حمایت وزارت صمت از تولیدکنندگان هواپیماهای تفریحی آموزشی
مدیر کل دفتر صنایع هوایی وزارت صمت گفت: ۲۲۰ فروند هواپیمای تفریحی-آموزشی در کشور فعالند و وزارت صمت از تولیدکنندگان این هواپیماها، بخش تعمیر و نگهداری و تامین قطعات آنها حمایت میکند.
آقای محمد معاضدی در گفتگو با خبرنگار تحریریه صنعت
خبرگزاری صدا و سیما؛ با اشاره به حمایت از حوزه هوایی در قانون مادر و یا برنامه هفتم گفت: در برنامههای پنجم و ششم توسعه برای بخش هوایی الزامات و احکامی پیش بینی شده بود ولی متاسفانه در حوزه صنعتی در برنامه هفتم این موضوعات یا کمرنگتر شده و یا به صراحتی که باید باشد ذکر نشده که این صنعت را در طول ۵ ساله آینده از خیلی از حمایتهای دولتی محروم میکند.
وی با بیان اینکه توسعه صنعت هوایی برای تکامل و رسیدن به بلوغ نیازمند سپری کردن روند ۱۵ ساله است؛ افزود: به منظور استمرار برنامهها و تکالیف صنعت هوایی خواهشمندیم کمیسیون تلفیق و متولیان امر در آخرین تاییدات برنامه هفتم آن را مدنظر قرار دهند و در بخش صنعت و وزارت صمت تکالیف توسعهای پیش بینی شود.
مدیر کل دفتر صنایع هوایی وزارت صمت به زیرمجموعههای تخصصی بخش هوانوردی در وزارت صمت اشاره کرد و ادامه داد: هوانوردی عمومی یکی از حوزههای تخصصی بخش هوایی در وزارت صمت است که به تولید، پشتیبانی و تامین قطعات مورد نیاز این صنعت را بر عهده دار دارد.
معاضدی با اشاره به وجود ۲۲۰ فروند هواپیمای تفریحی-آموزشی مورد ثبت سازمان هواپیمایی کشوری، گفت: وزارت صمت از تولیدکنندگان هواپیماهای تفریحی- آموزشی و از فعالان بخش صنعتی، تعمیر و نگهداری و تامین قطعات این صنعت حمایت میکند.
وی در پاسخ به پرسش خبرنگار خبرگزاری صدا وسیما در خصوص تولید داخل در بخش هواپیماهای آموزشی گفت: شرکتهای توانمند داخلی در این زمینه با تایید سازمان هواپیمایی کشوری و مجوز تولید (POA) فعالند و محصولاتشان پس از تولید به آموزشگاههای خلبانی و افراد متقاضی فروخته شده و هم اکنون پرواز میکنند.
معاضدی به تجهیزات فرودگاهی به عنوان دیگر حوزه فعالیت دفتر صنایع هوایی وزارت صمت اشاره کرد و افزود: همه وسایل و ابزارآلات اطراف هواپیما توسط چند شرکت داخلی تولید و خدمات پس از فروش همچون تعمیر این تجهیزات هم در داخل انجام میشود.
وی اضافه کرد: انواع دستگاههای ژنراتور برق زمینی، سیستم تهویه مطبوع، سیستم ناوبری بصری یا روشنایی باند، پلهای تلسکوپی، سورتینگ (دسته بندی) و تحویل و توزین و توزیع بار توسط شرکتهای اغلب دانش بنیان تولید میشود.
فعالیت بیش از ۳۵۰ شرکت در زنجیره تامین و تولید صنایع هوایی
مدیر کل دفتر صنایع هوایی وزارت صمت پشتیبانی از ناوگان پروازی در بخش صنعتی و تعمیراتی را یکی از وظایف سازمانی و ساختاری وزارت صمت عنوان کرد و گفت: وزارت صمت برای توسعه زیست بوم فعالان صنعت هوایی و کسب و کار بهتر به تولیدکنندگان قطعات مورد نیاز هواپیماهای مسافری خدماتی از جنس تسهیلات، تامین زمین، استقرار در شهرکهای صنعتی و حمایتهای مالیاتی و گمرکی ارائه میکند.
وی با بیان اینکه اکثر قطعات پرمصرف مورد نیاز هواپیماهای مسافری با حمایت مجموعههای علمی، وزارت راه و سازمان هواپیمایی کشوری تولید و به شرکتهای هوایی تحویل داده میشود، افزود: بیش از ۳۵۰ شرکت در زنجیره تامین و تولید فعالند که اکثرا شرکتهای دانش بنیان هستند.
معاضدی در پاسخ به پرسش دیگری در خصوص چالشهای موجود در ساخت و تعمیر هواپیما و اینکه آیا شرکتهای داخلی با تولید قطعات میتوانند این گرهها را برطرف کنند؟ گفت: ذات این صنعت جزو صنایع هایتک و حاکمیتی است هم صنعت و هم اخذ تاییدیه از سازمان هواپیمایی کشوری و برآورده ساختن الزامات بسیار هزینه بَر است.
وی ادامه داد: همه صنایع هوایی دنیا با محصولات پیشرفته همیشه با چالشی به نام هزینه زیاد و یا قیمت تمام شده با فناوریهای بالا و شمارگان (تیراژ) کم روبه رو هستند که این باعث میشود شرکتها برای دستیابی به محصولاتشان زمان زیادی را در بخش فنی مهندسی، آزمایشگاهها و تستهای لازم برای برآوردن الزامات آئین نامهای سپری کنند که این موضوع هزینه تمام شده را افزایش میدهد ولی مورد اقبال شرکتهای هواپیمایی هم بوده است، زیرا همه قطعات براساس الزامات و نظارت سازمان هواپیمایی کشوری تولید میشود.
وی در پاسخ به پرسش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما در خصوص همخوانی داشتن تولیدات داخلی با استانداردهای جهانی، گفت: تولیدات براساس الزامات بین المللی و با نظارت سازمان هواپیمایی کشوری انجام میشود.
اعطای پروانه صنعتی به فعالان صنعت هوایی مستلزم بازنگری در قانون محیط زیست
مدیر کل دفتر صنایع هوایی وزارت صمت با بیان اینکه براساس قانون هوای پاک استقرار شرکتهای صنعتی در شعاع ۱۲۰ کیلومتر تهران ممنوع است مگر اینکه در شهرک صنعتی باشد؛ گفت: الزامات صنعت هوایی ایجاب میکند که تولیدکنندگان و تعمیرکنندگان اقلام هوایی به فرودگاه نزدیک باشند، زیرا جابه جایی قطعات از فرودگاه به محل تعمیرات باعث بروز مشکلاتی میشود این در حالی است که هم اکنون شرکتها در اطراف فرودگاه یا با شعاع کمتر از ۱۲۰ کیلومتر در مناطقی فعالیت صنعتی خود را براساس الزامات سازمان هواپیمایی کشوری انجام میدهند، اما وزارت صمت نمیتواند برای این فعالان پروانه صنعتی صادر کند و متاسفانه نمیتوانند از حمایتهای وزارت صمت هم برخوردار شوند.
وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا ارائه پروانه بهره برداری به این واحدهای تولیدی نیازمند تغییر قانون است و آیا این صنایع آلاینده هستند؟ گفت: این صنایع آلایندگی ندارند، اما نظر محیط زیست است و باید بررسی و ارزیابیهای لازم انجام شود. به هر حال باید با دیدگاه اینکه این شرکتها آلایندگی کمتری دارند و صنایع "های تک" (پیشرفته) صنایع آلایندهای نیستند؛ با نگاه مثبت محیط زیست و قانون مجلس این مجوز به بخش فعالان حوزه صنعت هوایی داده شود که از الزام ۱۲۰ کیلومتر شعاع تهران یا ۵۰ کیلومتر اصفهان و یا بین این دوشهر که بیشتر فعالان بخش هوایی در آن فعال هستند مستثنی شوند. به هر حال برای انتقال هواپیما از باند فرودگاه به آشیانه پرواز یا تعمیرات، آشیانه باید مجوز پروانه صنعتی را اخذ کند تا بتواند از تسهیلات و حمایتهای وزارت صمت برخوردار شود.
همکاری بین سازمانی شعار صنایع هوایی
مدیر کل دفتر صنایع هوایی وزارت صمت در خصوص هم افزایی در صنعت هوایی با توجه به فعالیت وزارتخانههای مختلف همچون دفاع، سازمان هواپیمایی، وزارت راه، صمت و معاونت علمی در زمینه هوایی گفت: یکی از شعارهای گروهی صنایع هوایی کار گروهی و همکاری بین سازمانی است، از زمان ورود به فرودگاه تا رسیدن به مقصد، نهادهای مختلفی در لایههای مختلف فنی، مهندسی، عملیات پرواز، مراقبت پرواز فعالیت میکنند تا مسافران به سلامت به مقصد برسند.
وی با بیان اینکه در حوزه صنعتی هم همین هم افزایی وجود دارد، ادامه داد: ما یک کنسرسیوم (مجموعه) داخلی داریم، اکثر زیرساختهای تولیداتی در مجموعه وزارت دفاع است که با حمایتی که این وزارتخانه از تولید و آزمایش قطعات داخلی انجام میدهد توانمندی خوبی احصا شده، همچنین در بخش تعمیرات همکاری نزدیکی وجود دارد.
معاضدی اضافه کرد: وزارت راه شامل سازمان هواپیمایی کشوری و شرکت فرودگاهها است در این مجموعه نقش خاصی براساس قوانین خود و قوانین بین الملل ایفا میکنند، معاونت علمی دیدگاه تحقیق و توسعه، حمایت از شرکتهای دانش بنیان، توسعه شرکتهای دانش بنیان را برعهده دارد، صندوق نوآوری و شکوفایی و وزارت صمت هم وظایف سازمانی و تمرکز امور صنعتی را برعهده دارد و همه در یک زیست بوم مشخصی براساس شرح وظایفی که وجود دارد همکاری خوبی دارند.