سنندج مرکز کردستان یکی از شهرهای زیبای ایران است که طبیعت بکر و بی نظیر و عمارتها و بناهای تاریخی فراوان موجود در آن، زیبایی این شهر را صد چندان کرده و سالانه بویژه در ایام نوروز مقصد گردشگران داخلی و خارجی است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز کردستان ،این شهر زیبا در زمان سلسله صفویه و در دوران شاه صفی و توسط سلمان خان اردلان ساخته شده است.
نام سنندج معرب شده 'سنه دژ' است که هم اکنون نیز مردم شهرهای دیگر استان آن را همان "سنه" میخوانند و به علت مرکزیت دینی گذشته، این شهر دارای مساجد، عمارتها و بازارهای تاریخی و قدیمی به جامانده از دورانهای مختلف است و امروز به محلی برای بازدید گردشگران در سفر به این شهر تاریخی تبدیل شده است.
آبیدر سنندج
سنندج در حوزه زیباییهای طبیعی شهره خاص و عام است که به عنوان نمونه میتوان به کوه آبیدر اشاره کرد که سنندج را در دامن خود جای داده و چشم اندازهای زیبایی را خلق کرده است که چشم هر بینندهای را به سوی خود جلب میکند.
بازار قدیمی
بازار سنندج قدیمیترین بازار شهر سنندج است که قدمت آن به سال ۱۰۴۶ هجری قمری باز میگردد این بازار در زمان حکومت اردلانها ساخته شد. بازار سنندج به لحاظ ظاهر و معماری، شباهت بسیاری به بازار میدان نقش جهان اصفهان دارد با وجود اینکه هنوز هم تجارت در این بازار رونق دارد، اما بسیاری آن را جزو جاهای دیدنی سنندج و جاذبههای تاریخی مهم این شهر میدانند لذا مسافران و گردشگرانی که به این شهر میآیند حتما سری به این بازار خواهند زد.
پل قشلاق
پل تاریخی قشلاق که با نام "پل شیخ" نیز شناخته میشود از منحصر بفردترین سازههای تاریخی سنندج است که به دلیل موقعیت قرارگیری بینظیر، هم برای عاشقان طبیعت، مقصدی بینظیر است و هم برای علاقمندان به بناهای تاریخی جذابیت دارد.
این پل بر رودخانهای با همین نام واقع شده که در مجاورت تپههایی سرسبز و زیبا قرار دارد، طول این پل به ۷۸ متر و عرض آن به سه متر میرسد ارتفاع پل تاریخی قشلاق از سطح رودخانه در بالاترین قسمت آن، حدود ۶.۸ متر است.
ساخت پل قشلاق سنندج در سال ۱۰۴۶ هجری قمری در زمان شاه صفی و به دستور سلیمان خان اردلان بنا شد و بعدها این بنای تاریخی در دورههای مختلف، بازسازی و مرمت شد.
کلیسای سنندج
در گذشته محله قدیمی "آغه زمان" در سنندج، محلهای مسیحینشین بود و در اوایل دوره قاجار، کلیسایی برای مهاجران ارمنی در سنندج ساخته شد که امروزه جزو مهمترین جاهای دیدنی سنندج به شمار میآید.
از ویژگیهای قابل توجه این کلیسای قدیمی میتوان به سردر ورودی زیبای آن با اتاقهای نیمدایره شکل متداخل، دهلیز ورودی و شبستان آن اشاره کرد که سقفی منحنیشکل دارد، شبستان کلیسای سنندج متشکل از ۱۲ طاق، ۶ ستون و محرابی بزرگ بوده و سقف آن به صورت طاق و تویزه ساخته شده است؛ لذا اگر به تماشای بناهای تاریخی علاقمند هستید در سفر به شهر سنندج حتما به محله قدیمی آغه زمان هم سری بزنید و تماشای این بنای تاریخی را از دست ندهید.
عمارت خسروآباد
عمارت خسروآباد یکی دیگر از جاهای دیدنی سنندج است که از دوران قاجار به جای مانده و دارای قدمتی طولانی است، این عمارت حدود ۱۰۰ سال پیش توسط امان الله خان اردلان بنا شده و سالهای طولانی محل حکومت اردلانها بوده است.
ارسیهای زیبا، نقش و نگارهای بینظیر، ستونهای بلند و گچبریهای جذاب عمارت خسروآبادی چشم هر بینندهای را به خود مات و مبهوت میکند. در طبقه سوم عمارت نیز یک فواره و حوض تماشایی وجود دارد که جذابیت عمارت را چندین برابر کرده است، عمارت خسروآباد در نزدیکی بلوار خسرو آباد واقع شده و دسترسی آسانی برای مسافران و گردشگران دارد.
عمارت وکیل الملک
قدمت بنای اصلی این عمارت به دوران زندیه مربوط میشود اما چندین سال بعد در دوره امان الله خان، آن را گسترش دادند و بخشهای بیشتری به عمارت اضافه شد این عمارت متعلق به خانواده وکیل بوده و زیبایی بی نظیری دارد.
عمارت اصلی از سه قسمت عمارت وکیل السلطان، عمارت وکیل الملک و عمارت وکیل الممالک تشکیل شده است و هر کدام از این بخشها ویژگیهای مربوط به خود را دارند.
مسافران و گردشگرانی که در این عمارت حضور می یابند میتوانند از حمام وکیل الملک نیز دیدن کنند، ساخت این حمام نیز به دوران زندیه بازمیگردد و کاشیکاریها و گچبریهای بینظیری در آن به چشم میخورد.
عمارت آصف
عمارت تاریخی آصف در دوران صفوی ساخته شده است؛ اما در دوران پهلوی و همچنین دوران قاجار آن را مورد بازسازی و مرمت قرار دادهاند. معماری این عمارت کاملاً ایرانی بوده و قسمتهای مختلف آن طراحی بسیار جذابی دارند.
عمارت آصف جزو مشهورترین جاهای دیدنی سنندج به حساب میآید و سالانه گردشگران زیادی از سراسر دنیا از آن بازدید میکنند. در حال حاضر از عمارت آصف به عنوان موزه مردم شناسی استفاده میکنند و گردشگرانی که به آن جا بروند، میتوانند با آداب و رسوم اقوام کرد بهتر آشنا شوند.
مسجد جامع
از دیگر مکان های دیدنی سنندج میتوان مسجد جامع را نام برد نام دیگر این مسجد قدیمی دارالاحسان است و زمان ساخت آن به دوران قاجار مربوط میشود، این مسجد تاریخی به دست امان الله خان اردلان در نزدیکی قلعه حکومتی بنا شده و در گذشته از آن به عنوان مدرسه نیز استفاده شده است.
معماری مسجد جامع سنندج بسیار زیبا بوده و اوج هنر معماران و هنرمندان وقت را به نمایش گذاشته است نمای بیرونی و درونی مسجد نیز مزین به آیات قرآنی است و سایر بخشهای آن نیز مقرنس کاری یا کاشیکاری شدهاند.
این آثار و مکان هایی که در این مطلب به آن اشاره شد تنها گوشه کوچکی از زیبایی های طبیعی و تاریخی شهر سنندج است که سالانه میزبان مسافران و گردشگران زیادی از اقصی نقاط کشور و حتی جهان است.