دبیر شورایعالی مناطق آزاد تجاری و ویژه اقتصادی گفت: صادرات از مناطق آزاد حدود ۱۸ میلیارد دلار بوده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، آقای عبدالملکی در نشست هم اندیشی استلزامات مناطق آزاد تجاری و ویژه گفت: با توجه به مصرف حدود ۴ میلیارد دلاری مناطق آزاد، تراز تجاری مناطق آزاد حدود ۱۴ میلیارد دلار مثبت است.
دبیر شورای عالی مناطق آزاد تجاری و ویژه اقتصادی افزود: در سال ۱۴۰۱ از این مناطق آزاد ۱۸ میلیارد دلار صادرات انجام شده که یکسوم کل صادرات غیرنفتی کشور را شامل میشود؛ یعنی مناطق آزاد بار تامین یکسوم ارز مورد نیاز کشور را به دوش میکشد؛ حدود ۷۰۰ هزار نفر اشتغالزایی برای مناطق ایجاد کرده است، در حالیکه جمعیت این مناطق در حدود ۱/۱ میلیون نفر است.
وی گفت: از نظر ترانزیتی نیز حدود ۸۰ درصد ترانزیت کالایی کشور از طریق مناطق آزاد تجاری و ویژه اقتصادی انجام میشود؛ علاوه بر این مناطق آزاد از نظر عمران و آبادانی مناطق جغرافیایی این مناطق خود و مناطق همجوار آنها تاثیر زیادی داشتهاند.
آقای عبدالملکی به میزان جذب سرمایه جدید در دولت سیزدهم اشاره کرد و افزود: از ابتدای فعالیت دولت سیزدهم تاکنون ۳۰۰ میلیون دلار سرمایه در مناطق آزاد جذب شده است.
دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی با اشاره به دومرحلهای شدن فرآیند ثبت شرکتها در دولت سیزدهم گفت: بر این اساس شرکتی که در مناطق آزاد ثبت شده در یک دوره ۳ تا ۶ ماه مورد ارزیابی قرار میگیرد، اگر فعال باشد که مجوز موقت شرکت تمدید میشود، در غیر این صورت مجوز موقت لغو خواهد شد.
مشاور رئیس جمهور در مورد طراحی بسته سرمایهگذاری نیز افزود: یکهزار بسته سرمایهگذاری در زمینههایی مختلف صنعتی، کشاورزی، تجاری، فرهنگی، خدمات، انبارداری و ... به ارزش ۹۰۰ همت (معادل ۲۰ میلیارد یورو) طراحی کردهایم که این طرح ها در دسترس عموم قرار دارد.
آقای عبدالملکی گفت: در ۱۰ ماه سال ۱۴۰۲ تقاضا برای سرمایهگذاری ۲۴۵۰ طرح به ارزش ۷۴۰ همت به علاوه ۳ میلیارد یورو که مجموعا ۸۸۰ هزار میلیارد تومان میشود. از این تعداد ۱۸۶۸ طرح به ارزش ۳۵۰ همت (۳۲۸ همت+ ۳ میلیارد یورو) تائید شد و ۱۵۲۲ طرح آن به ارزش ۱۱۵ هزار میلیارد تومان (یعنی ۱۱۳ همت بهعلاوه ۱۳ میلیون یورو) آغاز شده است.
دبیر شورایعالی مناطق آزاد تجاری و ویژه اقتصادی یکی از الزامات جذب سرمایهگذاری خارجی در مناطق آزاد را هزینههای پایین تولید خواند و افزود: در مناطق آزاد ایران، هزینه تولید پایین است که از سرزمین اصلی نیز پایینتر است. علاوه بر این، کشورمان دارای زیرساختهای خوب، دسترسی عالی به بازار، سهولت کسب و کار و معافیتهای مالیاتی و گمرکی است که این موارد در هیچ کجایی دنیا توأمان وجود ندارد.
وی با اشاره به اینکه در گذشته تمرکز روی صادرات محصولات خود مناطق آزاد یا صادرات مجدد از این مناطق بود، گفت : اما رویکرد ما در چند سال گذشته علاوه بر موارد قبلی این بود که صادرات از سرزمین اصلی را نیز دنبال میکنیم.
دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی با اشاره به اینکه قوانین خاص مناطق آزاد در طول سالهای گذشته دستخوش برخی تغییرات شده است، افزود: متاسفانه برخی قوانین سرزمین اصلی در مناطق آزاد هم اجرا میشود که این موضوع باید تغییر کند.