی هدایت میشوند و برای رشتههای علوم پایه از نخبگان خارجی کمک گرفته میشود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، محمدعلی زلفیگل، دانشگاه را نهاد انسان ساز دانست و افزود: در این زمینه فعالیت فرهنگی را توسعه داده ایم، از دانشجویان برای برگزاری برنامههای مختلف استفاده میکنیم، اعتبارات فرهنگی را برای تشکلهای دانشجویی افزایش میدهیم. برای نخستین بار مرکز علوم انسانی را در وزارت علوم تاسیس کردیم و بخشی از ماموریت تحول در علوم انسانی به این مرکز محول شده است. همچنین برگزیدگان جشنواره بینالمللی حرکت و جشنواره رویش به عنوان برگزیده بنیاد ملی نخبگان شناخته میشوند و از مزایای آن بهرهمند میشوند. روند جذب افراد نخبه و مستعد در دولت و دستگاههای اجرایی نیز تسهیل شده است.
وی با تاکید بر اهمیت سلامت جسمی و روحی انسانها گفت: سلامت روحی و روانی در رشتههای علوم انسانی بررسی میشود و اگر به این رشتهها بی توجهی شود، در راستای سلامت روحی و روانی جامعه به خوبی گام برنداشتهایم. باید نخبگان را به سمت علوم انسانی هدایت کنیم. در بسیاری از کشورها نخبگان داخلی به رشتههای علوم انسانی هدایت میشوند و برای رشتههای علوم پایه از نخبگان خارجی کمک گرفته میشود.
وزیر علوم با بیان اینکه تولید علم باید برونداد داشته باشد، تولید مقاله، کتاب، اختراع و دستاوردهای علمی یا هنری یکی از این بروندادهاست و استادان باید برخی از این بروندادها را داشته باشند، اضافه کرد: این موضوع در آییننامه ارتقای جدید استادان و اعضای هیات علمی که در حال تدوین است، قید شده است که استاد میتواند به هر شکلی دستاورد علمی خود را نشان دهد و فقط مقاله مد نظر نیست. کاربردی بودن مقالات را نیز در نظر داریم؛ به همین دلیل مقالات بنیادین ۷ امتیاز، مقالاتی که نیازی از جامعه رفع کنند، ۱۴ امتیاز برای ارتقای استادان خواهد داشت.
وی افزود: فردی که رسالههای بنیادی داشته باشد به اندازه حقوق استاد پایه یک پژوهانه دریافت میکند، فردی که رسالههای کاربردی دارد دو برابر و فردی که رساله فناوری داشته باشد، سه برابر حقوق استاد پایه یک پژوهانه میگیرد. استادان ارتباط با صنعت نیز به صورت ویژه تشویق میشوند. همچنین از علوم نوظهور و نوپدید مانند هوش مصنوعی در حد توان حمایت مالی میکنیم.
وزیر علوم در ادامه خاطرنشان کرد: افزایش پایههای تشویقی استادان به ۶۰ پایه، بورسیه رتبههای برتر کنکور هر سال و المپیادیها، تعیین کارانه (جهش علمی) بر مبنای عملکرد، اختصاص پژوهانه به استادانی نو استخدام، اختصاص پژوهانه برای دانشمندان یکدرصد و دودرصد، قید شدن پژوهانه جامع در برنامه توسعه هفتم، تخصیص ۱۵ درصد بودجه کل دانشگاه برای فعالیتهای پژوهشی و پنج درصد برای فعالیتهای فرهنگی، راهاندازی بورسیه صنعت با همکاری صنایع، حمایت از مجلات تحت نمایههای بینالمللی، تاسیس صندوق عالی عتف از جمله اقدامات انجام شده در راستای تسهیل امور و رشد علمی است.
زلفیگل همچنین با تجلیل از اقدامات عالمان و مدیران پیشین وزارت علوم گفت: عملیات وعده صادق دستاورد دانشآموختههای دانشگاهها بود و شهید طهرانی مقدمها، شهید شهریاریها و شهید احمدی روشنها در همین دانشگاهها آموزش دیدهاند، باید قدردان وزیران و دانشمندان پیشین باشیم.