محققان مرکز تحقیقات کشاورزی استان موفق به بهره گیری از دمای زمین با هدف گرمایش و سرمایش در گلخانه شدند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز اراک؛ طرح پژوهشی بهره گیری از دمای زمین با هدف ایجاد گرمایش و سرمابیش در گلخانه پس از دو سال کار تحقیقاتی به ثمر نشست.
صادقی محقق بخش مهندسی گلخانه مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان یکی از چالشهای گلخانه داران در کشور را تامین انرزی دانست و گفت: امروزه کشاورزان با مشکلاتی از جمله هزینههای بالای تامین تامین انرزی در گلخانه روبرو هستند و به همین منظور ما به دنبال تامین انرژی پاک و ارزان قیمت، جایگزین سوختهای فسیلی هستیم که در این راستا طرح ارزیابی و بهره گیری از انرزی زمین برای گرمایش و سرمایش در گلخانهها را از دو سال پیش آغاز کردیم که پس کارهای تحقیقاتی به نتیجه رسید.
صادقی افزود: در اجرای این طرح با استفاده از یک شبکه لوله گذاری در عمق سه متری زمین توانستیم اختلاف دمایی که در فصل سرما حدود ۱۳ درجه و در فصل گرما نزدیک به هشت درجه سانتی گراد است در داخل گلخانه نسبت به بیرون بدست آوریم.
او گفت: با توجه به وسعت گلخانهای در استان، هدف نهایی از اجرای این طرح تحقیقاتی تامین و کم کردن هزینههای انرژی در گلخانهها میباشد.
هدایتی پور محقق بخش فنی مهندسی مرکز مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان هم گفت: طرح استفاده از انرژی (ژئوترمال) دمای زمین برای پیش سرمایش یا پیش گرمایش محیط گلخانهای و حتی منازل مسکونی استفاده میشود.
هدایتی پور افزود: در این طرح با استفاده از لولههای پی وی سی با قطر ۱۵ الی ۲۰ سانتی که در بازار موجود است و در اختیار کشاورزان و باغداران قرار دارد از این اختلاف دمایی که در فصل سرد و فصل گرما وجود دارد برای ایجاد سرمایش و گرمایش در گلخانه استفاده میشود.
او گفت: با عبور هوا از کانال زیر زمینی به واسطه اختلاف دمای هوا و محیط خاک، تبادل انرژی گرمایی انجام میشود که این گرمای جذب شده و یا گرفته شده از هوا برای گرمایش و سرمایش محیطهای مسکونی و گلخانههای کشاورزی استفاده میشود.
هدایتی پور افزود: گلخانه دارنی که میخواهند از این طرح استفاده کنند باید توجه داشته باشند که هرچه رطوبت خاک اطراف لوله انتقال هوا بیشتر باشد، انتقال حرارت و یا هوا بهتر انجام میشود و کارآیی سامانه افزایش مییابد.
داوودی راد معاون پژوهشی مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان هم یکی از موضوعات مهمی که بعنوان فناوری در بحث تولیدات کشاورزی به خصوص گلخانهای و باغبانی مطرح هست موضوع گلخانه است.
داودی راد افزود: با توجه به مزایای و توسعه گلخانههای و تغییرات آب و هوایی که وجود دارد میتوان شرایط متعادل و بهتری را ایجاد کرد.
او امکان تولید محصول در خارج از فصل، امکان بکارگیری نیروی کار در فصلهای مختلف، بازدهی بیشتر و از نظر افات و بیماری شرایط مساعدتر برای تولیدات محصولات را از مزایای کشت گلخانهای عنوان کرد و گفت: نکتهای که مطرح هاست بحث گرم و سرد کردن گلختانهها در فصول مختلف برای تنظیم دما است چرا که ارتباط امستقیمی با با رشد گیاه دارد و هرچه این شرایط متعادلتر باشد قطعا رشد گیاه هم شرایط بهتری خواهد داشت.
داودی راد با توجه به هزینه بالایی که در بحث گرم کردن و خنک کردن گلخانهها وجود دارد دارد، کشاورزان و گلخانه داران هزینههای زیادی را برای تامین انرزی متحمل میشوند، بنابراین با توجه به دستاوردهای این مرکز و اهدافی که در تامین امنیت غذایی دارد، بتوانیم هزینههای گلخانهای را به حداقل ممکن برسانیم که یکی از این راهها بحث زمین گرمایی یعنی استفاده از انرژی زمین برای تعادل حرارتی گلخانه است.
انرژی زمین از جمله انرژیهای پایدار در طبیعت است که میتوان از اعماق و لایههای سطحی زمین استخراج کرد.
در استان مرکزی بیش از ۷۵۰ هکتار فضای گلخانهای وجود دارد که در صورت بهره گیری از دمای زمین برای گرمایش و سرمایش در آن بین ۱۰ تا ۱۵ درصد در مصرف انرژی صرفه جویی میشود.