دانشمندان یک نمونه اندامواره را برای مطالعه رشد و بیماریهای مخچه انسان توسعه دادند.
به گزارش خبرگزاری صداو سیما، مخچه ناحیهای از مغز عقبی است که بیشتر از دو نوع سلول ضروری برای حرکت، شناخت و احساسات تشکیل شده است. این اولین باری است که دانشمندان موفق به رشد سلولهایی شدهاند که دارای ویژگیهای مولکولی نورونهای عملکردی در یک سامانه تماما انسانی هستند.
به گفته دانشمندان آزمایشگاه جورجیا کوادراتو، مخچه حرکت را کنترل میکند و نقش مهمی در عملکردهای شناختی از جمله زبان، پردازش فضایی، حافظه کاری، عملکردهای اجرایی و پردازش عاطفی ایفا میکند. برخی اختلالات مخچه در نمونههای حیوانی مورد مطالعه قرار گرفتهاند، اما نمیتوانند به طور کامل بیماریهای انسانی را خلاصه کنند. بنابراین، نیاز مبرمی به توسعه یک سامانه کشت مبتنی بر سلول تمام انسانی وجود دارد که قادر به تولید سلولهای کاربردی باشد.
کوادراتو، استادیار دانشکده پزشکی کک دراین باره توضیح داد: با توجه به اینکه اختلال در عملکرد مخچه با تاثیر بر حرکت عضلات همراه است. این اختلالات، بیشتر در نمونههای موش مورد مطالعه قرار گرفتهاند، که به دلیل متفاوت بودن زیرگروههای عصبی و افزایش پیچیدگیها در مخچه انسان، امکان تعمیم دادن آنها به انسان وجود ندارد. ولی اکنون دانشمندان برای اولین بار موفق به رشد سلولهایی شدهاند که دارای ویژگیهای مولکولی در یک سامانه تماما انسانی هستند. این پیشرفتها در مدلسازی مغز به تازگی در مجله Cell Stem Cell منتشر شده است.
تکامل و بلوغ همزمان انواع سلولهای اصلی مخچه در حال رشد در یک اندام واره انسانی، راه جدیدی برای کشف زیستشناسی زیربنایی رشد و اختلالات مخچه و پیشبرد مداخلات درمانی ارائه میکند. این پیشرفتها بستری جدید برای کشف درمانهای جدید برای انواع بیماریها ایجاد میکند.