در ششمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی به علت جداشدن استان گلستان از مازندران، تعداد نمایندگان مازندران ۱۱ نفر شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مازندران، دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی به همراه ششمین دوره انتخابات مجلس خبرگان رهبری قرار است روز جمعه ۱۱ اسفند ماه ۱۴۰۲ در سراسر کشور برگزار شود. به همین بهانه نگاهی داریم بر تاریخچه تشکیل و اهداف مجلس شورای اسلامی و اسامی نمایندگان استان مازندران در ششمین دوره این مجلس.
مجلس شورای اسلامی نهاد قانونگذاری جمهوری اسلامی ایران است که اعضای آن بر اساس اصل۶۲ قانون اساسی با رأی مستقیم مردم انتخاب میشوند؛ پس از انقلاب، مجلس شورای ملی به مجلس شورای اسلامی تغییر نام داد.
نخستین انتخابات مجلس شورای اسلامی در ۲۴ اسفندماه ۱۳۵۸ برگزار شد و اولین دوره مجلس شورای اسلامی در ۷خرداد سال ۱۳۵۹ با پیام رهبر کبیر انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی (ره) شروع به کار کرد.
استان مازندران نیمی از دورههای نمایندگی مجلس شورای اسلامی پنج دوره اول (۵۹ تا ۷۸) را تا پیش از جدایی استان گلستان ۱۷کرسی قوه مقننه را در اختیار داشت که در مجلس پنجم با افزایش۲۰ نماینده به جمع نمایندگان مجلس شورای اسلامی تعداد نمایندگان استان به ۱۸ نفر رسید.
اما در ششمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی به علت جداشدن استان گلستان از مازندران، تعداد نمایندگان مازندران ۱۱ نفر و تعداد نمایندگان استان گلستان هم ۶ نفر تعیین شد.
در مجموع ۱۷۳ داوطلب انتخابات مجلس در مازندران تاکنون کرسی سبز مجلس شورای اسلامی را تجربه کردند که نیمی از حوزههای انتخابیه نمایندگانی با سابقه دو دوره و یا بیشتر را داشتند.
انتخابات ششمین دوره مجلس شورای اسلامی، در تاریخ ۲۹ بهمن ۱۳۷۸ خورشیدی برگزار شد. از مجموع ۳۸٬۷۲۶٬۴۳۱ نفر واجد شرایط رای دادن، ۲۶٬۰۸۲٬۱۵۷ نفر در انتخابات شرکت کردند. در این دوره از انتخابات، جبهه دوم خرداد توانست که اکثریت مطلق مجلس را به دست آورد. در تهران بزرگ، فهرست نامزدهای پیشنهادی حزب جبهه مشارکت ایران اسلامی، ۹۰٪ کرسیهای این حوزه را کسب کرد.
در جلسات آغازین مجلس ششم، مهدی کروبی به عنوان رییس و بهزاد نبوی و محمدرضا خاتمی به عنوان نایب رییس اول و دوم انتخاب شدند.
تحصن و استعفای جمعی از نمایندگان
در پی رویدادهای مجلس و رفتارهای نمایندگان هنگام انتخابات مجلس هفتم، شورای نگهبان با اعمال نظارت استصوابی حدود نیمی از نامزدان را به دلیل نداشتن پایبندی عملی به اسلام یا ثابت نشدن این پایبندی برای شورای نگهبان ردصلاحیت کرد. در میان ردصلاحیت شدگان، جمع زیادی از نمایندگان اصلاحطلب مجلس ششم بودند. ۱۳۹ نماینده در اعتراض به ردصلاحیتها در ساختمان مجلس بست نشستند. فرجام ایشان با بیاثر ماندن اعتراضها و برگزاری انتخابات مجلس هفتم سر موعد مقرر استعفا دادند.
مجلس ششم، جدایی گلستان از مازندران
با تشکیل مجلس ششم در سال ۱۳۷۹، استان گلستان از مازندران جدا شد و در مجموع استان مازندران از ۱۵ حوزه انتخابیه به ۹ حوزه انتخابیه تنزل یافت و تعداد نمایندگان این خطه شمال کشور نیز از ۱۸ نفر به ۱۱ نفر کاهش یافت.
نمایندگان مازندران در ششمین دوره مجلس شورای اسلامی:
حوزه انتخابیه ساری: سیدمسیح سلیم بهرامی و حسین روزبهی
حوزه انتخابیه قائمشهر، سوادکوه و جویبار: غلامرضا گرزین و ولی رعیت
حوزه انتخابیه بابل: حسینعلی قاسم زاده
حوزه انتخابیه بابلسر و فریدونکنار: مقداد نجف نژاد
حوزه انتخابیه بهشهر، نکا و گلوگاه: حجت الاسلام علیاصغر رحمانی خلیلی
حوزه انتخابیه آمل: سید محمود کاظمی دینان
حوزه انتخابیه نور و محمودآباد: احمد ناطق نوری
حوزه انتخابیه نوشهر و چالوس: انوشیروان محسنیبندپی
حوزه انتخابیه تنکابن و رامسر: حجت الاسلام فخرالدین صابری
انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی برای انتخاب ۲۹۰ نماینده برای یک دوره ۴ ساله و ششمین دوره انتخابات مجلس خبرگان رهبری برای انتخاب ۸۸ عضو این مجلس برای یک دوره هشت ساله روز جمعه ۱۱ اسفند ماه ۱۴۰۲ در سراسر کشور برگزار خواهد شد.