محمد جواد دارا، معاون سیاسی سابق بسیج دانشجویی تهران گفت: برخلاف بعضی از مسئولان که دانشجو را تهدید تلقی میکنند، رهبر انقلاب دانشجو و تشکل دانشجویی را فرصتی سازنده برای کشور میدانند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، گفتگوی ویژه خبری شبکه خبر با حضور میهمانان برنامه خانم فاطمه سادات هوشمند- مسئول بخش خواهران دفتر تحکیم وحدت، آقایان محمد جواد دارا - معاون سیاسی سابق بسیج دانشجویی تهران، احمدی - دبیر کل اتحادیهی جامعهی اسلامی دانشجویان و کولانی - دبیر سابق اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان، به بررسی موضوع، جایگاه تشکلهای دانشجویی در نگاه رهبر انقلاب پرداخت.
سوال: خانم هوشمند من قبل از این که بروم سراغ آقای دارا و دیدارشان در سال گذشته با رهبر معظم انقلاب اسلامی و مطالبات شان و البته رهنمودهای رهبری، این همه موضوع دانشجویی در فضای دانشگاهی چرا این موضوع را انتخاب کردید. یعنی چه ضرورتهایی داشت که رفتید سراغ یک چنین موضوعاتی؟
هوشمند: یکی از موضوعاتی که جا مانده و در واقع یکی از ارکان متنمان بحث مشارکت خلاقانه بود و قائل هستیم که ما یک ظرفیت مغفول ماندهای داریم که آن هم ظرفیت زنان کشور ماست. بحثمان این بود که مثلاً در آشوبهای سال گذشته یک سری دخترهایی را میدیدیم که کشف حجاب میکردند یا مثلاً علیه جمهوری اسلامی اغتشاش میکردند و باور ما بر این است که زنان در حال حاضر نیازی دارند. یعنی در هر زمانی نیاز دارند که عاملیت داشته باشند، شجاعت داشته باشند. اصلاً وقتی که ما تاریخ کشورمان را نگاه کنیم، یک بخش اساسی زیست زنان ما هم هست. مثلاً اوجش در فضای انقلاب و اینها میشود در واقع با آن مواجه شد و به این پرداختیم که در این فضا که ما نگاه میکنیم، زنان نیاز به عاملیت دارند. ولی وقتی پاسخ درستی برای این عاملیتشان پیدا نمیکنند و حالا ما از نمیدانم مناصب سیاسی مان گرفته تا خیلی جاهای دیگر تفکر افرادی که در واقع این فضا را راهبری میکنند، میتوانیم بگوییم به جز آقا بقیه عموماً این تفکر را دارند این هست که قائل نیستند به اینکه واقعاً زنان دارای ظرفیت هستند و باید در آن ساختارها باشند. همین باعث میشود که در واقع به این نیاز زنان پاسخ اشتباه داده بشود یعنی دشمن میآید از این فضا استفاده میکند و عاملیتی که برای دخترهای ما تعریف میکند این هست که بیاید مثلا علیه جمهوری اسلامی شعار بدهند. در صورتی که ما در خود متن در واقع دینمان و متن انقلاب مان و بیانات امام انقلاب مان نقش فعالی برای زنان داریم که به این پاسخ داده نمیشود. مسئولان ما در این جهت نیستند اصلاً فضای نخبگانی ما حتی فارغ از مسئولان در این راستا نیست و همین باعث میشود که ما به سمت آن عاملیت زنان نرویم و یک ظرفیت عظیمی را کلاً از دست بدهیم حالا اینکه چه شد ما سراغ این فضاها رفتیم یکی از نکاتی که عرض کردم در صحبتهای آقا هم به آن اشاره شده بود، بحثهای اساتید دانشگاه و اینها است. همان طور که عرض کردم ما دانشگاه را به عنوان یک رکن از آگاهیبخشی میدانیم و یکی از ارکان اساسی هم در دانشگاه اساتید ما هستند. ما میبینیم مثلاً حتی در اغتشاشات سال گذشته اساتید نقش بسزایی در راهبری دانشجویان در مسیر اشتباه داشتند و از طرفی اساتیدی که قائل هم هستند ومی دانند مسیر نظام چیست و میتوانند برای دانشجو بیان کنند از آن فرار میکنند و خجالت میکشند از اینکه از نظام و از این مسائل دفاع بکنند. این بود که ما به این سمت رفتیم این طرح دغدغه را داشته باشیم و خوب یه سری از نکات را هم گفتیم راجع به دعواها و اختلافاتی که بین سران قوا هست و این باعث میشود که از مسائل مردم دور بشوند و ما یک حلقه مفقوده را در حل بسیاری از مسائل کشورمان حالا مثلاً از مسائل اقتصادی و کلی مسائل فرهنگی و معضلات این مدلی داریم این را میدانیم که آگاهی بخشی از آن طرفداری مردم اتفاق نمیافتد. اینها ارتباط خوبی با مسئولان ندارند. مسائلشان درست به سمع و نظر آنها نمیرسد و خروجی این چه اتفاقی میشود؟مردم با سیاست هایی که دولت داردمثلاً چه در زمینه حجاب ، چه در زمینه مسائل اقتصادی مان باهر کدام از اینها لج کنند و با آن همراهی نکنند و همین میشود که این شکاف را بین مردم و مسئولان شاهد هستیم.
سوال: آقای دارا در سال گذشته در دیدار دانشجویان حضور داشتید. رهبر معظم انقلاب یک سری مسائل را درباره دانشجویان، فضای دانشگاهی، فضای علمی کشور عنوان کردند. اول بفرمایید که در دیدار سال گذشته مهمترین مطالبات رهبری در حوزهای که داریم راجع به آنها امشب صحبت میکنیم چه بوده و از نگاه شما چه قدر این مسائل در یکسال گذشته تا دیدار امسال دنبال شد در فضای علمی کشور؟
دارا: ببینید عنوان برنامهای که حالا امشب ما در خدمت شما هستیم جایگاه تشکلهای دانشجویی در نگاه رهبر انقلاب هست. حالا قبل از اینکه من وارد مباحث سال گذشته بشوم نکتهای را میخواهم اشاره بکنم و آن این هست که نگاه آقا به جنبش دانشجویی اینجوری است، آن چیزی که از سخنانشان میشود فهمید یک نگاه اصطلاحاً پشت سر هم هست. یعنی اینطوری نیست که یکسالی بیایند یک نکتهای را بگویند و سال بعد یک نکته دیگهای را یک سری سلسله نکاتی هست که منبعث از نگاه شخص حضرت آقا به مسئله دانشجو و تشکلهای دانشجویی در کشورهاست و اینطوری منقطع نیست که ما بخواهیم خوب مثلاً نگاه پارسال حضرت آقا را ببینیم و نگاه سال قبل از آن را یا حتی نگاه امسال شان را، بیشتر تاکید بنده روی خود همان اصل موضوع نگاه ایشان به مسئله جنبش دانشجویی هست و آن چیزی که من فهم میکنم از این هفت هشت سالی که ما خوب بالاخره در جریان دانشجویی بودیم، جنبش دانشجویی بودیم و محضر ایشان رسیدیم از بیانات شان استفاده کردیم این هست که نگاه حضرت آقا به دانشجو نگاه فرصت است که برخلاف بعضی از مسئولان و برخلاف بعضی از حالا عزیز بزرگواران که به دانشجو به نگاه یک تهدید نگاه میکنند، اما خوب حضرت آقا یک فرصت میبینند چه خود دانشجو را و چه تشکل دانشجویی و چه کار دانشجویی در کشور و خوب این فرصت سازنده است برای کشور. کما اینکه در سالهای گذشته ما شاهد برکات و آثار این دست از کارها در کشور بودیم.
سوال: مشخصاً از این فرصت چه قدر استفاده شده، چقدر فرصت ساز بوده؟ چه قدر خود دانشجو از این فرصت استفاده کرده در جهت پیشرفت کشور در حوزههای مختلف در هر حوزهای که حالا دارید فعالیت میکنید؟
دارا: این فرصتها را خوب دانشجوها میسازند خودشان. یادم هست سال نود و هشت حضرت آقا یک مطلبی را توی دیدارشان گفتند، گفتند که شما نگاه میکنید دانشجویان در کشور نه امکاناتی دارند نه پولی دارند نه ساختاری دارند و نه دستشان به جایی بند است، اما مسئلهای تحت عنوان مسئله خصوصی سازی در کشور میروند پای کارش و حلش میکنند. یعنی این فرصت را خود حضرت آقا به قول معروف از دل خود دانشجو میبینند نه اینکه خوب یک فرصتی هست و خوب دانشجو از آن استفاده میکند نه خود مسئله دانشجو و کار دانشجویی فرصت هست، کما این که پارسال هم باز حضرت آقا به آن تاکید کردند در بیاناتشان سالهای گذشته هم همینطور، اما خوب هر کار کردنی یکسری آسیبها و آفتهایی دارد و بیشتر حضرت آقا اگر از محسنات و فرصتهای کار دانشجویی و دانشجو میگویند از آسیبهایش هم میگویند که یک انذاری باشد برای مایی که داخل جنبش دانشجویی داریم فعالیت میکنیم، یک مقدار از این آسیبها را ایشان پارسال توی دیدار دانشجویی فرمودند از اینکه خوب آقا عمده آسیب جنبش دانشجویی و فضای دانشجویی را الان تو این برهه کمبود مبنا میبینند. یعنی ایشان اینطور نگاهشان هست که دانشجوها باید مبانی خودشان را تقویت بکنند و این ضعف مبانی وقتی که وارد کار میشوند کار دانشجویی ممکن است یک سری آسیبهای ایجاد بکنند کما اینکه نمونه هایش هست مصداق هایش هست.
سوال: خوب جنبشهای دانشجویی تشکلهای دانشجویی چه قدر دارند در جهت تحقق این موضوع و این بخش از صحبتهای رهبر معظم انقلاب گام برمیدارند؟
دارا: حالا ارزیابی اش شاید الان فرصت ارزیابی نباشد، منتها نکتهای که وجود دارد که ضعف جدی داریم تو جنبش دانشجویی در مقوله مبنا.
سوال: کجاها و باید چه راهکاری را پیش گرفت اگر ما بخواهیم ببینیم ما الان داریم راجع به جایگاه تشکل، رفتیم سراغ یکی از محورهای صحبتهای رهبر معظم انقلاب جایگاه تشکلهای دانشجویی و ببینیم که الان جایگاه کجاست، مسیر چگونه باید طرح تعریف بشود و صحبتهای دیگر رهبر معظم انقلاب در فضای دانشجویی که امروز اشاره کردند و بر آن تاکید داشتند دانشجو و فضای دانشگاهی را به کدام سمت میبرد؟
دارا: این مبنایی که ما میگوییم و این مبانی که حضرت آقا به آن تاکید میکنند، این است که این مبانی باید از طریق اساتید انقلاب مثل شهید بهشتی، شهید مطهری، علامه مصباح تاکید میکنند به دانشجویان میگویند این ضعف مبانی، شما باید از این طریق این مبانی را قوی بکنید و آسیبهایی که ایشان نام میبرند،این ضعف مبنا هست چگونه برطرف میشود؟ با خودسازی ایشان تاکید میکنند، این خودسازی آیا آن خود سازی که مثلا عرفا و نمیدانم اهل تهجد و اینها میگویند منظور است؟ نه خیر، کاملا در صحبت هایشان تاکید میکنند که این خودسازی باید در بستر میدان باشد خودسازی علاوه بر خودسازی فردی باید خودسازی سیاسی، اجتماعی و بین المللی باشد و این خودسازی یکسری شاخصهها دارد که آنها و این مبانی یکسری شاخصهها دارد که آنها مبتنی بر آزادی، عدالت است و قصه علی هذا که در دیدار امسال شان عدالت را باز کردند. یعنی آقا یک سیر نگاهی به مسئله دانشجو دارد و میگوید این مبانی باید قوی بشود، مبانی شامل چه چیزهایی میشود؟ مسئلهی آزادی، مسئلهی عدالت، مسئلهی زیربناهای اسلام و اینها بایستی دانشجو نسبت به آن خودش را قوی کند تا بتواند بهتر کنشگری و کار بکند.
سوال: فضای سیاسی، اجتماعی و بین المللی، موضوع عدالت را مطرح کردید، ما همچنان داریم راجع به جایگاه تشکلهای دانشجویی صحبت میکنیم ببینیم که کجاست، کجا میباید باشد، نقش دانشجو، نقش دانشگاه چگونه در این وسط تعریف میشود، دیگر محورهای صحبتهای رهبری هم مورد بحث امشب ما خواهد بود، اما برویم سراغ بخشی از صحبتهای رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار امروز راجع به انتظارات و توقعات از تشکلهای دانشجویی.
پخش بیانات مقام معظم رهبری
سوال: بخشی از صحبتهای رهبر معظم انقلاب که به اثرگذاری دانشجو در فضای دانشجویی و دانشگاهی اشاره میکند، چقدر دانشجویان ما الان اثرگذار هستند، چقدر نگاه به داخل دارند؟
هوشمند: واقعیت این است که در دیدار امروز این مدل مواجههی آقا به نظر من جدید بود، یعنی من ندیده بودم در دیدارهای قبلی که آقا این مدلی با تشکلهای دانشجویی مواجهه داشته باشند که مثلا شما اثرگذار نیستید. یعنی خیلی صریح خیلی از این نکات را گفتند و مسئله اینجاست که همانطور که در بیانات خود آقا هم دیدیم شاید مثلا الان مطالبات تشکلهای مختلف را که نگاه بکنیم همانطور که آقا هم اشاره کردند، سمت این است که مثلا دولت چه کار کرد، مجلس چه کار کرد، این مسائل. من احساس میکنم نگاه آقا این جوری است که شما اگر میخواهید مثلا یک تحولی را رقم بزنید از این دانشگاهی که من دارم میگویم فرصت است و اصل مطلب همین جا است، شما بیایید آنجا فضای گفتگو را راه بیاندازید اگر مقابل خودتان کسی را میبینید شما بروید تبیین کنید، شما بروید در میدان و حل کنید مسائل را و از سطح دانشگاه هم شروع کنید، البته این در واقع چیز جدیدی نیست در صحبتهای آقا که تاکید دارند روی فضای دانشگاه و دانشجویی، منتها من فکر میکنم فضای صحبتها و اینها هم بی تاثیر نبود، چون مثلا آقا بین همه صحبتها یکسری نکات بعضا ناامید کننده و اینها میدیدند و همه صحبتها را ناظر به مسئولین میدیدند بین نکاتی که در نطق همه بزرگواران بود و این باعث شد، حالا این باعث نشد طبیعتا آقا یک تحلیلی هم از قبل دارند و نکاتشان را هم از قبل آماده میکنند منتها مثلا مسیری را که شروع کردند اتفاقا از مسیر پهلوی شروع کردند و آمدند به این جا رسیدند که ما چه کارهایی کردیم همین نقش مردمی که مثلا شما در صحبت هایتان دارید اشاره میکنید بیایید ببینید با قبل انقلاب مقایسه اش کنید این مسیر را جلو آمدند و به فضای فعلی رسیدند.
سوال: رسیدند به دانشجو که چه کارهایی باید بکند، و الان باید چه کارهایی بکند؟
هوشمند: من مهمترین رکن را با توجه به صحبتهای الان حضرت اقا یا قبلتر آن، این میدانم که اول هستهی دانشجویی خودش را تقویت کند اطرافش تبیین کند از همان دانشگاه شروع بکند و مثلا دغدغههای فکری، مسائل فکری و همهی اینها که وجود دارد سر آن صحبت کند و به نتیجه برسد و گفتگو کند من رسالت اصلی را این میبینم.
سوال: این که رهبری اشاره کردند نگاه مطالبه گرانه داشته باشد و نگاه انتقادی داشته باشد و سرافرازانه و با نگاه حل مسئله. اجازه بدهید که ارتباط تلفنی مان را برقرار کنیم با "محمد مهدی احمدی دبیر کل اتحادیه جامعهی اسلامی دانشجویان" که تلفنی ما را همراهی میکنند.
آقای احمدی از سخنرانان امروز در حسینیه امام خمینی بودید، چه مباحثی را مطرح کردید در محضر رهبر معظم انقلاب اسلامی و نکاتی که رهبری در سخنرانی شان اشاره کردند نسبت به آن چیزی که اشاره کردید یا نسبت به جایگاه تشکلهای دانشجویی و اثرگذاری دانشجو در فضای دانشگاهی چه بود؟
احمدی: امروز ما سخنرانی که داشتیم ناظر به نظام تعلیم و تربیت و بحث دولت اسلامی بود و نقشهای کلان انقلاب اسلامی ما در مرحلهی سوم که دولت اسلامی باشد گیر کردیم، لازمهی این دولت اسلامی این است که روش و منش کارگزاران نظام اسلامی اسلامی باشد، و این نیازمند این است که جمهوری اسلامی کادر سازی کند مراکز کادرساز ما اعم از حوزهی آموزش و پرورش و آموزش عالی، کوتاهی کردند در این امر کادر سازی آن چیزی که ما نیاز داریم برای دولت اسلامی برای رسیدن به تمدن جدید اسلامی.
در این حوزه ما صحبت کردیم در رابطه با این که در رابطه با آموزش و پرورش نباید نگاه سرمایهای باشد بلکه نگاه ایدئولوژیک باید ما داشته باشیم نگاه سیاستگزار باید یک نگاه کارخانه انسان سازی باشد به آموزش و پرورش و ما متاسفانه شاهد نفوذ افکار غیر اسلامی در آموزش و پرورش هستیم در آموزش عالی خروجی ما به گفتهی خود حضرت آقا نه به استثناء، بلکه به قاعده باید شهید چمرانها باشد ولی این نیازمند این هست که این دانشجویی که در دانشگاه وجود دارد مسلط به مبانی اندیشه اسلامی باشد و حضرت اقا هم امروز مجددا در این مورد صحبت کردند و فرمودند که شما باید از نظر نظری خودتان را تقویت کنید اگر از نظر نظری خودتان را تقویت نکنید، نه میتوانید اثرگذار باشید در کار خود شما هم مشکل بوجود میآید و این نکتهی کاملا به جایی بود که ما در اتحادیه جامعه اسلامی دانشگاه با توجه به خود حرفهای رهبری به آن رسیده بودیم و امروز صحبتهای ما هم ناظر به همین بود که در دانشجوی تشکیلاتی قبل از هر چیزی باید هستهی سختی را تشکیل بدهد که این نظامات بینشی ارزشی اجتماعی اسلامی را برای خودش حل کرده باشد که صحبتهای ما امروز ناظر به این موارد بود و حضرت اقا هم بیشتر دانشگاه و دانشجو را امروز مورد خطاب قرار دادند به نحوی قبلا هم آقا گفته بودند که دانشگاه مرکز دنیا هست برای شما تشکلهای دانشجویی و آقا مجدد تاکید بر این داشتند.
سوال: آقای احمدی ضمن این که اشاره کردید به برخی از بسترها برای آنچه که رهبر معظم انقلاب در صحبت هایشان امروز اشاره کردند که باید در فضای دانشگاهی و برای تشکلهای دانشجویی اتفاق بیفتد از شما خواهم پرسید.
آقای دارا فکر میکنید که نکاتی که رهبر معظم انقلاب در دیدار سال گذشته شان اشاره کردند و اشاره داشتید که هر آنچه که رهبری اشاره میکنند در سلسله مباحثی هست که در طول سخنرانی درباره دانشجویان و فضای دانشگاهی تکرار میشود، چند درصد آن چیزی که رهبری اشاره کرد از سوی دانشجویان یا در فضای دانشگاهی اتفاق افتاده؟ چالشهای عدم تحقق آنها در فضای دانشگاهی ما چیست و چه چیزی باعث میشود که ضرب آهنگ تحقق این موارد با سرعت بیشتری دنبال بشود؟
دارا: اگر بخواهیم به این نکتهای که شما فرمودید اشاره بکنیم، این که دانشجویان چقدر فرمانهای حضرت اقا را اجرایی میکنند و چه نگاهی نسبت به این فرمانها دارند، در طی سالیان مختلف میتوانیم آن دیدار دانشجویی که با رهبری دارند نقطهی عطف آن است یعنی وقتی در دیدار دانشجویی نمایندگان تشکلها میروند و صحبت میکنند آن نکاتی که این نمایندهها در صحبت هایشان میگویند، آن چیزی را نشان میدهد و آن مسئلهای را نشان میدهد که آن تشکل نسبت به آن مسئله دغدغه دارد.
سوال: و در جهت تحقق آن است و چقدر اتفاق افتاده از سال گذشته تا امسال مثلا که خود شما در دیدار پیشین بودید؟
دارا: اگر آنچه که حضرت آقا توقع دارند اتفاق میافتاد که رهبری دوباره امروز به آن تاکید نمیکردند یعنی آن چیزی که حضرت آقا از دانشجویان توقع دارند تا به حال برآورده نشده است. یعنی در عرصههای مختلف در دیدار سال ۹۷ یا ۹۹ اگر اشتباه نکنم بود دیگر ایشان کم مانده بود ما به شوخی پیش خودمان میگفتیم، میگفتیم ایشان کم مانده بگوید بچههای دفتر یک پوستری را چاپ کردند بچهها ببرید روی بردهای دفاتر تان در دانشگاه بچسبانید یعنی اینقدر آمدند ریز در مسائل گفتند آهای آقایان دانشجو، خانم دانشجو، این کارها را انجام بدهید در سطح دانشگاه، کرسیهای آزاداندیشی در سطح دانشگاه، پیگیری مسائل صنفی دانشجویان، کارهای دانشجو، آمدند تاکید کردند ۱۰ مورد ۱۲ مورد را ایشان تاکید کردند، اما هیچکدام آن در عرصهی دانشگاه تحقق پیدا نکرد.
سوال: و چرا؟
دارا: علتهای مختلفی دارد
سوال: از نگاه دانشجو و از آن دانشجو چرا؟ چون نگاه دانشجو نگاه پرانگیزه، با امید برای اهتزاز پرچم جمهوری اسلامی ایران در عرصهی سیاسی است در عرصهی اقتصادی است، در عرصهی اجتماعی است و طبق صحبتهای خودتان حتی در عرصهی جهانی است.
دارا: اگر من نخواهم از جانب انصاف خارج بشوم و از دید حضرت آقا دانشجویان را نقد بکنم شاید یکی این مسئله میشود که دانشجویان خیلی در سطح کنشگری شان دنبال دیده شدن هستند. یعنی حضرت اقا پارسال هم تاکید کردند گفتند دنبال دیده شدن نباشید اینجور کارها کار را اگر برای دیده شدن انجام بدهید بی برکتی میآورد در کار، یک مسئله این میشود که دانشجویان دنبال این هستند که کارهایشان دیده شود و بیشتر روی میآورند به کارهایی که در سطح جامعه و کشور میتوانند روی آن مطالبه کنند و میتوانند دست بگذارند وقتی این کار را انجام میدهند به طبع کارشان دیده میشود و دنبال این هستند، و وقتی وارد دانشگاه میشوند بخواهند کرسی آزاداندیشی بگذارند با یک عدهای دانشجو که شاید مخالف شان باشند، برایشان سخت است و شاید کارشان دیده نشود و کارشان ضریب پیدا نکند و باصطلاح خودشان وایرال نشود و به اصطلاح شما رسانه ایها البته.
سوال: البته ما معادل فارسی استفاده میکنیم.
دارا: یکی دیگر از آن مسائل مبنا نداشتن است یعنی دانشجو وقتی وارد عرصه دانشگاه میشود و میخواهد کنشگری بکند و میخواهد کرسی آزاداندیشی بگذارد دست او از مبنا خالی است یعنی آنقدر خودسازی نکرده در مبنا که آزادی از دیدگاه اسلام، عدالت در دیدگاه اسلام، توحید در دیدگاه اسلام، اینها هیچکدام دانشجو برایش هنوز جا نیفتاده که الان موضع من دانشجوی مسلمان نسبت به این مسائل چیست و نمیتواند، یعنی امکان پیشبرد این نوع کنشها را نخواهد داشت.
سوال: دوست دیگر شما هم به جمع ما اضافه شدند، چون اشاره کردید وایرال را ما رسانه ایها استفاده میکنیم ما میگوییم فراگیر شدن، همگانی شدن، معادل فارسی آن را بیشتر استفاده میکنیم اگر آقای جلوداریان بود حتما یک گوشزد میکرد، "امیرمحمد کولانی دبیر سابق اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان" به جمع ما اضافه شدند اقای کولانی از سخنرانان سال گذشته دیدار دانشجویان با رهبر معظم انقلاب اسلامی بودید در آن دیدار در موضوع و در حوزهی مسائل اقتصادی پیشنهاداتی مطرح شد که رهبر معظم انقلاب اسلامی بسیار استقبال کردند و اشاره کردند تا آن چیزی که اشاره شد بعنوان محور و موضوع به سازمان برنامه و بودجه انتقال داده بشود، مباحثی مطرح بشود و رایزنیهایی صورت بگیرد، چه کردید از سال گذشته تا امسال در حوزهی اقتصادی؟
کولانی: سال گذشته که برخی از تشکلها مسائل اقتصادی را مطرح کردند حضرت اقا که از دید بنده به واسطهی این که میخواستند بگویند جای مطرح کردن چنین مسائلی در دیدار دانشجو با رهبر معظم انقلاب نیست، ارجاع دادند به سازمان برنامه و بودجه، من نکتهای که در خصوص این ارجاع دارم ما جلساتی هم رفتیم یعنی خود اقای دکتر منظور جلساتی ما را دعوت کردند و الحق و الانصاف هم پیگیر بودند خودشان و مجموعه شان، اما یک مسئله که وجود دارد متاسفانه جنبش دانشجویی و تشکلهای دانشجویی آنقدر در مباحث اقتصادی، در یکسری بخشها هم شاید بهتر از این نباشیم، اینقدر در این مسائل اقتصادی ما سطحی و شاید غیر واقعی به مسائل نگاه میکنیم، حقیقت امر در آن جلسات خود بنده هم بودم، چیزی نه ما برای ارائه داشتیم و نه خیلی انگیزهای وجود داشت به خاطر این که این برای این که این جلسات ادامه دار باشد.
سوال: برای تقویت جایگاه تشکلهای دانشجویی اصلا در هر حوزهای حالا ما داریم اقتصادی آن را عنوان میکنیم در گفتگو راجع به مسائل فرهنگی، راجع به مسائل سیاسی، بین المللی هم صحبت کردیم، برای این تقویت جایگاه چه باید کرد؟ چه مواردی از نگاه یک دانشجو مهم است؟
کولانی: حضرت آقا هر ساله این را تذکر میدهند، سال گذشته هم ویژه این را تذکر دادند، مبنی بر این که آقا استحکام مبانی فکری آن پایهی کار ما برای این است که در حتی مسائل فرادانشگاهی، مسائل اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی بخواهیم ورود و کنش داشته باشیم، ما تا این مبانی فکری مان مستحکم نشود قوی نشود، تنظیم نشود با ولی تنظیم نشود با مبانی اسلام نمیتوانیم حقیقت امر در هیچ زمینهای کنش صحیح داشته باشیم حضرت اقا پارسال تاکید کردند که سال ۱۴۰۱ موکدا این را اشاره فرمودند مبنی بر رجوع به استاد فکر، رجوع به عقبه تئوریک که در آن دیدار مرحوم علامه مصباح را تاکید کردند و جالب هم هست از ۱۴۰۱، ۱۴۰۲ و امسال هم ۱۴۰۳ حضرت اقا تاکید ویژهای به رجوع به عقبهی فکری و رجوع به آقای مصباح یزدی داشتند و به نظر بنده این استحکام مبانی فکری آن نقطه عطفی هست که با اتفاق افتادن آن ما میتوانیم بگوییم تشکلهای ما تقویت شدند و میتوانند ورود پیدا کنند به سایر مسائل.
سوال: استحکام مبانی فکری دانشجو برای اثرگذاری بیشتر و برای تحقق فضای دانشگاهی و هر مطالبهای که اشاره کردند.
هوشمند: پیرو صحبتی که شما مطرح کردید در مورد تشکلهای دانشجویی به نظرم دو تا نکته میرسد که بد نمیدانم مطرح کنم، یکی بحث این است که به نظر من جنبش دانشجویی به نقطهای رسیده که باید یک صحنهی جدیدی را متناسب با نیازهای جدید تعریف بکند حالا بحث آن مفصل است و دومین نکتهای که وجود دارد این است که به عقیدهی من تربیتهای قبل دانشگاهی روی کنش سیاسی ضعیف دانشجوهای ما در زمان خیلی خیلی تاثیر دارد.
دارا: من عمده آسیب فعلی جنبشهای دانشجویی را نبود کارکرد میبینم یعنی بچهها دور هم جمع شدند خیلی خودمانی آن را بگویم، صرفا یک جایگاهی بگیرند در تشکلها در انتها هم اگر بتوانند یک دیداری با رهبری داشتند و تمام و این عدم کارکرد باعث شده که چه در عرصه دانشگاه و چه در عرصه جامعه و چه در عرصه خودسازی داخل تشکلی مورد انتقاد رهبری قرار بگیرد.