کارشناس موسیقی و سرود به الزام و نقش سرود و آواز جمعی در کنشهای ملی از جمله انتخابات و راهپیماییها تاکید کرد.
محسن صفایی فرد در گفتگو اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا وسیما، گفت: سرود در متن و بافت هنری خود به آواز جمعی متعلق و حاصل یک کنش جمعی است.
وی با بیان اینکه راهپیمایی و انتخابات هم یک کنش جمعی ملی برای کشور محسوب میشوند، افزود: سرود علاوه بر بازنمایی کنش جمعی در قالب آواز، به جمع حاضر اقتدار و اعتبار میدهد.
سرپرست مدیریت تولید و تامین موسیقی معاونت سیما رسانه ملی گفت: در روزهای انقلاب نیز که تظاهرات مردمی به صورت گسترده انجام میگرفت، «سرود شعارها»ی مردم خیابانها را به تصرف در میآورد و این صدا قدرتِ مردم را برای به کرسی نشاندن حرفشان نشان میداد.
صفایی فرد افزود: در راهپیمایی ۲۲ بهمن هم گاهی شعاری را جمعیت بزرگی در خیابان فریاد میزنند و طنین آن در خیابان میپیچد که این شعار خود مشروعیتِ مضاعف پیدا کرده و به دلهای مردم باز میگردد و این اعتبار و اقتدار تشدید و مضاعف میشود.
وی همچنین گفت: در کنش انتخابات نیز، سرود و آواز جمعی کنار دستهای از موسیقی سیاسی قرار میگیرد که شاید یک رفتار تکرار شونده محسوب شود، اما این رفتار تکراری نبوده و اجرا و حضور دوباره مردم اعتبار اولیه آن را تازه میکند.
صفایی فرد با اشاره به انتخاب سرود «منطقه پرواز ممنوع» با عنوان ((بالاتر)) در برخی گزارشها و برنامههای انتخاباتی رسانه ملی، گفت: این سرود در فضایی کودکانه و نوجوانانه شهرت و محبوبیت داشت که وقتی در مسیر انتخاب برای راهپیمایی و انتخابات قرار گرفت، متن و کلام سرود به عنوان یک رویای جمعی به باور تحقق فردای جامعه کمک شایانی کرد و این انتخاب دقیق و درست توانست بر کنش ملی تاثیر گذار باشد.
این کارشناس موسیقی و سرود افزود: گاهی یک سرود ملی طرحی از اعتبار اندیشه سیاسی و اندیشه وطن را نشان میدهد و با کلام، مشروعیت مضاعف را به مخاطب تزریق میکند.
وی با بیان اینکه سرودها قابلیت این را دارند که جایی شبیه ذکر بایستند، گفت: ذکر در فرهنگ دینی ما یک باور عمیق هستی شناسانه و انسانی است که از طریق تکرار جزئی از وجود، ایمان و باور جمعی برای مخاطب میشود.
کارشناس موسیقی و سرود با اشاره به حضور سرود در جشواره موسیقی فجر افزود: یک پای جدی سرود در بدنه مردم است و حضور آن در جشنواره نشان از حفظ ارزشهای سرود دارد و پازل موسیقی ایرانی را کامل میکند.
صفایی فرد گفت: چه در رسانه و چه در شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی باید تمهیداتی صورت بگیرد تا در هر راهپیمایی صدای محکم و اقتدار آفرین مردم در قالب یک سرود ملودیک و آواز جمعی انعکاس داشته باشد.