مجری طرح ملی گندم کشور گفت: وزارت جهاد کشاورزی دو برنامه اصلی و کلیدی مهم دارد، یکی ارتقاء افزایش تولید در واحد سطح و پایداری خودکفایی در محصول گندم و دیگری ارتقاء کیفیت گندم، آرد و نان است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، سهراب سهرابی در برنامه سلام خبرنگار به مناسبت روز ملی گندم و نان گفت: همان طور که میدانید گندم در ایران و جهان یک غله بسیار مهم و استراتژیک است و در کشور ما بیش از ۴۰ درصد از انرژی و پروتئین مردم ایران از گندم تأمین میشود، گندم یکی از مهمترین محصولات زراعی در چرخه تناوبی است و برنامههای راهبردی و خوبی برای گندم کشور داریم. مهمترین اقدامات عبارتند از: تولید و ساماندهی بذور اصلاح شده، مصرف متعادل کودهای شیمیایی، توسعه سامانههای نوین آبیاری، توسعه کشتهای مکانیزه شامل کشت روی پشته، کشت کف جوی و کشت مستقیم در بقایای گیاهی، مدیریت بهینه آفات، کنترل بیماریها و علفهای هرز و کاهش ضایعات برداشت محصولات کشاورزی، این اقدامات را از گذشته شروع کردیم و با توجه به شعار سال با مشارکت کشاورزان انجام میدهیم.
مجری طرح گندم گفت: تقریباً صد درصد از برنامه تولید در گندم کشور توسط کشاورزان عزیزمان انجام میشود. در همین راستا دو برنامه مهم هم در دستور کار وزارت جهاد کشاورزی است که اولین آن طرح جهش تولید در دیمزارهای کشور است که وزارت جهاد کشاورزی با همکاری ستاد اجرایی فرمان حضرت امام و مشارکت کشاورزان دیم کار کشور از چهار سال گذشته شروع کرده و امسال سال چهارم آن است، در سطح ۵/۲ میلیون هکتار در حال اجرا است، اقدام بعدی بحث کشت قراردادی است که با مشارکت کشاورزان این کار در سطح ۳/۲ میلیون هکتار در حال اجرا است.
وی تصریح کرد: اقدام دیگری که با همکاری مشترک وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، سازمان ملی استاندارد شروع کردیم تولید نان کامل است، تعریف نان کامل به زبان ساده این است که حداکثر ۴ درصد از سبوس دانه استخراج میشود همه اجزای دانه شامل پوسته بیرونی که داخل آن فیبر، جوانه گندم که حاوی ویتامینهای مورد نیاز بدن انسان و نشاسته که کربوهیدراتها را تأمین میکند در آن هست. این اقدام میتواند هم جهش تولیدی در تأمین نیاز گندم کشور داشته باشد و سلامت جامعه را به دنبال دارد که انتظار داریم مجموعه نخبگان از شبکه و مردم ایران از این طرح استقبال کنند، این کار را به شکل پایلوت در استانها شروع کردیم.
سهرابی افزود: در فرهنگ عمومی جامعه نانهای سفید مشتری و تقاضای بیشتری دارد در صورتی که از لحاظ سلامت جامعه، از لحاظ تأمین انرژی و پروتئین نانهای سبوس دار بسیار مقویتر هستند و سلامت جامعه را تضمین خواهند کرد. البته استارت این کار دو سال قبل شروع شده، و آن زمان میزان خرید تضمینی گندم ۷/۵ میلیون تن بود، در سال گذشته این عدد به ۱۰/۵ میلیون تن رسید و برنامه داریم در یک برنامه کوتاه مدت حداکثر دو تا سه ساله به خودکفایی پایدار در محصول گندم برسیم و وابسته به بیگانگان نباشیم.
وی با بیان اینکه در مسائل سیاسی دنیا گندم ابزار قدرت و ابزار امتیازگیری است ما باید بتوانیم غذای اصلی را در داخل کشور توسط کشاورزان خودمان تولید کنیم و این کار با توجه به دانش بخش تحقیقات، دانش و توانمندی که کشاورزان دارند قطعاً شدنی است و حمایتهایی که دولت در این خصوص دارد به نظر میرسد که عملیاتی شود.
مجری طرح گندم افزود: با توجه به اتفاقات و بارشهایی که در کشور افتاده و پیش بینی که سازمان هواشناسی کشور دارد برآوردمان این است که امسال میزان تولید گندم حدود ۱۳/۵ میلیون تن باشد و میزان خرید هم قطعاً از ۱۰/۵ میلیون تن عبور خواهد کرد و این قطعاً چیزی نیست جز لطف و عنایت خداوند متعال، برنامه مجموعه دست اندرکاران و مشارکت بسیار خوب کشاورزان است.