رئیس انجمن مهندسی گاز کشور گفت: با استفاده از گوگرد تولیدی در پالایشگاههای گاز کشور میتوان به افزایش بهره وری خاک در زمینهای کشاورزی کمک کرد که پیشنهاد تبدیل شدن این مسئله به قانون را به سازمان برنامه و بودجه کشور داده ایم.
منصور دفتریان رئیس انجمن مهندسی گاز کشور در گفتوگو با خبرگزاری صداوسیما، با اشاره به مؤثر بودن مدیریت انرژی بر مدیریت منابع آبی کشور گفت: گرمایش کره زمین برای ایران از همه جا بدتر بوده؛ زیرا، متوسط افزایش دمای کره زمین بابت پدیده گرمایش، حدود هفت دهم درجه است، اما در ایران و سومالی و برخی مناطق دیگر، افزایش دما به یک و نیم درجه سانتی گراد رسیده است.
وی افزود: این گرمای زیاد باعث تشدید تبخیر آب میشود واگر روی سدهای کشور، صفحات خورشیدی قرار دهیم، همزمان با تولید برق، تبخیر آب هم کاهش مییابد. در جنوب کشور نیز، میتوان روی کانالهای بزرگ انتقال آب، این کار را انجام داد و همچنین، میتوانیم با استفاده از برق خورشیدی، آب خلیج فارس را برای استفاده در بخش کشاورزی و صنایع شیرین کنیم.
آقای دفتریان درباره مدیریت آب و خاک کشاورزی با کمک صنعت گاز نیز، گفت: در جلسهای که حدود چهار سال پیش با کارشناسان محیط زیست، وزارت بهداشت و جهاد کشاورزی داشتیم، متوجه شدیم که آبهای آشامیدنی ایران به تدریج در حال آلوده شدن به سم نیترات هستند که در نوزادان باعث مرگ و در بزرگسالان باعث سرطان میشود.
وی با بیان این که در آن جلسه اعلام شد متهم اصلی این آلودگی صنعت پتروشیمی به عنوان تولیدکننده کود اوره برای بخش کشاورزی است، تشریح کرد: برخی کارشناسان میگفتند که نیتروژن موجود در کود اوره باعث تولید نیترات و آلودگی آبهای زیرزمینی شده و باید روی دانههای کود اوره که شبیه عدس است، پوششی قرار دهیم تا نیتروژن با تأخیر وارد چرخه محیط زیست شود.
رئیس انجمن مهندسی گاز کشور اظهار کرد: من این را مطرح کردم که چندین هزار سال است با کود حیوانی به گیاهان نیتروژن میدهیم و منطقی نیست که یک باره این اتفاق افتاده باشد. با همکاری مؤسسه تحقیقات خاک و آب وزارت جهاد کشاورزی متوجه شدیم که به دلیل کاهش بارندگی در سالهای اخیر که ناشی از پدیده گرمایش کره زمین است، pH (مشخصه قلیایی) خاکهای کشاورزی ایران به میزان بسیار زیادی افزایش یافته است.
وی افزود: در نتیجه این اتفاق، حدود ۹۰ در صد کودهای شیمیایی اصلی شامل نیتروژن، پتاسیم و فسفر جذب گیاه نمیشود؛ یعنی کشاورزان زمین هایشان را کود میدهند، اما بخش عمده کود جذب گیاه نمیشود و علاوه بر آلوده شدن آبهای آشامیدنی به وسیله نیتروژن، پسماند پتاسیم و فسفر موجب سفت شدن خاک و کاهش برداشت میشود.
آقای دفتریان در ادامه گفت: برای اصلاح شرایط خاک، تصمیم گرفتیم که با تولید اسید زیر خاک، میزان خاصیت قلیایی خاک را کاهش دهیم که با استفاده از ماده سولفور (گوگرد) امکان پذیر است. سولفور هم در ایران زیاد تولید میشود که برای تبدیل آن به اسید سولفوریک، ابتدا باید اکسیژن وجود داشته باشد؛ یکی از کارشناسان کشاورزی در گروه تحقیقاتی گفت، باکتری باسیلوس به طور طبیعی در زمین وجود دارد و میتوانیم با تزریق آن، اکسیژن مورد نیازمان را تولید کنیم.
این فعال صنعت گاز افزود: این کار را انجام دادیم و به نتیجه رسیدیم، اما برای مراحل نهایی تحقیقات و انجام آزمایشهای میدانی، اعتبار لازم داشتیم که سه میلیارد تومان از شرکت ملی گاز بودجه دریافت کردیم و در همکاری میان پژوهشگاه صنعت نفت با موسسه تحقیقات آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی، در چندین استان، آزمایش میدانی انجام دادیم. نتیجه این اقدامات، اصلاح شرایط خاک و افزایش برداشت و ارتقاء کیفیت محصولات کشاورزی بود.
وی اظهار کرد: در تمامی آزمایشهای میدانی شاهد اصلاح خاک و افزایش میزان برداشت و ارتقاء کیفیت محصول بودیم. در مواردی که شرایط آزمایشها بهینه بود، شاهد نتایج چشمگیرتری بودیم؛ برای مثال، در شمال کشور در آزمایش میدانی روی دانه روغنی کلزا، ۹۸ درصد ازدیاد برداشت داشتیم. در قزوین هم روی مزارع گندم حدود ۸۰ درصد افزایش برداشت را شاهد بودیم؛ ضمن این که کیفیت محصولات هم بسیار بهتر شده بود.
آقای دفتریان در پایان گفت: پیشنهاد اصلاح کل خاکهای کشاورزی کشور را با این روش برای درج در برنامه هفتم به سازمان برنامه و بودجه داده ایم و لازم است که حتما قانونی در حوزه تصویب شود؛ زیرا، اگر در برنامه نرود و تبدیل به قانون نشود، اجرایی نخواهد شد.