مدیرعامل بنیاد بین المللی امام رضا، گفت: آثار هنری شرکت کننده در جشنواره بین المللی فرهنگی هنری امام رضا، امسال نسبت به سال گذشته ۵۰ درصد رشد داشته است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرتضی سعیدی زاده مدیرعامل بنیاد بین المللی امام رضا با حضور در برنامه سلام خبرنگار درخصوص جزئیات برگزاری رویداد چله رضوی، اظهار کرد: امسال طراحی کردیم که جشنوارهها را به میدان خدمت مردم بیاوریم به تعبیری فعالیتهای جشنواره ای، رویدادها، کنش ها، تولیدات و اثرات فعالیتهای فرهنگی که هنرمندان انجام میدهند را در فضای عمومی جامعه انتشار میدهیم. از این رو این روزها تا میلاد امام رضا علیه السلام و روز زیارتی ایشان که ۲۳ ذی القعده است را به نام چله رضوی تعریف کردیم و همه فعالیتهای بنیاد امام رضا (ع) را در این بازه زمانی در سطح کشور گسترش میدهیم.
سوال: چه برنامههایی را برای چله رضوی اجرا میکنید و هدف از برگزاری این مجموعه برنامهها چیست و سرفصلهای مهم این برنامهها را تشریح کنید.
سعیدی زاده: بنیاد امام رضا (ع) توسعه فرهنگ رضوی و گفتمان امامت و ولایت را در جامعه اسلامی ایران دنبال میکند و با رویکرد تولیدات فرهنگی، هنری و رسانهای این جریان را پیگیری میکند. کارویژه بنیاد امام رضا (ع) زیست بوم حوزه فرهنگ، هنر و رسانه با تاکید بر توسعه فرهنگ رضوی است. امسال چهارده جشنواره را در بازه زمانی آذر ۱۴۰۲ که به میلاد امام رضا (ع) در اردیبهشت امسال ختم میشود اجرا میکنیم، این چهارده جشنواره شامل چهار جشنواره شعر فارسی، عربی، ترکی و کودک و نوجوان، سه جشنواره تئاتر خیابانی، تئاتر کودک و نوجوان و تئاتر بزرگسال، سه جشنواره تجسمی، خوشنویسی و گرافیک، یک جشنواره هنرهای تصویری، فیلم و پویانمایی و مستند و یک جشنواره سرود در حوزه دانش آموزی و یک جشنواره روستایی در بوم روستاهای کشور است. ویژه برنامه رویداد آوای ارادت رضوی هم در سطحهای استانهای کشور برگزار میشود.
امسال علاوه بر برگزاری جشنوارهها که یک شامل فرآیند فراخوان، ارسال آثار، داوری و برگزیده شدن هنرمندان است رویدادهای جانبی را نیز در فضای جشنواره به شدت تمرکز بخشیدیم و کار توسعه پیدا کرد.
سوال: رویدادهای جانبی که اشاره کردید چیست؟
سعیدی زاده: حدود ۳۰ محفل شعر در سطح کشور برگزار میکنیم.
سوال: علاوه بر آن جشنوارهای که در حوزه شعر و موسیقی دارید؟
سعیدی زاده: بله، سی محفل شعری شامل حدود پنج محفل شعر در حوزه شعر فارسی، پنج محفل شعر در حوزه شعر کودک و نوجوان، پنج محفل شعر در حوزه شعر ترکی آذری، هفت هشت محفل شعر در حوزه کودک و نوجوان در استانهای مختلف با حضور شعرای استانها و شعرای ملی در سطح استانهای مختلف برگزار میشود.
تقریبا در همه استانهای کشور محافل شعر با حضور اساتید و شاعران آیینی ملی همراه با قدردانی از پیشکسوتان این حوزه برگزار میشود این محافل شعر در میان مردم در هیاتهای مذهبی، کانونها و مساجد برگزار میشود.
سوال: آیا جشنوارههای دیگر نیز به صورت استانی برگزار خواهد شد یا نه؟
سعیدی زاده: بله، امسال جشنوارههای تئاتر شامل سه جشنواره کودک و نوجوان، تئاتر خیابانی و تئاتر سهمیهای در استانهای دیگر نیز برگزار میشود، امسال از ۴۵ گروه تئاتر حمایت میکنیم و این گروههای تئاتر در استانهای مختلف ۱۰ تا ۱۵ شب، تئاتر صحنه ای، خیابانی و کودک و نوجوان اجرا میکنند میدهند و فعالیتهای فرهنگی و هنری را داریم در سطح ملی گسترش میدهیم. در حوزه تجسمی هم نمایشگاه آثار در حوزه عکس، خوشنویسی و گرافیک در انتهای دهه کرامت در مشهد مقدس و اگر بتوانیم در تهران نمایشگاه هنرهای تجسمی رضوی برگزار خواهد شد.
سوال: در دهه کرامت برای بانوان و دختران جوان چه برنامه ویژهای دارید؟
سعیدی زاده: در جشنواره خوشنویسی بخشی به نام ملکه آفتاب داریم که مختص بانوان است و از این خوشنویسان قدردانی خواهد شد امسال در اختتامیه جشنواره امام رضا (ع) تقدیر از خادمین فرهنگ رضوی تدارک دیده میشود که بخشی از آن مختص بانوان و زنان جوان کشور اسلامی است.
سوال: اتفاقات و رویدادهایی که از ۱۵ مهرماه ۱۴۰۲ در غزه افتاده و تعداد زیادی از مردم فلسطین به شهادت رسیدند و بیش از ۷۰ درصد از آنان زنان و کودکان بودند، در جشنواره امسال بخشی مختص به موضوع غزه هم دارید؟
سعیدی زاده: در جشنواره گرافیک امسال در بخش هنرهای تجسمی جشنواره بخشی به عنوان مبارزه و استقامت تعریف کرده ایم یکی از ابعاد زندگی امام رضا (ع) زندگی مبارزاتی ایشان است که باید از دریچههای مختلف به جامعه اسلامی و جامعه جهانی بازنمایی شود، بحث مبارزه و قیام را تعریف کرده ایم امسال به عنوان جایزه ویژه گرافیک رضوی به برترین اثری که در حوزه غزه تولید شده باشد یک جایزه ویژه تعلق میگیرد و در نمایشگاه آثار جهان اسلام هم درباره غزه نمایشگاه تجسمی برگزار خواهد شد.
سوال: اشاره کردید به این که در بخشهای مختلف آثاری را دارید که ارایه میشود در استانهای مختلف هم این آثار به نمایش گذاشته میشود از کدام یک از این حوزهها بیشترین اقبال و استقبال انجام شده است؟
سعیدی زاده: حوزهها متفاوت است زیست بومهای حوزه فرهنگ و هنر با یکدیگر متفاوت است نمیتوانیم مقایسهای در زمینه تعداد داشته باشیم، اما در حوزه تجسمی آثار خیلی خوبی داشتیم بالغ بر هزار و ۵۰۰ اثر در حوزه تجسمی، خوشنویسی، عکس و گرافیک تعریف شده است البته غیر از جشنواره روستایی، در بخش جشنواره عکس روستایی بالغ بر دو هزار عکس روستایی تعریف شده است.
سوال: بخش روستایی امسال به جشنواره اضافه شده است؟
سعیدی زاده: بله، بخش روستایی امسال در پنج محور سرود، مدیحه سرایی و منقبت خوانی، نقالی، آیینهای نمایشی و عکس جشنواره روستایی رضوی شکل گرفته است. در بخش روستایی علاوه بر حوزه تجسمی حوزه شعر هم بالغ بر دو هزار و ۵۰۰ اثر شعر فارسی، ترکی، عربی و کودک و نوجوان داریم.
سوال: تعداد آثار نسبت به سالهای گذشته چقدر رشد داشته است؟
سعیدی زاده: فکر میکنم ۵۰ درصد رشد داشته است.
سوال: برداشت و برآوردتان از کیفیت آثار ارایه شده به جشنواره امسال چیست؟
سعیدی زاده: امسال رویکرد حمایتی نسبت به جشنواره داشتیم یعنی علاوه بر فراخوان و اطلاع رسانی، از گروهها و هنرمندان مختلف حمایت میکنیم، در بخش آموزش، هم افزایی هنرمندان با اساتید و تولید اثر با رویکرد فاخر و اثرگذار مبنای جشنواره امسال بوده است، قطعا در نمایشگاه آثار هنرهای تجسمی رضوی در دهه کرامت در مشهد و تهران این آثار به نمایش گذاشته میشود کیفیت آثار در حوزههای تجسمی، شعر و تئاتر که از ۴۵ اثر تئاتر در فرآیند تولید شامل طرح تئاتر، ارائه نمایشنامه و ارایه فیلم حمایت شده است، فکر میکنیم مداخله فرآیندی که بنیاد امسال در تولید آثار فاخر و حوزه رضوی داشته به تولید آثار به لحاظ کیفی کمک کرده است.
سوال: چه افقی برای این جشنواره متصورید افق این جشنواره برای سال آینده چیست؟
سعیدی زاده: دو سطح را تعریف میکنیم یک سطح این است که جشنواره امام رضا (ع) جشنوارهای حرفهای برای تولید آثار اثرگذار و تخصصی برای انتقال فرهنگ و معارف رضوی باشد در این حوزه با هنرمندان و برجستگان حوزه هنر و رسانه و فرهنگ رضوی در فرهنگ کشور ارتباط برقرار میکنیم که هم با رویکرد حمایتی هم با رویکرد آموزش و توانمندسازی بتوانیم آثار را تولید کنیم از سوی دیگر نیاز داریم که این آثار را در دسترس عموم مردم قرار دهیم. در حوزه رویدادهای فرهنگی و هنری که امسال بالغ بر ۵۰۰ رویداد در فضای جشنواره امام رضا (ع) در اردیبهشت شکل پیدا میکند، همچنین تا میلاد امام رضا (ع) وبگاهی را در بستر فضای مجازی به عنوان پنجره شکل میدهیم.
سوال: علاقهمندان به این آثار در حوزه تجسمی، در حوزه شعر و موسیقی میتوانند این آثار را بخوانند، بشنوند یا تئاترهایی که به آنها اشاره کردید که تئاترهای خیابانی جزو آن است بعد از برگزاری چله رضوی هم در استانها عرضه میشود، آیا زیرساختی برایش فراهم شده است که علاقهمندان بتوانند ببینند؟
سعیدی زاده: در بستر فضای مجازی که وبگاه و پنجره آن راه اندازی میشود این آثار و تولیدات در معرض دید عموم جامعه قرار میگیرد به غیر از این در اجراهای عمومی و در رویدادهای میدانی هم در طول سال برگزاری جشنواره استمرار دارد و فعالیتها در معرض ارایه عمومی قرار خواهد گرفت.
سوال: آیا برای افزایش کیفیت آثار بنیاد بین المللی امام رضا دورههای آموزشی برای علاقهمندان تدارک دیده است؟
سعیدی زاده: در جشنواره عکس رضوی امسال در چهار عتبه مقدس ایران اسلامی در حرم امام رضا (ع)، حضرت عبدالعظیم، شاهچراغ و حرم حضرت معصومه (س) کارگاه عکاسی رضوی برگزار کردیم و بالغ بر ۲۵۰ عکاس کشور در این کارگاهها فرآیند آموزش و عکاسی از عتبه مقدسه را تجربه کردیم، در حوزه گرافیک سال گذشته چهار کارگاه آموزشی ملی برگزار شد، در حوزه پرچم و کتیبه، در حوزه پوسترسازی و تصویرگری کارگاههایی برگزار شد، در رویدادهای پیش رو در حوزه تئاتر، کارگاههایی برگزار میکنیم، در حوزه سرود رضوی کارگاه آموزشی در سطح ملی برگزار میکنیم. جریان آموزش، توانمندسازی و فعال سازی کنشگران و هنرمندان در طول سال برگزار خواهد شد تا بتوانیم به تولید آثار اثربخش کمک کنیم.