دانشمندان با ساخت ابزاری بسیار کوچک که به تلفن همراه متصل میشود، توانستند آلودگیهای باکتریایی را به سرعت در محل تشخیص دهند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از وبگاه فناوری نانو، محققان دانشگاه متروپولیتن اوزاکا میگویند: چنین دستگاهی برای تولیدکنندگان مواد غذایی بسیار مناسب است و هزینههای کنترل کیفی را کاهش میدهد. با این فناوری نیاز به ارسال نمونهها به آزمایشگاه نیست، زیرا تشخیص سریع باکتریهایی همچون ایکولا یا سالمونلا در جلوگیری از شیوع بیماریهای مربوط به غذا بسیار مهم است. روش معمول این است که نمونههای غذا را به آزمایشگاه ببرند تا نوع و کمیت باکتریهایی را که طی چند روز تشکیل میشوند، بررسی کنند. این گروه تحقیقاتی به رهبری پروفسور هیروشی شیگی، حسگر زیستی ساخته است که میتواند به طور همزمان چندین گونه باکتری عامل بیماری را در مدت یک ساعت تشخیص دهد.
پروفسور شیگی میگوید: «دستگاه تشخیصی که ما ساختیم اندازه کف دست است و میتوان آن را به تلفن هوشمند متصل کرد تا به راحتی سطوح آلودگی باکتریایی را بررسی کند.»
گروه او نانوهیبریدهای فلزی آلی از طلا و مس را ساختند که با یکدیگر تداخل ندارند، به طوری که علائم الکتروشیمیایی را میتوان روی یک زیستحسگر منفرد شناسایی کرد. این هیبریدهای آلی- معدنی از پلیمرهای رسانا و نانوذرات فلزی تشکیل شده است. پادتن برای باکتری هدف به این ساختار نانوهیبریدی اضافه میشود تا به عنوان برچسب الکتروشیمیایی عمل کند.
نتایج بررسیهای محققان نشان داد که این حسگر زیستی میتواند با کمک برچسبهایی که دارد به شکلی کارآمد باکتریهای مختلف را همزمان شناسایی کند. این کار در مدت کمتر از یک ساعت انجام میشود.
پروفسور شیگی گفت: «این روش امکان تعیین سریع باکتریهای مضر را قبل از ارسال محصولات غذایی و دارویی فراهم میکند و در نتیجه به اطمینان سریع از ایمنی در محل تولید کمک میکند.»
هدف این گروه توسعه نانوهیبریدهای فلزی آلی جدید برای شناسایی همزمان گونههای باکتریایی بیشتر است. نتایج این یافتهها در نشریه Analytical Chemistry منتشر شده است.