ترکیه صادرات ۵۴ محصول از جمله سوخت جت، آهن و فولاد را به رژیم صهیونیستی ممنوع کرد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ به نقل از فرست پست، به تنشها در خاورمیانه میپردازیم. مناقشه دیگری در منطقه بروز کرده است: این بار مناقشه، جنگ تجاری بین ترکیه و اسرائیل است. همزمان با تشدید تنشها بین ترکیه و اسرائیل، ترکیه ممنوعیتهایی را برای صادرات به اسرائیل اعلام کرد. ترکیه دیشب اسرائیل را متهم به جلوگیری از کمکهای هوایی این کشور به غزه کرد.
هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه: ما درخواست کردیم با هواپیماهای باری که در فرودگاههای خود داریم به این عملیات کمک هوایی ملحق شویم. امروز مطلع شدیم اسرائیل درخواست ما را که مقامات اردنی تایید کرده بود، رد کرده است.
در نتیجه ترکیه دیگر ۵۴ محصول، از جمله سوخت جت، آهن، فولاد و مصالح ساختمانی را به اسرائیل صادر نخواهد کرد. ترکیه پنجمین تامین کننده بزرگ اسرائیل محسوب میشود و میزان صادراتش به اسرائیل حدود پنج میلیارد دلار است. ترکیه اعلام کرد این ممنوعیت تنها در صورتی لغو خواهد شد که اسرائیل از قانون بشردوستانه بین المللی تبعیت کند و اجازه ورود کمکها را به غزه بدهد.
هاکان فیدان: این تدابیر که مورد تایید رئیس جمهور محترم قرار گرفته است بی درنگ و گام به گام اجرا خواهد شد و نهادهای مربوط جزئیات آن را به اطلاع عموم خواهند رساند. این تدابیر تا زمانی به قوت خود باقی خواهد ماند که اسرائیل اعلام آتش بس کند و اجازه ورود آزادانه کمکها را به غزه بدهد.
اسرائیل با واکنش شدید به ترکیه اتهامات قبلی خود را درباره حمایت ترکیه از حماس تشدید کرد.
دیوید مِنسر، سخنگوی دولت اسرائیل: متاسفانه اردوغان بار دیگر منافع اقتصادی مردم ترکیه را فدای حمایت از حماس میکند؛ قاتلانی در غزه که به زنان، دختران و بزرگسالان تجاوز کردند، آنها را به قتل رساندند و به اجسادشان بی حرمتی کردند و کودکان را زنده زنده سوزاندند. ما به صراحت کامل اعلام کرده ایم که اسرائیل در برابر خشونت و اخاذی تسلیم نخواهد شد و ما از نقض یک جانبه توافقنامههای تجاری چشم پوشی نخواهیم کرد و تدابیر متناسبی علیه ترکیه اتخاذ خواهیم کرد که به ضرر اقتصاد این کشور خواهد بود.
اسرائیل از متحدان خود از جمله آمریکا خواسته است تدابیری شامل تحریمهای سرمایه گذاری و اقتصادی علیه ترکیه اتخاذ کنند.
دیوید منسر: علاوه بر این، وزیر خارجه به مقامات وزارت خارجه دستور داده است با کشورها و سازمانها در آمریکا تماس بگیرند و از آنها بخواهند سرمایه گذاری در ترکیه را متوقف و از واردات از ترکیه جلوگیری کنند و از دوستانمان در کنگره آمریکا بخواهند قوانین بایکوت را بررسی و به تناسب تحریمهایی علیه ترکیه اعمال کنند.
آمریکا تاکنون درباره درخواست اسرائیل برای اتخاذ تدابیر علیه ترکیه سکوت اختیار کرده است. جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا در یکی از شدیدترین انتقادهایش از بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، اقدامات وی را در غزه اشتباه خواند. همچنین ضربهای دیگر به اسرائیل این است که استرالیا مشغول بررسی درباره به رسمیت شناختن فلسطین به عنوان کشور است. نتانیاهو به سرعت در حال از دست دادن حمایت در داخل و خارج از اسرائیل است. این در حالی است که درخواست برای برگزاری انتخابات زودهنگام در اسرائیل هم در میان اسرائیلی و هم مجاری قدرت در آمریکا رو به افزایش است. از نتانیاهو به عنوان جادوگری یاد شده است که از طوفانهای سیاسی متعدد جان سالم به در برده است. اما اکنون این سؤال مطرح است که آیا سرانجام حقههای وی پایان خواهد یافت؟