شال اندازی ایام نوروز، آبگوشت غوره، تهیه و پخت بامیه گوشت، خورشت آلو و مهارت تهیه قاوورمه( قوورما) در فهرست آثار ملی ثبت شدند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای استان آذربایجان غربی، مسئول ثبت میراث ناملموس و پژوهشگر مردم شناسی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان غربی گفت: ۵ اثر میراث ناملموس شامل: شال اندازی ایام نوروز، آبگوشت غوره، تهیه و پخت بامیه گوشت، خورشت آلو و مهارت تهیه قاوورمه( قوورما) که به پیشنهاد استانهای مازندران و کرمانشاه طرح موضوع شده بودند در گستره ملی به ثبت رسیده است.
حسن سپهرفر، مسئول ثبت میراث ناملموس و پژوهشگر مردم شناسی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان غربی اظهار کرد: ثبت آثار میراث ناملموس و عضویت ایران در کنوانسیون 2003 یونسکو کشورها را مجاب می کند که هر یک به منظور ارزش های فرهنگ مردم و میراث های ملی و در راستای صیانت، حفاظت و اشاعه آیینها و مراسم، دانش ها و مهارت ها، صنایع دستی و هنرها و... خود را در فهرست های ملی و جهانی به ثبت برسانند.
او افزود: در این راستا طی نشست اخیر شورای ثبت ملی وزارت میراث فرهنگی کشور تعداد ۵ اثر دیگر در فهرست ملی به ثبت رسیده و برای صیانت و حفاظت به استان ها ابلاغ شده است که این آثار شامل: شال اندازی ایام نوروز، آبگوشت غوره، تهیه و پخت بامیه گوشت، خورشت آلو و مهارت تهیه قاوورمه( قوورما) که به پیشنهاد استانهای مازندران و کرمانشاه طرح موضوع شده بودند در گستره ملی به ثبت رسیده است.
سپهرفر گفت: توجه به تنوع خوراک و از سویی درک خود مردم در سلامت غذایی و خصوصا آگاهی مردم شناسان از سنتهای پیشین در کنار سایر مؤلفه های فرهنگی، موجبات توجه به ثبت انواع مهارتهای تهیه و پخت غذاها را طی این دهه اخیر دو چندان کرده است.
پژوهشگر مردم شناسی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان غربی تصریح کرد: یکی از نکات قابل توجه در فرهنگ خوراک این است که غذاهای سنتی مردم همراه با تجارب پیشینیان در این زمینه به لحاظ شناخت جزو میراث ناملموسی به شمار میروند که بیتردید با آیینها و باورهای دینی، قومی و سنتی در هم آمیخته شده و علاوه بر اینکه از لحاظ ارزش غذایی برایشان دارای اهمیت بوده در فرایند دانش و تجارب مردمی مهارت هایی را هم برای پخت دارا هستند.
او تصریح کرد: علاوه بر کارکردهایی که در حوزههای آیینی، درمانی، گردشگری خوراک و... هر منطقه ایفا می کنند، بر حسب دانش و تجارب خانوادهها نقش مهمی هم در تامین غذای سالم و سبک سالم زندگی بر عهده دارند.
سپهرفر خاطرنشان کرد: پیش از این نیز مهارت و تهیه پخت بالغ بر ۲۰ غذای سنتی و شیرینی ها، عرقیات و... مانند گوزلمه، آش دوغ، برگ دولمه مو، انواع حلواهای محلی، یارما قابلی سی، یارما شیله سی، اووماج آشی، فنآوری تهیه عرق بید مشک، فنون تهیه دوشاب، انواع نان های محلی و... در گستره استانی یا منطقه ای و ملی ( بنا به پیشنهاد استان ها) به ثبت رسیده است.