پرسنل یگان حفاظت منابع طبیعی کشور در یک سال گذشته به ویژه ایام نوروز علیرغم فشارها و آسیب های روحی و جسمی توانستند با جرایم حوزه منابع طبیعی مانند زمین خواری، قاچاق چوب و... مبارزه کنند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، سرهنگ علی ملکی آهنگران، فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی کشور گفت: در سال گذشته، مردم ۶۷ هزار و ۱۲۱ در رابطه با جرایم حوزه منابع طبیعی تماس و گزارش از طریق شماره های تماسهای ۱۳۹ و ۱۵۰۴ انجام دادند که طبعا برای هر تماس و گزارشی واحدهای گشتی به محل اعزام شدند.
او گفت: در همین مدت ۳۳ هزار و ۵۳۶ پرونده قضایی تشکیل شد و در این راستا ۵ هزار و ۸۳۷ نفر از مجرومین، معارضین و زمینخواران دستگیر و ۱۳ هزار و ۸۳۸ دستگاه خودرو و یک هزار و ۳۱۳ دستگاه تجهیزات قطع توقیف شده است.
گفت: همچنین ۲۲ هزار و ۳۷۰ هکتار از اراضی ملی خلعید و به بیتالمال بازگردانده شده و ۸ هزار و ۷۰۲ هکتار از اراضی ملی پیگیری و رفع تصرف شده است و در بازه زمانی مذکور، تعداد یک هزار و ۷۰۴ فقره به مساحت ۱۲ هزار و ۴۳۰ هکتار حریق در عرصههای منابع طبیعی اتفاق افتاده است.
وی گفت: ۱۷ هزار و ۴۷۸ پرونده با مساحت ۴۵ هزار و ۳۱۸ هکتار در راستای تخریب و تصرف اراضی ملی تشکیل شده که ۴۲ نفر از نیروهای حفاظتی و ۵ نفر از نیروهای مردمی در راستای حفاظت و پاسداری از عرصههای منابع طبیعی مجروح شدهاند.
فرمانده یگان حفاظت سازمان منابع طبیعی کشور افزود: در راستای مقابله با قاچاق چوب ۶ هزار و ۱۲۰ پرونده تشکیل و در این راستا ۹۱ هزار و ۸۹۸ اصله چوب و ۶ هزار و ۶۵۶ مترمکعب چوب کشف شده است.
ملکی آهنگران اضافه کرد: ۵۰۲ پرونده در راستای کوره ذغال غیرمجاز تشکیل و یک هزار و ۲۴ باب کوره ذغال تخریب و جمعآوری شده است.
وی با بیان اینکه ۴ هزار و ۸۲۶ پرونده چرای دام غیرمجاز در خصوص ۸۵۵ هزار و ۱۶۵ راس واحد دامی تشکیل شده است اظهار داشت: ۳ هزار و ۷۷۷ پرونده در راستای موضوع ماده ۴۲ قطع درخت و درختچه نیز طی مدت مذکور تشکیل شده است.
فرمانده یگان حفاظت سازمان منابع طبیعی کشور گفت: از مجموع ۶ هزار و ۱۲۰ فقره پرونده تخلفاتی تشکیل شده ماده ۴۸ (کشفیات قاچاق چوب، زغال و محصولات جنگلی) منابع طبیعی کشور، تعداد ۴ هزار و ۹۶ فقره مربوط به استانهای شمالی کشور بوده که معادل ۶۷ درصد پروندههای تخلفاتی است.
ملکی آهنگران اظهار داشت: از مجموع ۵ هزار و ۸۳۷ نفر دستگیر شده منابع طبیعی تعداد ۴ هزار و ۲۱۲ نفر در خصوص ماده ۴۸ دستگیر شدهاند که معادل ۷۲ درصد است.
وی ادامه داد: در همین راستا تعداد ۳ هزار و ۸۳۸ دستگاه خودرو و تعداد یک هزار و ۲۱۳ دستگاه تجهیزات قطع توسط نیروهای یگان حفاظت توقیف شده است.
حمله به نیروها و مقرهای یگان حفاظت منابع طبیعی در استان های مختلف
ملکی آهنگران گفت: در تاریخ ۲۵ اسفند ۱۴۰۲ در شهرستان دنا استان کهگیلویه و بویراحمد، تعدادی از قاچاقچیان چوب در حال حمل ۵۰۰ کیلوگرم چوب بلوط جنگلی بودند که وقتی یکی از ماموران ما قصد توقیف خودرو و دستگیری این افراد را داشت، قاچاقچیان با خودروی خود، این فرد را زیر میگیرند و او را از ناحیه دست و پای چپ دچار مجروحیت شدید میکنند. همچنین در تاریخ ۱۱ فروردین ۱۴۰۳ نیز در شهرستان کامیاران استان کردستان، یکی از نیروهای یگان حفاظت منابع طبیعی شهرستان بر اثر حمله متخلفان به وی، از ناحیه صورت و بینی دچار مصدومیت شد.
او در درباره دیگر تعرضهای صورتگرفته به نیروها و مقرهای این یگان در نقاط مختلف کشورمان در ایام نوروز امسال گفت: در تاریخ ۳ فروردین ۱۴۰۳ در شهرستان طالش استان گیلان، تعدادی از متخلفان با سلاح سرد به نیروهای یگان حفاظت منابع طبیعی حمله کردند که دو نفر از نیروهای ما بر اثر این حمله دچار مجروحیت از ناحیه صورت، شکستگی سر، شکستگی دست چپ و کوفتگی شدید بدن شدند.
ملکی آهنگران افزود: در تاریخ ۵ فرودین ۱۴۰۳ در شهرستان کردکوی استان گلستان، تعدادی از نیروهای یگان حفاظت منابع طبیعی مشغول گشتزنی در عرصههای جنگلی بودند که متخلفان با تفنگ ساچمهزن به طرف نیروهای ما شلیک کردند که بر اثر این حمله، یکی از نیروهای شهرستان به دلیل اصابت تعدادی ساچمه به پای خود، دچار مجروحیت شد. پرونده این موضوع در حال حاضر در دستگاه قضایی در دست بررسی قرار دارد، اما هنوز ضاربان شناسایی نشدهاند.
فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی کشور در ادامه گفت: در تاریخ ۱۳ فروردین ۱۴۰۳ در شهرستان زاهدان استان سیستان و بلوچستان، عوامل یگان حفاظت منابع طبیعی در ۲۰ کیلومتری مرکز استان در حال گشتزنی با خودرو بودند که دو خودروی بدون پلاک، نیروهای ما را متوقف کردند و با استفاه از اسلحه کلاشنیکف به سمت خودروی آنها تیراندازی کردند و سپس اقدام به آتش زدن خودروی نیروهای یگان ما کردند و پرسنل منابع طبیعی را نیز تهدید کردند. البته در این زمینه، پروندهای توسط فرماندهی انتظامی شهرستان زاهدان تشکیل شده است و ضاربان هم شناسایی شدهاند و در آینده نزدیک دستگیر خواهند شد.
نصب ۵۵ دوربین پایش و رصد منابع طبیعی در انتظار اعتبار
ملکی آهنگران گفت: طی سه تا چهار سال گذشته ۶۰ دوربین رصد و پایش منابع طبیعی خریداری شد که به دلیل کمبود اعتبارات تنها پنج دوربین در استانهای شمالی کشور نصب شده است.
او افزود: در حال حاضر ۵۵ دستگاه دوربین نیازمند اعتبار است تا نصب شود، طبق آمار سال گذشته نصب هر دکل پایه دوربین یک میلیارد تومان هزینه داشت که به دلیل کمبود اعتبارات عملیاتی نشد و به طور حتم امسال نیز با افزایش هزینه روبرو خواهیم شد.