یک شرکت دانش بنیان موفق به بومیسازی «کود سیاه» با ظرفیت سالانه ۱۰۰ هزار تن شده است که یکی از غنیترین انواع کودهای شیمیایی فسفانه محسوب میشود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، مدیرعامل این شرکت گفت: این کود فسفاته، جامد است و برای تولید آن از واکنش اسید فسفریک و خاک فسفات استفاده میشود. به جهت سهولت استفاده، تریپل سوپر فسفات بیشتر به صورت گرانولی یا دانههای ریز تولید میشود.
شگفتی، افزود: محصول ما بیشترین غلظت فسفات را در بین کودهای فسفاته دارد به گونهای که میزان P۲۰۵ در دسترس آن بیش از ۴۶ درصد است. همچنین از آنجا که حدود ۹۰ درصد از فسفر موجود در ساختار آن محلول است به راحتی در دسترس گیاه قرار میگیرد.
به گفته او، از دیگر مزایای کود سوپر فسفات تریپل، برخورداری آن از عناصر معدنی و ریزمغذی برای رشد بهتر گیاه است. فسفات موجود در این کود تنه گیاهان را تقویت میکند و مقاومت آنها را در برابر بیماریها و آفات افزایش میدهد.
شگفتی همچنین تاکید کرد: کود سوپر فسفات تریپل تولیدی این شرکت در مقایسه با کودهای وارداتی که دارای میزان فلزات سنگین هستند عاری از کادمیوم و سایر فلزات سنگین است.
وی با بیان اینکه این کود برای تمام محصولات باغی و زراعی و صیفی مناسب است، اضافه کرد: برای استفاده از این کود، نخست، بر اساس تجزیه خاک، میزان فقر فسفر مشخص سپس مقدار مورد نیاز استفاده میشود.
این فعال فناور توضیح داد:روش مصرف کود، بر اساس پخش یکنواخت است که قبل از کشت کود بطور یکنواخت پخش و با خاک مخلوط میشود. این روش در خاکهایی که سطح فسفر آنها پایین یا متوسط باشد. کارایی کمتری نسبت به روش نواری دارد و بنابراین میزان مصرف کود در روش پخش کردن و مخلوط کردن با خاک بایستی دو تا چهار برابر باشد تا بتوان محصولی مساوی با روش نواری بدست آورد. بنابر این روش پخش کردن و مخلوط کردن با خاک هنگامیکه مقدار زیادی فسفر برای افزایش محصول مورد نیاز باشد، اقتصادی و عملی نیست.
شگفتی، روش نواری را گونه دیگر استفاده از این نوع کودها دانست و گفت: در روش نواری، فسفر هنگام عملیات کاشت بصورت نواری در نزدیک بذر قرار داده میشود.
به گفته او، کودهای فسفاتی حتما باید قبل از زمان کاشت و به صورت جایگذاری عمقی مصرف و ترجیحا با استفاده از دستگاه کودکار بذرکار در زیر بذور جایگذاری شود. معمولا این ترکیب برای انواع خاک با دامنه pH اسیدی و قلیایی ملایم مورد استفاده قرار میگیرد و به عنوان کود پاییزه شناخته میشود.
شگفتی، مزیت این محصول را نسبت به نمونههای مشابه خارجی، درصد پائین عناصر سنگین در این نوع از کودها دانست و گفت: در نمونههای مشابه خارجی، درصد عناصر سنگین اعم از آرسنیک و کادمیوم بسیار بالاست ولی با سرمایه گذاریای که در حوزه تحقیق و توسعه انجام دادیم، موفق شدیم تا در نسخه بومی سازی میزان و درصد این عناصر سنگین را کاهش دهیم.
وی خاطرنشان کرد: سالانه ۲۵۰ هزار تن کود وارد میشود و ما با انجام طرحهای تحقیق و توسعه و بومی سازی این کود توانسته ایم کشور را از واردات آن بی نیاز کنیم و با بومی سازی این محصول ۳۷ میلیون دلار سالانه صرفه جویی ارزی را رقم زده ایم.