قوانین ازدواج باید بهروزرسانی شود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان رضوی، عضو هیئت علمی حقوق جزا و جرمشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد گفت: در صورتی که قوانین به روز نشود ازدواجهای سفید و عدم ازدواج رخ میدهد؛ پیشنهاد ازدواج بدون هیچ قید و شرطی منطقی نیست. میتوان شروط منطقی عادلانه و بهروزی گذاشت تا بسیاری از آسیبهای حال حاضر را کاهش داد.
عباس شیخ الاسلامی در خصوص حقوق زن و مرد در ازدواج افزود: زن و مرد پس از ازدواج یک سری حقوق انفرادی خود را حفظ کرده و یک سری حقوق نیز به اشتراک گذاشته میشود.
او گفت:پیوند ازدواج به این معنا نیست که زن یا مرد همه حقوق خود را در آن از دست بدهد. اصل بر حفظ تمام حقوق است ولی پیوند ازدواج یک سری محدودیتها برای طرفین به وجود میآورد. در اسلام نفقه با مرد است و زن تکلیفی برای نفقه ندارد، حق طلاق با مرد است و زن در صورت درخواست طلاق باید شرایط عسر و حرج را اثبات کند یا شروط ضمن عقدی داشته باشد. تمکین در برابر مرد یکی از محدودیتهای زن است و همچنین یک سری حقوق مشترک در قوانین وجود دارد.
وی با بیان اینکه محدودیتهای حاصل از ازدواج برای زن و مرد برابر است،گفت:بنابراین در پیوند ازدواج بین این دو هم زن و هم مرد به یک اندازه امکان خیانت را داشته و هر دو امکان تخطی از این پیوند را دارند. بحثی که امروز مطرح است خیانتها و پروندههای متعددی است که در دادگستریها تشکیل میشود. هم مرد میتواند نفقه ندهد و هم زن میتواند تمکین نکند بنابراین این حقوق یک طرفه نیست و دو طرف امکان عمل نکردن به حقوق خود را دارند.
این وکیل پایه یک دادگستری در پاسخ به اینکه با توجه به افزایش مطالبه حقوقی از جمله حق طلاق و حق تحصیل از سوی زنان آیا قوانین در این زمینه تغییر کرده است هم گفت: روند تغییرات خیلی کند بوده، اما برداشتها از قوانین در دادگاهها به سمت حقوق برابر میرود. در مصادیق مختلف تفاسیر قضات میتواند به نفع زن یا مرد باشد و امروزه این تفاسیر در دادگاهها به سمت مسائل حقوق بشری و رعایت حقوق زنان میرود، اما همچنان تغییر به خصوصی در قوانین صورت نگرفته است.
شیخالاسلامی با اشاره به اینکه حق طلاق با مرد است و زن میتواند وکالت در طلاق بگیرد، افزود: یکی از شروط زن در امر ازدواج میتواند این باشد که مرد وکالت بلاعزل طلاق را به زن بدهد.
او افزود:همچنین حقوق متعددی مثل حق تحصیل، حق سفر به کشورهای دیگر، حق اشتغال و بسیاری از این قبیل حقوق را میتوان به عنوان شروط ازدواج لحاظ کرد؛ بنابراین زن میتواند شرط ازدواج خود را این حقوق بداند.
وی گفت:در مساله طلاق نیز در حال حاضر وکالت در طلاق باب است و برخی از زنان در مقابل سبک کردن مهریه خود این حق را میگیرند. اگر مرد بخواهد به همسر خود حق طلاق بدهد، میتواند در محضر به وی وکالت بدهد و زن را وکیل خود در این امر کند.