عضو هیات علمی موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران گفت: در بحث اکتشاف مواد معدنی تا عمق ۵۰ - ۶۰ متری با روشهای ژئوفیزیکی موفق هستیم، اما امکان اکتشاف تا عمق بیشتر از ۸۰ متری نیز وجود دارد.
حسین هاشمی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار تحریریه معدن و صنایع معدنی خبرگزاری صدا و سیما درباره عمق اکتشافات معدنی افزود: یکی از روشهای نوین در اکتشافات معادن، روش لرزه نگاری است که در سالهای اخیر خیلی مورد توجه اکتشافات معدنی قرار گرفته است.
وی اضافه کرد: اساسا در معادن، به طور سنتی از روشهای گرانی سنجی و مغناطیس سنجی که روشهای مرسومی هستند، استفاده میشد، اما با کاربرد بیشتر روشهای لرزه نگاری، اکنون از این روش نیز در صنایع اکتشافی حوزه معدن استفاده میشود. در واقع مطالعاتی تحت عنوان لرزه نگاری در حوزه معدن صورت گرفت که استفاده از این شیوهها در برخی از معادن خیلی مرسوم شد و اکنون از این شیوهها و مطالعات در عمق اکتشافات استفاده میشود.
گفتنی است؛ روش گرانی سنجی یکی از قدیمیترین روشهای ژئوفیزیک است که ابتدا برای تشخیص محل مواد معدنی از آن استفاده میشد و بعد از آن به عنوان یکی از روشهای اصلی در اکتشاف نفت به کار گرفته شد که اکنون مطمئنترین روش برای اکتشافات نفتی است.
دانشیار موسسه ژئو فیزیک دانشگاه تهران گفت: معادن ما بویژه آنهای که به صورت تودهای مورد توجه و اهمیت اند، نیازمند این هستند که در عمق اکتشافی بالاتر نیز مورد استفاده قرار بگیرند.
وی افزود: ما اکنون با روشهای که در اختیار داریم، از جمله روشهای توموگرافی لرزهای (تشخیص ساختار زیرسطحی زمین) امکان اینکه بتوانیم تا عماق حدود ۴۰ - ۵۰ متر زیرسطح زمین را با وضوح تصویر بالا (رزولوشن) مورد بررسی قرار بدهیم، وجود دارد.
هاشمی درباره اینکه اکنون عمق اکتشافات ما چقدر است گفت: اگر ما بخواهیم به صورت ترکیبی کار کنیم و چند روش را با همدیکر ترکیب کنیم و دقت هم داشته باشیم، با بهره گیری از این روشها امکان اکتشاف تا عمق بیشتر از ۷۰ - ۸۰ متر وجود دارد و حتی تا ۱۰۰ - ۱۵۰ متر هم میتوانیم بررسی کنیم، اما موضوع مهم این است که همیشه بین عمق و دقت یک بده بستانی وجود دارد که اگر بخواهیم دقت را فدا نکنیم و عمق را افزایش بدهیم تا حدی موفق هستیم.
وی افزود: بنابراین به نظر میرسد در اعماق ۴۰ - ۵۰ - ۶۰ متری با روشهای ژئوفیزیکی موفق هستیم و میتوانیم اکتشاف معادن را با دقت بالا انجام بدهیم.
دادههای لرزهای یکی از ارزشمندترین منابع برای بررسی ساختار داخلی و ترکیب زمین هستند.