آیین «گِرِه گِشو» سنتی به جای مانده از پیشینیان است که در شب نیمه ماه مبارک رمضان به مناسبت زاد روز کریم اهل بیت (ع) در برخی نقاط استان بوشهر برگزار میشود.
بهگزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز بوشهر، این آیین که در برخی نقاط آن را «گِلِی گِشو» مینامند، به معنی گشوده شدن گره وآسان شدن کار است.
این آیین هر چند در مرکز استان فراموش شده، اما در برخی شهرستانها از جمله گناوه، دیلم و دیر، هنوز با شور و شوق خاصی برگزار میشود.
در این آیین، کودکان در حالی که کیسههایی رنگارنگ در دست دارند، با خواندن اشعاری به در خانه همسایگان میروند و از صاحبخانه شیرینی و آجیل هدیه میگیرند.
کودکان این شعر را میخوانند «گره گشو سرت بشو با آرد بشو» و صاحبخانه نیز با اعتقاد به اینکه اگر دل کودکان را شاد کند گره از زندگیاش گشوده میشود، به آنها شیرینی، آجیل و دیگر تنقلاتی که بچهها دوست دارند، میدهد.
بچهها بعد از اینکه هدیه گرفتند، میخوانند «خونه گَچی پُرِهمه چی».
این آیین قدیمی در روستای محمد صالحی شهرستان گناوه پیش از ظهر چهاردهم ماه مبارک رمضان برگزار میشود، اما در دیگر مناطق استان بوشهر، همزمان با شب میلاد پیشوای دوم شیعیان به اجرا در میآید.
در برخی نقاط رسم بر این است کودکان به در خانههایی میروند که از نیمه ماه رمضان پارسال تا نیمه رمضان امسال صاحب فرزند شدهاند و از آنها هدیه میگیرند.
گره گشو سال ۱۳۹۵ در فهرست آثار معنوی کشور به ثبت رسیده است.