۲ اردیبهشت روز جهانی زمین پاک؛ نمادی از ترویج فرهنگ پاسداری از محیط زیست محسوب میشود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مازندران، روز جهانی زمین پاک یکی از رویداد مهم جهانی به شمار میرود که هر ساله در تمام کشورها برای ارتقاء آگاهی و آموزش در مورد مسایل زیستمحیطی و ترویج فرهنگ حفاظت و پاسداری از زمین برگزار میشود.
روز جهانی زمین پاک را که هر ساله در ایران در دوم اردیبهشت ماه برگزار میشود، باید یک جنبش محیط زیستی تلقی کرد تا همگان از اهمیت زمین و مزایای بی بدیل آن و گامهایی که میتوانند برای حفظ آن بردارند، آگاه شوند. البته مردم دیگر نقاط جهان این روز را هر ساله در ۲۲ آوریل گرامی میدارند.
این روز، روزی برای ارتقاء آگاهی و آموزش در مورد مسایل زیستمحیطی و ترویج فرهنگ حفاظت و پاسداری از زمین است در حقیقت یکی از دلایل نامگذاری چنین روزی در پاسخ به بحران محیط زیست صورت گرفت و نتایج بسیار خوبی در پی داشت. در پی برگزاری نخستین روز زمین پاک، موجی از اقدامات محیط زیستی به راه افتاد در حقیقت از جمله اهدافی که برای نام گذاری این روز بر شمرده شده است میتوان به کمک به حل بحران تغییرات آب و هوایی، پایان بخشیدن به آلودگی پلاستیکی، حفاظت از گونههای در معرض انقراض و تشویق جنبشهای محیط زیستی اشاره کرد. این روز که بعد از گذشت ۵۰ سال همچنان یک رویداد مهم جهانی محسوب میشود و هر ساله برگزاری برنامهها و رویدادهای متعددی را در سراسر جهان به ارمغان میآورد، گاهی به یک روز ختم نشده و هفتهای به نام هفته زمین را به خود اختصاص میدهد، در ایران این هفته به نام هفته محیط زیست نامگذاری شده است و در این مدت اقدامات مهمی برای بالا بردن آگاهی مردم و حفاظت از محیط زیست صورت میگیرد.
نقش فرهنگ سازی در کاهش آسیبهای محیط زیست
با توجه به اهمیت محیط زیست سالم در زندگی امروز، نقش فرهنگ سازی در کاهش آسیبهای حاصل از تخریبها و آلایندههای رو به گسترش در شهرها بسیار مهم است و میتواند در نهادینه ساختن باور، پاک بودن و پاک زیستن نقشی انکار ناپذیر ایفا کند. بسیاری از کارشناسان به نقش سازمانهای مردم نهاد و نیز آحاد مردم در قالب انجمنهای زیست محیطی تاکید میکنند.
یک فعال محیط زیست در این خصوص گفت: خودخواهیهای انسانی باعث شده تا محیط زیست مورد تهدید قرار گیرد. فرهنگ سازی میبایست از اجتماعات کوچکتر آغاز شود به عنوان مثال در اردوهای دانش آموزی که در طبیعت برگزار میشود، نیاز است تا کودکان و نوجوانان را با نحوه حفاظت از این سیاره آبی و دوستی با محیط زیست آشنا کرد. افرادی مانند دانش آموزان، کشاورزان، زنان و کوهنوردان میتوانند به خوبی دوستی با محیط زیست را به دیگران آموزش داده و در جهت پاکسازی سیاره آبی تلاش کنند. از بین رفتن انرژی تنها قسمت کوچکی از پیامدها و مشکلات آلودگیهای زیست محیطی و رها کردن زباله در طبیعت است که در روز جهانی زمین پاک در سطح جهانی مورد استقبال قرار میگیرد. لازم است، بدانیم که هر یک از ما با فعالیتهایی به ظاهر کوچک میتوانیم دوستی خود را با این سیاره آبی اثبات کرده و این احساس را در روز جهانی زمین پاک به اشتراک بگذاریم؛ بنابراین در مرحله نخست باید فرهنگ سازی را از خودمان شروع کنیم، زیرا با کارهای کوچک نیز میتوان باعث شد تا زمین بتواند نفس بکشد. به عنوان مثال با مصرف کمتر کاغذ میتوانیم باعث کاهش قطع درختان شویم و این همان چیزی است که در روز جهانی زمین پاک در مورد دوستی با این سیاره آبی بیان میشود. از طرف دیگر با کاهش مصرف کاغذ به طور مستقیم زباله کمتری نیز تولید خواهد شد. یکی دیگر از توصیههای کارشناسان محیط زیست درباره دوستی با این سیاره آبی در روز جهانی زمین پاک این است که در مصرف آب صرفه جویی کنیم، زیرا که آبادانی زمین و رشد و نمو گیاهی وابسته به آب است.
همچنین با گسترش فرهنگ سازیها میتوان از انداختن زباله در داخل رودخانه ها، جویها و آب راهها جلوگیری کرد. استفاده نکردن از کیسه نایلونی و جایگزین کردن کیسه پارچهای به جای آن، اهمیت دادن به بازیافت زباله و حرکت در کمک به این حرکت مفید زیست محیطی، انجام دادن حرکتهای اجتماعی مانند پاک سازی کوهستان، رودخانهها و جنگلها به منظور پاک سازی آنها از زباله و ... از دیگر اقداماتی به شمار میروند که میتوان برای حفاظت از زمین انجام داد؛ و چه خوش گفت سهراب سپهری که …
یادم باشد کاری نکنم که به قانون زمین بر بخورد.
مهدی حسن پور و گزارشی از روز زمین پاک: