عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی شریف گفت: مالیات بر مجموع درآمد میتواند با تجمیع پایگاههای اطلاعاتی و کنار هم قرار دادن منابع مختلف به کاهش فرار مالیاتی کمک کند.
محمد وصال عضو هیئت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف در گفت و گو با خبرگزاری صدا و سیما گفت: مالیات بر مجموع درآمد در اغلب کشورهایی که نظام مالیاتی پیشرفته ای دارند، وجود دارد و یک ابزار موثر برای درآمدزایی دولت به شمار می رود. علاوه بر این، اطلاعات لازم برای پایه های مختلف مالیاتی را نیز فراهم میکند. منظور از مالیات بر مجموع درآمد، مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی است.
وی ادامه داد: پایههای مالیاتی مربوط به اشخاص حقیقی، سهم بسیار زیادی از درآمدهای مالیاتی را به خود اختصاص نمیدهند. به عنوان مثال، مالیات بر درآمد مزد و حقوق و مالیات مشاغل در مجموع ۸ درصد از درآمدهای مالیاتی را به خود اختصاص داده اند. این عدد میتواند به رقم بالاتری برسد، البته با در نظر گرفتن ابعادی که اکنون از آنها مالیات اخذ نمیشود. به عنوان مثال، سود سپرده ها، سود تقسیم شده شرکتها و درآمد حاصل از تغییر قیمت دارایی ها.
کاهش فرار مالیاتی با مالیات بر مجموع درآمد
وصال در ادامه بیان کرد: مالیات بر مجموع درآمد می تواند با تجمیع پایگاه های اطلاعاتی و کنار هم قرار دادن منابع مختلف به شناسایی فرار مالیاتی کمک کند. لازمه این امر آن است که سازمان امور مالیاتی از داده ها استفاده و بتواند فرارهای موجود را شناسایی کند.
پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، زیرساخت اجرای مالیات بر مجموع درآمد
وصال تاکید کرد: زیرساخت های مالیات بر مجموع درآمد، در حال آماده شدن است. یکی از این زیرساخت های مهم، پایانه های فروشگاهی و دستگاه های پوز است. زیرساخت دیگر، سامانه مودیان است و براساس آن، برای هر فردی که کسب و کاری دارد، باید کارپوشه ای در نظر گرفته شود. سازمان امور مالیاتی اقدامات خوبی در این زمینه انجام داده است.
کسب درآمد و مقابله با سوداگری اهداف مالیات بر عایدی سرمایه
وصال درباره طرح مالیات بر عایدی سرمایه نیز اظهار کرد: عایدی سرمایه به رشد قیمت فروش نسبت به قیمت خرید گفته می شود. درواقع، فعالیتی انجام نگرفته، اما به دلیل رشد قیمت، درآمدی حاصل شده که ما می خواهیم از این درآمد، مالیات اخذ کنیم.
این استاد دانشگاه ادامه داد: هدف اول از مالیات بر عایدی سرمایه این است که یکی از منابع درآمدی را شناسایی کنیم و از آن مالیات بگیریم. اگر کسی به عنوان واسطه از خرید و فروش دارایی ها، درآمد کسب می کند، یک فعالیت اقتصادی انجام داده و یک منبع درآمد محسوب می شود. هدف دوم، کنترل سوداگری است. اما اینکه مالیات بر عایدی سرمایه سبب کنترل تورم می شود، به یک افسانه شبیه است.
سرجمع این معافیت بسیار بیش از بودجه عمرانی کشور است .