مهندسان زیستپزشکی موفق به ساخت دستگاهی شدند که با استفاده از نانوذرات به پزشک کمک می کند نسبت به حذف کامل تومور سرطانی اطمینان پیدا کند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از وبگاه فناوری نانو، زاوالتا و گروهش دستگاهی ساختند که به طور فیزیکی یک نمونه تومور را میچرخاند و با طیفسنجی رامان سطح تومور برداشته شده را تصویربرداری میکند. نتایج تحقیقات آنها به بهبود میزان موفقیت جراحی سرطان سینه کمک میکند. (طیفسنجی رامان مطالعه نوعی از برهمکنش بین نور و ماده است که در آن نور دچار پراکندگی میشود.)
زاوالتا میگوید: «مشکل جراحیهای سرطان این است که آنها به کمک بیشتری نیاز دارند تا مطمئن شوند که کل تومور را خارج کردهاند. بنابراین، از این نظر، داشتن دستگاهی که بتواند سطح نمونه برداشته شده را بررسی کند، مفید خواهد بود. اگر برداشت تومور ناقص انجام شود، بخشی از آن در بدن بیمار باقی میماند و احتمال عود مجدد وجود دارد.»
فرآیند تصویربرداری با نانوذرات در این طرح ۲۶ نشانگر زیستی را هدف قرار میدهد. سطح بافت تومور برداشته شده از قبل با نانوذرات پوشیده میشود و با استفاده از نوعی طیفسنجی تصویربرداری میشود تا نقشهی سهبعدی از سطح تومور ایجاد شود. هر گونه شکستگی در مرز بافت سالم و بافت سرطانی توسط نانوذرات مشخص میشود. با این کار اگر بخشی از تومور در بدن بیمار باقی مانده باشد، جراح از روی تصاویر متوجه آن میشود.
زاوالتا گفت: «آنچه در اختیار داریم این است که میتوانیم همزمان چندین نشانگر زیستی سرطان را با استفاده از نانوذرات تشخیص دهیم.»
این گروه تحقیقاتی در حال کار بر روی بهبود سرعت چرخش این دستگاه برای نمونهبرداری از سطح تومور با کارایی بیشتر است. آنها همچنین به دنبال همکاری برای شروع آزمایش اثربخشی نمونه اولیه با استفاده از نمونههای بافت انسانی هستند.
نتایج این مطالعات در قالب مقالهای در نشریه NPJ Imaging منتشر شده است.