امروز یکشنبه، روز دوم هفته سلامت که از اول اردیبهشت آغاز شده است، روز سلامت خانواده از آموزش و پرورش تا آموزش عالی نام گذاری شده است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ برای ارتقای سلامت در جامعه و رسیدن به اهداف آن، باید از کوچکترین جز یک جامعه یعنی خانواده شروع کرد و گامی برای ارتقای سلامت خانواده، میتواند از آموزش فرزندان در مدرسه آغاز شود و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و وزارت آموزش و پرورش نقشی مهم میتوانند ایفا کنند.
در این راستا قرار است زنگ حوزه سلامت امروز با حضور رضامراد صحرایی وزیر آموزش و پرورش و بهرام عین اللهی وزیر بهداشت زده شد، زیرا دانش آموزان میتوانند برای ارتقای سلامت خانوادهها کمک کنند.
حدود سه میلیون سفیر سلامت دانش آموزی
دفتر سلامت و تندرستی وزارت آموزش و پرورش، با توجه به اسناد بالادستی و سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری و سند تحول بنیادین، برنامهها و سیاستهایی برای ارتقای سلامت اجرا میکند که یکی از این برنامهها، استفاده از تشکل دانشآموزی سفیران سلامت است و با توجه به کمبود نیروی متخصص حوزه سلامت در آموزش و پرورش، از ظرفیت سفیران سلامت به عنوان پیامآوران بهداشت و سلامت استفاده میکند. گستردگی فعالیتهای آموزش و پرورش و حضور هزاران دانشآموز در کلاسهای درس موجب میشود تا توجه به امر سلامت در مدارس از اهمیت ویژهای برخوردار شود و هرچه سطح سلامت دانشآموزان ارتقا پیدا کند، خانواده سالمتر و جامعه سالمتری خواهیم داشت.
اجرای برنامه سفیر سلامت دانش آموزی در سه مقطع ابتدایی، متوسطه اول و متوسطه دوم از سال ۱۳۹۴ تا کنون فرصتی مناسب برای انتقال مفاهیم بهداشتی به خانوادهها و جامعه است.
حسین فرشیدی معاون بهداشت وزارت بهداشت میگوید: هم اکنون حدود سه میلیون سفیر سلامت دانش آموزی در سراسر کشور داریم که در ۱۶ جلسه آموزشهای لازم را دریافت کرده اند و در برنامه ۱۴۰۳ وزارت بهداشت، آموزش و دانش آموزان نقش اساسی خواهند داشت.
به گفته معاون بهداشت وزارت بهداشت، تلاشها برای افزایش سفیران سلامت دانش آموزی به ۴ میلیون نفر ادامه دارد و همچنین دانش آموزانی هستند که سفیر سلامت ۱۶ میلیون خانواده هستند.
ارتقای سلامت دانش آموزان؛ سرمایه گذاری برای نسل آینده
کودکان و نوجوانان آیندهسازان کشور هستند و توجه به جنبههای مختلف سلامت آنان تضمینکننده سلامت حال و آینده جامعه است و در سند تحول بنیادین آموزشوپرورش نیز به ارتقای سلامت دانش آموزان به عنوان سرمایه گذاری برای نسل آینده توجه ویژهای میشود.
همچنین آموزشوپرورش با داشتن متخصصان در امر آموزشوپرورش و مدیران مدارس میتواند گامهای مؤثری برای ارتقای سلامت جامعه بردارد، زیرا هر یک از دانش آموزان بهعنوان سفیر، سلامت خانوادهها را به مسائل و پیامهای بهداشتی آگاه میکند و میتواند در آینده بهعنوان مجری توانمند سلامت کشور باشد.
رویکرد سواد سلامتی به مفهوم ایجاد توانایی در درک مطالب بهداشتی یکی از راهکارهای اساسی در توانمندسازی دانش آموزان سفیر سلامت است.
این در حالیست که میان وزارت بهداشت و وزارت آموزش و پرورش برای تربیت سفیران سلامت تفاهم نامهای منعقد شده است.
اجرای طرح نهضت ملی سواد سلامت آموزی
حسین رضایی زاده دبیر هیئت ممتحنه رشته طب سنتی و تاریخ پزشکی هم با اشاره به شعار دومین روز هفته سلامت «سلامت خانواده از آموزش و پرورش تا آموزش عالی» از اجرایی شدن طرح ملی نهضت سواد سلامت آموزی در ۱۰ استان کشور خبر داد و گفت: این طرح خصصی آموزش سلامت و سبک زندگی سالم است که دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت با همکاری وزارت آموزش و پرورش و با تمرکز بر روی سه قشر از مخاطبان در مدارس کشور آغاز خواهد کرد که مخاطبان آن شامل معلمان و مربیان پرورشی و سلامت مدارس، دانش آموزان و والدین است.
به گفته این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، طرح ملی نهضت سواد سلامت آموزی، با هدف آموزشهای ساده و کاربردی با زبان کودکان برای دانش آموزان مقطع اول تا ششم تدوین شده تا با بهره گیری از فنون گرافیک و اصول آموزش کودکان، مهمترین آموزههای سبک زندگی را در قالب داستان به ایشان بیاموزد.
در مرحله اول طرح بیش از ۱۰۰۰ مدرسه در ۱۰ استان تهران، قم، البرز، قزوین، اصفهان، کرمان، خوزستان، کرمانشاه، کهگیلویه و بویراحمد و اردبیل و مازندران و ۳۰۰ هزار نفر از دانشآموزان قرار است آموزشهای کلی سبک زندگی و سلامت و تغذیه سالم را فرا بگیرند.
از سویی برای توانمند سازی افراد برای خودمراقبتی، علاوه بر سفیران سلامت دانش آموزی در مدارس، در دانشگاهها نیز سفیران سلامت دانشجو برای مراقبت از سلامت خود و همسالان تربیت شده اند.
ده درصد دانشجویان هر دانشگاه به عنوان سفیر سلامت معرفی شوند که این دانشجویان پس از ثبت نام، با دورههای آموزشی راهنمای خودمراقبتی جوانان از جمله تغذیه، اعتیاد، مصرف دخانیات، ورزش و فعالیت بدنی، پیشگیری از حوادث، سلامت روان، ایدز، بیماریهای آمیزشی و … بصورت حضوری آشنا میشوند و به دانشجویان شرکت کننده در دوره گواهی آموزشی اهدا میشود.
سفیران سلامت دانشجو پس از شرکت در دورههای آموزشی میتوانند مطالب آموزشی را به دیگر گروهها منتقل کنند.
هفته سلامت در اردیبهشت هرسال با هدف ترویج مفاهیم کلیدی سلامت و گفتمانسازی در جامعه و سیاستگذاران و ذینقشان با تاکید بر اولویتهای ملی سلامت برگزار میشود.